Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη για τις έσχατες στηρίξεις στο ΧΑ!

Η σπουδή για τη διάσωση των στηρίξεων για τους βασικούς δείκτες που εκτυλίσσεται τον τελευταίο καιρό και η σημασία για τη συνέχεια. Οι πιέσεις στην ΕΤΕ και ο ρόλος του ΔΝΤ. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Το πτωτικό σερί του Νοεμβρίου μπορεί να σταμάτησε την προηγούμενη εβδομάδα. Με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά μέχρι τα τοπικά υψηλά των 1.503,9 μονάδων, τον Ftse20 έως τις 721 μονάδες με αιχμή τις τράπεζες και να κάνει καλό ποδαρικό στον Δεκέμβριο.

Ωστόσο στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας επανήλθαν η υψηλή μεταβλητότητα, η πιεστικές πωλήσεις σε τραπεζικές μετοχές- περισσότερο δε στην Εθνική- και η επιφυλακτικότητα για τις άμεσες εξελίξεις. Περισσότερα και αναλυτικότερα στοιχεία αναφέρει ο φίλτατος Θανάσης Σταυρόπουλος στο σχόλιο του (της 3/12).

Όμως αυτό, που φαίνεται να προβληματίζει περισσότερο αρκετούς αναλυτές και παίκτες είναι η διαφαινόμενη κορύφωση της τελευταίας αντίδρασης των ξένων χρηματιστηρίων και λιγότερο οι επίμονοι πωλητές στις ελληνικές τράπεζες.

Πράγματι ο Dow Jones προσεγγίζει τις 11.400, ο S&P τις 1.250 ενώ και ο DAX διαμορφώνεται πλέον στην περιοχή των 7.000 μονάδων. Πρόκειται για έναν σημαντικό κύκλο θεαματικών αποδόσεων στα ξένα χρηματιστήρια, που άφησαν ανεπηρέαστο το ελληνικό και ενδεχόμενη διόρθωση τους θα επιβάρυνε άμεσα το κλίμα στο ευάλωτο ΧΑ.

Λέμε τελευταίας γιατί φαίνεται όλο περισσότερο η διελκυστίνδα μεταξύ ΗΠΑ/Fed- EE/EKT για τον χαρακτήρα και την…σύνθεση της ποσοτικής χαλάρωσης, με τον Ζ.Κ Τρισέ να γίνεται εξαιρετικά σαφής την προηγούμενη Πέμπτη ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά πως “…δεν τυπώνει, δεν τυπώνει” .

Το αν η ΕΚΤ και η ΕΕ θα καταφέρουν να μείνουν σε αυτή την γραμμή μέχρι τέλους ενόσω διογκώνεται το πρόβλημα του χρέους- κρατών μελών της ευρωζώνης με το Βερολίνο να… φλερτάρει τη Μόσχα και να…βλέπει προς την αγορά του Πεκίνου θα απαντηθεί τους επόμενους μήνες. Με συνέπειες άμεσες και δραστικές στις οικονομίες και τα χρηματιστήρια των χωρών μελών, του ΧΑ συμπεριλαμβανόμενου.

Κατά συνέπεια απαραίτητη προϋπόθεση παραμένει η πορεία των ξένων αγορών και η συνεχιζόμενη προσπάθεια της Fed να ενισχύσει την ρευστότητα στην αμερικανική αγορά, την Wall. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ΧΑ τουλάχιστον δεν θα πιεστεί σημαντικά χαμηλότερα και εν πάση περιπτώσει κάτω από τα χαμηλά 12-13ετίας (δηλαδή τις 1.383-1.414 μονάδες).

Εάν μάλιστα προκύψουν νεότερα, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ευνοϊκά για τις τράπεζες τότε θα επιχειρηθεί για ακόμη μία φορά η αντίδραση προς τις πρώτες αντιστάσεις. Προσώρας παραμένουν στις 1.520-1.550 για τον Γενικό Δείκτη και στις 720 μονάδες για τον Ftse20 και με πολύ ισχυρή αντίσταση τα 7,20 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής.

Το ότι η τραπεζική μετοχή πιέστηκε αιφνίδια μέχρι τα 6,66 ευρώ (έως και -3,2%) στα μέσα της συνεδρίασης της 3/12 και αντέδρασε όπως και ο ΓΔ από τις 1.470 μονάδες θεωρήθηκαν ενδείξεις επιβεβαίωσης σημαντικών στηρίξεων.

Το αν επαρκούν για να… ξεκολλήσει από τα χαμηλά της το Χρηματιστήριο Αθηνών θα φανεί άμεσα και κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς με αφορμή την επίσκεψη του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα. Το αν αυτοί, που ποντάρουν στο «χαρτί του ΔΝΤ» θα δικαιωθούν χρηματιστηριακά μένει να επιβεβαιωθεί (ή διαψευσθεί ) άμεσα. Οι αγορές που έγιναν από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της 3/12 παραπέμπουν σε κινήσεις βραχυπρόθεσμων παικτών που προσβλέπουν σε κάποια κίνηση, ενέργεια που θα μπορούσε να ωθήσει υψηλότερα την τιμή των μετοχών, που έχουν αγοράσει.

Παράλληλα θα πρέπει να αναφερθεί η σπουδή, που για πολλοστή φορά δείχνεται από συγκεκριμένα επενδυτικά- επιχειρηματικά κεφάλαια να «διασωθούν» οι στηρίξεις για τους βασικούς δείκτες. Τουλάχιστον για αυτούς.

Αλλιώς, πώς να εξηγηθεί η στήριξη που επιχειρείται να δοθεί μέσω των μη τραπεζικών μετοχών του 20άρη. Συγκεκριμένα πότε ο ΟΠΑΠ, πότε η Coca Cola 3 E και άλλοτε ο ΟΤΕ ή η ΔΕΗ μη τραπεζικές δεικτοβαρείς μετοχές ενισχύονται σε μία εμφανή προσπάθεια να «κρατηθούν» σημαντικά οχυρά- στηρίξεις.

Μάλλον δεν είναι τυχαίο πως εκ περιτροπής υπεραποδίδουν συγκεκριμένα δεικτοβαρή χαρτιά του δείκτη. Σημειωτέον, πως η Εθνική με 21,6% έχει τη μεγαλύτερη στάθμιση στην διαμόρφωση, ενώ ακολουθούν ο ΟΠΑΠ με 10,10 % , της CCH με 9,61%, του ΟΤΕ με 8,85%. Η στάθμιση της ΔΕΗ (που συχνά πυκνά «επιστρατεύεται») θεωρείται επίσης σημαντική, καθώς συμβάλλει στην εξισορρόπηση της πίεσης που δέχονται εδώ και μήνες οι τράπεζες.

---

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Κάτι παραπάνω από αγορά χρόνου στο πολύμηνο πτωτικό σπιράλ του Γενικού Δείκτη θα μπορούσε να θεωρηθεί η ανοδική ανάσα που δόθηκε από τις 1.400 μονάδες.

Και τούτο διότι η κίνηση βοηθήθηκε με φρέσκα νέα με ειδικό περιεχόμενο, ένας μεσοπρόθεσμος καταλύτης ο οποίος θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποφορτίσει την πολύ απαισιόδοξη εικόνα της Ελληνικής αγοράς. Αναφερόμαστε στην αυξημένη πιθανότητα επιμήκυνσης του δανείου από το μηχανισμό στήριξης καθώς και σε μικρότερου βεληνεκούς ειδήσεις που αφορούν την τελική εικόνα του γ’ τριμήνου των εισηγμένων εταιριών και την θετική πορεία των εσόδων κατά το μήνα Νοέμβριο.

Σε ότι αφορά την ατζέντα των επόμενων δύο εβδομάδων θα έχει ως κεντρικό θέμα την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 16 και 17 Δεκεμβρίου όπου θα συζητηθούν όλα τα κρίσιμα δημοσιονομικά θέματα μεταξύ αυτών και η έκδοση ευρωομολόγων, η σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού διάσωσης και φυσικά η επαναδιαπραγμάτευση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης.

Από το αποτέλεσμα αναμένεται να επηρεαστούν άμεσα τα spreads δανεισμού των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιμέρους χρηματιστηριακές αγορές. Η επίδραση των εξελίξεων αυτών θα είναι καταλυτική αφού μια θετική έκβαση θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα δυνατό ράλι διαρκείας το οποίο θα έβλεπε και θεμελιώδη αγορών. Η αγορά θα μπορούσε να παραμείνει φθηνή και υποτιμημένη ακόμα και στα επίπεδα των 1.700 μονάδων ή 13% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφθασε οριακά πριν την διάσπαση του κινητού μέσου των 30 ημερών ο οποίος κινείται κοντά στις 1.500 μονάδες διατηρώντας έως την ύστατη ώρα το μεσοπρόθεσμο σήμα αγοράς από τον MACD που ενεργοποιήθηκε από τις αρχές Απριλίου. Σε επιμέρους περιπτώσεις πατώντας πάνω στην χρονική ανάλωση οι περισσότερες μετοχές έχουν κατεβάσει τα τεχνικά κριτήρια αντιστροφής της βραχυχρόνιας τάσης τους.

Ο χρόνος πλέον έχει γυρίσει υπέρ των αγοραστών αφού οι πωλητές δεν κατάφεραν να δώσουν ένα καίριο χτύπημα και να καταγράψουν ένα νεότερο χαμηλό που θα εκτόνωνε δυναμικότερα την τάση.

Η διάσπαση των 1500 μονάδων δίνει ένα στόχο 150 μονάδων υψηλότερα πριν από οποιαδήποτε αξιόλογη διόρθωση με πέρας την γνωστή περιοχή των 1.650 - 1.680 μονάδων όπου και θα επαναπροσδιορίσουμε αν χρειαστεί την στάση μας, εκδοχή την οποία προκρίνουμε ως επικρατέστερη για το άμεσο μέλλον.

Συμπερασματικά η επόμενη εβδομάδα θα χαρακτηριστεί περισσότερο από αναμονή παρά από ενσωμάτωση νέων δεδομένων στις αποτιμήσεις. Οι επιμέρους διαφοροποιήσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα καθώς σε διαχειριστικό επίπεδο υπήρξαν αξιόλογες μεταβολές στην επιχειρηματική απόδοση του γ’ τριμήνου και προς την αρνητική και προς την θετική κατεύθυνση.

Παραμένουμε υψηλά τοποθετημένοι σε μια αγορά που διαπραγματεύεται σε μια αποτίμηση κάτω από το 25% του ΑΕΠ και με αρκετά αρνητικά ενδεχόμενα ήδη προεξοφλημένα από την πολύμηνη πτωτική της πορεία.  


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.486,50 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 3,47%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί 32,31%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 ενισχύθηκε 5,26%, ο Mid 40 υψηλότερα 2,71% και ο Small Cap 80 σημείωσε άνοδο 5,26%.

Από τους επιμέρους κλάδους σημαντικά κέρδη σημείωσαν: 10,93% ο κλάδος των Χημικών, 10,72% η Τεχνολογία και 9,14% οι Τηλεπικοινωνίες και οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες.

Αντίθετα, απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι των Μέσων Ενημέρωσης (-5,42%), και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-2,85%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Euroline AEEX (60%), Γενική Τράπεζα (58,73%), Βάρδας (48,65%), Αττι-Κατ (42,86%), Εμπορική Τράπεζα (32,79%), Forthnet (32,56%), Interinvest (30,23%), EBZ (29,03%), ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (25,76%) και Creta Farm (25,59%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Φούντλινκ (26,85%), Σφακιανάκης (-24,44%), Compucon (-22,22%), Δούρος (22,13%), Olympic Catering (-19,77%), Hellas Online (-17,86%), Logismos (-17,81%), Τηλέτυπος (-16,06%), Ελφίκο (13,33%) και Ξυλεμπορία ( -12,9%).


Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v