Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ακόμη πιο ενδιαφέρον το παιχνίδι...

Σε μία ενδιαφέρουσα συγκυρία εκτός- εντός Ελλάδος ζητείται η επιβεβαίωση των μακροπρόθεσμων στηρίξεων. Με τους παίκτες να ποντάρουν ήδη στα επόμενα στοιχήματα. Καταλύτες ΑΤΕ, ΤΤ και η επικείμενη έλευση του Στρ. Καν.

Πραγματική ΄΄κόλαση΄΄ τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου για τις εισηγμένες, με λεπτομερή στοιχεία που αναφέρονται στο θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη (και κύριο θέμα του ΜΕΤΟΧΟΥ). Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται τόσο για τα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης όσο τα επόμενα.

Μεγέθη, που σε πάρα πολλές περιπτώσεις ΄΄εξηγούν΄΄ τις τρέχουσες χαμηλότατες κεφαλαιοποιήσεις, σε ορισμένες μάλιστα δικαιολογούν πολύ χαμηλότερες ενώ λιγοστές, εξαιρέσεις είναι οι εισηγμένες που θα μπορούσαμε να πάρουμε σοβαρά στα υπόψη μας.

Καλώς ή κακώς α υ τ ό το τρίτο τρίμηνο έδειξε πολλά, το πιθανότατο είναι πως τα δύο πρώτα του 2011 θα δείξουν τα περισσότερα. Κάτι τέτοιο βέβαια αφορά στη βραχυμεσοπρόθεσμη επενδυτική μας προσέγγιση, καθώς θεωρούμε τα πρώτα δύο τρίμηνα του ΄11 ΄΄κρησάρα΄΄ όχι μόνο για το ΧΑ και τις εισηγμένες αλλά ευρύτερα για την οικονομία, την χώρα.

Εν πάσει περιπτώσει ΄΄διπλό το στοίχημα΄΄ , που παίζεται στις αγορές, στο ΧΑ από ξένους και εγχώριος παίκτες.

Από τη στιγμή, που η ΕΚΤ δηλώνει -από εχθές- επίσημα πως ΄΄δεν τυπώνει χρήμα΄΄ ο joker μπαίνει στο παιχνίδι. Και στον στοιχηματισμό των ΄΄αγορών΄΄ κόντρα στην λογική του Ζ.Κ Τρισέ/ΕΚΤ αλλά και του γερμανού υπουργού Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε, που έλεγε ότι το τύπωμα χρήματος δεν είναι λύση.

Σύμφωνοι το τύπωμα χρήματος μπορεί να μην είναι ή μπορεί και να είναι λύση ωστόσο η ΕΚΤ για πρώτη φορά ΄΄σύρεται΄΄ στο γήπεδο της ποσοτικής χαλάρωσης δηλαδή στην έδρα της Fed.

Και αυτό οι ΄΄αγορές΄΄ αρχίζουν να το συνεκτιμούν. Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχήματα- κατά την εκτίμηση μας- που αναδεικνύουν περισσότερο την αντιπαράθεση δυνάμεων παγκοσμίως αλλά και την ικανότητα των ΗΠΑ/Fed να έχει ακόμη τον πρώτο λόγο στο διεθνές παιχνίδι.

Να δούμε πως θα αντιδράσουν η Wall, πως θα κινηθεί ο DAX σε ορίζοντα εβδομάδων και εν τέλει ποιος θα κερδίσει τον επόμενο γύρο.

Στην εγχώριο αγορά παίζεται άλλο ένα στοίχημα, εξίσου ενδιαφέρον. Σχετίζεται με το ΔΝΤ, την επικείμενη επίσκεψη του Στρ. Καν στην Αθήνα, την απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού να πάει με το ένα ή το άλλο μέτωπο. Παίζονται πολλά και θα έχει ενδιαφέρον και αυτός ο στοιχηματισμός, καθώς από την έλευση και μετά του Στρ. Καν ανοίγουν πολλά μέτωπα ταυτόχρονα.

Από τις τράπεζες- την Αγροτική, το ΤΤ- μέχρι την ενέργεια, τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τις τηλεπικοινωνίες.

Μέχρι τότε θεωρούμε τις 660 (FΤ 20) και τις 1.383-1.414 μονάδες ισχυρή περιοχή στήριξης για το ΧΑ και απαραίτητη προυπόθεση για την βραχυπρόθεσμη τάση την δυνατότητα ή όχι πειστικής υπέρβασης των 720 μονάδων (των 1.520- 1.550 για τον ΓΔ) και ΤΩΝ 7,20 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v