Εντυπωσιακή “ρεπετισιόν” των αγοραστών

Δεύτερη συνεχόμενη άνοδος για τον ΓΔ, ενώ το +7,71% των τραπεζών δεν αφήνει αμφιβολίες για τους πρωταγωνιστές. Το ΧΑ συγχρονίστηκε με τις διεθνείς αγορές. Κέρδη για ΕΤΕ (8,78%), ΕFG (11%). Aνοδος 66% για Βάρδα.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, μόνο που η σημερινή δεν έμοιαζε σε τίποτα με την αμέσως προηγούμενη.

Κατ΄ αρχήν δεν χρειάστηκε να “επιστρατευτούν” “καθυστερημένες” εντολές αγορών σε Δεικτοβαρείς τίτλους προκειμένου ο Δείκτης να βρει το θετικό πρόσημο (κινήθηκε με θετικό βηματισμό στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης), ενώ από την άλλη ο σημερινός τζίρος ήταν καταφανώς υποδεέστερος του αμέσως προηγούμενου.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή ανοδική αντίδραση ήταν συντονισμένη σε διεθνείς Αγορές και ευρώ και απλά το Χ.Α. μετά από πολύ καιρό συγχρονίστηκε (άγνωστο πόσο) με το διεθνές κλίμα, ενώ σχετική αποκλιμάκωση παρατηρήθηκε σε spreads και CDS.

Τεχνικά, παραμένει ζητούμενο το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 1470 μονάδων (άλλα δύο κλεισίματα), προκειμένου ο Δείκτης να επανέλθει στο αμέσως προηγούμενο εύρος και να επαναδιεκδικήσει μία κίνηση προς τις 1580 μονάδες.

Το +7,71% του Τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει αμφιβολίες για τους πρωταγωνιστές ημέρας (η πέμπτη μεγαλύτερη άνοδος του Τραπεζικού δείκτη για το τρέχον έτος, με τις αμέσως μεγαλύτερες προηγούμενες να έχουν σημειωθεί στις 10/5 +14,42%, 29/4 +13,08%, 9/2 +8,64%, 26/3 +8,44%), ενώ σημαντική “ανταπόκριση” (έστω και αν στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν χαμηλού κόστους) σημειώθηκε από τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό.

Στις πρώτες θέσεις των ημερήσιων διακριθέντων (πλην Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων) οι χθεσινοί πιεσμένοι τίτλοι λόγω αναδιαρθρώσεων MSCI, οι … “Γαλλικές” Γενική και Εμπορική, ο τίτλος του Βάρδα (λόγω δημόσιας πρότασης στα 1,10 ευρώ), συνέχισαν ανοδικά οι Euroline και Interinvest, κινητικότητα στην εβζ η οποία μετά από πολλά τρίμηνα δημοσίευσε κέρδη, ενώ σημαντικός ακόμη αριθμός τίτλων έκλεισε με τουλάχιστον αξιοπρόσεκτα ημερήσια κέρδη.

Αξιοπρόσεκτη ανοδική αντίδραση και από τον τίτλο της Τρ. Αττικής, μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το Δ.Σ. στις 29/11/2010 απεφάσισε την εξαγορά από την Τράπεζα των προνομιούχων μετοχών αξίας 100,2 εκατ. ευρώ που έχουν εκδοθεί βάσει του Ν. 3723/2008 και τις οποίες κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με αρνητικό πρόσημο και στο χαμηλό ημέρας των 1416,83 μονάδων, όμως άμεσε γύρισε σε θετικό βηματισμό, έφθασε μέχρι τις 1477,78 μονάδες (16.59) και έκλεισε τελικά στις 1474,35 μονάδες με εντυπωσιακά κέρδη 3,85%, ενώ ο τζίρος σημαντικά κατεβασμένος ξεπέρασε τα 120 εκατ. από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές. Μόνος υστερήσας από το ταμπλό του 20αρη ο τίτλος του ΟΤΕ (-1,14%).

Αντίθετα τα εντυπωσιακά μεγαλύτερα κέρδη για την Eurobank (+11,46%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 9% ακολούθησαν οι Tράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank, του 8% οι Εθνική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και MIG.

Κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για Ελλάκτωρα και MPB, των τριών για Βιοχάλκο, Μυτιληναίο και ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Καμία σχέση με τις προηγούμενες η τελική εικόνα, με 154 ανοδικές μετοχές έναντι 36 πτωτικών και 36 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 7 έως 66,67% (Βάρδας).

Ασφαλώς και η σημερινή ανοδική αντίδραση επιχορηγήθηκε και από σημαντικό “short covering”, οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν να το αναμενόμενο “profit taking” των γρήγορων “παικτών” θα απορροφηθεί με τους λιγότερους δυνατούς “κραδασμούς” από την Αγορά, ενώ οι τίτλοι του 20αρη απέσπασαν το 91% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνεχίστηκαν οι πολλές αρνητικές εκτιμήσεις, εν μέσω θετικών μακροοικονομικών νέων.

Ασφαλώς σημαντικό ρόλο για την θετική σημερινή ψυχολογία των Αγορών μπορεί να έπαιξαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζ. Κλ. Τρισέ, περί κλιμάκωσης, αν χρειαστεί, της παρέμβασης με αγορές Κρατικού χρέους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ευρωζώνη.

Σε αγορές Κρατικών ομολόγων των Περιφερειακών Χωρών Ιρλανδίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας, φημολογείται ότι προέβη χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά έφθασε το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, που είναι το υψηλότερο ημερήσιο ποσό που έχει σημειωθεί από τον περασμένο Μάιο, όταν ξεκίνησε το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (sovereign bonds). Η ΕΚΤ θα προβεί σε επίσημη ανακοίνωση για τις αγορές αυτής εβδομάδος, την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν ότι ο πρόεδρος Ζαν-Κλωντ Τρισέ θα δόσει στίγμα προθέσεων κατά την αυριανή συνέντευξη τύπου που θα ακολουθήσει της συνεδρίασης των Κεντρικών Τραπεζιτών της Ευρωζώνης.

Επίσης η Πορτογαλία πέτυχε τον στόχο άντλησης 500 εκατ. ευρώ στη δημοπρασία Κρατικών ομολόγων 12μηνης διάρκειας. Όμως η μέση απόδοση ενισχύθηκε σημαντικά στο 5,281% από 4,813% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Ανέβασε “ταχύτητα” ο Ευρωπαϊκός κλάδος μεταποίησης καθώς ο δείκτης ΡΜΙ της Markit ενισχύθηκε τελικά τον Νοέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο 4 μηνών, στο 55,3 από 54,6 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι η αρχική ένδειξη του ΡΜΙ Νοεμβρίου ήταν σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο, στο 55,5.

Νέα ενίσχυση στις δραστηριότητες του βιομηχανικού κλάδου της Κίνας καταγράφηκε τον Νοέμβριο, αλλά με μεγάλη αύξηση του κόστους πρώτων υλών που εγκυμονεί νέες πληθωριστικές πιέσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κινεζικής Κυβέρνησης, ο δείκτης ΡΜΙ του βιομηχανικού κλάδου ενισχύθηκε τον Νοέμβριο σε υψηλό 7 μηνών, στο 55,2 από 54,7 τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που δεν προέβλεπαν αύξηση – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Αναλυτές προβλέπουν αύξηση των επιτοκίων, ενδεχομένως και πριν από τα τέλη του έτους.

Την ίδια στιγμή και στη Μ. Βρετανία η μεταποιητική δραστηριότητα σημείωσε μεγάλη άνοδο το Νοέμβριο οδηγώντας τον δείκτη Markit/CIPS στα υψηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 1994

Οι θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν τον Νοέμβριο με τον μεγαλύτερο αριθμό των τελευταίων τριών ετών, κατά 93.000 στην Αμερικανική Αγορά, σύμφωνα με έρευνα του ιδιωτικού ινστιτούτου ADP. Οι αναλυτές περίμεναν ότι η ιδιωτική απασχόληση θα εμφανίσει αύξηση 70.000 θέσεων εργασίας έναντι 43.000 στην προηγούμενη μέτρηση.

Ο δείκτης ISM μεταποίησης υποχώρησε στο 56,6 τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, εμφανίζοντας μικρότερη της αναμενόμενης πτώση. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης που καταγράφει τα επίπεδα δραστηριότητας του κλάδου μεταποίησης, θα διαμορφωθεί στο 56,5. Τον Οκτώβριο, ο δείκτης είχε κλείσει στο 56,9.

Αντίθετα σε προειδοποίηση για ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας προέβη η Standard & Poor’s κάνοντας λόγο για τις δυσοίωνες προοπτικές ανάπτυξης της Χώρας, αλλά και για την εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης Κρατικών χρεών. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης η απόφαση θα ληφθεί στους επόμενους τρεις μήνες.

Η κρίση χρέους της Ευρώπης εξαπλώνεται στην “καρδιά του μπλοκ” των 16 Χωρών της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές διερωτώνται για την ικανότητα του Βελγίου να μειώσει το τρίτο μεγαλύτερο χρέος της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται τιμές της CMA, η έξτρα απόδοση που ζητούν οι επενδυτές για να έχουν στην κατοχή τους 10ετή Βελγικά ομόλογα αντί Γερμανικών, διευρύνθηκε στις 139 μονάδες βάσης, που είναι ιστορικό-ρεκόρ από το 1993.

Αν η Ελλάδα ήταν η Bear Sterns, τότε η Ισπανία θα είναι η νέα Lehman Brothers. Όπως σχολιάζει η UBS Financial Services στο CNBC, “οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν ξαναδεί την ταινία σε διαφορετική version” (!)

Επίσης, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Rainer Bruederle δήλωσε πως δεν υπάρχει απόφαση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του Ελληνικού πακέτου στήριξης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters και συμπλήρωσε πως απλώς έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα το οποίο “εξετάζεται”.

Επιστρέφοντας στις διεθνείς Αγορές, τουλάχιστον εντυπωσιακό κρίνεται και το ξεκίνημα στην Wall Street που έφερε τον Dow Jones υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 11200 μονάδων (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ενδιαφέρουσα ανοδική αντίδραση, μετά την παρατεταμένη πίεση των αποτιμήσεων, με την βοήθεια του διεθνούς περιβάλλοντος που μένει να φανεί αν είναι καθαρά τεχνικού χαρακτήρα ή κάτι περισσότερο, είναι το σχόλιο του Σπύρου Παπαθανασίου για την σημερινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Solidus Sec, ακόμα οι διεθνείς Αγορές δεν έχουν πεισθεί για την “βιωσιμότητα” του συνόλου της Ευρωζώνης, παρά την σημερινή σχετική αποκλιμάκωση των spreads.

Ο κ. Παπαθανασίου αρκείται στο να επισημάνει ότι το επόμενο δεκαήμερο θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για τις Αγορές, καθώς μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα έχει κλείσει θέσεις η συντριπτική πλειονότητα των διαχειριστών, ενώ για το Χ.Α. ο σημερινός χαμηλότερος τζίρος αφήνει υπόνοιες μήπως η εντυπωσιακή αντίδραση ήταν περισσότερο “ανακωχή” πωλήσεων και λιγότερο ουσιαστικό αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η ολοκλήρωση των αναδιαρθρώσεων του MSCI απελευθέρωσε “δυνάμεις” στην Ελληνική Αγορά μετά τις συνεχείς πιέσεις που δέχθηκε ο Γενικός Δείκτης σε όλη την διάρκεια του Νοεμβρίου, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση “σταμάτησε” μπροστά σε σημαντικά τεχνικά σημεία, όπως είναι οι 1480 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, τα 4,70 ευρώ για τον τίτλο της Alpha Bank και η ζώνη 7,10 – 7,30 ευρώ, όπου ο τίτλος της Εθνικής αναμένεται να συναντήσει αυξημένη προσφορά από τους “γρήγορους” που τοποθετήθηκαν στα πρόσφατα χαμηλά.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα που ολοκληρώθηκαν χθες, επισημαίνεται ότι το τελικό αποτέλεσμα αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί υποστηρικτικό για μια ουσιαστική αλλαγή κλίματος έδειξε κάποιες βελτιώσεις που θα δικαιολογούσαν μια σταθεροποίηση και ελαφρά ανάκαμψη από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής ανόδου, με την Αγορά Παραγώγων να ακολουθεί την εντυπωσιακή αντίδραση της υποκείμενης με συνδυασμένη αύξηση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,95%.

Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11042, τιμή εκκαθάρισης 694,47) κινήθηκαν μεταξύ 663,5 και 702 μονάδων.

Σχετικά μειωμένος ο δανεισμός τίτλων (13500 Alpha Bank, 72000 Πειραιώς, 37000 Eurobank, 12300 Coca-Cola, 168000 MPB, 49000 MIG, 5300 Ελ. Πετρέλαια, 23000 ΟΤΕ, 8000 Βιοχάλκο, 12000 Αγροτική, 7000 ΔΕΗ, 41000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8994), Alpha Bank (1625), Πειραιώς (5643), Eurobank (1894), ΟΤΕ (784), MIG (946), Αγροτική (234), Κύπρου (1018), Ταχ. Ταμιευτήριο (384), ΕΧΑΕ (132), ΔΕΗ (440), ΟΠΑΠ (110), ΓΕΚ (436), MPB (448), Μυτιληναίος (475), Coca-Cola (110), Ελ. Πετρέλαια (118), Ελλάκτωρ (137).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 1/12 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Πειραιώς (201848 τεμ.), Alpha Bank (42680 τεμ.), ΟΤΕ (11348 τεμ.), MIG (50000 τεμ.), MPB (250000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alapis (45688 τεμ.), Πειραιώς (408597 τεμ.), Alpha Bank (215000 τεμ.), MIG (230000 τεμ.), MPB (120000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8662789 τεμ.), Eurobank (14221751 τεμ.), Εθνική (8132294 τεμ.), Κύπρου (6076162 τεμ.), Πειραιώς (21157418 τεμ.), MPB (11677763 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 01/12/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: Επενδυτής: Citigroup Global Markets Limited. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (776.130) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,23%). Ημερομηνία απόκτησης: Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 30 Νοεμβρίου 2010.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v