Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυροποιούνται οι πωλητές

Χάνει τη δυναμική της η προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ που «παίζει» με την… επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής. Στα €6,5 η ΕΤΕ, πιέσεις για EFG, Alpha. Κέρδη για MIG, ΑΤΕ κ.α. Χαμηλότερα DAX και ευρώ.

Μετ΄ εμποδίων η εξέλιξη της αντίδρασης με τους βασικούς δείκτες να «αναζητούν» σημείο στήριξης- αναφοράς.

Στο διάστημα 13:10 -13:30 οπότε και δοκιμάσθηκαν οι αντοχές για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE 20 διαμορφώθηκαν οι χαμηλότερες τιμές της συνεδρίασης. Μέχρι τώρα παραπέμπουν σε ισχνό διάγραμμα ασθενούς σχηματισμού διπλού χαμηλού ή εν πάσει περιπτώσει την προσπάθεια που καταβάλλεται για να βρεθούν στηρίξεις για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Στις 1.445-1.450 μονάδες ο Γενικός Δείκτης- με χαμηλό μέχρι τώρα στις 1.444,05 μονάδες και αντίστοιχα για τον FTSE 20 στις 684 με χαμηλό τις 680,8 μονάδες. Εμφανώς καθοδική η κλίση των βασικών δεικτών, μετά τα πρώτα 5-10 λεπτά της συνεδρίασης με μετριότατο τζίρο (…μόλις που ξεπερνούσε τα 50 εκατ. ευρώ στις 13.50) από τα οποία περίπου 20,5 εκατ. ευρώ έχουν πραγματοποιηθεί στη μετοχή της Εθνικής.

Η εικόνα του διαγράμματος της ΕΤΕ που από τα 6,76 υποχώρησε σταδιακά μέχρι τα 6,47 ευρώ είναι ενδεικτική της πορείας των περισσότερων τραπεζικών μετοχών αλλά και των λοιπών του 20άρη. Ξεκίνημα από τα υψηλά- σταδιακή διολίσθηση- μερική κατοχύρωση θέσεων 1-2 ημερών- προσπάθεια για επιβεβαίωση βραχυ-στηρίξεων και… αναμονή.

Γύρω στις 13:55 εκτός από την ΕΤΕ η μετοχή της Eurobank κυμαίνονταν στα 4,10 (με υψηλό ημέρας στα 4,19 ευρώ), η Alpha Bank στα 4,47 ( με 4,68 ε), η Πειραιώς στα 3,05 (με 3,13 ε). Σε ανάλογη πορεία η Τραπεζα Κυπρου στα 2,85 ευρώ είναι η δεύτερη μετοχή του FTSE 20- μετά τα ΕΛΠΕ που «γυρίζει» έστω και οριακά χαμηλότερα.

Στον αντίποδα η Αγροτική ισορροπεί στα 0,69 ευρώ- δηλαδή έως 65% χαμηλότερα από την αρχή του έτους- το ΤΤ στα 2,90 ευρώ (με απώλειες 34,3%). Λίγο μετά τις 14.00 με το που ενισχύθηκε έως 1,1% ο ΓΔ περνώντας τις 1.450 μονάδες ξανά γύρισαν ΕΛΠΕ, Κύπρου και σταδιακά ενισχύθηκαν οι υπόλοιπες του δείκτη. Στα 4,15 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 14,81 ο Τιτάνας, στα 0,62 η Marfin Investment Group, στα 3,33 ο Ελλάκτορας.

Περίπου την ίδια ώρα οι βασικοί δείκτες στις ευρωαγορές είτε κρατούσαν μέρος των αρχικών κερδών είτε διόρθωναν με ενδεικτικό τον DAX στην Φραγκφούρτη. Κατά 0,6-0,7% χαμηλότερα προς τις 6.810 μονάδες ,με το ευρώ να διολισθαίνει χαμηλότερα και τα Συμβόλαια από την Wall να παραπέμπουν σε μικρή- αρχική- διόρθωση.

Στο ΧΑ βέβαια συντρέχουν λόγοι διαφοροποίησης με επίκεντρο την διαφαινόμενη… επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και για την ελληνική πλευρά, όπως αναλυτικά αναφέρεται σε σχετικό θέμα της Ελενας Λάσκαρη. Κατά την εκτίμηση ορισμένων είναι καταλύτης ικανός να δώσει «ανάσες» στην αγορά, καθώς θεωρούν πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο απομακρύνεται ο κίνδυνος «κουρέματος» και των ελληνικών τραπεζών. Θα δείξει- και περιμένουμε με περιέργεια- στα βραδυνά Δελτία των 20.00 πως θα παρουσιαστεί από τους γνωστούς ειδήμονες η… επιτυχία του οικονομικού επιτελείου.

Για το θέμα αυτό θεωρούμε πληρέστερη την προσέγγιση του Dr Money από τη σημερινή του στήλη με εύγλωττο τίτλο…. Ελλάδα- Δύο μηνύματα από ΕΕ μέσω Ιρλανδίας.

Όμως ούτως ή άλλως εξ ΄ αρχής γνωρίζαμε τους όρους του παιχνιδιού και του πως θα προσπαθήσει να παρουσιάσει η κυβέρνηση τις τελευταίες εξελίξεις. Στη λογική αυτή παρακολουθούμε αλλά θέλουμε περισσότερες και πειστικότερες ενδείξεις με πρώτη και καλύτερη την επιβεβαίωση της αντίδρασης τουλάχιστον προς τις 720 μονάδες. Τουλάχιστον και βλέπουμε.

Προσώρας ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσπάθεια του Φουρλή η μετοχή του οποίου ενισχύεται προς τα 5,80 ευρώ, της Avenir στα 0,23 ευρώ (…δες σχετικό θέμα), της Τέρνα Ενεργειακής στα 2,86 ευρώ –αλλά με μικρή διόρθωση της ΓΕΚ/Τέρνα στα 3,46 ευρώ και η διόρθωση της Alapis στα 0,74 ευρώ. Χαμηλότερα- από πλευράς αποτίμησης- ξεχωρίζει το… άδειασμα μετοχών όπως Ιντερτέκ, εβζ, Axon κ.α. με συναλλαγές μερικών εκατοντάδων ευρώ.

Για τη συνέχεια και με την προϋπόθεση, πως θα αποδειχθούν ισχυρές οι ενδοσυνεδριακές στηρίξεις ζητούμενη θα είναι η όσο το δυνατόν εγγύτερη προσέγγιση των αρχικών υψηλών. Δηλαδή των 1.474,8 για τον ΓΔ και των 698,9 για τον FTSE 20.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v