Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πιθανός πυθμένας οι 674 για τον FT 20

Παρά τις απώλειες των τραπεζών η φυγή από τις μετοχές του κλάδου συνεχίζεται. Πιθανό ανάχωμα ο ΄΄διπλός πυθμένας΄΄ των 674-676 για τον Ftse20. Κλειδιά οι Eurobank Alpha Bank και οι…αντοχές των πωλητών στην ΕΤΕ.

Ξεπέρασε το ένα δισ. η ΄΄ψαλίδα΄΄ των Coca Cola Hellenic - Εθνικής, με την τραπεζική μετοχή να υποχωρεί σε ελάχιστο 91 μηνών όπως υπενθύμιζε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Εύλογα οι βασικοί δείκτες συνεχίζουν τη διόρθωση τους, καθώς οι ρευστοποιήσεις σε τραπεζικές μετοχές κρατά… καλά με συνέπεια την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 1.440,6 και του FΤ 20 στις 678 μονάδες.

Με τη μετοχή της Εθνικής να μετρά απώλειες 58,5% από την αρχή του έτους και 62,5% (!) από τα υψηλά 52 εβδομάδων έχουμε μία ευκρινή εικόνα του τι έχει συντελεστεί όχι μόνο στην ΕΤΕ αλλά συνολικότερα στον κλάδο.

Αλλωστε εδώ κ α ι κ α ι ρ ό η στήλη έγκαιρα ανέδειξε τη μεταστροφή μέρους κεφαλαίων- ενδιαφέροντος από τις τράπεζες αρχικά προς την CCH 3E και το τελευταίο 3-4μηνο σε μετοχές εισηγμένων όπως Τιτάν, Ελλάκτωρ αλλά και ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΜΟΗ και εσχάτως σε ΟΤΕ, Ελ.Πε και ακόμη 2-3 μ η τραπεζικές επιλογές.

Μεταφορά που αποτυπώνεται εύγλωττα στην σταθερά ανοδική πορεία της CCH σε διάστημα 52 εβδομάδων (…με 40,58% ! ) αλλά και άλλων μη τραπεζικών μετοχών στη συνέχεια. Το…ταμπλώ ανέκαθεν λειτουργούσε ως αδιάψευστος μάρτυρας- προπομπός όσων συνέβαιναν στην πραγματική οικονομία, εξαιρετικά ευαίσθητος ΄΄αισθαντήρας΄΄ παραμένει και θα είναι στο μέλλον.

Το…ταμπλό και οι επίμονες πωλήσεις στην Εθνική- κυρίως σε αυτήν- δείχνουν πως η ταλαιπωρία των τραπεζών δεν έχει ολοκληρωθεί, πως οι αποτιμήσεις θα μειωθούν περαιτέρω και θα αρχίσουν να γίνονται ελκυστικές όταν θα διαφαίνεται η ΄΄διέξοδος΄΄ μίας αναδιαπραγμάτευσης (…όπως και εννοείται ή εφαρμοστεί εν τέλι- καθ΄ υπόδειξη του Βερολίνου).

Πρακτικά αυτό παραπέμπει σε συνέχεια της ταλαιπωρίας και για τον 20άρη κατ΄επέκταση και για τον ΓΔ σε βαθμό που αρκετοί επιμένουν να shortάρουν και σε αυτή τη σειρά Συμβολαίων.

Εκτίμηση μας παραμένει πως η αγορά ΄΄χρωστά΄΄ μία αντίδραση του FΤ 20 προς τις 720 το πολύ 740 μονάδες με την προυπόθεση, πως θα λειτουργήσουν- πρόσκαιρα- στηρίξεις στη μετοχή της Εθνικής.

Όμως φαίνεται, πως σε περίοδο ανακοίνωσης τριμήνων η αγορά προεξοφλεί και το…ταμπλό εν όψει της 30 ης Νοεμβρίου ΄΄τιμωρεί΄΄ προκαταβολικά τον όμιλο. Θα φανεί σύντομα, την επόμενη Τρίτη κατά πόσον οι επίμονοι πωλητές γνωρίζουν κάτι περισσότερο ή απλά προσβλέπουν να ΄΄παίξουν΄΄ τη μετοχή απ΄όσο χαμηλότερες τιμές καταφέρουν.

Όμως η μία εισηγμένη μετά την άλλη ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου, που ομολογουμένως για κάποιες από αυτές αφήνουν…ψήγματα αισιοδοξίας. Με μία πιο ενδελεχή ανάγνωση των μεγεθών και των…ψιλών γραμμάτων δείχνει πολλά και χρήσιμα για έναν διορατικό επενδυτή.

Προσώρας μένουμε στην παρακολούθηση της συμπεριφοράς του FΤ 20 καθώς εχθές- προχθές έχει πιάσει δύο φορές χαμηλό στις 674,4 (24/11) και 676,1 (25/11) με ό τι αυτό μπορεί να ΄΄κρύβει΄΄ άμεσα.

Μέχρι και τις συνεδριάσεις της επόμενης Τρίτης και Τετάρτης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v