Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι δημοπρασίες δεν στήριξαν την άνοδο

EFG και ΕΤΕ δεν κατάφεραν να γυρίσουν σε θετικό πρόσημο το ΓΔ. Τραγική η εικόνα σε μεσαία- μικρή κεφαλαιοποίηση με τις περισσότερες μετοχές χαμηλότερα από τις 7/6. Kοντά σε χαμηλό 12ετίας ο Δείκτης.

Eurobank, και Εθνική με τις βοήθειες των Κύπρου, Ελ. Πετρελαίων, Ταχ. Ταμιευτηρίου, Ελλάκτωρα και Jumbo, προσπάθησαν να ανασύρουν τον Γενικό Δείκτη από τα “τάρταρα των ανησυχιών” και αν μη τι άλλο να “αγοράσουν χρόνο” για την Σοφοκλέους, ενώ σε καμία περίπτωση δεν εμπόδισαν τους τίτλους με αρνητικό πρόσημο να διατηρήσουν την πρωτοπορεία από την αρχή μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα για πολλοστή φορά FTSES και δείκτης μεσαίας – μικρής κεφαλαιοποίησης να προσθέσουν ακόμα ένα ιστορικό χαμηλό στο “παθητικό” τους (!)

Ασφαλώς, αν στην παρούσα φάση εκείνο που προέχει είναι το Χ.Α. να κερδίσει χρόνο, ο Δείκτης να μην υποχωρεί μονότονα σε χαμηλότερα επίπεδα και κατά κάποιο τρόπο να “διασκεδαστούν” οι ανησυχίες, αυτό κατά κάποιο τρόπο το πέτυχε η σημερινή συνεδρίαση, μέχρι τις τελικές δημοπρασίες που απλά επέτρεψαν στον Δείκτη να κλείσει υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο – στήριξη των 1450 μονάδων, αλλά όχι και με θετικό πρόσημο.

Είναι ενδεικτικό ότι στις 17.00 ο Δείκτης βρισκόταν στις 1460,05 μονάδες και με οριακά κέρδη, όμως μέσω των δημοπρασιών έκλεισε περίπου 10 μονάδες χαμηλότερα και με αρνητικό πρόσημο, σε μία συνεδρίαση όπου ο 20αρης απέσπασε το 93% του συνολικού τζίρου και η Εθνική το 44% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Όμως από εκεί και πέρα, ασφαλώς και η σημερινή εικόνα της Αγοράς που δεν διέκοψε για τον Γενικό Δείκτη το αρνητικό σερί των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων, δεν έπεισε ούτε ένα χαρτοφυλάκιο που παραμένει επιδεικτικά εκτός Αγοράς να σκεφτεί την περίπτωση να βάλει στο Χ.Α. μέρος της ρευστότητας που μπορεί να διαθέτει.

Και αν η εικόνα του Γενικού Δείκτη και κατ΄ επέκταση του 20αρη μπορεί να δημιουργεί την εντύπωση ότι η Σοφοκλέους δύσκολα θα κινηθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, μία “βόλτα στα ενδότερα της Αγοράς”, ασφαλώς χρειάζεται “χρήση αντικαταθλιπτικών”, αφού τα νούμερα είναι τουλάχιστον τραγικά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την αμέριστη βοήθεια της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και παίρνοντας σαν σημεία αναφοράς την 7η Ιουνίου τρέχοντος έτους όπου ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1403,92 μονάδες (χαμηλό 12ετίας, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στην συνεδρίαση της 26/2/1998 και στις 1402,44 μονάδες) και το χθεσινό κλείσιμο (1451,45 μονάδες), από τις 282 μετοχές που διαπραγματευόντουσαν και τότε και χθες, μόλις 95 κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα (τα μεγαλύτερα κέρδη για την Τσουκαρίδης με 266,7%), 16 παραμένουν αμετάβλητες και 171 (!) κινούνται σε χαμηλότερα από της 7/6 επίπεδα (οι μεγαλύτερες απώλειες για την Avenir με 83,3%).

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου δηλώνουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί και αρκούνται στο να επισημάνουν ότι η κρίση χρέους σε Χώρες της Ευρωζώνης απειλεί να εξελιχθεί σε ντόμινο που θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία και θα κλονίσει πάλι τη σταθερότητα του, έτσι κι αλλιώς “προβληματικού”, χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ πρόσθετη πηγή ανησυχιών για τις Αγορές αποτελεί η επαπειλούμενη "ανάφλεξη" στην Κορεατική χερσόνησο.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι αποκτούν αυτοτροφοδοτούμενη ταχύτητα, ενώ στην λίστα προστίθενται καινούργιοι “υποψήφιοι αρνητικοί πρωταγωνιστές”.

Επίσης ειδικές ρήτρες που θα οδηγούν αυτόματα σε επιμήκυνση της αποπληρωμής χρεών και “haircuts” θέλει να προσθέσει η Angela Merkel σε όλα τα ομόλογα που θα εκδίδουν οι Χώρες μέλη της Ευρωζώνης από το 2011.

Το έγγραφο του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο διέρρευσε στο Bloomberg, δείχνει ότι τώρα το Βερολίνο επιδιώκει να επιβάλει όρους που θα οδηγήσουν σε ελεγχόμενες χρεοκοπίες δύο χρόνια νωρίτερα από το 2013, όταν και θα τεθεί σε ισχύ ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης της Ευρωζώνης.

Επιδίωξη της Κυβέρνησης Merkel είναι οι νέες ρήτρες να μπουν σε όλες τις νέες ομολογιακές εκδόσεις από το επόμενο έτος.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια απέχουν, οι περισσότεροι μικροεπενδυτές που έχουν ακόμα το κουράγιο να παρακολουθούν καθημερινά τα χαρτοφυλάκιά τους βλέπουν ότι η καθαρή αξία και η αγοραστική δύναμη μειώνεται ασταμάτητα, σε μία Αγορά που συνεχίζει να κινείται από “αμετανόητους traders” που αλλάζουν “στρατόπεδο” ανάλογα με το γενικότερο κλίμα και από “short sellers” που δεν “χορταίνουν” να γράφουν κέρδη.

Έτσι οι όποιες αγοραστικές παρεμβάσεις, απλά επιβραδύνουν την πτώση, όμως δεν φαίνεται εύκολο να αλλάξουν το κλίμα.

Καλύτερη της πρωινής η απογευματινή εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ με θετικό πρόσημο ξεκίνησε και η Wall Street, εν μέσω αντικρουόμενων μακροοικονομικών ειδήσεων.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη και το ευρώ, σημαντικό ρόλο για το αρνητικό ξεκίνημα έπαιξε η υποβάθμιση της βραχυπρόθεσμης αλλά και της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας από την Standard & Poor's.

Συγκεκριμένα, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας υποβαθμίστηκε σε "Α" από "ΑΑ-", ενώ η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε "Α-1" από "Α-1+". Επιπλέον, οι προοπτικές της αξιολόγησης είναι αρνητικές, κάτι που σημαίνει ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας υποβάθμισης.

Επίσης τα spreads των “PIGS” συνέχισαν να κινούνται ανηφορικά, με το Ελληνικό να ξεπερνά τις 955 μ.β., το Πορτογαλικό τις 500 μ.β., το Ιρλανδικό τις 670 μ.β, ενώ σε νέο ιστορικό υψηλό βρέθηκε το Ισπανικό spread, για να αποκλιμακωθούν σχετικά στην συνέχεια.

Αντίθετα θετικά στην ψυχολογία των αγοραστών επέδρασαν τα νέα από τον δείκτη Ifo στην Γερμανία.

Πιο συγκεκριμένα σε νέο ρεκόρ εκτινάχθηκε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του ινστιτούτου Ifo για την Γερμανική οικονομία κατά τον Νοέμβριο, καθώς ενισχύθηκε στο 109,3 από 107,7 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές, βάσει δημοσκόπησης του Reuters, στην πλειονότητά τους προέβλεπαν υποχώρηση του δείκτη στο 107,4.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα μηνύματα παραμένουν μικτά, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που ήλθαν στην δημοσιότητα, την εφαρμογή ακόμα πιο δραστικών μέτρων από την επαναγορά ομολόγων της τάξεως των 600 δισ. δολαρίων είχαν μελετήσει τα στελέχη της Fed σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης στις 2 - 3 Νοεμβρίου.

Πέραν τούτου, τα στελέχη της Fed αναθεώρησαν προς τα κάτω τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ τόσο το 2010 όσο και το 2011 καθώς βλέπουν η ανάπτυξη να διαμορφώνεται στο 2,4% έως 2,5% φέτος (έναντι 3% έως 3,5% σύμφωνα με προηγούμενη εκτίμηση) και 3% έως 3,6% το 2011, έναντι 3,6% έως 4,5%.

Παράλληλα ο δείκτης ανεργίας παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για ήπια υποχώρηση. Συγκεκριμένα, τα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, βλέπουν την ανεργία να παραμένει μεταξύ 9,5% έως 9,7% το 2010, στο 8,9% έως 9,1% το 2011 και στο 7,7% έως 8,2% το 2012.

Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών σημείωσαν τον Οκτώβριο την μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο 2009 στις ΗΠΑ και μειώθηκαν κατά 3,3%. Οι αναλυτές προέβλεπαν πολύ μικρότερη επιβράδυνση 0,1% μετά την αισθητή αύξηση 5% του Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι οι εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 36.000 στις 407.000, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου. Ο αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 435.000 νέες αιτήσεις, από 443.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Επίσης στις 71,6 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Νοέμβριο (εκτ. 69,8), ενώ πτώση 8,1% των πωλήσεων νέων κατοικιών σημειώθηκε τον Οκτώβριο (εκτ. +2,3%).

Αλλά και ο νομισματικός πόλεμος καλά κρατεί, καθώς σε νέα διμερή εμπορική συμφωνία με την οποία καταργεί τις συναλλαγές σε δολάριο, αυτή τη φορά με τη Ρωσία, προχώρησε η Κίνα. Είχε προηγηθεί ανάλογη συμφωνία και με την Τουρκία, που προβλέπει χρήση των εθνικών νομισμάτων αντί του δολαρίου.

Επιστρέφοντας στην μιζέρια του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και στις “εισαγόμενες” ειδήσεις - εκθέσεις, διατηρεί την αρνητική στάση της για τις Ελληνικές Τράπεζες η Credit Suisse, κυρίως εξαιτίας των αρνητικών μακροοικονομικών προοπτικών και των συνεχιζόμενων ρίσκων για τους ισολογισμούς των Τραπεζών, από την έκθεσή τους στα Κρατικά ομόλογα.

Αποδίδει σύσταση “neutral” μόνο για τις Εθνική και Eurobank, ενώ για όλες τις υπόλοιπες η σύσταση είναι “underperform”.

Όπως σχολιάζει, τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία ήταν εντόνως αρνητικά, και θεωρεί ότι η περαιτέρω λιτότητα αναπόφευκτα θα έχει κόστος τόσο στην ανάπτυξη του ΑΕΠ όσο και στο ρυθμό δημιουργίας μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Έστω και οριακά, στο ταμπλό του 20αρη, επικράτησαν οι τίτλοι με θετικό πρόσημο. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τα Ελ. Πετρέλαια (+4,3%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερου του 3% ακολούθησαν οι Ελλάκτωρ και Jumbo.

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Αγροτική και Eurobank, του 1% για Βιοχάλκο, Εθνική, Κύπρου και Ταχ. Ταμιευτήριο, ενώ με μιρότερα κέρδη έκλεισαν οι MPB και Motor Oil.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την ΔΕΗ (-3,52%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας έκλεισαν οι Τιτάν, Πειραιώς (ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 2,92 ευρώ με απώλειες 5,19%), MIG και με χαμηλότερες απώλειες έκλεισαν οι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca-Cola, Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 29 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 1435,26 (11.57) και υψηλό τις 1464,23 μονάδες (16.10) για να κλείσει τελικά στις 1450,81 μονάδες με οριακές απώλειες 0,04%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 110 εκατ. από τα οποία τα 4,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 73 ανοδικές μετοχές έναντι 99 πτωτικών και 35 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 16,67%.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Τελικά φαίνεται πως δεν θα αποφύγει το Χ.Α. και μαζί όλοι οι εμπλεκόμενοι τις “περιπέτειες”, εκτιμά ο Πάνος Δάντης.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε μια πολύ σημαντική περιοχή στήριξης, τις 1470 - 1450 μονάδες. Η περιοχή αυτή είναι σημαντική γιατί αποτελεί ταυτόχρονα και την μεσοπρόθεσμη πλαγιοανοδική γραμμή τάσης από τα χαμηλά του Ιουνίου αλλά και την γραμμή λαιμού ενός πτωτικού σχηματισμού “ώμος-κεφάλι-ώμος”, ο οποίος αν επιβεβαιωθεί δίνει στόχο αρκετά χαμηλότερα από τα παρόντα επίπεδα τιμών.

Αντίστοιχα πτωτική εικόνα έχουν και οι Τραπεζικές μετοχές με την Alpha Bank να προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από την επίσης σημαντική στήριξη των 4,50 ευρώ ενώ η Εθνική που είναι και ο “leader” της Αγοράς, έχασε την πολύ σημαντική στήριξη των 6,90 ευρώ (έδωσε επιβεβαίωση τριών κλεισιμάτων), ενώ ταυτόχρονα δείχνει να διασπά μια πλαγιοανοδική γραμμή τάσης ερχόμενη από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2003 όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο μηνιαίο διάγραμμά της. Όλα αυτά βέβαια είναι ενδείξεις, καθώς το μέλλον είναι άγνωστο.

Όμως στις εκτιμήσεις της τεχνικής ανάλυσης έρχονται να προστεθούν και μία σειρά από γεγονότα που αυξάνουν τις πιθανότητες οι εκτιμήσεις αυτές να γίνουν πραγματικότητα.

Πρώτα - πρώτα η πορεία των μεγεθών του προϋπολογισμού είναι “επικίνδυνη”, αφού τα νούμερα βγαίνουν οριακά. Έπειτα οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να περάσουν πλέον στον σκληρό πυρήνα του Δημοσίου που αποτελούσε και αποτελεί τον πυρήνα της εκλογικής βάσης του Κυβερνώντος κόμματος αλλά και της ευρύτερης Αριστεράς που κυριαρχεί στο ιδεοπολιτικό σκηνικό στην Χώρα μετά την Μεταπολίτευση.

Άρα οι δυσκολίες πραγματοποίησης όλων όσων η Τρόικα ζητά είναι μεγάλες. Και όλα αυτά θα έχουν αντίκτυπο στις δόσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για την επιβίωση της Χώρας.

Περιθώρια για να εμπλουτισθεί η υπάρχουσα πολιτική με αναπτυξιακά μέτρα και προοπτικές υπάρχουν, περιθώρια για άλλη πολιτική δεν υπάρχουν αφού τα δανεικά είναι απαραίτητα σύμφωνα με την υπάρχουσα κατάσταση στις Αγορές .

Εκεί όπου υπάρχει μεν τεράστια ρευστότητα η οποία όμως δεν θέλει να εγκλωβιστεί με τίποτα σε αμφισβητούμενες εξοφλήσεις χρεών Κρατών ή σε “κουρέματα” παντός είδους.

Επιπλέον σε γεωπολιτικό επίπεδο τα πράγματα δεν είναι σταθερά. Οι διαφωνίες ανάμεσα σε Βερολίνο και την υπόλοιπη Ευρωζώνη για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση καλύτερα και σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον για την κατάλληλη πολιτική (λιτότητα και άμεσα περιορισμός των Κρατικών χρεών ή τύπωμα χρήματος και αύξηση των δαπανών και χρεών μέχρι να πάρει δυναμικά μπροστά η οικονομία ) έχουν διαμορφώσει μια άνευ προηγουμένου αστάθεια, στην οποία προστέθηκε υστάτως και η ένταση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας. Η οποία βέβαια τιμολογείται από τις Αγορές με επιπλέον επιφυλακτικότητα δηλαδή με αύξηση του risk premium σε όλες τις επενδύσεις, πράγμα ιδιαίτερα αρνητικό για την ανάπτυξη γενικότερα.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον λοιπόν, τα διεθνή Χρηματιστήρια - που προέρχονται και από μια δυνατή άνοδο, θέλουν πολύ ισχυρούς καταλύτες για να συνεχίσουν την άνοδό τους.

Το πιο πιθανό είναι πώς είτε έχουν κορυφώσει είτε βρίσκονται σε ανάλογη διαδικασία. Το δε Χ.Α. δεν μπορεί να κινηθεί κόντρα στις μεγάλες Αγορές για πάνω από 2-3 συνεδριάσεις.

Και με δεδομένο το παραπάνω ασταθές πολιτικό, γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, αλλά και τα εσωτερικά προβλήματα της Χώρας είναι αρκετά πιθανό οι εκτιμήσεις της τεχνικής ανάλυσης να επιβεβαιωθούν, τονίζει ο υπεύθυνος Αγορών της Sarros Sec.

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στρέφει την προσοχή του ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ) και επισημαίνει: Το διαγραμματικό “φράγμα” της ζώνης των 700 με 709 μονάδων συμπεριλαμβανομένης και της ενίσχυσης, που πρόσφερε η γραμμή στήριξης των προηγούμενων τοπικών πυθμένων έχει αρχίζει ήδη να “μπάζει νερά” προκαλώντας αναστάτωση σε όσους επενδυτές πίστευαν ότι δύσκολα ο δείκτης FTSE ASE 20 θα κινηθεί χαμηλότερα από αυτό.

Καθοριστικό ρόλο στην αποτύπωση της εν λόγω διαγραμματικής εικόνας έχει παίξει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (συμμετοχή 21,33%), όπου στις τελευταίες εβδομάδες έχει μεταμορφωθεί σε “σάκο του μποξ” έχοντας πραγματοποιήσει από τα μέσα του μήνα μέχρι χθες, συνολικές απώλειες της τάξεως του 16,4% ικανοποιώντας έτσι τις ορέξεις των “short “ επενδυτών.

Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι επόμενες συνεδριάσεις, καθώς εάν δεν εκδηλωθεί ανοδική “ανάταση” προς τις 700 μονάδες τότε πλέον το όριο στήριξης των 655 μονάδων θα βρίσκεται προ των πυλών. Αμυδρά θετικά μηνύματα λαμβάνουμε από την “αποστασία” αρκετών εταιρειών, που απαρτίζουν τον 20άρη ( ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΕΕΚ και ALPHA) στο να ακολουθήσουν τη καθοδική ρότα, που έχει προδιαγράψει ο τίτλος της ΕΤΕ.

Πιθανή τώρα επανείσοδος του δείκτη με αυξημένο τζίρο συναλλαγών μέσα στη ζώνη των 700 με 709 μονάδων θα εμφυσήσει ανοδική κίνηση προς τις 730 μονάδες.

Η συνέχιση των πιέσεων στον Τραπεζικό κλάδο διατηρεί την εικόνα μεταβλητότητας στην Ελληνική Αγορά, φαινόμενο το οποίο εκτιμάται ότι θα παραμείνει ως κυρίαρχη κατάσταση, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Παρά τα ανθεκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Alpha Bank η αδύναμη ροή νέων κεφαλαίων δεν φαίνεται να μπορεί να συντηρήσει μια μεσοπρόθεσμη ανοδική κίνηση περιορίζοντας τις ανοδικές αντιδράσεις σε διαλείμματα μίας ή δύο συνεδριάσεων.

Ως εκ τούτου μία ανοδική αντίδραση θα βοηθούσε στην υλοποίηση της τακτικής περικοπής ζημιών ή μερικής αύξησης της ρευστότητας του χαρτοφυλακίου.

Ενδεχομένως, στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, η Αγορά να κινηθεί σε πιο μετριοπαθείς ρυθμούς σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες καθώς ο βαθμός πώλησης βραχυπρόθεσμα μπορεί να ενεργοποιήσει κάποια αντανακλαστικά αγορών σε επιμέρους τίτλους που εμφάνισαν καλύτερα μεγέθη από τα αναμενόμενα στις πρόσφατες δημοσιεύσεις των τριμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων.

Η συντηρητική οπτική μας θα αλλάξει μόνο σε κλείσιμο πάνω από τις 1.480 μονάδες, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας που δεν κατόρθωσε να διατηρήσει τις συναλλαγές σε υψηλά επίπεδα.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με σαφώς καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,27%, όμως μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με discount έως και 0,9%.

Μικτές και λίγες οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9080, τιμή εκκαθάρισης 680,27) κινήθηκαν μεταξύ 664 και 681,75 μονάδων.

Παρέμεινε αξιοπρόσεκτος ο δανεισμός τίτλων (353000 Alpha Bank, 501000 Εθνική, 13300 MIG, 9000 Eurobank, 19900 ΟΤΕ, 5200 Βιοχάλκο, 10000 Κύπρου, 5000 Forthnet, 11200 Jumbo, 25000 MPB, 28500 Αγροτική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7495), Alpha Bank (1741), Πειραιώς (4310), Eurobank (1500), ΟΤΕ (2083), MIG (1100), Μυτιληναίος (162), Αγροτική (310), MPB (263), Κύπρου (353), Ταχ. Ταμιευτήριο (181), ΕΧΑΕ (175), Coca-Cola (119), ΔΕΗ (334).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 24/11 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (9000 τεμ.), MIG (88767 τεμ.), Εθνική (200000 τεμ.), ΟΤΕ (24219 τεμ.), Πειραιώς (15000 τεμ..

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Πειραιώς (150000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7974989 τεμ.), Eurobank (14484257 τεμ.), Εθνική (8117894 τεμ.), Κύπρου (6594699 τεμ.), Πειραιώς (21092939 τεμ.), MPB (11759763 τεμ.), MIG (4158393 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 24/11/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: Επενδυτής: Citigroup Global Markets Limited. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (1.393.950) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,41%). Ημερομηνία απόκτησης: Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 23 Νοεμβρίου 2010.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v