Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αναζητούνται... διασώστες για σήμερα

ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έσωσαν εχθές την…παρτίδα. Σήμερα ποιος θα έχει την ευθύνη διάσωσης του ΧΑ από τον κίνδυνο χαμηλότερων τιμών. Κλειδί η δυνατότητα αντίδρασης της ΕΤΕ από τα 6,4-6,6 ευρώ. Αποτελέσματα από ΜΟΗ, ΔΕΗ, ΑΤΕ και ΕΛΠΕ.

ΟΤΕ και ΟΠΑΠ κράτησα τα προσχήματα στο ΧΑ, σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο.
Και μέσω αυτών ο μεν Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.541 με ενδοσυνεδριακό ελάχιστο στις 1.446,9 ο δε FTSE 20 στις 683,8 με πυθμένα στις 680,9 μονάδες. Και παρά το γεγονός, πως συνεχίστηκε το…ξεφόρτωμα στη μετοχή της Εθνικής που διαγραμματικά- τεχνικά πλέον χρειάζεται μία άμεση αντίδραση για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων έρχεται να ενισχύσει την λίγο ως πολύ αναμενόμενη εικόνα που έχουμε σχηματίσει για αρκετές εισηγμένες κυριότερα όμως για την προοπτική που μπορεί να έχουν κάποιες εξ ΄αυτών.

Βραχυπρόθεσμα περιμένουμε τα μεγέθη τριμήνου των Motor Oil, ATEbank, Ελληνικών Πετρελαίων και ΔΕΗ με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την τάση των βασικών δεικτών.

Πρακτικά θα εμμείνουμε στην επισήμανση αρκετών φίλων, πως ο 20άρης "…ήρθε- εχθές- και κάθισε ακριβώς στο όριο των 680 μονάδων" κάτι που από τεχνικής πλευράς αφήνει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας τεχνικής αντίδρασης.

Η στόχευση δεν αλλάζει- τουλάχιστον όσο δεν σημειώνεται κάποια θεαματική ανατροπή εκτός και εντός συνόρων- και εκτείνεται έως τις 720 το πολύ 740 μονάδες για τον FTSE 20. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει οι μη τραπεζικές του 20άρη- δηλαδή- ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ να συνεχίσουν να προσφέρουν βοήθειες αλλά και ορισμένες εκ των τραπεζικών (ίσως η Alpha, που δείχνει…ικανή) να αντιδράσουν υψηλότερα.

Μένει να φανεί άμεσα, ει δυνατόν και σήμερα, κατά πόσον τα 6,4-6,6 ευρώ μπορεί να αποτελέσουν- βραχυπρόθεσμα- σημείο στήριξης για τη μετοχή της Εθνικής. Και υπό προυποθέσεις βάση αντίδρασης έως τα 7,2 το πολύ 7,8 ευρώ στη συνέχεια.

Ειδάλλως η μεν μετοχή της ΕΤΕ θα υποχωρήσει- με επιθετικότερες πωλήσεις- προς τα επίπεδα της α.μ.κ δηλαδή με κλίση για τα 5,2 ευρώ αν και πιθανότερο θεωρούμε πως κάτι τέτοιο θα συμβεί σε επόμενη ή μεθεπόμενη φάση της αγοράς.

Σε αυτή την περίπτωση το ΧΑ…βυθίζεται άμεσα χαμηλότερα χάνει την στήριξη των 1.414 και δοκιμάζει ταχύτατα και τις 1.383 μονάδες, όπως προεξοφλούν αρκετοί παίκτες του ΧΠΑ.

Εκτίμηση μας (…και τίποτε περισσότερο) παραμένει πως τα χαμηλά ή τα νέα χαμηλά το ΧΑ δεν θα τα "δει" σε αυτή την φάση. Αντιθέτως θα επιχειρηθεί μία προσπάθεια αντίδρασης.

Η περίπτωση της Forthnet είναι ενδεικτική των παιχνιδιών, που παίζονται στο ΧΑ ακόμη και σε μετοχές εταιρειών μεσαίας ή χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, όταν υπάρχουν ικανοί παίκτες, κάποιο επιχειρηματικό storάκι και κεφάλαια.

Για το θέμα έγινε εχθές (…φίλε nik/salonik) απλή αναφορά από την στήλη και όχι από τον Εκηβόλο, καθώς δεν υπήρχαν περισσότερες πληροφορίες για το αν η μεταβίβαση του πακέτου προοιωνίζεται και διοικητικές-επιχειρηματικές εξελίξεις.

Προσώρας η κινητικότητα των τελευταίων ημερών (…καθώς η μετοχή έρχεται από… οξεία και μάλιστα τεχνητή διόρθωση) θεωρείται προάγγελος οριστικοποίησης των διαπραγματεύσεων της Forthnet με την Hellas On Line. Άλλες πηγές σημείωναν, πως οι συζητήσεις των δύο πλευρών έχουν σταματήσει, προς το παρόν αν και πολλά θα ξεκαθαρίσουν αυτές τις ημέρες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v