Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στους ρυθμούς του Δουβλίνου...

Η Ιρλανδία ακολουθεί τον δρόμο της Ελλάδας και εντάσσεται στον Μηχανισμό. Κατ’ αρχήν ανοδικά αποτιμούν οι αγορές την ενέργεια του Δουβλίνου, ενώ το ΧΑ εισέρχεται στην τελική ευθεία ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τριμήνου.

Πλέον δεν είμαστε μόνοι μας. Με την προσφυγή της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης το ευρύτερο παιχνίδι γύρω από τις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις διεθνώς αποκτά νέα τροπή. Πόσο μάλλον που αποτελεί πια κοινή εκτίμηση παντού πως θα ακολουθήσουν και άλλοι αδύναμοι.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαμορφώνεται στις 1.492,6 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, στις 706,6 μονάδες για τον FTSE 20 και με τις τράπεζες να μετρούν αρνητική απόδοση, -2,5% σε διάστημα 7 ημερών.

Στο ΧΑ οι στηρίξεις άντεξαν και σε ακόμα μια δύσκολη εβδομάδα, που ξεκινά, οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο. Μέσα στο ευρύτερο βέβαια περιβάλλον, που όπως εύγλωττα αναφέρει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, στους κόλπους της τρόικας εκφράζονται διαφωνίες, αλλά γίνεται λόγος και για την… ταμπακέρα.

Στο ΧΑ η επιβεβαίωση των στηρίξεων θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να έχει συνέχεια από τη στιγμή που τα Συμβόλαια στο σύνολο των ευρωαγορών παραπέμπουν σε ανοδικό άνοιγμα. Από 0,7% για τον δείκτη DAX στην Φρανκφούρτη μέχρι 1,5% για τον EuroStoxx.

Όμως στα καθ’ ημάς ξεκινά ακόμα ένα… σκληρό παζάρι με την τρόικα (όπως αναφέρεται σχετικά από την Έλενα Λάσκαρη) για τις ΔΕΚΟ. Με ότι αυτό συνεπάγεται βραχυμεσοπρόθεσμα και χρηματιστηριακά.

Στα 12,16 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, στα 6,75 ευρώ του ΟΤΕ, στα 4,00 της ΕΥΑΘ, στα 4,66 ευρώ της ΕΥΔΑΠ, αλλά και στα 0,74 ευρώ της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, στα 3,15 ευρώ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Βραχυπρόθεσμα η τάση μπορεί να έχει συνέχεια μόνο στην περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης διασπάσει πειστικά, τουλάχιστον τις 1.520 μονάδες και αντίστοιχα τις 720 μονάδες ο 20άρης.

Η Εθνική Τράπεζα με νέο χαμηλό στα 7 και 7,02 ευρώ στις 19 και 18 του μήνα θα χρειαστεί πολλές βοήθειες για να κρατήσει τη συγκεκριμένη περιοχή. Μένει ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης των 7,7-7,8 ευρώ που τις τελευταίες ημέρες έχει διαμορφωθεί σε ισχυρή αντίσταση.

Ούτως ή άλλως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, όχι μόνο της Εθνικής αλλά και των υπόλοιπων ομίλων του κλάδου και των εισηγμένων, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα τόσο τον τραπεζικό δείκτη όσο και τον FTSE 20.

Ξένοι και εγχώριοι οίκοι έχουν προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό την σημαντικότατη μείωση των καθαρών κερδών όχι μόνο των τραπεζών, αλλά και πολλών άλλων υγιών επιχειρήσεων.

Εύλογα το ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο και προς αυτή την κατεύθυνση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v