Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προβληματίζει η πραγματική οικονομία

Λυτρωτική για πολλούς η χθεσινή αντίδραση, υπό προϋποθέσεις όμως εφικτή η συντήρησή της. Κλειδί οι 720 μονάδες για τον 20άρη, οι 1.550 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με τα αποτελέσματα τριμήνου στο επίκεντρο.

SOS από επιχειρήσεις προς κυβέρνηση, αυτή είναι η ουσία του προβλήματος. Αυτό που τόσο εύγλωττα καταγράφει ο Στέφανος Κοτζαμάνης σε σχετικό θέμα του. Και όχι τόσο, κατά την εκτίμησή μας, το αν ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε προχθές κατά 2% και αντέδρασε χθες κατά 2,6%.

Επί της ουσίας οι βασικοί δείκτες παρά τις ακραίες διακυμάνσεις αυτής της εβδομάδας δεν αποκλίνουν σημαντικά από τα επίπεδα της προηγούμενης Παρασκευής. Στις 1.497 μονάδες διαμορφώνονταν ο Γενικός Δείκτης στις 12/11, στις 1.502 μονάδες στις 18/11. Στις 712,9 μονάδες την προηγούμενη Παρασκευή, στις 712,3 μονάδες χθες Πέμπτη ο 20άρης.

Βέβαια οι διακυμάνσεις προσφέρονται για ένα… γρήγορο παιχνίδι, πόσο μάλλον που χθες εκτονώθηκαν ανοδικά δεκάδες εγκλωβισμένοι σε ΟΤΕ και ΤΤ.

Ωστόσο το πρόβλημα είναι ευρύτερο, καθώς το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε τρίτη αύξηση του ΦΠΑ μέσα σε 13 μήνες. Με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για κάθε εχέφρονα και οικονομικά σκεπτόμενο άνθρωπο.

Βραχυπρόθεσμα και πάντα τεχνικά, θα επιμείνουμε πως ικανή συνθήκη για κάτι καλύτερο είναι η πειστική ανοδική διάσπαση των 715-720 μονάδων για τον 20άρη. Και αντίστοιχα, όπως σημειώνει ο Στέφανος (deiktes.com) η υπέρβαση του ΚΜΟ 20 ημερών και πιθανή κίνηση του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1.552 μονάδων.

Θα επιμείνουμε όμως πως η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας και ενδεικτικά όπως καταγράφηκε στα αποτελέσματα 6μήνου των εισηγμένων και αποτυπώνεται στα μεγέθη του 3μήνου, προοιωνίζεται χειρότερα τρίμηνα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v