Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κατηφορική στενωπό ευρωαγορές και ΧΑ

Συνεχίζεται η διολίσθηση, σε κατηφορική στενωπό. Άμεση δοκιμασία για τις 700 μονάδες του FTSE 20 και των 7 ευρώ για την Εθνική. Κόβει τιμές-στόχους τραπεζικών μετοχών η Citi. Στο Δουβλίνο η τρόικα.

Ακόμη μία δύσκολη συνεδρίαση για τις ευρωαγορές, το Χρηματιστήριο Αθηνών. Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.494,2 μονάδες, τον FTSE 20 στις 705,5 μονάδες και την Εθνική Τράπεζα κυριολεκτικά στο… χείλος των 7,01 ευρώ.

Σε ρυθμούς… αυστριακού βαλς οι πωλητές, όπως έγραφε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με την τρόικα να επισκέπτεται το Δουβλίνο και την Citigroup να κόβει τιμές-στόχους για ελληνικές τράπεζες.

Η Εθνική στα 7,01 ευρώ, η Eurobank στα 4,20 ευρώ, η Alpha Bank στα 4,70 ευρώ (με 4 συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις), η Τράπεζα Πειραιώς στα χαμηλά των 3,05 ευρώ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 2,97 ευρώ και με κλίση προς χαμηλότερα επίπεδα, η ΑΤΕ στα 0,76 ευρώ με ανάλογο πτωτικό διάγραμμα, η Marfin Popular Bank στα 1,22 ευρώ, η Τραπεζα Κυπρου στα 3 ευρώ έχοντας «δοκιμάσει» ενδοσυνεδριακά χθες τιμές κάτω και από τα 3 ευρώ, στα 2,98 ευρώ.

Μάλιστα η περίπτωση της Κύπρου με δυο συνεχόμενα «αδειάσματα», το χθεσινό μάλιστα με 4,2 εκατ. τεμάχια και απώλειες της τάξεως του 5,7%, φαίνεται να προβλημάτισε αρκετούς στην αγορά.

Στην… αντίπερα όχθη κινούνται οι μετοχές εκείνων των εταιρειών που τους τελευταίους μήνες αργά αλλά σταθερά φαίνεται να ελκύουν μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος και της ρευστότητας που αποχωρεί από τις τράπεζες.

Πέραν της Coca Cola 3E που θεωρείται σε διάστημα 52 εβδομάδων η ενδεικτικότερη περίπτωση, ανάλογες κινήσεις παρατηρούνται τους τελευταίους δυο-τρεις μήνες στον Τιτάνα, στον ΟΠΑΠ και λιγότερο σε Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ.

Παρεμπιπτόντως σήμερα και μετά το πέρας της συνεδρίασης ο όμιλος Μυτιληναίου-ΜΕΤΚΑ ανακοινώνει τα αποτελέσματα τριμήνου.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν απόλυτα δικαιολογημένη αυτή την μερική μετακύληση κεφαλαίων-ενδιαφέροντος από τις τράπεζες προς μετρημένες, συγκεκριμένες εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ωστόσο πολύ δύσκολα μπορεί να «κρατηθούν» Γενικός Δείκτης και FTSE 20 χωρίς τράπεζες, πόσο μάλλον όταν υπολείπονται σε απόδοση μετοχές του βάρους ενός ΟΠΑΠ, μιας ΔΕΗ ή και του προβληματικού εδώ και μήνες ΟΤΕ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v