Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Έτοιμοι για την πρώτη μεγάλη μάχη…

Για μία από τις πιο έντονες συνεδριάσεις από Αθήνα μέχρι Δουβλίνο και Βρυξέλλες ετοιμάζονται πωλητές- αγοραστές. Παράλληλες μάχες σε πολλά μέτωπα, με το ΧΑ να παραμένει εγκλωβισμένο της συγκυρίας. Το ενδιαφέρον σε τράπεζες.

Σήμερα κληρώνει, η πρώτη… σειρά γιατί όπως δείχνουν τα πράγματα θα ακολουθήσουν και άλλες, πολλές.

Κληρώνει για την ελληνική οικονομία, για την ιρλανδική, των χωρών της «ευρωπαϊκής περιφέρειας», τις ευρωαγορές και θα φανεί άμεσα για τι ακόμη. Είναι φανερό, πως οι αγορές έχουν περάσει στην επόμενη φάση ενός μακροπρόθεσμου κύκλου, που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ προς το τέλος του 2007- αρχές του ΄08 και σταδιακά διαχύθηκε στις περισσότερες γωνιές του πλανήτη.

Σήμερα όμως από νωρίς στις ευρωαγορές οι «παίκτες» θα είναι με το δάκτυλο στο…πληκτρολόγιο, στις 12:00 σημαίνει η…ώρα της αλήθειας για τα νέα μέτρα (όπως αναφέρει η Ελενα Λάσκαρη) τη στιγμή που η Ελλάδα παραμένει… αιχμάλωτη της συγκυρίας (σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου).

Με το ΧΑ σε κατάσταση έκδηλης αναμονής, με τους πωλητές να έχουν πλεονέκτημα από την συνεδρίαση της 13/11, με το ενδεχόμενο μίας τεχνικής αντίδρασης για βασικούς δείκτες και μετοχές ανοιχτό και το ενδιαφέρον να μεταφέρεται στη μεταβλητότητα που μπορεί να παρουσιάσουν σήμερα τα χρηματιστήρια.

Στις 1.497,2 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 712,9 ο FTSE 20 με την Εθνική Τράπεζα να έχει εμφανώς διαφοροποιηθεί- βραχυπρόθεσμα- από τις Eurobank, Alpha Bank και επιμέρους τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Αναμφίβολα τα περισσότερα πονταρίσματα προσβλέπουν σε πτωτικό άνοιγμα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την επιβεβαίωση ή όχι των άμεσων στηρίξεων.

Αμφίσημη εικόνα για τους βασικούς δείκτες καθώς η μεν κίνηση παραμένει «πλαγιοανοδική σε διάστημα 4-5 μηνών» αλλά με τους πωλητές να έχουν πιέσει και επιτύχει χαμηλότερο πυθμένα στη συνεδρίαση της 13/11 σε σχέση με των προηγούμενων ημερών. Ούτως ή άλλως οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες διαμορφώνονται σε επίπεδα, που… παραπέμπουν στη μεγάλη αντιπαράθεση με ενδεικτικά τα «κλεισίματα» του DJIA στις 11.193 και του S&P 500 στις 1.199 μονάδες. Ανάλογη θέση και για τον DΑΧ αλλά και το ευρώ.

Χρηματιστηριακός παράγοντας αναφέρονταν σε «…απίστευτο συγχρονισμό αγορών, δεικτών και τιμών» με εξαιρετικά αμφίρροπη αυτή τη φάση του παιχνιδιού. Σε επίπεδο ΧΑ η κλίση της Παρασκευής παραπέμπει σε άμεση δοκιμασία των πρώτων στηρίξεων με…ορατό τον κίνδυνο προσέγγισης χαμηλότερων επιπέδων με σημαντικότερα αυτά προς τις 1.414 μονάδες. Λίγο χαμηλότερα «περιμένει» διαμορφωμένος ο πυθμένας των 1.383 μονάδων.

Όμως οι αγοραστές φέρεται να μην έχουν πει την τελευταία κουβέντα τους, το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να επενεργήσει για λογαριασμό τους, Θεωρητικά ενδεχόμενη κίνηση αναστροφής θα έφερνε και πάλι τον ΓΔ στο γνωστό κανάλι προς τις 1.580-1.620 μονάδες.

Ομως… σήμερα, ειδικά σήμερα-αύριο, το στοίχημα δεν παίζεται μόνο στην Αθήνα. Παράλληλες… κληρώσεις γίνονται σε Δουβλίνο, σε Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη. Για να δούμε τι μπορούμε να περιμένουμε από μία συνεδρίαση, που από τα μέχρι τώρα στοιχεία προοιωνίζεται πως θα είναι υψηλής μεταβλητότητας, αυξημένων διακυμάνσεων και σκληρής κόντρας των δύο πλευρών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v