Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Μάχη" με τις 700 μονάδες για τον FT 20

Μείγμα αρνητικών ειδήσεων, προβλέψεων συντηρούν την επιφυλακτικότητα και στο ΧΑ. Επιασε και τις 699,74 μονάδες ο Ftse20, καθώς επιμένουν οι πωλητές σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Παρά τις προσπάθειες συμμαζέματος- καλύτερα περιορισμού- των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών οι βασικοί δείκτες παραμένουν, ο μεν Γενικός Δείκτης στις 1.480-1.485 μονάδες, ο δε FΤ20 πέριξ και οριακά των 700-705 μονάδων.

Με την αξία των συναλλαγών στα 60 εκατ. ευρώ (στις 13.50) από τα οποία 23,8 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής και μόλις δύο μετοχές του 20άρη ανοδικές εξαιρέσεις, το ΧΑ "ταλαιπωρείται" ελλείψει καταλυτών. Εν αναμονή βέβαια των τελικών μεγεθών της Eurostat την ερχόμενη Δευτέρα και των μέτρων που μπορεί να φέρνει ο εκτροχιασμός των οικονομικών δεικτών.

Στα 7,19 ευρώ η μετοχή της Εθνικής με αυξημένες πωλήσεις και όπως υποστήριζε χρηματιστηριακός παράγοντας, το…σοκ της αγοράς από τα στοιχεία για το έλλειμμα και την υστέρηση των εσόδων θέτουν πλέον πρακτικά και ζήτημα αποτελεσματικότητας της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής.

Είτε συμφωνεί κάποιος είτε όχι με τον φίλο της στήλης εκ του αποτελέσματος εγείρεται θέμα αξιολόγησης με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Στα 4,21 ευρώ η μετοχή της Eurobank, στα 4,47 ευρώ της Alpha Bank που αντιδρά εδώ και 20-25΄, στα 0,77 η Αγροτική που "κινδυνεύει" να χάσει ακόμη μία στήριξη,. στα 3,06 ευρώ η Πειραιώς (που πληρώνει και τα…σπασμένα της MSCI).

Σύμφωνα με τον Σπύρο Παπαθανασίου (υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Solidus) έχει επιβαρυνθεί το επασφάλιστρο κινδύνου των αγορών (λόγω αύξησης των spreads της Ιρλανδίας και της Ελλάδας) αναμένονται τα τελικά στοιχεία της Eurostat- η αξιολόγηση από την τρόικα για την τρίτη δόση που σε συνδυασμό με την εποχικότητα (οι διαχειριστές αναλαμβάνουν μικρότερο επενδυτικό ρίσκο), οι αποφάσεις της συνόδου G20. Όλα αυτά και άλλα επιτείνουν την επιβάρυνση στο ήδη εύθραυστο κλίμα σε μία ευάλωτη και ρηχή αγορά, όπως η ελληνική.

Περίπου στις 14.00 οι κυριότερες ευρωαγορές είτε αντιδρούσαν οριακά (ο DAX στις 6.725 μον.) είτε υποχωρούσαν έως 0,5%( ο CAC στις 3.875 μον.) με το ευρώ να υποχωρεί χαμηλότερα.

Στο ΧΑ ο ΟΠΑΠ παραμένει η μόνη μετοχή-πηγή αντιστάθμισης με τιμή 1,5% υψηλότερα στα 12,80 ευρώ, την Jumbo να είναι η δεύτερη εξαίρεση στον διορθωτικό κανόνα με 5,31 ευρώ. Χαμηλότερα διόρθωναν ο Μυτιληναίος στα 4,37 ευρώ, τα Ελ.Πε στα 5,43 ευρώ, η ΜΟΗ στα 7,43 ευρώ, ο Ελλάκτωρ στα 3,44 ευρώ.

Για τις περισσότερες μετοχές του δείκτη, όπως και για τον ίδιο τον 20άρη, η διαγραμματική απεικόνιση (ξεκάθαρος σφηνοειδής) παραπέμπει σε άμεση "λύση" είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση με έντονο τρόπο. Σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη ολοκλήρωση αυτής της φάσης ανόδου των ξένων χρηματιστηρίων (κυρίως Wall και Φρανκφούρτη) και το ενδεχόμενο μίας φυσιολογικής διόρθωσης οι επόμενες συνεδριάσεις θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες.

Από τις μετοχές του FtseM μόλις τέσσερεις αντιδρούν ανοδικά (Αεροπορία Αιγαίου, Ιατρικό, ΟΛΠ, Frigoglass) και πέντε παραμένουν σταθερές. Χαλκόρ, Σαράντης, Forthnet, Ιντρακόμ και Γενική. Και τίποτε περισσότερο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v