Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλειδί οι 1.550 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Με αποτελεσματική άμυνα το Χρηματιστήριο της Αθήνας κερδίζει πόντους εν μέσω επιθέσεων στην «ευρωπαϊκή περιφέρεια». Κλειδί οι τράπεζες αλλά και «νέοι παίκτες», όπως τελευταία αναδεικνύεται ο ΟΤΕ.

Σε ρευστό περιβάλλον και… πλαίσιο εχθρικό για τις αγορές της "ευρωπαϊκής περιφέρειας" το ΧΑ κατάφερε εχθές να κρατηθεί.

Αναμφίβολα ενθαρρυντική ένδειξη και "ανάσα" για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες αλλά και επιβεβαίωση για τους… τεχνικάριους, οι οποίοι μετρούν "κύματα" και "σχηματισμούς". Στις 1.541 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 737 ο FTSE 20 με τις τράπεζες – και οδηγό την Εθνική- να επιχειρούν και να κάνουν τελικά την ανατροπή.

Η χθεσινή συνεδρίαση θεωρήθηκε- από αρκετούς διορατικούς παίκτες- καθοριστική και σε μεγάλο βαθμό έχουν δίκιο καθώς "…διασπάσθηκε το βραχυχρόνιο καθοδικό κανάλι τάσης".

Το, ότι αυτό επιτεύχθηκε εν μέσω πιέσεων στα ομόλογα και τις αγορές της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας έχει τη σημασία του. Πολλώ δε μάλλον που σε αυτή τη φάση το Βερολίνο πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για να περάσει την γραμμή του (σε βάρος της ευρωπαϊκής περιφέρειας) και μπαίνει "μαχαίρι" στα…μαξιλάρια από την Βασιλεία ΙΙΙ.

Σε αυτό το περιβάλλον άντεξαν εχθές οι τράπεζες με την Εθνική Τράπεζα στα 7,78 ευρώ και υψηλό ημέρας στα 7,83 ευρώ που προοιωνίζεται ακόμη μία προσπάθεια για διάσπαση των 7,7-7,8 ευρώ που θα έφερνε τη μετοχή προς τα 8,2-8,4 ευρώ. Θα δείξει αλλά εχθές υπήρξαν βοήθειες από Eurobank στα 4,51 ευρώ, την Αlpha Bank στα 4,66 ευρώ και λοιπές δυνάμεις της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Θα επιμείνουμε και σήμερα στη μετοχή του ΟΤΕ συνεκτιμώντας το ανοδικό σερί των τελευταίων έξη συνεδριάσεων από τα χαμηλά των 5,59 ευρώ στα 6,16, τον εμφανέστατο σχηματισμό "διπλού πυθμένα" στα 5,59 ευρώ ακριβως στις 1-2/11 και την αυξανόμενη εμπορευσιμότητα της μετοχής ενδεικτική της εκτίμησης, πως στον Οργανισμό έχουν λάβει θέσεις και βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

Από τεχνικής πλευράς περιμένουμε την ενδεχόμενη διάσπαση των 6,2-6,3 ευρώ για να έχουμε καλύτερη εικόνα για το ενδεχόμενο επεναπροσέγγισης υψηλότερων επιπέδων. Ηδη η μετοχή διαμορφώνεται πολύ κοντά στο ενδοσυνεδριακά τοπικό υψηλό των 6,23 ευρώ (της 8/11) και…βγαίνει μετά από μήνες σε τιμές υψηλότερα των έξη ευρώ.

Σε μεσο-μάκρο επίπεδο θα επικεντρωθούμε στην εκτίναξη του ελλείμματος στο 9% και το "μαχαίρι" που έρχεται στις δαπάνες του Δημοσίου.

Με γνώμονα αυτή την φιλοσοφία δίνεται μία πρώτης τάξεως αφορμή και ευκαιρία στο οικονομικό επιτελείο να πείσει για τις αγαθές προθέσεις του. Να προχωρήσει πράγματι σε ουσιαστική και λειτουργική περιστολή προτάσσοντας κατ΄αρχήν το συμμάζεμα της Βουλής, από βουλευτές, πολιτικούς, γραφεία πρώην πρωθυπουργών και Ομίλους μέχρι τους ίδιους τους υπαλλήλους που σύμφωνα με σχετικό θέμα φέρεται να απολαμβάνουν πρωτοφανών προνομίων και προκλητικών συντάξεων έως και 130% πάνω από τον προτελευταίο μισθό.

Ας αρχίσουν τον απαραίτητο και αναπόφευκτο επόμενο γύρο περικοπών και από τα του …οίκου τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v