Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανθεκτικότερο απ’ ότι η ευρωπαϊκή περιφέρεια

Αντέχει το ΧΑ με τις 1.500 μονάδες «ανάχωμα» για τον ΓΔ. Τη στιγμή, που εντείνονται οι πιέσεις σε Ιρλανδία, Πορτογαλία το γερμανικό χρηματιστήριο φτάνει και τις 6.800 μ. Κρατούν ΔΕΗ, CCH αλλά και ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, EFG, Jumbo.

….και πάλι καλά το ΧΑ. Εντονότατες οι πιέσεις που ασκούνται στις αγορές άλλων χωρών της «ευρωπαϊκής περιφέρειας», στα ομόλογα και τις μετοχές της Ιρλανδίας και Πορτογαλίας αλλά προσώρας δεν επηρεάζουν ανάλογα την… Σοφοκλέους.

Για ακόμη μία- πολλοστή- φορά η ευρύτερη περιοχή των 1.500 μονάδων αποδείχθηκε ισχυρή, καθώς η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη έως τις 1.505 δημιούργησε τάση αναστροφής και έβγαλε συντονισμένα αγοραστές σε τραπεζικές μετοχές και συγκεκριμένα δεικτοβαρή χαρτιά του FTSE 20.

Σε σχετικό θέμα του euro2day αναφέρονται αναλυτικά στοιχεία για spreads και αγορές ομολόγων-μετοχών, τη στιγμή που ο DAX παίρνει και πάλι τα πάνω του με αφορμή την προεξόφληση του «γερμανικού πληθωρισμού» . Εως 0,7% υψηλότερα ο σπουδαιότερος ευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης που φτάνει τις 6.800 (!) μονάδες παρασύροντας Λονδίνο και Παρίσι. Ενδεικτικά ο CAC 40 αντιδρά προς τις 3.950 μονάδες σε εμφανή προσπάθεια «λύσης του σχηματισμού».

Στο ΧΑ, παρά την πίεση που υφίστανται άλλα χρηματιστήρια της «ευρωπαϊκής περιφέρειας» οι βασικοί δείκτες-μετοχές αν μη τι άλλο κρατούν. Στις 725 επανέρχεται (στις 13:35) ο 20άρης, καθώς «ανεβάζουν στροφές» ΟΠΑΠ, CCH αλλά και ΔΕΗ, Jumbo. Στα 7,53 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, δηλαδή 0,10 υψηλότερα από το σημερινό χαμηλό. Με ελάχιστη τιμή τα 4,23 ευρώ η μετοχή της Eurobank κυμαίνεται στα 4,40 ευρώ. Στα 4,64 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στα 19,66 ευρώ της CCH και στα 3,46 ευρώ του Ελλάκτορα.

Οι συναλλαγές μέτριες καθώς δεν ξεπερνούν τα 33,5 εκατ. ευρώ (στις 13:40) από τα οποία 10,9 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής. Στον ΟΤΕ ο τζίρος έφτανε τα 6,10 ευρώ ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως η μετοχή αντέδρασε από το σημερινό χαμηλό των 5,95 ευρώ με στοχευμένες συναλλαγές. Εκτίμηση μας είναι, πως σε τιμές χαμηλότερα των 6 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού «μαζεύεται» από ιδιωτικά χαρτοφυλάκια με ισχυρή μειοψηφική θέση στο μ.κ της εισηγμένης.

Από τον χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζει το «γύρισμα» της Μηχανικής, μετά την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας που έφερε την τιμή από το χαμηλό των 0,23 προς τα 0,33 ευρώ. Αναλυτικά οι φίλοι, που ερωτούσαν για την διόρθωση της ΜΗΧΚ μπορούν να ενημερωθούν από το σχετικό θέμα του euro2day.

Στα 0,85 ευρώ «γυρίζει» και η Alapis, αφού μετά την διόρθωση στα χαμηλά των 0,78 βγήκαν εντολές αγοράς έως τα 0,86 ευρώ (4,9%). Από την κατηγορία αυτή (…του πρώην Mid 40) η Frigoglass χρήζει αναφοράς, καθώς συνεχίζει ξεπερνώντας και πάλι τα 10 ευρώ ακολουθώντας προφανώς την ανοδική πορεία της CCH. Από την αρχή του έτους η μετοχή της Frigo ενισχύεται 48,5% που την φέρνει συνολικά έως 17,8% πάνω από την τιμή 52 εβδομάδων.

Άλλη μία από τις εξαιρέσεις του… πτωτικού κανόνα (από την ίδια κατηγορία μετοχών) τα Folli-Follie καθώς από την αρχή του έτους έχουν ενισχυθεί 28,3% και συνολικά 4,4 % σε ορίζοντα 52 εβδομάδων.

Από το υπόλοιπο… ταμπλώ ο Πετζετάκις αντιδρά στα 0,47 ευρώ, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά στα 3,70 ευρώ, ο Δρομέας στα 0,32 ευρώ, η Eurodrip στα 1,03 ευρώ, ο ΔΙΑΣ στα 0,70 ευρώ (οι ανωτέρω με απόδοση μεγαλύτερη του 3%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v