Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κάλπες έβγαλαν ανοδική αντίδραση στο Χ.Α.

Κέρδη στο ΧΑ αν και με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 3 συνεδριάσεων. ΟΤΕ και Eurobank έκλεψαν τις εντυπώσεις από τον FT 20. Νέα ιστορικά χαμηλά για Alapis και Ηλεκτρονική Αθηνών. Κέρδη για ΕΤΕ.

Περίπου μία ώρα πριν τις 24.00, ο κ. Πρωθυπουργός πληροφόρησε τον Ελληνικό λαό ότι “εσώθη η Πατρίς” και ότι από σήμερα “η Κυβέρνηση συνεχίζει την δουλειά της μένοντας προσηλωμένη στον στόχο που δεν είναι άλλος από την σωτηρία της Χώρας”.

Ασφαλώς και οι περισσότεροι εκλογολόγοι δήλωσαν αιφνιδιασμένοι, καθώς η διαφαινόμενη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας είναι σαφώς μικρότερη από τον πήχη που είχε βάλει η Κυβέρνηση για την αποφυγή πρόωρων εκλογών, όμως σε κάθε περίπτωση οι Πρωθυπουργικές δηλώσεις έφεραν ράλι ανακούφισης στην Σοφοκλέους και σχετική αποκλιμάκωση στα Ελληνικά spreads που υποχώρησαν χαμηλότερα των 885 μονάδων βάσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων παραγόντων της Αγοράς, η εκλογολογία πήρε “αναστολή”, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα επανέλθει δριμύτερη αν στις 15 τρέχοντος υπάρξουν σημαντικές αρνητικές εκπλήξεις από τα στοιχεία του ελλείμματος που θα ανακοινώσει η Eurostat και θα γίνει επιτακτική (με απαίτηση των δανειστών της Χώρας) η λήψη πρόσθετων σκληρών μέτρων που θα έχουν δυσβάσταχτο πολιτικό κόστος για το Κυβερνόν κόμμα.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί η βραχύβια ανοδική αντίδραση να έχει και συνέχεια (έστω και εν μέσω μεταβλητότητας), κυρίως για μετοχές που είχαν βρεθεί υπό σοβαρή πίεση στις προηγούμενες συνεδριάσεις, ενώ στο επίκεντρο θα βρίσκεται και πάλι ο Τραπεζικός κλάδος.

Δυστυχώς, δύσκολα η προσπάθεια ανοδικής απόδρασης θα επεκταθεί εκτός των στενών ορίων του 20αρη (με πειστικές συναλλαγές), ενώ και η σημερινή πρώτη συνεδρίαση μετά την εκλογική αναμέτρηση περισσότερο δημιούργησε ανησυχίες για την βραχυπρόθεσμη τάση, παρά ενθουσίασε και έπεισε τους επιφυλακτικούς να τοποθετήσουν μέρος της ρευστότητάς τους στην Αγορά, αφού συνδυάστηκε με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων τριών συνεδριάσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης, ο τζίρος πήγαινε λεπτό και εκατομμύριο (!), όμως σταδιακά ο αγοραστικός ενθουσιασμός κόπασε, κάπου οι αγοραστές έχασαν τον “βηματισμό” τους, ενώ λίγο μετά τις 15.00 οι πωλητές (έστω και διακριτικά) έκαναν εμφανέστερη την παρουσία τους.

Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα ο Δείκτης να υποχωρήσει σημαντικότατα από τα υψηλά ημέρας και για μία ακόμα συνεδρίαση σημαντικό κομμάτι των πρωινών αγοραστών να βρεθεί τελικά “εκτεθειμένο”.

Μάλιστα τελικά δεν επετεύχθη ούτε το τεχνικά ζητούμενο που ήταν το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 1535 μονάδων, αν και ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί σημαντικά ψηλότερα.

Εν τω μεταξύ και παρά το γεγονός ότι το “πράσινο” κυριάρχησε στο ταμπλό του 20αρη, επιμέρους τίτλοι δημιούργησαν, αν μη τι άλλο, προβληματισμούς, όπως οι περιπτώσεις των MIG (εμφανής η αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης παρά τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά που έχουν προηγηθεί), Κύπρου (έδειξε να τηρεί στάση αναμονής εν όψει της εισόδου των νέων μετοχών στις 10 τρέχοντος) και ΟΠΑΠ (μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και σημαντικότατες απώλειες)

Αντίθετα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι από τους τίτλους του 20αρη, τις εντυπώσεις “έκλεψαν” οι Eurobank και ΟΤΕ.

Μάλιστα ο δεύτερος κατόρθωσε να κλείσει εκ νέου υψηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 6,00 ευρώ και αν από αντίσταση το μετατρέψει σε στήριξη θα μπορεί να ελπίζει σε κίνηση τουλάχιστον μέχρι την επόμενη αντίσταση των 6,40 ευρώ.

Λίγα πράγματα εκτός 20αρη, όπου η άνοδος της Eurobank “τράβηξε” ψηλότερα και την Δίας ΑΕΕΧ, ενώ σχετική κινητικότητα που συνδυάστηκε και με αξιοπρόσεκτα κέρδη σημείωσαν οι Βωβός και Revoil.

Αντίθετα προβλημάτισε εντονότατα η ασφυκτική πίεση στην Μηχανική και τα νέα ιστορικά χαμηλά για Ηλεκτρονική και Alapis.

Μόλις δύο οι “κόκκινοι” στα ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΟΠΑΠ (-3,04%) και Κύπρου (-0,9%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Αγροτική, Coca-Cola, MIG.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για τον τίτλο της Eurobank (+5,81%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 4% ακολούθησαν οι Ελλάκτωρ και ΟΤΕ, του 3% οι Εθνική και Alpha Bank και του 2% η Jumbo.

Με μικρότερα κέρδη οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό “gap” γρήγορα “είδε” το υψηλό ημέρας των 1552,41 μονάδων (10.50), όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε περίπου μόνιμη πλαγιοκαθοδική κίνηση και τελικά έκλεισε στις 1526,91 μονάδες με κέρδη 1,27%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 101 εκατ. από τα οποία τα 19,2 αφορούσαν “πακέτα”.

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 117 ανοδικές μετοχές έναντι 46 πτωτικών, καθώς η άνοδος των περισσότερων τίτλων συνδυάστηκε με χαμηλό κόστος, έστω και αν 26 μετοχές έκλεισαν με κέρδη από 5 έως 19,61%.

Σε κάθε περίπτωση κάθε ανοδική αντίδραση παραμένει καλοδεχούμενη στο Χ.Α., όμως οι υποβόσκουσες ανησυχίες για τις δημοσιονομικές εξελίξεις θα συνεχίσουν να ρίχνουν “βαριά σκιά” στην Σοφοκλέους.

Άρα η πρόσκαιρη εξάλειψη του πολιτικού ρίσκου μπορεί να έχει βραχύβια θετική επίδραση στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, όμως δεν θα μπορέσει να την κρατήσει σε μεσοπρόθεσμη ανοδική τροχιά, αν δεν εκλείψουν οι δημοσιονομικές ανησυχίες και βέβαια αν μπουν σε φάση διόρθωσης τα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια.

Εξαιρετικά επιφυλακτική δηλώνει και η Morgan Stanley που εκτιμά ότι θα περάσουν αρκετά χρόνια για να επιστρέψει στις Αγορές ομολόγων η Ελλάδα. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η Χώρα θα εξαρτάται από τη χρηματοδότηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων για περισσότερο καιρό από ότι προβλέπεται στο σημερινό μνημόνιο, ενώ εκτιμά ότι και άλλες Χώρες θα ακολουθήσουν το δρόμο της Ελλάδας, με πρώτη την Ιρλανδία να χρειάζεται μια ανάλογη διάσωση.

Εξαιρετικά επιφυλακτικά ξεκίνησε η εβδομάδα για τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια μετά τον αρνητικό αιφνιδιασμό που αφορούσε την βιομηχανική παραγωγή στην Γερμανία.

Πιο συγκεκριμένα, αιφνιδιαστικά χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον βιομηχανικό κλάδο της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, όπου τον Σεπτέμβριο η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση. Οι αναλυτές – βάσει δημοσκόπησης του Reuters – προέβλεπαν επιβράδυνση από το +1,5% του Αυγούστου, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό, καθώς η μέση εκτίμηση έκανε λόγο για ενίσχυση της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,5%.

Σε σχετική πίεση και το ευρώ (που υποχωρεί χαμηλότερα από τα 1,40 δολάρια), εν μέσω ανησυχιών για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ιρλανδία.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μπορεί να απομακρύνθηκε το σενάριο των πρόωρων εκλογών από το Χ.Α., όμως η κρίση χρέους παραμένει στην Ευρωζώνη, εκτιμά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Οι συνδυασμένες κινήσεις Γερμανίας και Γαλλίας για μηχανισμό θα ελεγχόμενης χρεοκοπίας θα συνεχίσουν να δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας στο επενδυτικό κοινό, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ.

Οι αντιρρήσεις του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ στην πρόταση της Μέρκελ πιθανόν να κάμψουν την αδιαλλαξία των Γερμανών, στο βαθμό που και οι ίδιες οι Αγορές δεν επιθυμούν τις ελεγχόμενες χρεοκοπίες σε Ευρωπαϊκές Χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Στις ΗΠΑ, οι νέες ενέσεις ρευστότητας, ύψους 600 δισ. δολαρίων, θεωρείται ότι θα δώσουν νέα τόνωση στις Αγορές, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ τα δημοσιονομικά προβλήματα των ασθενέστερων Χωρών της Ευρωζώνης δεν αποκλείεται να “χρησιμοποιηθούν” για να “ισορροπήσει” η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, δηλώνει “υποψιασμένος” ο κ. Χριστόπουλος.

Η απομάκρυνση του ενδεχόμενου πρόωρων εθνικών εκλογών δίνει στην Αγορά τη δυνατότητα να πάρει μια ανάσα μέχρι το επόμενο σημαντικό τεστ, την ανακοίνωση των αναθεωρημένων στοιχείων της Eurostat για την Ελλάδα, την προσεχή εβδομάδα, εκτιμά ο Στρατής Πολυχρονέας.

Σημείο αναφοράς για τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποτελέσουν όμως τα spreads, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά της Ιρλανδίας και Πορτογαλίας (αύριο έχουμε και τη δημοπρασία ΕΓΕΔ 26 εβδομάδων), αλλά και η πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου. Η ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ (έχει ανακοινωθεί το 84% των εταιρειών του S&P 500) και στην Ευρώπη (66% του BE500) αναμένεται να μεταφέρουν σταδιακά το ενδιαφέρον των επενδυτών στα μακροοικονομικά στοιχεία και στις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, τη στιγμή που στο εσωτερικό, πλην των στοιχείων της Eurostat αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν τα εταιρικά αποτελέσματα.

Ο αναλυτής της Solidus Sec παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτικός και περιμένει τα νέα πιθανά μέτρα που μπορεί να κληθεί να λάβει η Κυβέρνηση κατ’ απαίτηση των Ευρωπαϊκών Εταίρων.

Νέα μέτρα που θα μπορούσαν να υπαγορευθούν μόνο και μόνο από την μέχρι στιγμής απόκλιση των στόχων που αναγράφονται στο Μνημόνιο και στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του 2010, αλλά δύνανται να γίνουν επιτακτικά από την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας.

Η Κυβέρνηση μέσω των στελεχών της και του ίδιου του Πρωθυπουργού, έχει αναφέρει επανειλημμένως ότι δεν θα λάβει νέα μέτρα, αλλά διορθωτικά μέτρα, τα οποία θα βοηθήσουν στην σύγκλιση των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί χωρίς να πλήττονται εκ νέου τα μεσαία και χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Μία όμως επί τα χείρω αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχειών μπορεί να αλλάξει τα μέχρι στιγμής δεδομένα και να οδηγήσει στην αναγκαστική λήψη νέων επώδυνων μέτρων, τονίζει ο κ. Πολυχρονέας.

Δικαίωμα στην ανοδική διόρθωση έχει αποκτήσει η εγχώρια Αγορά μετά την αποφυγή του ενδεχόμενου προσφυγής σε Εθνικές εκλογές αφού το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών κρίθηκε επαρκές από την Κυβέρνηση για την συνέχιση του έργου της, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο μεγάλος αριθμός ανοικτών θέσεων ενδεχομένως να δώσει μεγαλύτερη ένταση στην ανοδική διόρθωση όμως θα ήταν απαιτούμενο οι τζίροι στην ανοδική αντίδραση να συντηρηθούν πέριξ των 100 εκατ.

Πέρα από την τάση του Τραπεζικού κλάδου ο οποίος αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο, το βλέμμα της επενδυτικής κοινότητας θα παραμείνει εστιασμένο στην εξέλιξη των τιμών των spreads τα οποία κινούνται πολύ κοντά στα υψηλά έτους επηρεασμένα από την φημολογία των προηγούμενων ημερών.

Από την άλλη πλευρά το επιβεβαιωμένο κλείσιμο της Αγοράς πάνω από τις 1535 μονάδες θα άλλαζε άρδην την τεχνική εικόνα βελτιώνοντας το ανοδικό περιθώριο το οποίο όσο ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται χαμηλότερα από τις 1.535 μονάδες είναι περιορισμένο, εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.


Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδικά ξεκίνησε η εβδομάδα με χαρακτηριστικό τις αυξημένες συναλλαγές.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,94%.

Μικτές κινήσεις με περισσότερες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9629, τιμή εκκαθάρισης 721,73) κινήθηκαν μεταξύ 717 και 739,5 μονάδων.

Σχετικά μειωμένος ο δανεισμός τίτλων (9600 MPB, 36600 Eurobank, 8100 Κύπρου, 6500 Coca-Cola, 29200 MIG, 145900 Alpha Bank, 6900 ΟΠΑΠ, 12400 Ταχ. Ταμιευτήριο, 29500 Εθνική, 84200 Αγροτική, 117300 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4379), Alpha Bank (1741), Πειραιώς (1649), Eurobank (2155), ΟΤΕ (1604), Κύπρου (258), MIG (770), Ταχ. Ταμιευτήριο (349), Μυτιληναίος (108), Αγροτική (719), Μέτκα (141), ΔΕΗ (108), Ιντρακόμ (149), ΓΕΚ (222), Coca-Cola (119), Motor Oil (100), Ελ. Πετρέλαια (121), ΕΧΑΕ (140).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 8/11 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Alpha Bank (69183 τεμ.), Eurobank (11795 τεμ.), Εθνική (37177 τεμ.), Πειραιώς (137964 τεμ.), ΟΠΑΠ (16071 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Ελλάκτωρα (15000 τεμ.), Μετκα (5000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7392192 τεμ.), Eurobank (14827353 τεμ.), Εθνική (12766105 τεμ.), Κύπρου (14324543 τεμ.), Πειραιώς (19525610 τεμ.), MPB (6950763 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 08/11/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: Επενδυτής: Citigroup Global Markets Limited. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (1,699,878) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,51%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 5 Νοεμβρίου 2010.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v