Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε εκλογικό φόντο η Σοφοκλέους...

Με το βλέμμα στις κάλπες και η Σοφοκλέους, καθώς τα σενάρια για πρόωρες εκλογές οδήγησαν σε νέο κύκλο αμφισβήτησης, τη στιγμή που λίγοι πόνταραν στο αντίθετο ενδεχόμενο. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.  

Η προσπάθεια, που καταβλήθηκε στα μέσα της συνεδρίασης (της 5/11) μπορεί να έσωσε σε κάποιο βαθμό τους… τύπους δεν διασώθηκε όμως η ουσία όπως αποτυπώνεται πτωτικά στο χρηματιστηριακό…ταμπλό.

Αναλυτικά στοιχεία και εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς αναφέρονται στο χθεσινό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου, Πρακτικά για τους βασικούς δείκτες μπορεί να…διασώθηκε μεν η παρτίδα- έστω και τεχνικά- ωστόσο η συνέχεια παραμένει ρευστή. Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, πως σε ένα τόσο ρευστό πλαίσιο αυξάνονται τα πονταρίσματα για το αν λ.χ.ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει εν τέλει σε πρόωρες εκλογές, για το αν το…μέτρο-όριο του 5% (που ακούγεται από το μεσημέρι της Πέμπτης) ενδέχεται να τον οδηγήσει στη συνέχιση της πολιτικής (χωρίς να προχωρήσει σε εκλογές στις 5 ή 12 Δεκεμβρίου ) κ.α.

Άκριτη σεναριολογία και φήμες κάθε λογής, που μόνο καλό δεν κάνουν στην αγορά. Δημιουργούν ένα εύθραυστο σκηνικό, που ενδέχεται να εξαρτάται από απρόβλεπτους joker.

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να διαμορφώθηκε πέριξ των 1.500 μονάδων ωστόσο οι πωλητές στις τράπεζες επέμεναν, οι ρευστοποιήσεις σε μετοχές εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης συνεχίστηκαν ενώ αρκετές εισηγμένες του μεσαίου χώρου προβλημάτισαν με την συνεχιζόμενη χρηματιστηριακή απαξίωση τους.

Πλέον η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υπολείπεται 52,3% από την αρχή του έτους, ενώ χάνει 66,7% σε διάστημα 52 εβδομάδων. Απώλειες της τάξης του 47,4% σημειώνονται για την Eurobank περίπου 46% για την Alpha Bank, περισσότερο από 60% για την Πειραιώς. Είναι ενδεικτικό, πως η μόνη μετοχή του 20άρη που παραμένει σε ανοδική φορά για φέτος είναι της Coca Cola 3 E και από τον FTM μόλις δύο η Folli-Follie με 26,5% και η Frigoglass με 43,2% (του ομίλου CC 3 E). Εξαιρέσεις του «πτωτικού κανόνα» που έχει παρασύρει δραματικά χαμηλότερα αποτιμήσεις και μετοχικές αξίες στην χειρότερη περίοδο για το ΧΑ τα τελευταία χρόνια.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν σε γενικές γραμμές δικαιολογημένη την προσαρμογή των κεφαλαιοποιήσεων έως 36,6% (σε επίπεδο FΤ 20) και περίπου 32% (για τον ΓΔ) χαμηλότερα, καθώς προεξοφλούνται η υποχώρηση του κύκλου εργασιών, των καθαρών κερδών και η σημαντική επιβάρυνση των υποχρεώσεων- κόστους χρήματος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον τραπεζικό κλάδο, καθώς οι ξένοι υπολογίζουν το μέσο όρο επισφαλειών στο 13% με την τάση να παραμένει αυξητική για τα πρώτα δύο τρίμηνα του 2011. Πρακτικά αυτό εξηγεί την επιφυλακτικότητα ξένων και εγχώριων παικτών οι οποίοι έχουν περιορίσει σε 3 το πολύ 5 τις επενδυτικές επιλογές τους για αυτή την περίοδο. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το ΧΑ θα χρειάζονταν ένα ισχυρότατο…σοκ για να μπορέσει να αντιδράσει προς τις πρώτες περιοχές αντίστασης.

H προεξόφληση ισχυρών επενδυτικών κύκλων πως οι τράπεζες θα πιεστούν αποτυπώνεται εύγλωττα στην θεαματική αύξηση του δανεισμού τίτλων και τις υψηλές θέσεις short σε τραπεζικά συμβόλαια. Είναι ενδεικτικό, πως στην «βαρύτερη» τραπεζική μετοχή, την Εθνική, βραχυπρόθεσμοι παίκτες δανείστηκαν περισσότερα από 2,5 εκατ. μετοχές στην αρχή της εβδομάδας. Το σύνολο των δανεισμένων χαρτιών της Εθνικής έφτανε (στις 4/11) τα 13.708.876 μετοχές, με την Πειραιώς πρώτη με 19.997.210 και υψηλό αριθμό για Κύπρου (13.387.343 ), Eurobank (14.913.653).

Δεδομένης της κεφαλαιοποίησης της Coca Cola 3 E (7,088 δισ. ευρώ) ο αριθμός των δανεισμένων τίτλων (1.135.931 στις 4/11) θεωρείται περιορισμένος σε σχέση με τους τραπεζικούς. Αυτό οφείλεται στην σταθερά ανοδική πορεία της μετοχής, που ενισχύεται 21,6% από την αρχή του έτους και 26,1% σε διάστημα 52 εβδομάδων. Πρακτικά μία μετοχή που δεν…επιδέχεται shοrtαρίσματος, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στη συνεδρίαση της 5/11 με την τιμή να αντιδρά έως τα 19,44 ευρώ.

Η νέα… επιβάρυνση του spread (στις 920 μονάδες) εν όψει… εκλογών πυροδοτεί νέο κύκλο αμφισβήτησης, που με τη σειρά του παρασύρει μετοχές και αποτιμήσεις χαμηλότερα.

Απαξίωση, που υπό προϋποθέσεις μπορεί και να διευκολύνει κάποιους, που αποδεδειγμένα τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς ελληνικές τράπεζες, επιχειρήσεις και… κυβερνητικούς παράγοντες.

Μέσα στο γενικότερο χαμό υπάρχουν ελάχιστοι- μετρημένοι θα λέγαμε- που επιμένουν να ποντάρουν στο ενδεχόμενο της μη προσφυγής σε πρόωρες εκλογές…joker που εάν τους κάτσει θα μπορούσε να προκαλέσει ακραίες μεταβολές και αποδόσεις. Προσώρας και πάντα από τεχνικής πλευράς η- έστω και με τα ζόρια- επιβεβαίωση των στηρίξεων (για ΓΔ και 20άρη) μπορεί να αφήνει ανοιχτό ένα…μικρό παράθυρο για προσπάθεια επαναφοράς του Γενικού προς τις 1.540-1.550 και του Ftse20 προς τις 740 μονάδες.

Αντίσταση, που για μόλις δύο μονάδες υπερέβη (στις 4/11) ο δείκτης για να ξανα γυρίσει χαμηλότερα. Σημειωτέον, πως και στη χθεσινή συνεδρίαση ελάχιστη τιμή για τον FΤ 20 σημειώθηκε στις 703,08 μονάδες και στα 7,16 ευρώ για την Εθνική.


-------


Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Το σενάριο των πρόωρων εκλογών υπερίσχυσε κάθε άλλου ερεθίσματος στα κίνητρα των επενδυτών την εβδομάδα που πέρασε. Η αγορά έδειξε επιδεικτικά αδιάφορη στο πάρτι των διεθνών αγορών, στην επικείμενη αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και στα ελαφρώς καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα εννεαμήνου του ΟΤΕ.

Ωστόσο το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας σε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές εμπεριέχει τεράστιο ρίσκο για το ήδη τραυματισμένο επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον αφού η ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάδειξης μιας νέας κυβέρνησης δεν θα ολοκληρωθεί σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα με ότι αυτό συνεπάγεται για μια οικονομία που βρίσκεται σε κομβικό σημείο.

Κάθε προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων θα ακυρωθεί, η χώρα θα βρεθεί χωρίς προϋπολογισμό για το 2011 παραμονές Χριστουγέννων και τα εγχειρήματα αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που έχουν προγραμματιστεί ενδεχομένως να αλλάξουν χρονοδιαγράμματα αλλά και οι δυνατότητες άντλησης των προϋπολογισθέντων κεφαλαίων.

Όλα τα παραπάνω μας καθιστούν ιδιαίτερα επιφυλακτικούς απέναντι στο ενδεχόμενο μιας άμεσης εκλογικής αναμέτρησης αφού το διακύβευμα υπερβαίνει μικροπολιτικές τακτικές ή πολιτικές σκοπιμότητες που θα μπορούσαν να διευθετηθούν μέσα από διαφορετικές θεσμικές διαδικασίες που δεν θα έβαζαν σε νέες περιπέτειες την χώρα.

Με απλά λόγια εκτιμούμε ότι η πτώση της εβδομάδας που πέρασε ήταν περισσότερο μια σπέκουλα που βγήκε σε όσους είχαν υιοθετήσει αρνητικές θέσεις στην αγορά παρά ένα σενάριο που είχε ουσιαστικές πιθανότητες. Όπως και να έχει την Δευτέρα το πρωί η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη καθώς θα διαφανεί άμεσα αν όλο η φημολογία έχει κάποια βάση ή απλά οφείλεται στον αυξημένο βαθμό ευαισθησίας της αγοράς σε αρνητικά νέα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διέσπασε καθοδικά την χρονοσειρά των 30 ημερών (1.535 μονάδες) και αστόχησε στην επαναφορά του πάνω από αυτή στην συνεδρίαση της Πέμπτης. Η τεχνική εικόνα αντανακλά πλήρως την πολύ αρνητική ψυχολογία της αγοράς η οποία εκφράζεται με συνεχή καθοδικά «σώματα» ενώ στις ανοδικές αντιδράσεις ο τζίρος κινείται σε πολύ περιορισμένα επίπεδα.

Αν και ο Γενικός Δείκτης «παραβίασε» οριακά την πλαγιοανοδική στήριξη των 1.480 μονάδων ο βαθμός της υποτιμητικής υπερβολής έχει αυξήσει το ενδεχόμενο μιας ανοδικής αντίδρασης η οποία θα αναμετρηθεί εκ νέου με τον κινητό μέσο των 30 ημερών. Η μεσοπρόθεσμη εικόνα της αγοράς παραπέμπει σε ένα καταληκτικό τρίγωνο το οποίο ολοκληρώνεται στις αρχές Μαρτίου με τοπικό όριο την περιοχή των 1479 μονάδων και τοπική αντίσταση τις 1.680 μονάδες.

Αυτό ίσως είναι και το εύρος μέσα στο οποίο η αγορά θα κινηθεί έως το τέλος του έτους, μια στενή ζώνη τιμών με συρρικνούμενους τζίρους όπου οι διασπάσεις των κυριότερων κινητών μέσων θα είναι όλο και συχνότερες επιτείνοντας την σύγχυση ή την στάση αναμονής των εμπλεκομένων που επιθυμούν μια πιο καθαρή ανοδική ή πτωτική κίνηση. Η πρόσφατη πτώση γύρισε την αγορά πολύ κοντά στα χαμηλά έτους ενσωματώνοντας νέα ρίσκα στις αποτιμήσεις.

Ενδεχομένως η βάση αυτών των υποθέσεων να μην είναι ασφαλείς και ως εκ τούτου οι αβεβαιότητες αυτές να είναι περισσότερο ευκαιρίες τοποθετήσεων παρά η απαρχή μιας νέα πτωτικής κίνησης.

Παραμένουμε θετικοί για τοποθετήσεις στα τρέχοντα επίπεδα τιμών καθώς εκτιμούμε ότι ακόμα και ακραία φαινόμενα έχουν ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις. Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου οι ΕΧΑΕ (8/11) S&B και Τραπεζα Κυπρου (9/11).


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.507,79 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 2,56%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί 31,34%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 υποχώρησε 3,78%, ο Mid 40 χαμηλότερα 6,09% και ο Small Cap 80 σημείωσε πτώση 2,34%.

Από τους επιμέρους κλάδους κέρδη 4,85% σημείωσαν τα Τρόφιμα Ποτά, οι Τηλεπικοινωνίες 2,09% και οι Πρώτες Ύλες 0,31%.

Απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι της Υγείας (-24,58%), της Τεχνολογίας (-9,53%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (- 7,27%) και των Τραπεζών (- 6,52%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Τεγόπουλος (23,08%), Vell Group (22,73%), Compucon (22,22%), Κλωνατέξ (20%), Ελφίκο (15,38%), Νηρεύς (13,04%), Q&R (10%), Δίας Ιχθ/γειες (9,93%), Ιλυδα (8,7%) και CPI (8,57%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Euroline (42,05%), Γενική Τράπεζα (-37,81%), Αττικές Εκδόσεις (-31,63%), κρετα φαρμ (27,83%), Alapis (-27,78%), Βιοτέρ (-25,81%), Altec (-25%), Πετζετάκις (-21,82%), Καραμολέγκος (21,52%) και Νεώριον( -18,84%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v