Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στους ενθουσιώδεις ρυθμούς των ευρωαγορών η αγορά

Θεαματική η αντίδραση των ευρωαγορών στο... σήμα της Fed. Πιο συγκρατημένο το ΧΑ με τους βασικούς δείκτες έως και 2,1% υψηλότερα (FΤ 20). Οδηγός της προσπάθειας αντίδρασης η ΕΤΕ. Μερική ανταπόκριση των «μεσαίων».

Αμεση η ανταπόκριση των ευρωαγορών με… φειδώ η απόκριση της Αθήνας.

Στα χθεσινοβραδυνά κελεύσματα της Fed η Φραγκφούρτη απαντά με αντίδραση του DAX προς τις 6.710 (!) μονάδες (1,5%), το Λονδίνο και τον FTSE 100 προς τις 5.860 (1,93%), o CAC 40 στο Παρίσι προς τις 3.927 με 2,3% υψηλότερα. Την ίδια ώρα το αμερικανικό νόμισμα «γλιστρά» και άλλο καθώς η σχέση του ευρώ φτάνει το 1,42 (0,51%) πριν από λίγο.

Προσώρας οι αγορές, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντιδρούν λίγο ως πολύ αναμενόμενα (το euro2day είχε αναφερθεί σχετικά από τις 7 Οκτωβρίου κάνοντας λόγο για…. τις αγορές που ποντάρουν στη νέα ρευστότητα).

Και στο ΧΑ η ανταπόκριση εμφανώς πιο λελογισμένη καθώς οι βασικοί δείκτες αντέδρασαν ο μεν Γενικός Δείκτης στις 1.540-1.545 μονάδες. Μεγαλύτερη η απόδοση με 2,1% για τον FTSE 20 που αντιδρά προς τις 745 μονάδες με αιχμή τις τράπεζες και την πλειονότητα των μετοχών της κατηγορίας να ακολουθούν.

Η αξία των συναλλαγών στα 14,2 εκατ. ευρώ (στις 10:58) μάλλον αρκετή για να… ωθήσει την αγορά υψηλότερα αν και σταδιακά θα περιμέναμε ενίσχυση του τζίρου σε δεικτοβαρείς μετοχές. Αυτό γιατί από προχθές παρατηρούνται διακριτικές λήψεις θέσεων συγκεκριμένων παικτών και στην αγορά παραγώγων προσβλέποντας σε ενίσχυση του 20άρη προς την τιμή-κλειδί των 760 μονάδων.

Για να δούμε, καθώς πρόκειται για κινήσεις… ορατές τις προηγούμενες ημέρες (είχαν αναφερθεί διεξοδικά από το euro2day) με τους συγκεκριμένους επιχειρηματικούς-επενδυτικούς κύκλους να κερδίζουν το «πρώτο στοίχημα».

Προσώρας και έχει συνέχεια… καθώς η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μετά την επιβεβαίωση των «χαμηλών» αντιδρά προς τα 7,75 ευρώ με 3,4%, ενώ ακολουθούν Eurobank - Alpha Bank στα 4,43 και 4,84 ευρώ αντίστοιχα. Υψηλότερες τιμές για 15 μετοχές του FTSE 20 με την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,43 ευρώ, την Marfin Popular στα 1,39 ευρώ, την Τραπεζα Κυπρου στα 3,38 ευρώ. Στα 3,47 ευρώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στα 0,80 η ΑΤΕ. Επίσης από τον 20άρη η μετοχή του Μυτιληναίου αντιδρά προς τα 4,57 ευρώ, της Motor Oil στα 7,81 ευρώ, η MIG στα 0,74 ευρώ, η Ελλάκτωρ στα 3,38 ευρώ.

Ικανή αντίδραση και από αρκετές μετοχές εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης καθώς η υπερ πίεση των προηγούμενων ημερών αφήνει περιθώρια ανοδικής αντίδρασης. Τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες αντιστάσεις και όσο η τάση παραμένει στο βραχυπρόθεσμο κανάλι.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζει η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής στα 3,06 ευρώ, της ΓΕΚ Τέρνα στα 3,76 ευρώ, της Proton Bank στα 0,90 ευρώ, της Alapis στα 1,03 ευρώ, της Ιντρακόμ στα 0,54 ευρώ.

Ωστόσο το «χαρτί», που πιέστηκε τις προηγούμενες ημέρες και έχει… επιβεβαιωμένες τις στηρίξεις του παραμένει η Εθνική, που χρειάζεται για να οδηγήσει την κίνηση όχι μόνο των άλλων του κλάδου αλλά και του 20άρη υψηλότερα.

Επιμένουμε να θεωρούμε την αντίδραση του FTSE 20 έως τα όρια των 760 μονάδων καθαρά και μόνο τεχνική και τίποτε περισσότερο την παρακολουθούμε με την δέουσα προσοχή.

Ενδεχομένως να χρειαστεί να αναθεωρήσουμε την προσέγγιση μας εάν και εφόσον τεθεί θέμα πειστικής διάσπασης των 770-790 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση απώτερος στόχος παραμένουν, από την προηγούμενη προσπάθεια, οι 830 μονάδες.

Αλλά ας μην προτρέχουμε από τώρα, καθώς η αγορά (ειδικά το ΧΑ) έχει και τα δικά του-εγχώρια «κλειδιά» για να συγχρονισθεί με τα ξένα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v