Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Παιχνίδι" με πολλούς ...μπαλαντέρ

Σε εμφανές περιβάλλον αναμονής, νευρικότητας και μεταβλητότητας το ΧΑ καλείται να σταθμίσει τους εγχώριους καταλύτες και τις ενέργειες της FED. Συνεχίζεται η αντιπαράθεση ξένων (ΗΠΑ-ΕΕ) επί ελληνικού εδάφους.

Επιλεκτικές αγορές διέκοψαν το πτωτικό σερί σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος με τον Γενικό Δείκτη στις 1.518,6 μονάδες, τον Ftse20 στις 728,1 μονάδες.

Σε ομολογουμένως "πονηρή" συγκυρία, για την ελληνική οικονομία δείχνει, για το ΧΑ με την χώρα να συνεχίζει να αποτελεί "πειραματόζωο" των ξένων-δανειστών θα ήταν αφελές να πιστεύουμε πως η χρηματιστηριακή διαδρομή σχετίζεται μόνο και αποκλειστικά με άλλες παραμέτρους.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον και με δεδομένη την βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς οι κινήσεις των παικτών χρειάζονται αυξημένη προσοχή και επιμονή. Πρακτικά η τάση διαμορφώνεται σε στενό εύρος σταδιακά από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι… σήμερα σε σημείο, που αρκετοί αναλυτές και φίλοι να αναφέρονται σε θεαματική κίνηση είτε προς υψηλότερες είτε προς χαμηλότερες τιμές.

Μάλιστα το στενό εύρος καταλήγοντας σε…σφήνα προοιωνίζεται δυναμική αντίδραση-ξέσπασμα των βασικών δεικτών- μετοχών με ποσοστά της τάξης του 15% και πάνω,

Παράπλευρες παράμετροι θα καθορίσουν την φορά, την τάση που θα μπορούσε να εκτινάξει τον Ftse20 προς τις…900 μονάδες ή να τον βυθίσει προς τις 600 μονάδες και βλέπουμε. Ρευστότητα και διάχυτη αίσθηση αναμονής που συναρτάται όχι τόσο με την εικόνα των ξένων αγορών όσο με την εγχώρια κατάσταση και τις δυνάμεις που επεργάζονται τα της επόμενης ημέρας.

Βέβαια το…Σύστημα θα είχε κάθε λόγο να συντηρήσει ένα ουδέτερο έως θετικό κλίμα προκειμένου να υλοποιηθούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζικών ομίλων προκειμένου να προχωρήσουν στην επόμενη φάση, που έχει προδιαγράψει η τρόικα, οι δανειστές.

Συνεργασίες στρατηγικής μορφής, με κεφαλαιακή ενίσχυση των ομίλων και όπου χρειαστεί με την…αφιλοκερδή συνδρομή των ξένων οίκων ήταν εξ΄αρχής ο σχεδιασμός. Ακόμη και την περίοδο που το εγχώριο "σύστημα" υποστήριζε, πρόκρινε και επιθυμούσε συμμαχίες στη βάση την "ανταλλαγή μετοχών" και άλλων τέτοιας μορφής συμπράξεων.

Από αυτή την άποψη θα περιμέναμε τις αμέσως επόμενες ημέρες την ανταπόκριση ή όχι των ξένων αγορών στα σχέδια της FED, τις σημερινές αποφάσεις της για την αγορά ομολόγων. Μείγμα ρευστό με αρκετές δόσεις παρά πολιτικής, παρά διπλωματίας, παρά…εικοτολογίας με την Ελλάδα και την εθνική οικονομία να παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Από αυτή την άποψη παρακολουθούμε όλο και στενότερα, όλο και πιο ενδελεχώς την κάθε συνεδρίαση θεωρώντας πιθανότατη την ακραία κατάληξη της συσσώρευσης των τελευταίων δύο μηνών. Ζητούμενη είναι η ανίχνευση εκείνων των καταλυτών, με αφορμή και τις εκλογές- τις πιθανές εξελίξεις- που θα μπορούσαν να μας φέρουν είτε στην πλευρά των αγοραστών είτε στο στρατόπεδο των πωλητών.

Το πιθανότερο όμως είναι, πως όλος αυτός ο… αχός, που αφουγκράζονται οι άνθρωποι της αγοράς, σοβαροί επιχειρηματίες, πολιτικοί παράγοντες και η αγορά οδηγεί σε θεαματική ανατροπή των όρων του παιχνιδιού.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v