Εντυπωσιακή βύθιση του τζίρου στο ΧΑ

Το χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 36 συνεδριάσεων σημείωσε η Σοφοκλέους με την επιφυλακτικότητα να παραμένει κυρίαρχη. Απώλειες για ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΤΤ. Κέρδη για ΕΛΠΕ, ΜPB. Νέο ιστορικό χαμηλό για τη Γενική.

Δεν επετεύχθη δεύτερη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη, που από την μία προσπαθεί να διατηρηθεί υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων, όμως από την άλλη και σήμερα η Αγορά είχε σαν κύριο χαρακτηριστικό την επιφυλακτικότητα και την αδυναμία να επανακαταλάβει τα πρόσφατα απολεσθέντα, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από το εντυπωσιακό “βύθισμα” του τζίρου.

Έτσι η γενικότερη πεποίθηση που τείνει να εδραιωθεί στο Χ.Α., είναι ότι η αβεβαιότητα δεν πρόκειται να εκλείψει, τουλάχιστον μέχρι να αποσαφηνισθεί το πολιτικό σκηνικό μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ καθοριστικό ρόλο στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα παίξουν τα “φίλια” χαρτοφυλάκια και οι διαθέσεις στήριξης που θα δείξουν για επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και το “ντεμπούτο” στο ταμπλό του Ελληνοτουρκικού ETF της Εθνικής Asset Management (388550 μερίδια), με αρχική τιμή μεριδίου στα 8,85 ευρώ (κωδικός ΟΑΣΗΣ “ΔΑΚΕΤ30”) που έκλεισε στα 8,93 ευρώ με άνοδο 0,90%, ενώ διακίνησε 10470 μερίδια.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο τίτλος της Γενικής Τράπεζας, ενώ σχετική κινητικότητα σημειώθηκε στον τίτλο του ΟΤΕ, από όσους “γρήγορους” “ποντάρουν” ότι τα αποτελέσματα εννεαμήνου που θα ανακοινωθούν αύριο μπορεί να είναι σχετικά καλύτερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Από εκεί και πέρα ίσως πρέπει να τονιστεί ότι το σύνολο των παραγόντων της Αγοράς εστιάζει τα σχόλια και τις προβλέψεις του στο ενδεχόμενο ή μη προκύρηξης πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι η Αγορά έχει ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και αυτό στην παρούσα φάση δεν φαίνεται, προκαλώντας περαιτέρω εκνευρισμό.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί η για ακόμα μία συνεδρίαση εύκολη τελική επικράτηση των τίτλων με αρνητικό πρόσημο, η έβδομη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την μετοχή της Alapis, η σχετική κινητικότητα στις Ιχθυοκαλλιέργειες και η κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο για Μυτιληναίο και Μέτκα, με την δεύτερη να “βγάζει” επιθετικότερους αγοραστές και ιδιαίτερα “φειδωλή” προσφορά.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στο ταμπλό του 20αρη, όπου με κέρδη μεγαλύτερα του 2% έκλεισαν οι MPB, Motor Oil, Ελ. Πετρέλαια και Μυτιληναίος και του 1% η Jumbo.

Θετικό τελικό πρόσημο για ΟΤΕ, Τιτάνα, Κύπρου και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελλάκτωρα, Αγροτικής και MIG.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Βιοχάλκο (-2,14%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (-2,58%) και αρνητική ημερήσια μεταβολή με μικρότερες απώλειες για Coca – Cola, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, Εθνική και Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα μάλλον στενό εύρος 19 μονάδων, αλλάζοντας τέσσερις φορές πρόσημο, με ενδοσυνεδριακό υψηλό τις 1530,12 μονάδες (11.02) και χαμηλό τις 1511,28 (16.46) για να κλείσει τελικά στις 1516,95 μονάδες με απώλειες 0,11%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 68 εκατ. από τα οποία τα 2,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 73 ανοδικές μετοχές (οι περισσότερες με εξαιρετικά χαμηλό κόστος), έναντι 87 πτωτικών και 29 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 14,58%.

Στα επιμέρους ας σημειωθεί ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό (σε κλείσιμο) για τον τίτλο της Avenir που με σχετικά πρόσφατη απόφαση του Χ.Α. από 29/11 μεταφέρεται στην κατηγορία υψηλής κεφαλαιοποίησης (!)

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στις διεθνείς Αγορές και στο άνοιγμα της Wall Street που περιμένουν την επόμενη κίνηση της Fed.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Νοέμβριος μπορεί να παρουσιάσει δύο όψεις για τις Αγορές, καθώς στις 15 τρέχοντος αρκετά funds κλείνουν βιβλία χρήσης, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Αντίθετα εκνευρισμός στις Αγορές ομολόγων, με το spread στο 10ετές Ιρλανδικό ομόλογο να κινείται επιθετικά και προς νέα ιστορικά υψηλά, ενώ το spread στο Ελληνικό 10ετές να διατηρείται πέριξ των 850 μονάδων.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ στις αρχές της εβδομάδας πως σταμάτησε να αγοράζει τα Κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, σίγουρα βοήθησε στην πυροδότηση του κλίματος.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι φήμες αναφέρουν σαν πιθανό το σενάριο η ΕΚΤ να αγόρασε Ιρλανδικά ομόλογα αυτή την εβδομάδα (για να αποσοβήσει περαιτέρω πίεση), σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Week.

Όπως τονίζει ο στρατηγικός αναλυτής της Barclays Capital, Zoso Davies, το κλίμα που επικρατεί πλέον, μετά και από την πρόταση της Μέρκελ, κάνει την Αγορά των Κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας την πιο ευάλωτη από όλες.

Oι επενδυτές ψάχνουν τρόπους διαφυγής από την Αγορά της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Το “sell off” στον Νότο θα συνεχιστεί για αρκετό διάστημα ακόμη. Αυτά επισημαίνει ο αναλυτής της Αγοράς σταθερού εισοδήματος της WestLB, Michael Leister. Όπως σημειώνει, αυτή τη στιγμή η WestLB έχει “underweight” σύσταση σε όλα τα κρατικά ομόλογα της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας.

Ασφαλώς η Ιρλανδία βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο των Αγορών, καθώς η Κυβέρνηση του Δουβλίνου έχει πλέον πολύ ισχνή πλειοψηφία για να περάσει τον προϋπολογισμό του 2011, ενώ παράλληλα ο διακανονισμός που προτείνεται στους κατόχους ομολόγων της Anglo Irish Bank πρακτικά ισοδυναμεί με την πρώτη προσπάθεια αναδιάρθρωσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Κρατικοποιημένης πλέον Anglo Irish Bank προτείνει στους κατόχους ομολόγων να δεχθούν “haircut” της τάξεως του 80%. Η πρόταση της διοίκησης της Τράπεζας είναι η ανταλλαγή των τίτλων της Anglo με Κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας ίσης με το 20% αυτών που θα παραδώσουν.

Επίσης η Ιρλανδική Κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα πρόγραμμα περικοπής θέσεων εργασίας στο Δημόσιο τομέα, ως μέρος του σχεδίου της για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το 2014, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Brian Lenihan.

Η κίνηση αυτή, ασφαλώς, έπεται των κινήσεων Κούβας, Ρωσίας και Αγγλίας και βέβαια “εκθέτει” την Ελληνική Κυβέρνηση που συνεχίζει να φοβάται το πολιτικό κόστος και δεν τολμά να ακουμπήσει την “ιερή αγελάδα” που λέγεται Δημόσιος τομέας.

Διστακτικό και το ξεκίνημα της Wall Street, εν μέσω μικτών μακροοικονομικών στοιχείων.

Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 43.000 τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα εμφανιστεί μικρότερη αύξηση της τάξης των 20.000 στο εξεταζόμενο διάστημα.

Ο δείκτης υπηρεσιών ISM διαμορφώθηκε στο 50,9, λίγο πάνω από το όριο της συρρίκνωσης, τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 53,5.

Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν 2,1% τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι παραγγελίες στα Αμερικανικά εργοστάσια θα εμφανίσουν άνοδο 1,6%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Στην αναμενόμενη κίνηση της Fed αναφέρεται και ο Πάνος Δάντης και εκτιμά ότι οι μαζικές διασώσεις του 2009, θα αποδειχθούν λάθος (!)

Ο υπεύθυνος Αγορών της Sarros Sec. σχολιάζει: “ Όταν στις 31 Ιανουαρίου 2006, ο Πρόεδρος της Fed Άλαν Γκρίσπαν αποχώρησε από την θέση του προέδρου, ύστερα από 18 χρόνια στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ λίγοι πίστευαν πως η πολιτική της θα άλλαζε. Ο διάδοχός του Μπεν Μπερνάνκι έμελλε να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη κρίση μετά την Μεγάλη Ύφεση, την κρίση των subprimes αλλά και την τρέχουσα κρίση των υπερχρεωμένων Κρατών.

Ανεξάρτητα από του ποιος ηγείται της Fed, η κεντρική της φιλοσοφία δεν αλλάζει. Είναι η πεποίθηση ότι το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο, δηλαδή η τιμή του χρήματος, πρέπει να ελέγχεται έτσι ώστε η προσφορά να ισούται με την ζήτηση για αποταμίευση. Γιατί είναι η τιμή του χρήματος εκείνη που οδηγεί τα νοικοκυριά στην απόφαση πόσο από το εισόδημα τους να αποταμιεύσουν και τους επενδυτές τι ποσό να δανειστούν .

Ουσιαστικά πέρα και πάνω από όλα τα αγαθά στον πλανήτη η τιμή του χρήματος είναι πιθανότατα το πιο σημαντικό και δεν πρέπει να χειραγωγείται. Τα επιτόκια πρέπει να δρουν σαν σημάδια κατεύθυνσης του κεφαλαίου, από αντιπαραγωγικές σε παραγωγικές χρήσεις, έτσι ώστε να δημιουργείται πλούτος για το κάθε Κράτος, όπως πρέπει να γίνεται όταν τα επιτόκια καθορίζονται από τις Αγορές.

Οι φούσκες δημιουργούνται όταν υπερβολικός αριθμός κεφαλαίων διοχετεύεται εξαιτίας τεχνητά χαμηλών επιτοκίων , σε μερικά αγαθά ή υπηρεσίες ή επενδύσεις και ανεβάζει ανεξέλεγκτα τις τιμές, πολύ παραπάνω από ότι θα ήταν αν τα επιτόκια καθορίζονταν από τις Αγορές ελεύθερα.

Όταν τα τεχνητά “φθηνά” κεφάλαια κατευθύνονταν σε μετοχές υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ ή σε κάθε είδους μετοχές στο ΧΑ τα έτη 1999 –2000, οι επενδυτές και οι παίχτες το “διασκέδαζαν” σε όλο τον κόσμο και ήλπιζαν και εύχονταν να κρατήσει για πάντα. Φυσικά αυτό δεν έγινε , όπως δεν πρόκειται να γίνει ποτέ , με καμία φούσκα, και έτσι χάθηκαν τεράστιες περιουσίες και κατασπαταλήθηκαν μεγάλα κεφάλαια.

Aπό το 1995 πού άλλαξε η νομισματική πολιτική της Fed είχαμε σαν αποτέλεσμα μία εκτεταμένη πιστωτική επέκταση με ρυθμούς πολύ μεγάλους. Ο δείκτης Μ3 προσφοράς χρήματος ξεπέρασε το 11% ετησίως για να φτάσει το 13% το 2000 και να αυξηθεί κατά 84% την τελευταία εξαετία. Και οποτεδήποτε εκτεταμένη προσφορά χρήματος - λόγω χειραγώγησης- εισβάλει στο σύστημα , πρέπει να βρει κάποιο μέρος να “στεγαστεί”. Συνήθως αυτό γίνεται με την άνοδο του δείκτη του πληθωρισμού, το 1999 με την άνοδο των μετοχών, το 2007 με την άνοδο μετοχών, ακινήτων και εμπορευμάτων και το ερώτημα είναι που θα πάει τώρα η ρευστότητα που είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών.

Έτσι αντί οι Κεντρικές Τράπεζες να αφήσουν τα funds,τις επενδυτικές Τράπεζες και όλους όσους έπαιξαν με την απληστία και τα δομημένα ομόλογα, αρχής γενομένης από τα golden boys, να μάθουν από τα κολοσιαία λάθη τους, έσπευσαν να τους σώσουν σπαταλώντας χρήματα των φορολογουμένων σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Έτσι τώρα επανακάμπτουν, κερδοσκοπώντας στην πλάτη Χωρών και Κυβερνήσεων, επιβάλλοντας τους όρους τους στις διεθνείς Αγορές και μόλις τώρα έχουν αρχίσει όλοι να αντιλαμβάνονται πως μάλλον οι μαζικές διασώσεις του 2009 ήταν λάθος.

Για να μπορέσει μια πραγματικά ελεύθερη Αγορά και κοινωνία να προοδεύσει, οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι και να επιτύχουν και να αποτύχουν. Και όσο και αν η επιτυχία σε οτιδήποτε είναι πολύ σημαντική, η αποτυχία είναι ακόμα σημαντικότερη σε πολλαπλά επίπεδα. Γιατί διδάσκει τα καλύτερα μαθήματα στην ζωή, “κτίζει” χαρακτήρα και σοφία και βάζει τις βάσεις για τις μελλοντικές πραγματικές επιτυχίες”.

Εικόνα “παγωμένης” Αγοράς, διαπιστώνει για το Χ.Α. ο Βασίλης Βλασταράκης.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. το βασικό ζητούμενο είναι η επόμενη κίνηση της Fed που θα καθορίσει την βραχυπρόθεσμη τάση των διεθνών Αγορών.

Αντίθετα για την βραχυπρόθεσμη τάση της Ελληνικής Αγοράς, σαν πιθανό ενδεχόμενο δείχνει μία τεχνική αντίδραση, στον απόηχο της σημαντικής πτώσης που έχει προηγηθεί.

Ο κ. Βλασταράκης εκτιμά ότι η προεκλογική περίοδος και η πιθανολογούμενη πολιτική αστάθεια δεν δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για σημαντική άνοδο της εγχώριας Αγοράς, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει αν μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι η σημερινή Κυβέρνηση θα εκτίσει το σύνολο της θητείας της.

Μικρό εύρος διακύμανσης για την Αγορά “βλέπει” ο Μάνος Χατζηδάκης που εκτιμά ότι ενδεχόμενη υποχώρηση κοντά στην ζώνη στήριξης πέριξ των 1510 μονάδων μπορεί να φέρει σχετική ανοδική αντίδραση και έτσι δηλώνει ότι αυτή η περιοχή μπορεί να “ενδείκνυται” για τοποθετήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Επίσης σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί η παραμονή του ταλαντωτή MACD σε ουδέτερα επίπεδα τιμών, διατηρώντας τα μακροπρόθεσμα αγοραστικά του σήματα. Τέλος, εκτός από τους τίτλους του Τραπεζικού κλάδου, δεν αποκλείονται διαφοροποιήσεις σε άλλους τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΟΠΑΠ), δηλώνει ο κ. Χατζηδάκης.


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v