Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: ΕΤΕ και Fed ρυθμίζουν την τάση

Την αντίδραση των ευρωαγορών στην απόφαση της Fed περιμένουν οι επενδυτές. Στον ρυθμό και της…εκλογικής διαδικασίας και των διλημμάτων το ΧΑ, με τους βασικούς δείκτες να "κρατούν" σημαντικές στηρίξεις. Μετοχή κλειδί η Εθνική.

Η Fed ανακοίνωσε εχθές, πως θα προχωρήσει σε αγορά κρατικών ομολόγων 600 δισ. δολαρίων έως τα μέσα του 2011. Ο Dow Jones αντέδρασε σε νέο "υψηλό" 26 μηνών και οι παίκτες περιμένουν την αντίδραση των αγορών. Κυρίως των ευρωαγορών, καθώς ο DAX εδώ και τρεις εβδομάδες έχει υπερβεί τις 6.360 μονάδες, να επιχειρείται να "τραβήξει" υψηλότερα τα χρηματιστήρια σε μία περίοδο που οι ευρωπαικές οικονομίες βιώνουν το δικό τους δράμα από τη νέα… επίθεση του όλο και πιο αδύναμου δολαρίου.

Πλέον και η Πορτογαλία βρίσκεται με το…ενάμιση πόδι σε μηχανισμό βοήθειας, η ελληνική οικονομία παραμένει από τα κυριότερα "πειραματόζωα" των "αγορών" και τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να ριψοκινδυνεύουν ακόμη ένα ποντάρισμα. Για να δούμε εάν και σε ποιο βαθμό θα…παρασυρθούν οι ευρωαγορές από την προσπάθεια της Fed και των ΗΠΑ.

Να δούμε σε αυτό το περιβάλλον και σε αυτή την συγκυρία πως μπορεί να συνεχίσει και το ΧΑ. Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.516,9 μονάδες, τον FTSE 20 στις 726,8, τις τράπεζες στις 1.486 μονάδες και την Εθνική στα 7,45 ευρώ.

Με την Εθνική Τράπεζα να προχωρά σε γενική συνέλευση (26/11) όπου θα ανακοινωθεί η αγορά από το Δημόσιο των προνομιούχων μετοχών (ύψους 350 εκατ. ευρώ) ενώ λίγες ημέρες αργότερα (στις 30/11) ανακοινώνει τα αποτελέσματα 9μηνου.

Την ίδια περίοδο σημειώνεται πως Eurobank, Alpha Bank είναι οι μόνες δύο τράπεζες που έχουν μείνει εκτός παιδιάς α.μ.κ , ενώ φήμες κάνουν λόγο για παρουσία στην Αθήνα ανθρώπων της HSBC, κάτι που φέρεται να είναι εν γνώσει και κυβερνητικών παραγόντων.

Φήμες θα πείτε και μάλιστα για πολλοστή φορά ωστόσο είναι γεγονός πως οι αυτοί δύο εγχώριοι όμιλοι δεν έχουν ακόμη καταστήσει σαφείς τις προθέσεις τους, ενώ πρόσφατα δεν είχαν διαψευσθεί αναφορές της στήλης για τις ενδεχόμενες προθέσεις του μεγαλομετόχου της Eurobank.

Εν πάσει περιπτώσει μέχρις ότου καταστεί δυνατή η επιβεβαίωση για κάποιες από τις φήμες που κυκλοφορούν και πάλι από προχθές το απόγευμα και εντονότερα εχθές το βράδυ θα πρέπει να συνεκτιμάμε όλες τις παραμέτρους.

Ακόμη και τις φήμες εάν υποθέσουμε, πως ένα μέρος του…συστήματος σχεδιάζει να ποντάρει στο ενδεχόμενο ενός ανοδικού γύρου.

Ούτως ή άλλως η εκλογολογία, η εμπλοκή της πολιτικολογίας έχει αποτυπωθεί εύγλωττα στο…ταμπλώ, με το ΧΑ να σημειώνει ένα "μεστό αρνητικό σερί" μετά το διακαναλικό δίλημμα του πρωθυπουργού αλλά και με συγκεκριμένους κύκλους να απορροφούν μεγάλο μέρος της προσφοράς που εκδηλώνεται κυρίως στις τράπεζες.

Το γεγονός, πως οι βασικοί δείκτες "κράτησαν" στο δύσκολο 4ήμερο- κυρίως την 1/11- τις (προ)τελευταίες στηρίξεις μπορεί και να έχει τη σημασία του. Με την προϋπόθεση πως οι 694-698 μονάδες μπορεί να αποτελέσουν σημείο στήριξης και αναφοράς για τον FTSE 20 αξίζει να παρακολουθήσουμε αυτέ στις συνεδριάσεις.

Ούτως ή άλλως ο 20άρης όσο δεν διασπά πειστικά τις 760 (και 770-790 μονάδες) παραμένει σε καθοδικό κυματισμό και δεν δίνει σαφές σήμα για ενεργότερη είσοδο στην αγορά.

Διαμορφώνεται έτσι ένα εύρος μεταξύ 705 και 760 μονάδων για τον FTSE 20, που αφήνει περιθώριο ημερήσιας κίνησης σε επί μέρους τίτλους χωρίς τον κίνδυνο να εγκλωβιστούμε περισσότερο στην αγορά. Κάτι, που παρατηρείται και για τη μετοχή της Εθνικής, που αυτές τις ημέρες έκανε χαμηλό στα 7,37 ευρώ, δηλαδή λίγο υψηλότερα από τα 7,18 και 7,21 ευρώ που είχε "γράψει" στις 1-4/ Οκτωβρίου.

Κατά συνέπεια έχουμε ένα σχετικό εύρος (50 ημερών) για οδηγό να κινηθούμε σήμερα-αύριο

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v