Η 3E στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων!

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα στην αγορά με απώλειες 6,52% για τις τράπεζες. Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων πέρασε η Coca Cola. Πάνω από τις 1.500 ο ΓΔ. Νέο ιστορικό χαμηλό για Γενική, Εμπορική, Alapis.

Συνεδρίαση με έκδηλη την επιφυλακτικότητα και την αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης, με αποτέλεσμα οι όποιες προσπάθειες των αγοραστών εκδηλώθηκαν μετά τις 15.25, να επικεντρωθούν στο κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων, κάτι που τελικά επετεύχθη.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης ο σχετικά χαμηλότερος τζίρος, η “μάχη” για την πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. μεταξύ Εθνικής και Coca-Cola που κατέληξε υπέρ της δεύτερης, η επιδεικτική αδιαφορία μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης που έδωσε σαφή υπεροπλία στις μετοχές με αρνητικό πρόσημο και βέβαια το “ντεμπουτάρισμα” προς διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της Γενικής Τράπεζας.

Πιο συγκεκριμένα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση 35499866 δικαιώματα με τιμή εκκίνησης τα 0,01 ευρώ και ελεύθερο όριο διακύμανσης.

Το τέλος της συνεδρίασης βρήκε το δικαίωμα της Γενικής με συναλλαγή 1 τεμαχίου στην τιμή των 0,01 ευρώ και με ανεκτέλεστο πώλησης 750759 τεμάχια.

Απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο τίτλος καταγράφει συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά και κινείται εντυπωσιακά χαμηλότερα από την αναπροσαρμοσμένη ονομαστική αξία του (3,19 ευρώ) στην οποία θα γίνει και η αύξηση κεφαλαίου (3ν/1π).

Εννοείται ότι τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια επέλεξαν να αποστασιοποιηθούν πλήρως από την Αγορά, μερικά μάλιστα προχώρησαν και σε κάποιες “καθυστερημένες” μειώσεις θέσεων και θα περιμένουν καλύτερη “ορατότητα” στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, για να επαναπροσδιορίσουν την στάση τους.

Στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ελλάδα ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών αναφέρεται και άρθρο του “Economist”, όπου μάλιστα γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο σχηματισμού Κυβέρνησης συνασπισμού, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας. “Το πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας πιθανότατα θα επιβραδυνθεί, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα αναβληθούν και η πιθανότητες της Ελλάδας να αποφύγει τη χρεοκοπία θα είναι μικρότερες από ποτέ”.

Οι Αγορές ανησυχούν”, αναφέρει το άρθρο του Βρετανικού περιοδικού και συμπληρώνει: “Όταν ο κ. Παπανδρέου διατύπωσε την απειλή του (για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες), οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχτηκαν στα επίπεδα του Μαΐου”.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται επίσης στο ότι “τα φορολογικά έσοδα υπολείπονται του στόχου, καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν μόλις κατά 3,6% τους πρώτους 10 μήνες του έτους, έναντι στόχου στο 8,7%”

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι το spread στο δεκαετές Ελληνικό ομόλογο συνέχισε να κινείται και σήμερα ανοδικά ξεπερνώντας τις 920 μονάδες βάσης, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά κινήθηκαν τα spreads στα Ιρλανδικά ομόλογα.

Εκνευρισμό στις Αγορές προκάλεσαν και οι δηλώσει Τρισέ σύμφωνα με τις οποίες η ΕΚΤ αρνήθηκε να αποκαλύψει εσωτερικά έγγραφα που δείχνουν πώς η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα παράγωγα προϊόντα για να κρύψει το Κυβερνητικό της χρέος, επικαλούμενος τον κίνδυνο που κάτι τέτοιο θα έχει για τις "ταραγμένες Αγορές".

Όμως τα αρνητικά νέα είχαν και συνέχεια. Έτσι την επιστροφή αγροτικών επιδοτήσεων ύψους 350 εκατ. ευρώ ζητά από την Ελλάδα η Κομισιόν, λόγω μη ευθυγράμμισης με τους κοινοτικούς κανόνες για τις δαπάνες, σύμφωνα με το Reuters. Μετά την απόφαση της Παρασκευής, το συνολικό ύψος των επιστροφών αγροτικών επιδοτήσεων που καλείται να καταβάλει η Ελλάδα ανέρχεται στο 1,78 δισ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από κάθε άλλο Κράτος-μέλος.

Νευρικότητα στις τάξεις των εγχώριων traders προκάλεσε και η προσπάθεια παρέμβασης του ΔΝΤ, το οποίο με έκθεσή του, η οποία αναφέρεται και στην περίπτωση της Ελλάδας, υποστηρίζει ότι η λύση της αναδιάρθρωσης χρεών, ακόμη και με “haircut” 50%, δεν θα αντιμετώπιζε το ουσιαστικό πρόβλημα των μεγάλων πρωτογενών ελλειμμάτων.

Σταθεροποιητική η κίνηση των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, όπως και το άνοιγμα της Wall Street, εν μέσω μικτών μακροοικονομικών στοιχείων.

Πιο συγκεκριμένα αιφνιδιαστική χαρακτηρίστηκε η μείωση των βιομηχανικών παραγγελιών στην Γερμανία κατά 4% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών του Βερολίνου. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μείωση των παραγγελιών στον Γερμανικό κλάδο από τον Ιανουάριο του 2009 και ήλθε σε ευθεία αντίθεση με την μέση πρόβλεψη των αναλυτών - βάσει δημοσκόπησης του Reuters- για αύξηση της τάξεως του 0,5%. Εντυπωσιακή ήταν η συρρίκνωση των παραγγελιών από το εξωτερικό κατά 6,6%, ενώ αντιθέτως οι βιομηχανικές παραγγελίες από την εγχώρια Αγορά μειώθηκαν κατά 0,6%.

Αντίθετα, οι θέσεις εργασίας (πλην του αγροτικού κλάδου) αυξήθηκαν κατά 151.000 τον Οκτώβριο στην Αμερικανική οικονομία. Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο 9,6% του Σεπτεμβρίου. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν κατά 60.000 μετά την δραματική μείωση κατά 41.000 του Σεπτεμβρίου.

Συγκρατημένα απαισιόδοξη για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, δηλώνει και η Societe Generale που εκτιμά ότι η ύφεση εξακολουθεί να πλανάται και η οικονομική επιβράδυνση θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση μέχρι και 60% στις τιμές των μετοχών. “Είναι πρόωρο να δηλώσει κανείς ότι το ρίσκο μιας double-dip ύφεσης έχει περάσει, δεδομένου ότι οι προοπτικές δημοσιονομικής σύσφιξης υπολείπονται των στόχων”, επισημαίνει ο διεθνής οίκος.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. η εβδομάδα που μόλις έληξε ήταν η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική, που αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 2,56% και από τον Τραπεζικό δείκτη 6,52%.

Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες στο -31,34% και -45,27% αντίστοιχα.

Όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, το 92% του συνολικού τζίρου απέσπασαν οι τίτλοι του 20αρη, ενώ σημαντικές ανακατατάξεις έχουν συμβεί στην πρώτη επτάδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. που διαμορφώνεται ως εξής: Coca-Cola (7,14 δισ), Εθνική (7,08 δισ, παρά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου), ΟΠΑΠ (4,19 δισ), Κύπρου (2,98 δισ), ΟΤΕ (2,88 δισ), ΔΕΗ (2,79 δισ), Alpha Bank (2,41 δισ), Eurobank (2,22 δισ).

Έστω και προς το τέλος, στο ταμπλό του 20αρη, υπερίσχυσαν οι τίτλοι με θετικό πρόσημο.

Έτσι με μικρές απώλειες έκλεισαν οι Κύπρου, Πειραιώς, Τιτάν, Alpha Bank και αμετάβλητες οι μετοχές των MPB, Jumbo.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Αγροτική (+7,69%) και Βιοχάλκο (+4,27%), που έκλεισαν και στο υψηλό ημέρας, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολούθησαν οι Ταχ. Ταμιευτήριο, Ελλάκτωρ, Coca-Cola και του 1% οι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil, MIG.

Απλά θετικό πρόσημο για ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Εθνική και Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 34 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 1476,29 μονάδες (10.55).

Όμως λίγο μετά τις 15.50 ανέλαβαν πρωτοβουλίες οι αγοραστές, ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1508,3 μονάδες (16.59) και έκλεισε τελικά στις 1507,79 με κέρδη 0,67%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 112 εκατ. από τα οποία τα 7,5 αφορούσαν “πακέτα”.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές έναντι 101 πτωτικών, 31 τίτλοι με απώλειες από 5 έως 14,29% (να έχουμε λεφτά να χάνουμε), ενώ σε νέο ιστορικό χαμηλό, μεταξύ άλλων, έκλεισαν και οι Εμπορική, Γενική και Alapis.

Τι λένε οι αναλυτές για τη συνέχεια

Οι Αγορές εισέρχονται σε φάση νομισματικής χαλαρότητας τονίζει ο Κώστας Βέργος.

Η οικονομική κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί προσωρινά και αυτό διευκολύνει τις Χρηματιστηριακές Αγορές. Εισερχόμαστε πλέον παγκοσμίως σε νέα φάση νομισματικής χαλαρότητας, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την οικονομία των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας αλλά και των υπολοίπων Χωρών. Ένα τμήμα των αναλυτών, εκτιμά ότι πρόκειται για το ξεκούμπωμα ενός ακόμη κουμπιού στην “κοιλιά” ενός παχυλού και αναποτελεσματικού Κράτους, που επιτείνει τους προβληματισμούς για γενικευμένη χρεοκοπία σε βάθος χρόνου. Όμως, η εντύπωση αυτή, μάλλον απέχει από την πραγματικότητα για πολλούς λόγους.

Όπως θυμόμαστε, τα δημοσιονομικά προβλήματα των Κρατών αποτελούν κυρίως αποτέλεσμα του χαρίσματος μεγάλων ποσών σε εταιρείες που άλλως θα ήταν υπό χρεοκοπία, κυρίως Τραπεζών και οι οποίες προηγούμενα είχαν εισέλθει σε ανάληψη μεγάλων κινδύνων για λόγους κερδοσκοπίας ή κακών εκτιμήσεων. Το Κράτος ορθώς επιδότησε αυτές τις εταιρείες, καθώς οι επιπτώσεις των πτωχεύσεων είναι πολλαπλά μεγαλύτερες, ενώ επίσης η ιστορία έχει δείξει ότι η χαλαρότητα επιτρέπει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και τελικά στην είσπραξη των επιδοτούμενων ποσών μέσα από φόρους κερδών επομένων χρήσεων.

Επομένως, η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει μία χαλαρή πολιτική ευνοεί τις επιχειρήσεις, την οικονομία και την Αγορά εργασίας. Το χρήμα κινείται, έστω και πληθωριστικά, οι δουλειές ανοίγουν και η ζωή συνεχίζεται. Αντίθετα, η σκληρή νομισματική πολιτική της ΕΕ που ωθεί σε αυτοτροφοδοτούμενη λιτότητα, οδηγεί σε νοικοκυρεμένους προϋπολογισμούς, αλλά και βαθειά ύφεση και ραγδαία αύξηση της ανεργίας, μία τραγική επανάληψη της αδιεξόδου κρίσης του 1930.

Επομένως η επίπτωση της νομισματικής χαλαρότητας, παρά τα αναμφισβήτητα μειονεκτήματά της, αποτελεί καλό νέο για τις οικονομίες και τα Χρηματιστήρια. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, τα νέα επισκιάζονται από τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί η μη αναδιάρθρωση χρέους από την Κυβέρνηση, αλλά ευτυχώς η συνέχιση άντλησης κεφαλαίων από Τράπεζες στέφεται από επιτυχία.

Άντληση κεφαλαίων που ναι μεν μειώνει την ρευστότητα της Αγοράς για λίγες μέρες, αλλά ενδυναμώνει κεφαλαιακά τις Τράπεζες στη συνέχεια επιτρέποντας την δυνατότητα ενισχυμένων εργασιών και συνακόλουθα καλής πορείας στα θεμελιώδη τους και το Χρηματιστήριο, εκτιμά ο πρόεδρος των πιστοποιημένων αναλυτών.

Με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχίσει να κινείται η Ελληνική Κεφαλαιαγορά, καθώς οι τάσεις αυτονόμησης εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν, αποτελώντας εμπόδιο σε οποιαδήποτε διάθεση ταύτισης με το κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Επιπλέον η αρνητική έκθεση του πιστοληπτικού οίκου Fitch, στην οποία αφήνεται “ανοιχτό” το ενδεχόμενο μίας νέας υποβάθμισης σε “junk”, σε συνδυασμό με την έντονη φημολογία αναφορικά με την ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες επιβαρύνουν περαιτέρω την εικόνα, επηρεάζοντας αρνητικά και το spread του 10ετούς ομολόγου.

Τεχνικά, η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να παραμείνει πάνω από τον κινητό μέσο των 30 ημερών (1.536 μονάδες), τον οποίο διέσπασε προσωρινά, επιτάχυνε τους ρυθμούς της πτώσης, τοποθετώντας την επόμενη στήριξη στις 1.480 (πλαγιοκαθοδική γραμμή τάσης που προέρχεται από τα πρόσφατα υψηλά των 1.595 μονάδων).

Ενδεχόμενη προσέγγιση των προαναφερθέντων επιπέδων τιμών θα μας έβρισκε θετικούς σε σταδιακές τοποθετήσεις, καθώς είναι εμφανή τα στοιχεία υπερβολής.

Οι φόβοι για πρόωρες εκλογές εν μέρει είναι δικαιολογημένοι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταποντιστούν οι μετοχές με ένα ενδεχόμενο, το οποίο μπορεί στο τέλος να μην επιβεβαιωθεί.

Τα τρέχοντα επίπεδα τιμών έχουν προεξοφλήσει αρκετά άσχημα πράγματα και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η περαιτέρω πτώση των τιμών. Υπάρχουν αρκετές εισηγμένες και ανάμεσα σε αυτές είναι και ορισμένες του Τραπεζικού κλάδου που δεν πρέπει να ακολουθούν την καθοδική κίνηση της Αγοράς.

Η πτώση προήλθε κυρίως από το πολιτικό ρίσκο αλλά και τις κινήσεις κάποιων επενδυτών που εκμεταλλεύτηκαν το αρνητικό κλίμα και συνέχισαν να διατηρούν ανοικτές θέσεις στην Αγορά Παραγώγων.

Εκτιμάται ότι αν την Κυριακή το βράδυ των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών το αποτέλεσμα είναι θετικό για την Κυβέρνηση και πει όχι σε πρόωρες εκλογές το κλίμα θα αλλάξει άρδην στο Χρηματιστήριο Αθηνών και είναι πολύ πιθανό η Αγορά να βιώσει μια βίαιη ανοδική αντίδραση, υπογραμμίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας με τελική επικράτηση των αγοραστών, ενώ σημαντικά μειωμένη ήταν η συναλλακτική δραστηριότητα.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 1,1%.

Καθαρά πωλητές τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8934, τιμή εκκαθάρισης 709,48) κινήθηκαν μεταξύ 686 και 711,75 μονάδων.

Σχετικά μειωμένος ο δανεισμός τίτλων (200000 MPB, 200000 Eurobank, 163600 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7030), Alpha Bank (2922), Πειραιώς (1931), Eurobank (1457), ΟΤΕ (324), Κύπρου (742), MIG (822), Ταχ. Ταμιευτήριο (354), MPB (670), Μυτιληναίος (230), Αγροτική (466), Μέτκα (143), ΔΕΗ (147), ΟΠΑΠ (202), Ιντρακόμ (413), Σιδενόρ (117), ΓΕΚ (300), Coca-Cola (106), Intralot (289).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 5/11 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Alpha Bank (194120 τεμ.), Alapis (43700 τεμ.), Eurobank (164355 τεμ.), Εθνική (189055 τεμ.), Πειραιώς (224127 τεμ.), MPB (500000 τεμ.), Μετκα (13000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Πειραιώς (41250 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7385392 τεμ.), Eurobank (14813653 τεμ.), Εθνική (12879305 τεμ.), Κύπρου (13791343 τεμ.), Πειραιώς (19780510 τεμ.), MPB (5720763 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 05/11/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: Επενδυτής: Citigroup Global Markets Limited. Εκδότης: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (1,898,100) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,56%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 4 Νοεμβρίου 2010.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v