Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην εθνική της μοναξιά η Σοφοκλέους...

Κάτω από τις 1.500 μονάδες επέστρεψε η ελληνική αγορά μετά από 22 συνεδριάσεις. Υπέκυψε τελικώς στο αρνητικό κλίμα η Εθνική, θετική εξαίρεση ο ΟΤΕ. Νέο ιστορικό χαμηλό για Γενική, ΑΤΕ, MIG και Εμπορική.

“Θα κόψω χαρτονόμισμα να βάλω την μορφή σου, να γίνει ο κόσμος πλούσιος και ήσυχα κοιμήσου” “τραγουδάνε” (μετά τον Πασχάλη Τερζή) οι διεθνείς Αγορές στον Ben Bernanke επικροτώντας την απόφασή του να “τυπώσει” επιπλέον χρήμα ύψους 600 δισ δολάρια έως το τέλος του α΄ εξαμήνου του 2011, συνεχίζοντας την πολιτική που ακολούθησαν και άλλοι Αμερικάνοι Κεντρικοί Τραπεζίτες “το νόμισμά μας, πρόβλημά σας”, κηρύσσοντας ουσιαστικά την έναρξη του νέου νομισματικού πολέμου και ομολογώντας εμμέσως πλην σαφώς, ότι όλα τα προηγούμενα μέτρα που πήρε η Fed για την ανάκαμψη της Αμερικανικής οικονομίας δεν είχαν το αποτέλεσμα που αναμενόταν.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της τελευταίας χρηματοπιστωτικής κρίσης οι ΗΠΑ έχουν ήδη διαθέσει άλλα 2 τρισ. δολάρια για να ανακόψουν τις επιπτώσεις της ύφεσης.

Σαφώς ψυχραιμότερη στάση επέδειξαν (προς το παρόν) οι Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας και η ΕΚΤ, ενώ εκτιμάται ότι οι πρώτες αντιδράσεις ότι θα προέλθουν από την Ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα η οποίας αναμένεται ότι θα δρομολογήσει ανάλογης ποιότητας μέτρα νομισματικής χαλάρωσης προκειμένου να αποφύγει την ανατίμηση του γεν, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσουν οι Βραζιλία, Ινδία, Κορέα και Κίνα.

Εννοείται ότι αυτή η κίνηση της Fed πυροδότησε αγοραστικό “πυρετό” στις Αγορές Εμπορευμάτων και στα διεθνή Χρηματιστήρια, ενώ ώθησε το ευρώ πάνω από τα 1,4250 δολάρια και σε νέα υψηλά εννέα μηνών.

Σε αυτό το μίνι πάρτυ των διεθνών Χρηματιστηρίων το Ελληνικό Χρηματιστήριο “απάντησε” με προβληματισμό, επιφυλακτικότητα για τις αμέσως επόμενες εξελίξεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο, αλλά και με μικρή “πανωλεθρία” των traders και όσων έσπευσαν να τοποθετηθούν επιθετικά και στα υψηλά ημέρας.

Έτσι παρά το ανοδικό ξεκίνημα που έφερε τον Γενικό Δείκτη μέχρι τις 1541,71 μονάδες (+1,63%), σταδιακά οι αγοραστές άρχισαν να χάνουν τον αρχικό τους ενθουσιασμό, ενώ μετά τις 15.50 οι εν δυνάμει πωλητές έδωσαν το παρόν παίρνοντας επιθετικότερες πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο να χάσει τα αρχικά του κέρδη και το θετικό πρόσημο, αλλά και να κλείσει χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων, γυρίζοντας 22 συνεδριάσεις πίσω (τελευταίο κλείσιμο χαμηλότερα των 1500 μονάδων στην συνεδρίαση της 4/10, στις 1488,71 μονάδες).

Εννοείται ότι της αρχικής ανοδικής κίνησης ηγήθηκε η μετοχή της Εθνικής που ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τα 7,83 ευρώ (+5,1%), για να υποκύψει αργότερα στο γενικότερο αρνητικό κλίμα.

Ασφαλώς και οι αγοραστές στον τίτλο της Εθνικής είχαν ένα παραπάνω λόγο να κινηθούν επιθετικά, μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας σύμφωνα με την οποία θα πραγματοποιήσει γενική συνέλευση των μετοχών στις 26 Νοεμβρίου για να ζητήσει έγκριση για την επαναγορά προνομιούχων μετοχών αξίας 350 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο, κίνηση που έδωσε τροφή στα σενάρια που υποστηρίζουν ότι σύντομα η Τράπεζα θα αρχίσει να διανέμει εκ νέου μέρισμα στους μετόχους της.

Όμως από ότι φάνηκε στην πορεία της συνεδρίασης, επικράτησαν οι απόψεις των επιφυλακτικών που ασφαλώς και αυτοί έχουν επιχειρήματα.

Αυτά τα "νέα" για την Ελλάδα δεν είναι καλά καθώς η επιδείνωση της συναλλαγματικής αναταραχής ενισχύει την τάση των επενδυτών για αποφυγή κινδύνου και κατά συνέπεια τους απομακρύνει από επενδύσεις σε Χώρες υψηλού δημοσιονομικού ρίσκου, τονίζουν οι συγκρατημένα απαισιόδοξοι που επισημαίνουν ότι το spread του 10ετους Ελληνικού ομολόγου σήμερα με νέο άλμα δείχνει να πλησιάζει απειλητικά το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων βάσης.

Παράλληλα, το ακριβό ευρώ θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα σε αρκετούς τομείς της οικονομίας όπως η Ναυτιλία, ο Τουρισμός και οι Εξαγωγές σε Χώρες εκτός Ευρωζώνης.

Όμως δεν είναι μόνο αυτές οι ανησυχίες που φαίνεται να ταλανίζουν την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν “ανοιχτά” ραντεβού με οίκους αξιολόγησης. Έτσι το ραντεβού με τους εκπροσώπους του διεθνούς οίκου Fitch έχει οριστεί για το διήμερο 9 και 10 Νοεμβρίου, στις 30 τρέχοντος έρχεται η σειρά της Moody’s, ενώ ακόμη δεν έχει κλειστεί ακόμα ραντεβού με τη Standard and Poor’s.

Σημειώνεται όμως ότι η συγκυρία στην οποία ξεκινά ο νέος γύρος αξιολόγησης της Ελληνικής οικονομίας δεν είναι η καλύτερη δυνατή, καθώς στο πολιτικό σκηνικό, το ενδεχόμενο προκήρυξης εθνικών εκλογών, αξιολογείται ήδη ως αρνητική προοπτική από τις αγορές

Από την άλλη πλευρά, και στο δημοσιονομικό πεδίο το τοπίο είναι “θολό”, αφού η Eurostat αναμένεται στις 15 του μήνα να αποφανθεί επί των αναθεωρήσεων των δημοσιονομικών μεγεθών.

Ασφαλώς σε μία τέτοια αρνητική συγκυρία και παρά τον πανηγυρικό χαρακτήρα των διεθνών Αγορών, οι “εισαγόμενες” αρνητικές εκθέσεις συνεχίζονται με τον ίδιο “ενθουσιασμό”.

Οι αξιολογήσεις των Ελληνικών Τραπεζών είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αξιολόγηση της Ελλάδας και τις δημοσιονομικές εξελίξεις στη Χώρα, σημειώνει η Fitch σε έκθεσή της για τον κλάδο. Παράλληλα, ο οίκος επισημαίνει ότι τα επισφαλή δάνεια στην Ελλάδα δεν έχουν φθάσει ακόμη στα ανώτατα επίπεδα, προβλέποντας αύξηση τουλάχιστον έως τα μέσα του 2011.
 
Νέο πλήγμα για την εικόνα της Ελλάδας είναι και η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας "Επιχειρηματικότητα 2011", όπου η κατάταξη της Χώρας κατρακύλησε από την 97η στην 109η θέση. Πρώτη στην κατάταξη βρίσκεται η Σιγκαπούρη, ακολουθούμενη από το Χονγκ Κονγκ και τη Νέα Ζηλανδία. Η Βρετανία και οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 4η και την 5η θέση αντιστοίχως. Επισημαίνεται πως σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα Χώρες όπως το Κιργιστάν, η Μποτσουάνα, η Μογκολία, η Αλβανία, το Πακιστάν, ακόμη και η Σρι Λάνκα και το Μπαγλαντές θεωρούνται πιο φιλικές για τους επιχειρηματίες.

Επίσης ίσως αξίζει υποσημείωσης το γεγονός ότι εξαιρέθηκαν από τη λίστα του Ρωσικού Υπουργείου Οικονομικών με τις “επιτρεπόμενες” επενδύσεις για τα δύο sovereign wealth funds (funds που διαχειρίζονται κυρίως τον πετρελαϊκό πλούτο) τα ομόλογα της Ιρλανδίας και της Ισπανίας. Η λίστα ήδη δεν συμπεριελάμβανε τα ομόλογα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.

Τα δύο funds, που επενδύουν 130 δισ. δολάρια, διαχειρίζεται η Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο των βασικών αρχών που θέτει το Υπουργείο Οικονομικών.

Οι αγορές ομολόγων στις οποίες επιτρέπεται να επενδύουν είναι αυτές της Αυστρίας, του Βελγίου, της Αγγλίας, της Γερμανίας, του Καναδά, της Δανίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, των ΗΠΑ, της Φινλανδίας, της Γαλλίας και της Σουηδίας.

Όμως και τα εσωτερικά νέα από το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας και της Αγοράς, δεν ακουστήκαν καλύτερα.

Πτώση παρουσιάζει ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Ελλάδας στο δεύτερο εξάμηνο 2010, σε σχέση με το β' εξάμηνο του 2009. Ένας στους τέσσερις Έλληνες δηλώνει πως δεν του περισσεύουν καθόλου χρήματα, ενώ η Ελλάδα παραμένει στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης με μόνο 57 μονάδες.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου συστήνουν στάση αναμονής, εν’ όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών στη χώρα αλλά και τις εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Στο εγχώριο μέτωπο, τα deals στον Τραπεζικό κλάδο φαίνεται πως έχουν πάει πίσω χρονικά (αν δεν έχουν ανασταλλεί), καθώς στη δεδομένη φάση οι Τράπεζες φροντίζουν να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Από την άλλη πλευρά αρκετοί επενδυτές προτιμούν να απέχουν από το Χ.Α., καθώς περιμένουν πρώτα τα αποτελέσματα των εκλογών αλλά και τα αναθεωρημένα στοιχεία για την Ελληνική οικονομία από την Eurostat, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι τις 15 του μήνα, ενώ η πιθανότητα πρόωρων εκλογών αυξάνει τις επιφυλάξεις ακόμα και στις τάξεις των “γρήγορων παικτών” που δεν θα ήθελαν να βρεθούν με αυξημένες θέσεις το Σαββατοκύριακο των εκλογών.

Θετικό και το ξεκίνημα της Wall Street που στην αρχή της συνεδρίασης, ο Dow Jones, βρίσκεται να κερδίζει περισσότερες από 200 μονάδες και να κινείται υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 11400 μονάδων, παρά τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία και την προειδοποίηση της Fed για αργή ανάκαμψη της Αμερικανικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ και διαμορφώθηκαν στις 457.000. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο αριθμός των νέων ανέργων θα διαμορφωθεί στις 442.000, χαμηλότερα από τους 434.000 της προηγηθείσας εβδομάδας. Τα μεγέθη θεωρούνται ενδεικτικά για τα κρίσιμα συνολικά στοιχεία για την ανεργία Οκτωβρίου, που θα ανακοινωθούν αύριο Παρασκευή.

Στο ταμπλό του FTSE μόνοι διασωθέντες οι ΟΤΕ (+1,4%) και Ελλάκτωρ (+0,31%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Coca-Cola.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες για το Ταχ. Ταμιευτήριο (-5,88%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 4% έκλεισαν οι Eurobank, MIG, του 3% οι Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, του 2% οι Ελ. Πετρέλαια, Αγροτική, Πειραιώς, Jumbo, MPB και με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιποι τίτλοι που απαρτίζουν τον 20αρη.

Ιδιαίτερη αναφορά ίσως χρειάζεται ο τίτλος της Εθνικής, όχι που παρά το εντυπωσιακό ξεκίνημα έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με 392.817 τεμάχια ανεκτέλεστο προς πώληση αλλά και διότι συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση χαμηλότερα από τη ζώνη στήριξης 7,60-7,50 ευρώ και αν δεν αντιδράσει άμεσα δημιουργεί προϋποθέσεις να δοκιμαστεί η επόμενη στήριξη στα 7 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 1492,41 μονάδες (16.58) και έκλεισε τελικά στις 1497,75 με απώλειες 1,27%, ενώ ο τζίρος περίπου διπλάσιος από χθες (εξαιρετικά αρνητικό αυτό και σαφής ένδειξη ότι το αρχικό θετικό ξεκίνημα θεωρήθηκε από τους εν δυνάμει πωλητές ευκαιρίας ρευστοποιήσεων σε καλύτερες τιμές) ξεπέρασε τα 116 εκατ. από τα οποία τα 3,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Σαφώς αντίστροφη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές έναντι 94 πτωτικών, ενώ 33 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 19,18%.

Να σημειωθεί ότι σε ακόμα ένα ιστορικό χαμηλό έκλεισαν οι Αγροτική, Γενική, Εμπορική και MIG και βέβαια αρκετές μετοχές του μικρομεσαίου χώρου.

Επίσης να σημειωθεί η εντυπωσιακή απαισιοδοξία από τους “παίκτες” στην Αγορά Παραγώγων, καθώς τα Σ.Μ.Ε. του FTSE έφθασαν να γράφουν έως και διπλάσιες απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το ρίσκο του πολιτικού κινδύνου δείχνει ότι για να μείνει τουλάχιστον μέχρι το Σαββατοκύριακο των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Σοφοκλέους, καθώς η ερμηνεία του αποτελέσματος τελεί υπό μεγάλη αβεβαιότητα ενέχοντας την υπολογίσιμη πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της Proton Bank, οι εξελίξεις στον δημοσιονομικό τομέα σε συνδυασμό με το αυξημένο πολιτικό ρίσκο, αναγκάζει την Αγορά να ενσωματώσει μέσα στις τρέχουσες αποτιμήσεις τις πιθανότητες μη τήρησης των όρων του μνημονίου και πιθανώς μη καταβολής μίας εκ των επόμενων δόσεων από τον μηχανισμό στήριξης.

Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν εκνευρισμό στην Αγορά, διαθέσεις αρνητικής αυτονόμησης και χαμηλή διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, εκτιμά ο κ. Τζάνας.

Βλέποντας τις διεθνείς Αγορές και παράλληλα την εικόνα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, μόνο θλίψη και απογοήτευση μπορείς να αισθανθείς, δηλώνει με έμφαση ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ) ο οποίος παρά την απογοήτευσή του, για πολλοστή φορά δίνει τις τεχνικές γνώσεις τους για την στήλη, τονίζοντας ότι και οι τελευταίοι συγκρατημένα αισιόδοξοι αν δεν “πηδάνε από το τρένο” σίγουρα μειώνουν θέσεις αισθητά.

Κυριολεκτικά “κρεμασμένο” το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη που έχασε το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων και αν δεν κρατήσει η στήριξη στις 1457 μονάδες βάζει υποψηφιότητα δοκιμασίας η ζώνη στήριξης 1383 – 1350. Αντίθετα μόνο κλεισίματα υψηλότερα των 1600 μονάδων επιτρέπουν την επιστροφή της συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Λίγο καλύτερη η εικόνα του FTSE που έμεινε πάνω από την ζώνη στήριξης 709 – 700, την οποία αν την διατρήσει καθοδικά η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 655 μονάδες.

Αλλαγή κλίματος θα σηματοδοτήσουν μόνο συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 764 μονάδων και ακόμα περισσότερο κίνηση υψηλότερα των 800 μονάδων.

Αντίθετα υπεραισιόδοξη δείχνει η τεχνική εικόνα του S&P 500 που στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης κινείται υψηλότερα από την αντίσταση των 1200 μονάδων. Τρία κλεισίματα υψηλότερα από το εν λόγω όριο δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τις 1220 και 1255 μονάδες, ενώ μία διόρθωση έως τις 1175 μονάδες θα μπορούσε να θεωρηθεί “εντός προγράμματος”, τονίζει ο κ. Μάνθος.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας που ξεκίνησε ανοδικά και ολοκληρώθηκε με σημαντική πτώση, ενώ ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η συναλλακτική δραστηριότητα.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με σημαντικότερη υποχώρηση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησαν τις υποτιμήσεις στο 2,5%.

Καθαρά πωλητές τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12828, τιμή εκκαθάρισης 695,95) κινήθηκαν μεταξύ 688 και 729,75 μονάδων.

Σχετικά μειωμένος ο δανεισμός τίτλων (120800 Alpha Bank, 40900 ΟΠΑΠ, 214400 MPB, 15000 Coca-Cola, 11300 Jumbo, 10200 MIG, 19500 Εθνική, 13600 Τιτάν, 22800 Ελ. Πετρέλαια, 10600 Ταχ. Ταμιευτήριο, 18000 Πειραιώς, 8200 Βιοχάλκο, 11100 Μυτιληναίος, 92900 Αγροτική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4944), Alpha Bank (863), Πειραιώς (1811), Eurobank (1660), ΟΤΕ (729), Κύπρου (593), MIG (1472), Ταχ. Ταμιευτήριο (440), MPB (434), Μυτιληναίος (126), Αγροτική (11126), Μέτκα (156), ΔΕΗ (211), ΟΠΑΠ (149), Motor Oil (143).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 4/11 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Alpha Bank (151532 τεμ.), Alapis (20000 τεμ.), Eurobank (104804 τεμ.), Εθνική (196052 τεμ.), Κύπρου (74640 τεμ.), ΟΤΕ (12674 τεμ.), Πειραιώς (201931 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (17000 τεμ.), Πειραιώς (20000 τεμ.), Ελλάκτωρα (8000 τεμ.), MPB (150000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7264592 τεμ.), Eurobank (14813653 τεμ.), Εθνική (13708876 τεμ.), Κύπρου (13367343 τεμ.), Πειραιώς (19897210 τεμ.), MPB (5313363 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 04/11/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: Επενδυτής: Citigroup Global Markets Limited. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (1.798.100) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,53%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 3 Νοεμβρίου 2010.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v