Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα εγχώρια "αδιέξοδα" δοκιμασία για στηρίξεις

Σε υψηλά δύο ετών η Wall, προς τα χαμηλά έτους το ΧΑ. Εγκλωβισμένο σε εγχώρια προβλήματα και αδιέξοδα το ΧΑ, «κινδυνεύει» με δοκιμασία των στηρίξεων. Προβληματίζουν τα spreads και τα πτωτικά πονταρίσματα αρκετών ξένων.

Προβληματισμός, νευρικότητα και αβεβαιότητα για τις εξελίξεις πιέζουν το Χ.Α.

«Γυρίζοντας» χθες τον Γενικό Δείκτη από τις 1.541,7 έως τις 1.492,4 μονάδες για να κλείσει τελικά στις 1.497,7.

Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον FTSE-20, καθώς από τις 742,5 διαμορφώθηκε τελικά στις 715,3 μονάδες.

Κατάσταση ξεκάθαρα ελληνική και μόνο, τη στιγμή που… ξέφρενο πάρτι έγινε χθες στη Wall Street μετά τις αποφάσεις της FED.

Σε υψηλό δύο ετών οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου τη στιγμή που η Σοφοκλέους «κινδυνεύει» με επιστροφή και δοκιμασία των χαμηλών έτους.

Από την αρχή της χθεσινής συνεδρίασης το Χ.Α. έδειχνε απρόθυμο να συμμεριστεί τον ενθουσιασμό των ευρωαγορών, παραμένοντας σταθερά σε υστέρηση έναντι των βασικών δεικτών ακόμη και όταν ο 20άρης ξεπερνούσε οριακά τις 740 μονάδες.

Πάνω από τις 6.700 ο DAX, ισχυρή κίνηση του S&P 500 υψηλότερα των 1.200 μονάδων και σχεδόν επιθετικές πωλήσεις σε τράπεζες και μετοχές εταιριών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης συνέθεταν ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό στη… Σοφοκλέους.

Η Εθνική από τα υψηλά των 7,83 ευρώ πιέστηκε και διαμορφώθηκε σε κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας των 7,38 ευρώ με συναλλαγές 5,2 εκατ. τεμαχίων.

Στα ύψη, σχεδόν την ίδια ώρα, τα spreads του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, καθώς ξεπερνούσαν το 9% και ενώ 1 - 2 ξένοι οίκοι έκαναν λόγο για μεγαλύτερες επισφάλειες για τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό θέμα των «Financial Times»… επιστρέφουν κίνδυνοι με το άνοιγμα των spreads, καθώς φαίνεται πως οι «αγορές» επιφυλάσσουν ξεχωριστή, ιδιαίτερη μεταχείριση για την Ελλάδα, την οικονομία, το Χ.Α.

Για εθνική μοναξιά έκανε λόγο χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος και πράγματι η οριακή υπέρβαση των 740 μονάδων στάθηκε αφορμή για «γύρισμα» θέσεων σε συμβόλαια του 20άρη και πάλι προς τις 705 μονάδες.

Ορισμένοι εξέλαβαν την αδυναμία του δείκτη και των τραπεζικών μετοχών να υπερβούν τις πρώτες αντιστάσεις ως… έναυσμα για επιστροφή στα επίπεδα των 694 - 698 μονάδων.

Είναι προφανές πως, σε αυτήν τη φάση των αγορών, στην Αθήνα, στο Χ.Α. «παίζεται» ένα ιδιαίτερο στοίχημα, πονταρίσματα του οποίου μένει να δούμε από τις 14 Νοεμβρίου και μετά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v