Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην μέγκενη εκλογών και αβεβαιότητας το ΧΑ

Σε στενωπό το ΧΑ και στη δίνη της… εκλογολογίας οι μετοχές με την αγορά χαμηλότερα των 1.500 μονάδων. Στα 7,26 ευρώ η ΕΤΕ, πιέσεις σε τράπεζες απ΄ όπου αντέχουν Eurobank, MPB. Αβεβαιότητα για έργα, συμφωνίες και οικονομία.

Συνεχίζεται η υποχώρηση και η ταλαιπωρία στο ΧΑ, συνεχίζουν υψηλότερα ευρωαγορές με το ευρώ στο 1,42 $.

Συντήρηση της… κόντρα- κίνησης με τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα στις 1.485, τον FTSE 20 στις 708 μονάδες, τις τράπεζες σε πίεση και την Εθνική στα 7,28 ευρώ. Με τις συναλλαγές στα 18 εκατ. ευρώ (στις 11:05) από τα οποία 11,2 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής, άλλα 1,5 στην Alpha Bank και 1,1 εκατ. ευρώ στην Eurobank.

Την ίδια στιγμή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζουν ο μεν DAX στις 6.734, ο CAC 40 στις 3.917 μονάδες αν και θα πρέπει να αναμένεται μία… μικρή στάση και μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδοφόρων θέσεων.

Στα 7,28 ευρώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας «ταλαιπωρείται» για ακόμη μία συνεδρίαση, η Eurobank στα 4,14 ευρώ λίγο υψηλότερα, η Τραπεζα Κυπρου στα 3,30 χαμηλότερα με μέτριο τζίρο.

Από τις μετοχές του 20άρη οι συνήθεις… ύποπτοι (CCH ) επιστρατεύονται σε αντιστάθμιση των ισχυρότερων πιέσεων στον FTSE 20, ενώ και η Marfin Popular αντιδρά ελαφρώς προς τα 1,33 ευρώ «κρατώντας» σε αυτή τη φάση μία κρίσιμη στήριξη.

Χαμηλότερα και πάλι στα 5,72 ευρώ ο ΟΤΕ, χαμηλότερα στα 11,70 ευρώ η ΔΕΗ με απώλειες 1,9%, ενώ και ο ΟΠΑΠ στα 12,85 ευρώ προβληματίζουν με την ευκολία που πιέζονται σε χαμηλότερες τιμές.

Σχεδόν παράλληλη και η πορεία των δεικτών στην αγορά Παραγώγων, η λήψη νέων θέσεων πώλησης στα ΣΜΕ του FTSE 20, ο δανεισμός της Εθνικής, οι ανοιχτές θέσεις τη στιγμή που στα ΜΜΕ πληθαίνουν οι… επίσημες και ανεπίσημες φωνές για… νέο εκλογικό γύρο με αφορμή τα αποτελέσματα της 7 και 14 Νοεμβρίου.

Ο,τι το χειρότερο δηλαδή για την κοινωνία, την οικονομία, τις επιχειρήσεις που έχουν εισέλθει εκ νέου σε περιβάλλον αβεβαιότητας, συγκυρία ρευστότητας που πρακτικά επενεργεί… παραλυτικά στην αγορά. Ο,τι το χειρότερο θα το επαναλάβουμε, ό,τι το χειρότερο για αυτόν τον τόπο ποσώς για το ΧΑ και τις μετοχές.

Σε αυτόν τον κυκεώνα και πάλι λιγοστές οι εξαιρέσεις, οι προσπάθειες αυτοσυντήρησης μεμονωμένων εισηγμένων και επιχειρήσεων που αν μη τι άλλο προσπαθούν φιλότιμα να περισώσουν τα του οίκου τους.

Στα 4,34 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 5,32 ευρώ τα Ελληνικά Πετρέλαια αλλά με το… μούδιασμα διάχυτο σε αγορά, επιχειρηματίες, ανθρώπους της παραγωγής.

Μένει να φανεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον ποια έργα, ποιες συμφωνίες θα μπορούσαν να συνεχίσουν, να υπογραφούν μένει να φανεί πως θα συνεχίσει να κινείται η αγορά. Ηδη οι πρώτες ενδείξεις είναι ορατές λ.χ στην υπόθεση του διαγωνισμού της Βεύης, τα όσα…κωμικοτραγικά συμβαίνουν στον Σκαραμαγκά, η περίπτωση της GoldFields στην Χαλκιδική.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v