Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το μη χείρον (όχι απαραίτητα) βέλτιστον

Μουδιασμένο το ΧΑ περιμένει την αποσαφήνιση της πρόθεσης των ξένων. Το ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα δεν σημαίνει πως είμαστε και στα καλύτερα. Κλειδί η δημοπρασία των εντόκων και τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης.

Σε εκλογικό φόντο η… Σοφοκλέους με τους βασικούς δείκτες στις 1.507,8 μονάδες ο Γενικός και ο FTSE 20 στις 719,7. Με έκδηλη την ανακούφιση από την απομάκρυνση του «κινδύνου» πρόωρων εκλογών, όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day. Αλλά και με ελαφρά ανησυχία για την επίπτωση που θα έχει στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προκαλεί το αποτέλεσμα της κάλπης των Αυτοδιοικητικών Εκλογών.

Σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα ευάλωτο αλλά με τον S&P 500 υψηλότερα των 1.200 μονάδων και με εβδομαδιαία κέρδη 3,6% για αυτόν τον τόσο σημαντικό αμερικανικό δείκτη.

Ο Dr. Money κάνει- εύστοχα- λόγο για το… τζίνι που βγήκε από το μπουκάλι και στην αγορά οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες περιμένουν την πρώτη αποτίμηση των εξελίξεων από τους ξένους και τις περίφημες «αγορές».

Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, πως… «με τον πήχη του δημοπρατούμενο ποσού να μπαίνει εμφανώς χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες δημοπρασίες, στον απόηχο της εκτίναξης των spreads ακόμα και πάνω από τις 900 μονάδες βάσης, το ελληνικό δημόσιο βγαίνει στις αγορές με δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας

Στο σχετικό θέμα της Ελενας Λάσκαρη αναφέρεται πως «…θα ζητήσει από τις αγορές 300 εκατ. ευρώ, γνωρίζοντας ότι στο περιβάλλον πολιτικής αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό και με άμεσες επιδράσεις από τις νέες πιέσεις που δέχονται τα κράτη PIIGS θα κληθεί να καταβάλει υψηλότερες αποδόσεις.»

Πολλά μαζί και άμεσα τα όσα θα πρέπει να απαντηθούν κατ΄ αρχήν από τους ξένους, την τρόικα και τους δανειστές με την τεχνική εικόνα του ΧΑ να μην… οδηγεί πουθενά.

Πρακτικά μέχρι τώρα βασικοί δείκτες και μετοχές παραμένουν εγκλωβισμένοι σε στενά εύρη διακύμανσης, με τον ΓΔ να έχει υποχωρήσει πέντε φορές προς τις 1.460-1.470 αδυνατώντας ισάριθμες φορές να δώσει απάντηση πειστικής ανοδικής αντίδρασης.

Από αυτή την άποψη η συσσώρευση, που συνεχίζεται αδιάλειπτα από τις αρχές Σεπτεμβρίου παραπέμπει σε… ξέσπασμα, σε μία ακραία μεταβολή της τάξης του 10-15% είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες το ΧΑ θα μπορούσε να έχει ακολουθήσει το… στοίχημα της Wall, της Φρανκφούρτης, των άλλων αγορών να προσφέρει μία τελευταία (ίσως) ευκαιρία αποκόμισης υψηλών αποδόσεων και αφορμή διαφυγής πριν την επόμενη διόρθωση.

Ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι απορροφούσαν μεγάλο μέρος της προσφοράς, που έβγαινε τις τελευταίες συνεδριάσεις μία-δύο φορές επιχειρήθηκε η αντίδραση έστω δεικτοβαρών μετοχών του 20άρη, ωστόσο έλειπε η… παράμετρος των ξένων.

Εάν οι καλούμενες «αγορές» αποτιμούν μάλλον θετικά τις τελευταίες εξελίξεις, την προοπτική που διανοίγεται για την συνέχεια και τα περιθώρια χειρισμών-ελιγμών του οικονομικού επιτελείου τότε οι 1.460-1.470 μονάδες μπορεί να αποδειχθούν για ακόμη μία φορά ανθεκτικές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v