Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η άνοδος χρειάζεται συνέχεια για να πείσει

Το αν η χθεσινή κίνηση είναι μια καθαρά τεχνική αντίδραση ή απαρχή για κάτι καλύτερο θα φανεί άμεσα. Κλειδί το ενδεχόμενο υπέρβασης των 750 μονάδων για τον Ftse20 και τα 7,7-7,8 ευρώ για την ΕΤΕ.

Οι κάλπες έβγαλαν ανοδική αντίδραση στο ΧΑ, όπως σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος αλλά… με τους βασικούς δείκτες να προσεγγίζουν τις πρώτες μικρο-αντιστάσεις και να διολισθαίνουν προς το κλείσιμο.

Στις 1.526,9 ο Γενικός Δείκτης, που ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει έως τις 1.552,4 μονάδες.

Στις 731 ο FΤ 20 αφού νωρίτερα είχε πιάσει τις 745,5 μονάδες. Πρακτικά δεν σημειώθηκε κάτι περισσότερο από μία αντανακλαστική κίνηση βασικών δεικτών-μετοχών, απόρροια της μη…προσφυγής σε πρόωρες εκλογές και μικρής έκτασης προσπάθεια αξιοποίησης ενός σχετικά καλύτερου κλίματος.

Κυρίως τραπεζικές μετοχές έδωσαν σε διάστημα 1-3 συνεδριάσεων ικανές αποδόσεις, που όμως όπως φάνηκε από τα μέσα και μετά της χθεσινής συνεδρίασης σε σημαντικό βαθμό ΄΄κατοχυρώθηκιαν βραχυπροθεσμες υπεραξίες΄΄ . Για παράδειγμα στη μετοχή της Εθνικής η τελευταία αντίδραση ξεκίνησε από τα 7,16 ευρώ- χαμηλά στις 5/11- για να εξελιχθεί έως τα 7,77 ευρώ εχθές.

Απόλυτη-θεωρητική- απόδοση της τάξης του 8% μέσα σε δύο συνεδριάσεις και σε αυτό το ρευστό περιβάλλον μόνο αμελητέα δεν μπορεί να θεωρηθεί. Κατά συνέπεια τα 7,7-7,8 ευρώ αποτελούν για τη μετοχή αντίσταση, που θα πρέπει να διασπασθεί πειστικά για να προσελκύσει και άλλα βραχυπρόθεσμα κεφάλαια. Κάτι ανάλογο παρατηρείται και για μετοχές των Eurobank, Alpha Bank και ορισμένων ακόμη από τον 20άρη.

Αντιθέτως θεωρούμε εντελώς διαφορετική περίπτωση τον ΟΤΕ, που έχει ξεκινήσει από τα 5,5-5,6 ευρώ και υπό προυποθέσεις μπορεί να συνεχίσει έως τα 6,5 ευρώ, όπου έχει δημιουργηθεί σημαντική αντίσταση. Ισχυρά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια έχουν λάβει από χαμηλότερες τιμές θέσεις στη μετοχή του Οργανισμού επιχειρώντας να δημιουργήσουν τάση ανάλογη με αυτή, που ενεργοποιήθηκε στον Ελλάκτορα.

Για να ευοδωθεί η προσπάθεια απαιτείται- πάντα- η συνδρομή των ξένων αγορών αλλά ειδικά αυτή την περίοδο η έσωθεν βοήθεια. Στα ξένα χρηματιστήρια λογικό είναι να επικρατούν και δεύτερες σκέψεις στην Wall μετά την καταγραφή ΄΄υψηλών 2ετίας΄΄ αν και το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο σήμερα σε…γερμανικό πληθωρισμό και βιομηχανική παραγωγή της Βρετανίας.

Και στις δύο αυτές αγορές, ειδικότερα όμως στην Φραγκφούρτη, έχουν προηγηθεί θεαματικές υπεραποδόσεις σε αντίθεση με το ΧΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v