Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οικονομία και eurostat βαραίνουν το κλίμα

Εκτός ελέγχου οικονομικά μεγέθη και… τακτικές επιτείνουν το βαρύ κλίμα στον επιχειρηματικό κόσμο και το ΧΑ. Προς επιβεβαίωση (ή όχι) των στηρίξεων για ΓΔ, FΤ 20 και Εθνική. Στο επίκεντρο οι τράπεζες.

Με το βλέμμα στραμμένο στην 15 η Νοεμβρίου- οπότε η Eurostat θα ανακοινώσει το τελικό μέγεθος για την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009- παραμένουν κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

Με την χθεσινή συνεδρίαση να έχει την εικόνα… αδειάσματος των τελευτών 30-45΄ με αφορμή το πτωτικό άνοιγμα της Wall ουσιαστικά όμως λόγω της αντίδρασης των προηγούμενων τριών ημερών και των αμφιβολιών που παραμένουν σχετικά με τις αγορές της "ευρωπαικής περιφέρειας" και τις αντοχές των τραπεζών.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε σε κλείσιμο στις 1.510,1 μονάδες ελάχιστα πάνω από το χαμηλό ημέρας (1.507) ο FΤ 20 στις 717,3 με ανάλογη κίνηση. Πωλητές κυρίως σε τραπεζικές μετοχές προς το τέλος της συνεδρίασης έδωσαν την εντύπωση, πως η διόρθωση θα έχει…ουρά και πως οι στηρίξεις θα δοκιμασθούν εκ νέου σήμερα-αύριο.

Η Εθνική "γύρισε" κατά 3,7% στα 7,49 ευρώ έχοντας διαγράψει προηγουμένως μικρή αντίδραση από τα 7,16 προς τα 7,77-7,83 ευρώ που φαίνεται να αποτελούν λόγω "σχηματισμού" την αντίσταση αυτής της φάσης.

Ζητούμενη ήταν η υπέρβαση των 7,8 προκειμένου να ενεργοποιηθεί η φορά προς τα 8,2 ευρώ ωστόσο το κλίμα εχθές ήταν βαρύ γι ατις τράπεζες γενικότερα. Από Δουβλίνο, Λισσαβώνα μέχρι Αθήνα.

Η Wall όμως παρά το αρχικό σημαντικό γύρισμα (για τον Ftse20 συνέβαλε στην κάλυψη χαμηλότερων χασμάτων) διαμορφώθηκε τελικά καλύτερα καθώς (όπως αναφέρεται σχετικά) … τα αναμενόμενα μακροοικονομικά στοιχεία κράτησαν σε θετικό έδαφος, κόντρα στις ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις στην Κίνα και την κρίση χρεών στην Ευρωζώνη. 

Να δούμε εάν θα έχει συνέχεια και χρονική διάρκεια ο σχηματισμός κορυφής για τους δείκτες DJIA και S&P 500, κάτι που πιθανότατα θα επηρεάσει και τις ευρωαγορές.

Το ΧΑ έχει βέβαια τον δικό του… καημό, καθώς από το ύψος του τελικού μεγέθους για την αναθεώρηση του ελλείμματος θα παιχτούν πολλά, πάρα πολλά. Κατ΄αρχήν μία ψυχρή και μόνο παρακολούθηση των οικονομικών μεγεθών και δεικτών επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν πως η ακολουθούμενη πολιτική και αναποτελεσματική είναι και… αντιπαραγωγική και σε λάθος κατεύθυνση.

Είναι να απορείς με την ευκολία, που πρωτοκλασάτοι υπουργοί κυρίως όμως ο αρμόδιος των Οικονομικών ανασκευάζουν πλέον με ρυθμό… εβδομάδας εκτιμήσεις, προβλέψεις και μέτρα. Ο φόβος ή η ελπίδα της αγοράς είναι πως τα μεγέθη, που θα ανακοινωθούν από την Eurostat θα είναι χειρότερα (ή καλύτερα) των εκτιμώμενων και κατ΄επάκταση θα επιφέρουν νέες επιβαρύνσεις ( ή πιθανές πιο ευέλικτες τακτικές).

Αποτελεί κοινό μυστικό, πως αυτό που φοβούνται πολλοί επιχειρηματίες (σχεδόν στο σύνολο τους όσοι μας έχουν εκμυστηρευθεί τις μύχιες επιφυλάξεις τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες) αφορά στο ενδεχόμενο και άλλων περιοριστικών μέτρων, φορολογικών επιβαρύνσεων με το ενδεχόμενο άλλης μίας έκτακτης (?) εισφοράς να επικρέμαται σε εύθετο χρόνο.

Για αυτό θεωρούμε, πως το δυνατό ποντάρισμα όσων shortάρουν Συμβόλαια του Ftse20, ΣΜΕ μετοχών του 20άρη ή δανείζονται αφειδώς τραπεζικές μετοχές αλλά και εκείνων που παίζουν υψηλότερα τους βασικούς δείκτες, μετοχές έχει σημείο αναφοράς. Τα μεγέθη της Eurostat και την ερχόμενη Δευτέρα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v