Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κόκκινος συναγερμός" στις αγορές

Σε κλοιό πιέσεων η περιφέρεια από το Δουβλίνο μέχρι την Αθήνα. Στο ΧΑ προεξοφλούνται τα χειρότερα εν αναμονή της Εurostat, ενώ στις τράπεζες σημαίνει εκ νέου "κόκκινος συναγερμός".

Ολο και σφίγγει η μέγγενη γύρω από τις χώρες της "ευρωπαικής περιφέρειας" με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να προεξοφλούν τα χειρότερα. Από το Δουβλίνο, τη Λισσαβόνα μέχρι την Αθήνα και…αύριο ποιος ξέρει που. Εμφανής πλέον, ακόμη καις τους πιο καλόπιστους, ο κεντρικός σχεδιασμός των γερμανών, πρόδηλη η μεθόδευση τους όσο και η τελική επιδίωξη τους.

Το… ευρασιατικό όνειρο του Δ΄ Οικονομικού Reich με τις προς ανατολάς- Ρωσία μεριά- βλέψεις συζητούνται πλέον όλο και συχνότερα από όλο και περισσότερους μελετητές, πολιτικούς αναλυτές και γεωπολιτικούς συντάκτες.

Μία απλή και πρόχειρη ματιά στην κεντρική αρθρογραφία λ.χ του Der Spiegel ή της Suddeutsche Zeitung δεν θα πρέπει να αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για εμάς τους…βαλκάνιους της Ευρώπης. Ξεφεύγουμε όμως και είναι μία πολύ μεγάλη κουβέντα αυτή, που γίνεται τον τελευταίο ένα με ενάμιση χρόνο στην ηπειρωτική Ευρώπη και εσχάτως στην Αγγλία.

Στο ασφυκτικό περιβάλλον, που αυτή τη φορά στόχο έχει την Ιρλανδία, εκτοξεύονται για ακόμη μία φορά τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, παρασύρονται τα πορτογαλικά και "γράφουν" ιστορικά υψηλά τα ιρλανδικά. Προεξόφληση, που αποτυπώνεται ευδιάκριτα στο ΧΑ, με τη μεστή διόρθωση των τελευταίων δύο συνεδριάσεων που έχει πιέσει τον Γενικό Δείκτη ξανά χαμηλότερα των 1.500 μονάδων και τον Ftse20 στα όρια των 700 μονάδων.

Με γνώμονα τα όσα αναμένονται από την επόμενη Δευτέρα (eurostat- ελλείμματα, προπομπός νέων μέτρων, αποτελέσματα τριμήνου και πιέσεις στην ευρωπαική περιφέρεια) πολλοί είναι αυτοί, οι οποίοι έχουν ενδώσει στον πειρασμό να…υποτιμήσουν και άλλο τον 20άρη, την Εθνική, τις τραπεζικές μετοχές.

Τα στοιχεία από τις αγορές Παραγώγων, δανεισμού μετοχών συντείνουν σε αυτή την κατεύθυνση με λιγοστούς να προεξοφλούν ακόμη και "νέα χαμηλά". Από μία άποψη δεν έχουν και…άδικο, καθώς λ.χ η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε εχθές έως τα χαμηλά των 7,18 ευρώ δηλαδή "απειλώντας" πλέον τον πυθμένα αυτής της περιόδου των 7,03 ευρώ που σημειώθηκε την 1 Οκτωβρίου. Πολύ συγκεκριμένα και χωρίς πολλές διαφυγές τα πράγματα με το…ποντάρισμα πολύ ξεκάθαρο.

Η αγορά αδυνατεί να αντιδράσει και "δοκιμάζουμε" τις μακροχρόνιες στηρίξεις με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη συνέχεια ή προκύπτει joker αναστροφής και παίρνουμε μία ανοδική παράταση και "ανάσες" προς το τέλος του μήνα. Ενας τέτοιος απρόβλεπτος παράγοντας θα μπορούσε να προέλθει για παράδειγμα από την eurostat εάν και εφ΄όσον τα οικονομικά στοιχεία προοιωνίζονται χαλάρωση της πίεσης των δανειστών-τρόικας προς την ελληνική πλευρά.

Σενάριο που συγκεντρώνει λιγοστές πιθανότητες, καθώς, όπως σημειώνει και ο Γιώργος Παπανικολάου η έκταση της παθογένειας και η οίηση του συστήματος σε τόσο μεγάλο βαθμό, που ζήτημα είναι αν υπάρχει ακόμη και αυτή η απέλπιδα λύση που αναφέρεται στις σημερινές απόψεις του.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v