Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή χαμηλότερα των 1500 στο ΧΑ

Σε εκ νέου κλείσιμο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1.500 μονάδων υποχρεώθηκε το ΧΑ εν μέσω αβεβαιότητας εντός και εκτός Ελλάδας. Πτώση 3,2% για ΕΤΕ. Κέρδη για ΔΕΗ, Alpha, Κύπρου, Πειραιώς, Τιτάν.

Ο Γενικός Δείκτης γύρισε πέντε συνεδριάσεις πίσω και βρέθηκε εκ νέου να κλείνει χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων, καθώς βρέθηκαν υπό πίεση οι περισσότεροι τίτλοι που απαρτίζουν τον FTSE, ενώ από εκεί και χαμηλότερα συνεχίζεται η απόλυτη απαξίωση η οποία συντελείται με ελάχιστες συναλλαγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή καθαρά πτωτική συνεδρίαση συνδυάστηκε από σαφώς υψηλότερο τζίρο (με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται), από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ο Δείκτης “δραπέτευσε” με την βοήθεια των ΔΕΗ και Alpha Bank, ενώ οι περίπου διπλάσιες των ανοδικών πτωτικές μετοχές για πολλοστή φορά δεν αφήνουν περιθώρια σχολιασμού για το τι συμβαίνει από την μέση και χαμηλότερα (!)

Μπορεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών να πήρε αναστολή, όμως το Χ.Α. βρήκε τον νέο αρνητικό καταλύτη και αυτός δεν είναι άλλος από την αβεβαιότητα και τα αρνητικά σενάρια που αφορούν τα δημοσιονομικά της Χώρας.

Η Αγορά δείχνει να βρίσκεται σε επιφυλακή και οι εν δυνάμει πωλητές σπεύδουν να προεξοφλήσουν περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, τόσο εντός των τειχών, όσο και στους κόλπους της Ευρωζώνης, ενώ δεν είναι λίγοι οι διεθνείς αναλυτές που υποστηρίζουν ότι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος ξεκίνησε και είναι νομισματικός αφού τα μηνύματα που έρχονται από την σύνοδο των G20 στη Ν. Κορέα μόνο καθησυχαστικά δεν θεωρούνται.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους, η κρατούσα άποψη των περισσότερων αναλυτών είναι πως αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα αδυναμίας, θα υπάρξει αυτοτροφοδοτούμενη πτώση και η αρνητική τάση θα ανεβάσει στροφές και θα αναγκάσει προς αποχώρηση και τα τελευταία συντηρητικά χαρτοφυλάκια που παραμένουν εντός Αγοράς.

Μία Αγορά που συνεχίζει να δοκιμάζεται από “σκληρό trading” και στην οποία τα θεμελιώδη των εταιρειών έρχονται σε δεύτερη μοίρα, αφού αυτό που ενδιαφέρει είναι πρωτίστως η συναλλακτική δραστηριότητα που επιτρέπει την γρήγορη “επιβίβαση” και “αποβίβαση” των βραχυπρόθεσμων “παικτών”.

Παρά το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει (έστω και με αργούς ρυθμούς) οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εννεαμήνου από τις εισηγμένες, θεωρείται βέβαιο ότι η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη πλέον στην αναθεώρηση των μακροοικονομικών μεγεθών της Ελλάδας από την Eurostat, αλλά και στα μέτρα που θα προχωρήσει η Κυβέρνηση μετά από τις επαφές που θα έχει με την τρόικα.

Επίσης στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, οι επενδυτές παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις σε Ιρλανδία και Πορτογαλία, καθώς η επιδείνωση των συνθηκών στις Χώρες αυτές προκαλούν αλυσιδωτές αρνητικές επιδράσεις και στην Ελλάδα.

Με αυτά τα δεδομένα, η διατήρηση της αδυναμίας δείχνει σαν επικρατέστερο σενάριο, ενώ κλίμα και ψυχολογία θα παραμείνουν ιδιαίτερα εύθραυστα και εξαιρετικά ευαίσθητα σε οποιαδήποτε αρνητική είδηση, οι οποίες δεν φαίνεται να λείπουν και στο εσωτερικό της Χώρας.

Έτσι, το ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο 2010 ανήλθε σε 12,2%, έναντι 9,0% τον Αύγουστο 2009 και 12,0% το Ιούλιο 2010.

Το ποσοστό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2004, τον πρώτο μήνα για τον οποίο η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιεύει μηνιαία στοιχεία ανεργίας, ενώ δεν αποκλείεται να έχει αυξηθεί σημαντικότατα στους αμέσως επόμενους μήνες με τις απολύσεις των καλοκαιρινά απασχολούμενων.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι αναταραχές και τα τρομολαγνικά σενάρια και στις Αγορές ομολόγων, με το Ελληνικό spread να ξεπερνά τις 940 μονάδες, το Πορτογαλικό τις 500 μονάδες και το Ιρλανδικό να κινείται σε νέα ιστορικά υψηλά.

Οι Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας προς την Ιρλανδία, σε παρόμοιο πλαίσιο με το Ελληνικό πακέτο, δήλωσε ανώτατη πηγή της Γερμανικής Κυβέρνησης. Ο αξιωματούχος, που ενημέρωσε εκπροσώπους των μεγάλων δημοσιογραφικών πρακτορείων, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση του Δουβλίνου δεν έχει ακόμα υποβάλει επισήμως το αίτημα “είναι κάτι όμως που θα τεθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη”.

Είπε επίσης ότι, σύμφωνα με την έκθεση του αρμοδίου επιτρόπου, Ολι Ρεν, που ολοκλήρωσε σήμερα την διήμερη επίσκεψη του στην Ιρλανδία, “τα πράγματα οδεύουν προς την ένταξη της Χώρας στο μηχανισμό στήριξης

H Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε θέση να αναλάβει δράση για να στηρίξει την Ιρλανδία εάν κάτι τέτοιο χρειαστεί, υπογράμμισε και ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Barroso.

Από την άλλη το Κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας Government Pension Fund Global, με διαθέσιμα ύψους 520 δισ. δολαρίων, αναμένεται να είναι φειδωλό το 2011 σε επενδύσεις σε ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (junk - rated), σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η εκπρόσωπος της Τράπεζας που διαχειρίζεται τα διαθέσιμα του, δήλωσε ότι το Ταμείο θα επιχειρήσει να περιορίσει το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης στο 3% του συνολικού χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος. Πρόσθεσε δε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Οικονομικών της Νορβηγίας θα επιβάλλει τέτοιο περιορισμό.

Επίσης η Γαλλίδα Υπουργός Οικονομικών Christine Lagarde φαίνεται να στηρίζει την πρόταση της Γερμανίας για ελεγχόμενες χρεοκοπίες που θα αναγκάζουν και τους επενδυτές να σηκώσουν το βάρος της διάσωσης των καταχρεωμένων χωρών, μέσω της επιβολής “haircut” στα ομόλογα.

“Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να συμμετάσχουν στα κέρδη και τις ζημιές οποιασδήποτε κατάστασης”, είπε η Lagarde μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean Claude Trichet έχει ταχθεί κατά της πρότασης, καθώς είχε προειδοποιήσει ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγάλη αύξηση στο κόστος δανεισμού της περιφέρειας.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη αναλυτών, η κρίση χρέους της Ευρωζώνης έχει πλέον εισέλθει σε νέα φάση. Η Αγορές, δεν φοβόνται πλέον μόνο για την Ελλάδα, αλλά πως το θέμα αναδιάρθρωσης χρέους (και πιθανής πτώχευσης) θα αφορά πολλές από τις αδύναμες οικονομίες της ζώνης του ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και την τεχνική εικόνα, η εγκατάλειψη των 1500 μονάδων από τον Γενικό Δείκτη και αν δεν υπάρξει άμεση ανοδική αντίδραση θα φέρει εκ νέου στην επιφάνεια σενάρια που θα αναφέρονται σε κινήσεις προς χαμηλότερα επίπεδα, ενώ λίγο καλύτερη δείχνει η εικόνα του 20αρη που φαίνεται (ακόμα) να διασώζεται υψηλότερα από την “διακεκαυμένη” ζώνη στήριξης 709-700, καθοδική διάσπαση της οποίας πιθανόν να οδηγήσει προς τις 690 μονάδες και την ζώνη στήριξης 655 – 645.

Από τους λίγους διασωθέντες τίτλους του 20αρη, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΔΕΗ (+1,31%) και Τιτάνα (+1,55%).

Απλά θετική ημερήσια μεταβολή για Βιοχάλκο, Κύπρου, Πειραιώς, Alpha Bank και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΟΠΑΠ, MIG και Jumbo.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Αγροτική (-5%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ακολούθησαν Ταχ. Ταμιευτήριο, Ελλάκτωρ και Εθνική και του 2% οι Μυτιληναίος και Coca-Cola.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1476,93 μονάδες (11.45), για να αντιδράσει μέχρι τις 1500 μονάδες και να κλείσει τελικά στις 1493,59 με απώλειες 1,10%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα ενισχυμένος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων) ξεπέρασε τα 126 εκατ. από τα οποία τα 7,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κακή η τελική εικόνα με 51 ανοδικές μετοχές έναντι 99 πτωτικών και 30 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 14,29%.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η Αγορά ζει την εξέλιξη του δράματος” τονίζει ο Δημήτρης Μέξης που κλήθηκε να σχολιάσει την εικόνα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Περβανάς ΑΧΕ, η “μετάσταση” της κρίσης χρέους στην Περιφέρεια της Ευρωζώνης είναι σε εξέλιξη, με τις Πορτογαλία και Ιρλανδία να δείχνουν σαν οι υποψήφιοι επόμενοι “ασθενείς”.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι “υπό την προστασία“ του μηχανισμού στήριξης, όμως συνεχίζει να κινείται επί “ασταθούς εδάφους”, καθώς μετά από 14 μήνες της νέας Κυβέρνησης η Αγορά ακόμα περιμένει να μάθει πόσα τελικά χρωστάει η Χώρα (!)

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τον κ. Μέξη, το Χ.Α. θα περιμένει να “δει” τα επόμενα μέτρα που ληφθούν και να τιμολογήσει τι επίπτωση θα έχουν στις εισηγμένες εταιρείες. Μέχρι τότε, η βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση δύσκολα θα αλλάξει.

H μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία καθώς και το κλείσιμο βραχυπρόθεσμων ανοικτών αγοραστικών θέσεων συνεχίζουν να πιέζουν το Χ.Α. εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Η Αγορά εξακολουθεί να δείχνει περισσότερο ευάλωτη σε αρνητικές ειδήσεις, καθώς το εγχώριο περιεχόμενο νέων παραμένει αυστηρά εστιασμένο στην πορεία των δημοσιονομικών και στις ανακοινώσεις της Eurostat την προσεχή Δευτέρα.

Υπό αυτό το πρίσμα πολλά χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής εν όψει των ανακοινώσεων της Δευτέρας περιορίζοντας σε αμιγώς βραχυπρόθεσμο ορίζοντα τις όποιες κινήσεις στην αγορά μετοχών. Ενδεικτική είναι και η αύξηση των ανοικτών συμβολαίων στην Αγορά Παραγώγων, εξέλιξη η οποία κατά κάποιο τρόπο προαναγγέλλει αύξηση της μεταβλητότητας για τις επόμενες συνεδριάσεις.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έχει προσεγγίσει την κυριότερη βάση στήριξης (1485 μονάδες) η οποία διατηρείται σε ισχύ από τον Ιούνιο και έχει δοκιμαστεί με επιτυχία τέσσερις φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν.

“Η προτίμηση μας παραμένει σε επιλογές από τον τραπεζικό κλάδο με έμφαση σε Εθνική Τράπεζα (επίπεδο αγορών € 7,17), Alpha Bank (επίπεδο αγορών € 4,39) και Eurobank (επίπεδο αγορών € 4,24)” λέει το τμήμα ανάλυσης της ΑΧΕ, εφιστώντας την προσοχή πως αν ο Δείκτη διατρήσει καθοδικά την παραπάνω στήριξη η εικόνα επιβαρύνεται αισθητά και οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1475, 1450, 1415 και 1380 μονάδες.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Πτωτική συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας που αύξησε τον όγκο συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με ελαφρώς χειρότερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησαν τις υποτιμήσεις στο 1,85%.

Μικτές κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14222, τιμή εκκαθάρισης 694,07) κινήθηκαν μεταξύ 684 και 703 μονάδων.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (190000 Κύπρου, 21400 Coca-Cola, 65600 ΟΤΕ, 12600 Τιτάν, 21200 Βιοχάλκο, 35500 ΔΕΗ, 15000 Μυτιληναίος, 45800 ΟΠΑΠ, 28700 Ταχ. Ταμιευτήριο, 20100 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6425), Alpha Bank (2588), Πειραιώς (2183), Eurobank (2009), ΟΤΕ (769), Κύπρου (676), MIG (976), Μυτιληναίος (193), Αγροτική (1508), ΔΕΗ (324), Ελλάκτωρ (143), MPB (179), Coca-Cola (195), Motor Oil (172), ΟΠΑΠ (401), Ταχ. Ταμιευτήριο (161).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 11/11 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (66207 τεμ.), Πειραιώς (228506 τεμ.), ΟΤΕ (83501 τεμ.), Κύπρου (84940 τεμ.), ΟΠΑΠ (69156 τεμ.), Alpha Bank (75645 τεμ.), Coca-Cola (62015 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: ΟΤΕ (46242 τεμ.), Εθνική (75000 τεμ.), Κύπρου (250000 τεμ.), Πειραιώς (190000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7425609 τεμ.), Eurobank (14962053 τεμ.), Εθνική (9951436 τεμ.), Κύπρου (13287643 τεμ.), Πειραιώς (20160159 τεμ.), MPB (12347063 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία TYRUS CAPITAL LLP γνωστοποιεί με την από 11/11/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι δεν κατέχει πλέον καθαρή ανοικτή θέση (CFD) μετά τη διάθεση των δικαιωμάτων επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v