Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα...

Ακόμη μία προσπάθεια- πρόσκαιρης- επιβεβαίωσης έσχατων στηρίξεων φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Προσπάθεια μέσω Alpha Bank, ΟΤΕ αλλά και με Μυτιληναίο, Marfin Popular, ΜΟΗ, ΑΤΕ και λοιπές δυνάμεις.

Χαμηλώνουν στόχοι και τιμές με το ΧΑ να παρασύρεται στην.. ιρλανδική δίνη τη στιγμή που και το ευρώ υφίσταται τις "συνέπειες" της νέας κρίσης.

Εως τις 1.470 μονάδες υποχώρησε αρχικά ο Γενικός Δείκτης και στις 695 ο Ftse20 καθώς οι πωλητές συνέχιζαν τις ρευστοποιήσεις τους και οι εν δυνάμει αγοραστές έθεταν έως 1,8% χαμηλότερα τον πήχη στις τράπεζες.

Ούτως ή άλλως η φορά από το ευρώ μέχρι τα περισσότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια έχει διαμορφωθεί σε πτωτική και τις ισχυρές ευρωαγορές να…βυθίζονται έως και 1,9% χαμηλότερα. Μεγαλύτερες οι απώλειες για τον CAC 40 στο Παρίσι απ΄ότι για τον DAX στην Φρανκφούρτη το κλίμα είναι ίδιο…σκούρο γκρίζο και απαισιόδοξο. Μάλιστα ορισμένοι διορατικοί παίκτες υποστηρίζουν, πως για ακόμη μία φορά το ΧΑ αποτέλεσε "προπομπό" της ευρω-πτώσης αν και σε αυτή την φάση την αφορμή την έδωσε η ιρλανδική αγορά.

Σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση σχηματισμών κορύφωσης σε Wall και Φρανκφούρτη μένει να επιβεβαιωθεί άμεσα με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια. Εάν πράγματι φανεί, πως στις αγορές ολοκληρώθηκε ακόμη ένας ανοδικός γύρος οι πωλητές θα γίνουν επιθετικότεροι.

Βέβαια το ΧΑ συνεχίζει να υστερεί στις ανοδικές αντιδράσεις και να πρωτοστατεί στις διορθώσεις οπότε η συνέχιση της διόρθωσης δεν δείχνει να ξαφνιάζει και πολλούς. Στα 7,16 ευρώ η μετοχή της Εθνικής με 6,9 εκατ. ευρώ (από τα συνολικά 13,8 εκατ. ευρώ, που είχαν γίνει στις 11.15), χαμηλότερα και οι Eurobank Alpha Bank στα 4,22 και 4,52 ευρώ αντίστοιχα, καθώς τα δεδομένα στον κλάδο έχουν και πάλι ανατραπεί (δες σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη) ενώ από τον 20άρη εξαίρεση αποτελούν μόνον η Αγροτική (αλλά στα 0,77 ευρώ) και η ΜΟΗ στα 7,43 ευρώ.

Χαμηλότερα στα 4,31 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 19,17 η μετοχή της CCH, στα 15,50 ο Τιτάνας, στα 3,04 (!) το ΤΤ και στα 3,20 η Πειραιώς που μετά τις 11.20 προστέθηκε στις "ανοδικές".

Χωρίς κίνητρο, δέλεαρ και ηγέτη το ΧΑ προεξοφλεί την επόμενη ημέρα μίας οικονομίας που άγεται και φέρεται απ΄πο τις βουλές της τρόικας-δανειστών και την αναποτελεσματική πολιτική των κρατούντων και την παντελή απουσία… ίχνους αναπτυξιακής προοπτικής. Η αίσθηση, πως έτσι δεν πάμε πουθενά είναι διάχυτη από τον…τελευταίο φορολογούμενο μέχρι τον…ισχυρότερο επιχειρηματία του τόπου. Διάχυτη η απαισιοδοξία που σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται ένα με την οργή και τον θυμό ανθρώπων της αγοράς.

Ολο αυτό το κλίμα προφανώς και δεν μπορεί παρά να αποτυπώνεται έγκαιρα από έναν προεξοφλητικό μηχανισμό, όπως είναι το ΧΑ. Εάν μάλιστα τα μεγέθη, που θα ανακοινωθούν στις 15/11 προοιωνίζονται ακόμη χειρότερα μέτρα, ε! τότε…

Αναφέρουμε ως ενδεικτική μία…απέλπιδα σκέψη, που έχει πέσει στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου και αφορά στο ενδεχόμενο του διπλασιασμού της τιμής αναψυκτικών, χυμών και μη αλκοολούχων ποτών (πέραν της επιβάρυνσης που πιθανόν να επιφέρει ενδεχόμενος υψηλότερος φόρος) με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια. Αυτή η σκέψη αλλά και άλλες που φέρεται να εξετάζονται από ένα… απελπισμένο οικονομικό επιτελείο θα αποτελούσαν την χαριστική βολή στην αγορά. Και όχι μόνο.

Καθαρά τεχνικά θα ποντάραμε στο ενδεχόμενο ενός ΄΄γυρίσματος΄΄ των βασικών δεικτών προς τις 1.500 μονάδες για τον ΓΔ και τις 710 για τον Ftse20 με την προσθήκη σταδιακά και άλλων δεικτοβαρών μετοχών. Ως πρώτη…υποψήφια θεωρούμε την Alpha Bank, που ΄΄βλέπει΄΄ τα 4,60 ευρώ, εν συνεχεία την Eurobank προς τα 4,30 ευρώ και υπό προυποθέσεις των Μυτιληναίου, Ελλάκτωρ και του…βαριού ΟΤΕ εκ νέου προς τα 6 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v