Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με τα… "δεύτερα" στις 700 μονάδες

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση πωλητών-αγοραστών σε περιβάλλον αβεβαιότητας. Προβληματίζει διεθνώς η «κρίση χρέους κρατών». Κλειδί οι επί μέρους μετοχές του FTSE 20, που κρατούν τον δείκτη στην περιοχή των 700 μονάδων.

Ακόμη μία συνεδρίαση σε περιβάλλον αβεβαιότητας, ανησυχιών για την «κρίση χρέους» κρατών-μελών της Ευρωζώνης, την Wall να επηρεάζεται εχθές βράδυ αρνητικά και με την επιφυλακτικότητα-στάση αναμονής να αποτυπώνεται στην εικόνα του γερμανικού χρηματιστηρίου.

Ωστόσο πρώτη δύσκολη ημέρα εχθές για το ΧΑ και αν μη τι άλλο βασικοί δείκτες, μετοχές κράτησαν ενώ σημειώθηκαν υπερβάσεις από επιμέρους εισηγμένες. Στις 1.509,8 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 714,9 ο FTSE 20 αλλά με συναλλαγές που παραπέμπουν ευθέως σε έλλειψη ενδιαφέροντος των αγοραστών να εκτεθούν περισσότερο στην αγορά.

Εύλογο ακόμη και για τους βραχυπρόθεσμους, καθώς η αναθεώρηση του ελλείμματος φέρνει νέα μέτρα 4 δισ. ευρώ (σύμφωνα με το κατατοπιστικό θέμα της Ελενας Λάσκαρη) με την αγορά να αναμένει την… ποσοτικοποίηση αυτών των νέων επιβαρύνσεων.

Το μόνο σίγουρο είναι, πως σε αυτή τη φάση το οικονομικό επιτελείο, δεν προτίθεται… ούτε μία στο εκατομμύριο να αγγίξει τις επιχειρήσεις. Το μήνυμα, που έχει σταλεί ξεκάθαρο και από ισχυρούς παραδοσιακούς επιχειρηματικούς παράγοντες δεν «επιτρέπει» στην κυβέρνηση να διανοηθεί καν να… ανοίξει το θέμα.

Κατ΄ αρχήν, θετικό, με την θέση μας γνωστή και διάφανη (όπως πλειστάκις έχει αναφερθεί και από την στήλη του Εκηβόλου) που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να δώσει συνέχεια στις επιλεκτικού χαρακτήρα κινήσεις ορισμένων ισχυρών επενδυτικών-επιχειρηματικών κύκλων.

Οι επιλογές τους… εμφανείς στο χρηματιστηριακό ταμπλώ, ενισχύονται δε αυτή την περίοδο από τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου, επιχειρηματικές διεργασίες και κινήσεις που υλοποιούνται μεμονωμένα (όμως) από μεγαλομετόχους.

Ενθαρρυντικό γιατί αποφέρει υπεραξίες στο… ταμπλώ για τις λίγο ως πολύ γνωστές μετρημένες εισηγμένες, που για συναφείς λόγους ακολουθούν αντιθετική πορεία σε σχέση με αυτήν του ΓΔ ή του FTSE 20.

Από τεχνικής πλευράς η χθεσινή συνεδρίαση προσφέρει ικανοποιητικές ενδείξεις για την συνέχεια, άμεσα. Σύμφωνα με τον φίλο Στέφανο (deiktes.com) «… η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των αγοραστών αλλά για την ώρα δεν φαίνεται να αξιοποιούν την ευκαιρία αλλά ούτε και βρίσκουν τις τιμές ελκυστικές αφού η αντίδραση τους είναι υποτονική. Οι τιμές βρίσκονται κάτω από την καθοδική γραμμή τάσης που προσδιορίζεται από την κορυφές των 1645 και 1552 μονάδων. Αυτό είναι το πρώτο φυσικό εμπόδιο η διάσπαση του οποίου εάν και εφόσον πραγματοποιηθεί θα οδηγήσει τις τιμές προς την κορυφή των 1552 μονάδων. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει πρώτα να δούμε μεγαλύτερη συμμετοχή και μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών».

Η διαγραμματική απεικόνιση των βασικών δεικτών αλλά και μετοχών (όπως η Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank κ.α. ) παραπέμπει άμεσα στην εικόνα μίας συσσωρευόμενης αγοράς με εμφανή «σχηματισμό σφήνας», που προοιωνίζεται βίαιη κίνηση της αγοράς, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Στην τελευταία αναφορά της η Εμπορική χρηματιστηριακή επισήμαινε την επιβεβαίωση- για ακόμη μία φορά- των σημαντικών στηρίξεων (για τον ΓΔ και τον 20άρη) κάτι που προσώρας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής συνέχειας.

Για… ανάσες ο λόγος, αλλά εδώ που έχει φτάσει η οικονομία μας, η αγορά μας κάτι είναι και αυτό. 

Υ.Γ.: …και με τον Γιάτσεκ στον πάγκο, ξανά μετά από 25 χρόνια. Ρε τι θυμόμαστε…. από τότε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v