Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται η ...αυστριακή εμπλοκή στην αγορά

Με αφορμή την…αυστριακή εμπλοκή διακυβεύονται κρίσιμες στηρίξεις και αντοχές. Χαμηλότερα των 700 ο…κατά κόκκινος Ftse20, χάνει τα 7 ευρώ η ΕΤΕ, πιέσεις σε τράπεζες και μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Βαθαίνει το…ρήγμα στο ΧΑ, με την "αυστριακή εμπλοκή" να αποτελεί την πιεστικότερη αφορμή για την διόρθωση του Γενικού Δείκτη προς τις 1.470, του Ftse20 προς τις 690 με την Εθνική να "χάνει" τα 7 ευρώ και τον 20άρη να έχει βαφτεί…κόκκινος, τα τελευταία 40-45΄της συνεδρίασης.

Διόρθωση, που δοκιμάζει κρίσιμες στηρίξεις (με ό τι αυτό συνεπάγεται κυρίως για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες) και αποδίδεται κατά μείζονα λόγο στον…αυστριακό παράγοντα.

Καθαρά εγχώριου χαρακτήρα κατά συνέπεια η πίεση κάτι που φαίνεται και από την διακύμανση των κυριότερων ευρωαγορών αλλά και του ίδιου του κοινού νομίσματος. Ενδεικτική η μικρή αντίδραση του DAX προς τις 6.700 μονάδες σε συνδυασμό με την ανάκαμψη του ευρώ.

Συνολικότερη η πίεση σε τραπεζικές μετοχές και χαρτιά του 20άρη, τη στιγμή που όλο και περισσότερες καλά ενημερωμένες πηγές κάνουν λόγο για…τεχνική εκκρεμότητα και όχι ουσιαστική εμπλοκή στο θέμα της αυστριακής βοήθειας.

Πάντως στην Αθήνα ο…κόκκινος συναγερμός παραμένει στα ύψη, με τον Λουκά Παπαδήμο να έχει επισκεφτεί νωρίτερα τον υπουργό Οικονομικών (αποχώρησε λίγο μετά τις 13.05) ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο οικονομικό και πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Σε ένα τόσο ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον αρκετοί είναι αυτοί, που κάνουν λόγο για υποβολιμαία…υποτίμηση της αγοράς με αφορμή υπαρκτό μεν πρόβλημα αλλά μεγεθυμένο χωρίς ουσιαστικό λόγο. Θα δείξει, καθώς η γερμανική πλευρά δείχνει να "επιτίθεται" σε διάφορα μέτωπα είτε άμεσα στην Ιρλανδία είτε έμμεσα στην Ελλάδα με…μπροστάρη την αυστριακή πλευρά.

Στα 4,05 ευρώ υποχωρεί με σημαντικές πιέσεις- συναλλαγές η μετοχή της Eurobank, στα 3,03 της Πειραιώς, στα 4,51 ευρώ η Alpha Bank με απώλειες 4,5% καθώς μέσα σε όλα "τρέχει" και η τελευταία έκθεση της Citi για τις ελληνικές τράπεζες.

Στα 0,73 κλίνει η ΑΤΕ, στα 2,87 ευρώ το ΤΤ με το σύνολο των μετοχών του 20άρη να μετρά απώλειες από 0,5 έως και 4,7% , ενώ από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση διασώζονται μόλις 2-5 με τον Φουρλή να έχει συναλλαγές 74 μετοχών, την Μέτκα με υψηλό τζίρο και σταθερές τις Σιδενόρ, Forthnet, ΕΥΑΘ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v