Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στο ΧΑ -Χάνει τα 7 ευρώ η ΕΤΕ

Σαν την… γάτα με το ποντίκι παίζουν πωλητές- αγοραστές στις ευρωαγορές. Αντιπαράθεση πέριξ των 705 μ. για τον FT 20, με την ΕΤΕ να «παλεύει» τα 7 ευρώ και τις CCH, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ να επιχειρείται να λειτουργήσουν εξισορροπητικά.

Ιδιόμορφη όσο και ενδιαφέρουσα η αντιπαράθεση πωλητών- αγοραστών στα πρώτα 35-40 της συνεδρίασης. Μέσα σε ένα ευρύτερα ρευστό- νευρικό περιβάλλον με τους βασικούς δείκτες- μετοχές να εξισορροπούν προσώρας σε στενά εύρη διακύμανσης.

Μεταξύ ελάχιστης 1.487 και μέγιστης 1.499 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, πέριξ των 705 για τον FTSE 20 και με την Εθνική Τράπεζα να κρατά με το ζόρι τα 7 ευρώ η συνέχεια προοιωνίζεται δύσκολη.

Η μετοχή της Εθνικής νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως τα χαμηλά των 6,95 ευρώ μετρώντας πλέον απώλειες 54,4% από την αρχή του έτους και 64,2% σε διάστημα 52 εβδομάδων.

Αποτυπώνοντας κατά τον πιο εύγλωττο (και… επώδυνο τρόπο) την απαξίωση του κλάδου, των επί μέρους ιδρυμάτων και βεβαίως των επιφυλάξεων ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα κεφαλαιοποίησης της πραγματικής οικονομικής κατάστασης των ομίλων.

Είναι ενδεικτικό, πως η Citi στην τελευταία έκθεση της χαμηλώνει προς… ιστορικά επίπεδα τους στόχους λ.χ για την Πειραιώς ή για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Στα 3,07 αντιδρά η μετοχή της Πειραιώς, στα 2,95 ευρώ υποχωρεί του ΤΤ. Ωστόσο η αντιπαράθεση πωλητών- αγοραστών αποτυπώνεται αφ΄ενός στην διόρθωση των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής αφ΄ετέρου στην προσπάθεια αντίδρασης του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ, της Κύπρου, της… συνήθους CCH.

Μοιρασμένο το παιχνίδι τη στιγμή που ο DAX στην Φρανκφούρτη αντιδρά ελαφρώς προς τις 6.680 μονάδες (υποχωρεί οριακά ο FTSE 100) το ευρώ διολισθαίνει προς τα 1,35 ευρώ.

Κλίμα μάλλον εξισορροπητικό με χαμηλό τζίρο (μόλις 14,8 εκατ. ευρώ στις 11:15) από τα οποία 6,4 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής (!).

Κινητικότητα και στην αγορά Παραγώγων, δανεισμού τίτλων καθώς όλο και περισσότεροι θεωρούν… ξεγραμμένο το ενδεχόμενο μίας τεχνικής μορφής αντίδραση και προεξοφλούν με χαμηλό κόστος την περαιτέρω υποχώρηση του ΓΔ και του 20άρη προς τα χαμηλά 12εταίας. Μοιάζει εύκολο το short στοίχημα αν και συνήθως οι αγορές δεν πληρώνουν πάντα την πλειονότητα και τα θεωρούμενα εύκολα-προεξοφλημένα στοιχήματα.

Για να δούμε… καθώς με τόσα αρνητικά νέα, φήμες και εξελίξεις ορισμένοι δείκτες, μετοχές επιμένουν και «αρνούνται» να υποχωρήσουν τώρα προς τις ελάχιστες τιμές τους.

Στα 6,20 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, στα 20,25 της 3 Ε, στα 5,36 ευρώ της Jumbo που επίσης προσπαθεί τελευταία, στα 7,45 ευρώ της ΜΟΗ, στα 4,28 ευρώ του Μυτιληναίου, στα 12,80 του ΟΠΑΠ.

Στις 11:20 η μετοχή της Εθνικής πιέζεται και πάλι προς τα 6,99 ευρώ με… αναμενόμενη τη μικρή ενίσχυση της θέσης των CCH, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ στην προσπάθεια να κρατηθεί ο FTSE 20 λίγο πιο πάνω από τις 700 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v