Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητούνται… Σαμαράς και… Φωτάκης

Το διπλό που έφερε εχθές η Εθνική Ελλάδος στην Βιέννη θα προσπαθήσουν να επαναλάβουν οι λιγοστοί αγοραστές. Σε δοκιμασία ισχυρές στηρίξεις, κλειδί τα 6,8-7,0 ευρώ για την ΕΤΕ και οι μη τραπεζικές δυνάμεις.

«Ζαλισμένο» το Χ.Α παρακολουθεί τις εξελίξεις, σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος με τους βασικούς δείκτες, μετοχές να έχουν εμφανή κλίση για χαμηλότερα.

Στις 1.464 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με αμέσως χαμηλότερη ελαφρά στήριξη στις 1.452, στις 692,8 μονάδες ο FTSE 20 που «επιστρέφει» αρκετά παλιότερα που σε όρους αποτίμησης φθάνει στο 42% του ΑΕΠ.

Σε περιβάλλον ευρωσύγχυσης (ενδεικτικό και κατατοπιστικό το σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου) και τη στιγμή που και οι τραπεζίτες ζητούν μέτρα σοκ (σχετικό θέμα των Αν. Παπαιωάννου- Π. Κούτρα ), τα οικονομικά μεγέθη να επιβαρύνονται και την κατάσταση στην πραγματική οικονομία να έχει ξεπεράσει πλέον το όριο συναγερμού.

Οι πωλητές σταθεροί συνεχίζουν να μειώνουν τις θέσεις τους σε τραπεζικές μετοχές (κάτι, που παρατηρείται για περισσότερο από 52 εβδομάδες με βάση τον κλαδικό δείκτη) πιέζοντας τις τιμές και την χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών σε επίπεδα προ της πιστωτικής …επέκτασης τους στην εγχώριο αγορά και τις χώρες της Ν.Α Ευρώπης.

Θα επιμείνουμε στην πάγια εκτίμηση πολλών (που συμμεριζόμαστε σε μέγιστο βαθμό) πως το ΧΑ παραμένει προεξοφλητικός μηχανισμός, πως το…ταμπλώ προβλέπει και προεξοφλεί τα επερχόμενα.

Τάση που πρακτικά παραπέμπει σε εμφανή επιφυλακτικότητα και ελλιπή ενημέρωση για το πραγματικό βάρος των επισφαλειών, των κόκκινων δανείων, των… ανοιγμάτων σε θυγατρικά χαρτοφυλάκια και συνδεδεμένες εταιρείες.

Η ουσία είναι, πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρά τα κεφάλαια δισ. ευρώ, που έχει λάβει με κάθε τρόπο (από ΕΚΤ, από ομόλογα κ.λ.π) εξακολουθεί να μην πείθει πως αποτιμάται σωστά.

Ενδεικτικές θεωρούμε τις διιστάμενες, και πάλι, εκτιμήσεις ξένων οίκων και αναλυτών με τελευταία την ανάλυση της Merrill Lynch. Στα τρέχοντα επίπεδα της Εθνικής Τράπεζας των 6,90 ευρώ ο ξένος οίκος δίνει στόχο στα 11,3 ευρώ, συστήνει αγορά και κρατά στις κορυφαίες επιλογές του τον ελληνικό όμιλο.

Την ίδια περίοδο συνεχίζεται η μεθοδική μεταφορά (μέρους) της ρευστότητας (από τις τράπεζες) και του ενδιαφέροντος προς λιγοστές μετοχές εταιρειών κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η περίπτωση της CCH είναι ενδεικτική και κορυφαία αυτής της τακτικής, που ακολουθείται στην διάρκεια της διόρθωσης των τραπεζών.

Σταδιακά στη συνέχεια ρευστότητα και ενδιαφέρον φαίνεται πως μετακυλίεται σε επί μέρους τίτλους (Τιτάν , Motor Oil, Ελλάκτωρ, Μέτκα, Folli-Follie, ΟΠΑΠ και ελάχιστες ακόμη) με αρκετούς επενδυτές να ανιχνεύουν τις…Coca Cola 3 E του επόμενου 6-12μηνου. Προσπάθεια επίπονη, κουραστική με απαιτήσεις και υψηλή γνώση και πληρέστερη ενημέρωση αλλά υπό κανονικές συνθήκες - φρονούμε- αποτελεσματική- σε ορίζοντα ενός, δύο ή τριών τριμήνων.

Τα αποτελέσματα 9μηνου είναι ένα ισχυρό εργαλείο επιλογής, κάτι που βοηθά αρκετούς στην πιο ενδελεχή παρακολούθηση εισηγμένων. Αποτελέσματα για τον όμιλο Μυτιληναίου, την Jumbo και έπεται συνέχεια.

Με την βραχυπρόθεσμη τάση να «κρύβει» εκπλήξεις και την Merit να θεωρεί ισχυρές στηρίξεις στις 1.470-1.475 μονάδες. Για να δούμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v