Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ΟΤΕ και δημοπρασίες υψηλότερα των 1500

Με τον ΟΤΕ να "ξυπνά", καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων 25 μηνών (9,92%) με ισχυρό τζίρο, αλλά και βοήθειες από ΤΤ (13,59%) και δημοπρασίες, ο ΓΔ έκλεισε άνω των 1.500 μονάδων.

Προσπάθησε να ξαναβγάλει “κεφάλι” υψηλότερα των 1500 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης, έχοντας σαν βοήθεια σύσσωμο τον 20αρη (πλην Κύπρου που έδειξε ότι έχει σημαντικό πωλητή, ΟΠΑΠ και MPB που βρέθηκε να κλείνει αμετάβλητη και στο χαμηλό ημέρας από τις δημοπρασίες) και την θετική εικόνα των μεγάλων διεθνών Αγορών.

Όμως εκτός του γεγονότος ότι τελικά επετεύχθη κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1.500 μονάδων, εκείνο που προβλημάτισε περισσότερο ήταν ο σχετικά χαμηλός τζίρος, που μπορεί να ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων αλλά δεν μπόρεσε να υπερβεί το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα πρέπει να τονιστεί ότι η πρώτη ώρα συναλλαγών, όπου ο τζίρος ξεπέρασε τα 21 εκατ. ευρώ, προϊδέαζε για κάτι συναλλακτικά καλύτερο, όμως στην συνέχεια οι αγοραστές κάπου έχασαν τον αρχικό τους “ενθουσιασμό” και περιορίστηκαν να κρατήσουν τα πρωινά κέρδη, με αποτέλεσμα η δεύτερη ώρα συναλλαγών να κλείσει με τζίρο 9 εκατ. και η τρίτη με τζίρο μόλις 7 εκατ. ευρώ.

Ευνόητο είναι ότι σε αυτή την προσπάθεια διασκέδασης των εντυπώσεων, μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση “δήλωσαν” επιδεικτικά επιφυλακτικές και τα όποια ημερήσια κέρδη, στην συντριπτική τους πλειονότητα, συνοδεύτηκαν με ελάχιστες και καθόλου πειστικές συναλλαγές.

Να σημειωθεί ότι για να καταφέρει τελικά ο Δείκτης να κλείσει υψηλότερα των 1500 μονάδων, αποφασιστικό ρόλο έπαιξαν και οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τις ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Εθνική, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο και Eurobank.

Παρά ταύτα τις εντυπώσεις από την αρχή μέχρι το τέλος της συνεδρίασης τις κέρδισε η μετοχή του ΟΤΕ, εν μέσω πιθανολογούμενων ειδήσεων και φημών και η οποία έκανε ρεκόρ συναλλαγών για τις τελευταίες 132 συνεδριάσεις (η αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση με υψηλότερες συναλλαγές στις 17/5 με όγκο 5199534 τεμ.) και ρεκόρ ανόδου για τους τελευταίους 25 μήνες (η αμέσως προηγούμενη μεγαλύτερη άνοδος στην συνεδρίαση της 29/10/2008 με κέρδη 15,81%, σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ).

Οι Deutsche Telekom, Telekom Austria και France Telecom είναι σύμφωνα με το Σερβικό Υπουργείο Τηλεπικοινωνιών ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση του 51% της Telekom Srbija.

Ο διαγωνισμός τελειώνει στις 26 Νοεμβρίου και εάν ο ΟΤΕ αποφασίζει να διαθέσει το μερίδιό του (20%), η Σερβική Κυβέρνηση θα πουλήσει μόνο το 31% από το 80% που κατέχει συνολικά.

Εκτός αυτού σήμερα έκαναν το γύρο της Αγοράς και φήμες σύμφωνα με τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει στην πώληση του 10% του ΟΤΕ με σχετικό premium.

Ο τίτλος πλησίασε τα υψηλά 5μηνου και αν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα από την αντίσταση των 6,60 ευρώ, τεχνικά “υπόσχεται” minimum ανοδικά περιθώρια 1 ευρώ με τελικό στόχο τα 8,78 ευρώ.

Απόλυτα επιφυλακτικοί οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, αρκούνται να επισημάνουν ότι αφού η Αγορά τιμολογήσει τον νέο προϋπολογισμό, το ενδιαφέρον θα μετατεθεί στα αποτελέσματα εννεαμήνου, καθώς οι ανακοινώσεις θα αρχίσουν να πυκνώνουν, ενώ τα μέχρι στιγμής ανακοινωθέντα αποτελέσματα και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν συνηγορούν για “υπέρμετρο ενθουσιασμό”.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς Αγορές, η ανοδική διάθεση ξεκίνησε από τα Ασιατικά Χρηματιστήρια με τον δείκτη Nikkei να ολοκληρώνει τις συναλλαγές πάνω από τις 10.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, έχοντας σαν “καύσιμο” ανόδου την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του γεν, τις ηπιότερες ανησυχίες για ενδεχόμενα σκληρά μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Κίνα και τον ρυθμό-ρεκόρ ύψους 15% που αναμένεται να αναπτυχθεί η οικονομία της Σιγκαπούρης φέτος και ο οποίος θα είναι ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ασία.

Την σκυτάλη ανόδου πήραν οι Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς διάχυτη είναι η αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση στα οικονομικά προβλήματα της Ιρλανδίας, γεγονός που ενίσχυσε το ευρώ και αποκλιμάκωσε κάπως (αλλά όχι εντυπωσιακά) τα spreads των “αδύναμων” Χωρών της Ευρωζώνης.

Επιστρέφοντας εντός των τειχών, μπορεί ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. να ξαναβρήκε θετικό βηματισμό, όμως η επιφυλακτικότητα ήταν έκδηλη και οι ανησυχίες για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας παραμένουν.

Είναι εμφανές επί καθημερινής βάσεως και πλην των κινήσεων των “αμετανόητων traders”, ότι η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου βρίσκεται εξαιρετικά χαμηλά και παρά την εντυπωσιακή συμπίεση των αποτιμήσεων συνεχίζουν να εμφανίζονται πωλήσεις, τόσο από χαρτοφυλάκια που έχουν προβλήματα στα “margins”, όσο και από τους συντηρητικούς “παίκτες” που δεν αντέχουν να “αναμετρώνται” επί καθημερινής βάσεως με τον καταιγισμό των αρνητικών ειδήσεων – εκτιμήσεων.

Αν σε αυτά προστεθεί και το γεγονός ότι όλο και περισσότερα dealing rooms εγχώριων ΑΧΕ “βλέπουν” ότι οι διεθνείς Αγορές ετοιμάζονται για αξιοπρόσεκτη διόρθωση, δεν αποκλείεται το ήδη επιβαρυμένο κλίμα στην Σοφοκλέους να επιβαρυνθεί κι άλλο και ο Γενικός Δείκτης να αναζητήσει στήριξη στην ζώνη 1380 – 1350.

Τις ανησυχίες των αναλυτών για την ικανότητα της Ελλάδας να πετύχει του στόχους του μνημονίου αποτυπώνει κεντρικό άρθρο του πρακτορείου Bloomberg.

Μας είχαν πει ότι έφτιαξαν τα πράγματα τον Μάιο. Τώρα είναι Νοέμβριος και ενώ οι Έλληνες βρέθηκαν μόλις 13 ημέρες πριν την προθεσμία για την αποπληρωμή της τρίτης δόσης, δεν έχουν πετύχει τους όρους για να πάρουν τα χρήματα” δηλώνει ο Carl Weinberg επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης της High Ferquency Economics

Εκτενές αφιέρωμα στη διαφθορά που χαρακτηρίζει τον Δημόσιο τομέα στη Χώρα φιλοξενεί το Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Σύμφωνα με το περιοδικό, η μάχη που δίνει η Κυβέρνηση στον συγκεκριμένο τομέα “είναι χωρίς δόντια” και αναφέρεται στις εκατοντάδες καταγγελίες οι οποίες είτε δεν έχουν εκδικαστεί από τη δικαιοσύνη, είτε εκδικάστηκαν, αλλά δεν επιβλήθηκαν οι δέουσες ποινές. “Η Ελλάδα υποφέρει από την ασθένεια της ατιμωρησίας, από το φακελάκι και από το ρουσφέτι” καταλήγει ο συντάκτης του άρθρου.

Με τέτοια φαινόμενα, η μεγαλύτερη πρόκληση για την Κυβέρνηση Παπανδρέου δεν είναι η οικονομική κρίση, αλλά η προσπάθεια “επανεκπαίδευσης των Ελλήνων”. Παράλληλα, το άρθρο αναφέρεται στον “μεγάλο ασθενή” της Χώρας, ο οποίος δεν είναι άλλος από το Δημόσιο. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται η ύπαρξη του Οργανισμού Αποξήρανσης Λίμνης Κοπαϊδας, ο οποίος υπάρχει μέχρι σήμερα, απασχολώντας 30 υπαλλήλους, παρότι το έργο του έχει ολοκληρωθεί από το 1957 (!)

Τις ανησυχίες δεν φάνηκε να διασκεδάζει ούτε ο νέος προϋπολογισμός που μεταξύ άλλων προβλέπει ότι το ανώτατο ποσοστό ανεργίας θα καταγραφεί το 2012 όταν θα φτάσει το 14,8% του εργατικού δυναμικού. Το 2013 η ανεργία θα υποχωρήσει οριακά στο 14,3% του εργατικού δυναμικού.

Δραματική βουτιά επενδύσεων τετραετούς διάρκειας δείχνει ο προϋπολογισμός. Από -11,4% το 2009, οι επενδύσεις μειώνονται περαιτέρω κατά 17,4% φέτος και υποχωρούν κατά 7,5% το 2011, μειώνονται 2,6% το 2012 και αυξάνονται κατά 1,1% το 2013.

Κάθετη η πτώση και της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 4,1% φέτος και -4,3% το 2011 πριν ανακάμψουν κατά 0,5% το 2012 και 1,1% το 2013.

Ρεκόρ δημοσίου χρέους θα καταγράψει η Ελλάδα το 2011 όταν το κρίσιμο δημοσιονομικό μέγεθος θα “χτυπήσει” 152,6% του ΑΕΠ ή 348,5 δισ ευρώ από 142,5% φέτος και 330,4 δισ ευρώ.

Επίσης η Ελλάδα θα φτάσει το 2014 να πληρώνει μόνο για τόκους 19,9 δισ ευρώ, από 14,2 δισ ευρώ φέτος, 15,3 δισ ευρώ του χρόνου, 17 δισ ευρώ το 2012 και 18,9 δισ ευρώ το 2013.

Αλλά και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, τουλάχιστον όσον αφορά τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο με την Κυβέρνηση να “δηλώνει” ότι θα διαχειριστεί τη συμμετοχή του Δημοσίου στον Τραπεζικό τομέα ως στρατηγικής σημασίας για τη διαφύλαξη της συστημικής ευστάθειας και να επαναλαμβάνει την πρόθεση του Δημοσίου να μετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής.

Όσον αφορά τις ΤΠΔ, Ταχ. Ταμιευτήριο και Τρ. Αττικής η αξιοποίηση των συμμετοχών του Δημοσίου θα σχεδιαστεί εντός του 2011 με πρωταρχικό (και εδώ) γνώμονα τη διαφύλαξη της συστημικής ευστάθειας και με βάση την εκπεφρασμένη πολιτική της Κυβέρνησης για τη διατήρηση ενός Δημοσίου πυλώνα στο Τραπεζικό σύστημα.

Επιστρέφοντας και πάλι στις διεθνείς Αγορές αξίζει να αναφερθεί το ξεκίνημα της συνεδρίασης με σημαντικά κέρδη για την Wall Street, μετά την επιστροφή της General Motors στο NYSE και τον μεταποιητικό δείκτη Philadelphia Fed να διαμορφώνεται τον Νοέμβριο στις 22,5 μονάδες (εκτ. 4,5).

Μόλις δύο οι υστερήσαντες από το ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Κύπρου (-0,67%) και ΟΠΑΠ (-0,31%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της MPB.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Ταχ. Ταμιευτήριο (+13,59%), ΟΤΕ (+9,92%) και Εθνική (+4,06%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Πειραιώς, Jumbo, Eurobank και του 2% για Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα, Motor Oil.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό “gap” (μένει να φανεί αν είναι “gap” εκκίνησης ή μία ακόμα “bull trap”), κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1503,37 μονάδες (17.07) και έκλεισε τελικά στις 1502,83 μονάδες με κέρδη 2,6%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 99 εκατ. από τα οποία, όμως, τα 12,8 αφορούσαν “πακέτα”.

Διαφοροποιημένη προς το καλύτερο η τελική εικόνα με 114 ανοδικές μετοχές έναντι 47 πτωτικών και 24 τίτλοι με κέρδη από 6 έως 20%.

Ίσως χρειάζεται προσοχή το γεγονός ότι μέσα στους έντονα διακριθέντες υπάρχουν τίτλοι εταιρειών που δεν φημίζονται για τα “ποιοτικά” θεμελιώδη τους και μετοχές που δεν έπεισαν με την συναλλακτική τους δραστηριότητα (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Κερδίθηκε μία “μάχη” αλλά σε καμία περίπτωση ο “πόλεμος” τονίζει με έμφαση ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, εκτιμά ότι στην περιοχή των 1523 μονάδων θα κριθεί η επόμενη σημαντική αναμέτρηση μεταξύ αγοραστών – πωλητών, ενώ σημαντικό μέρος των σημερινών αγορών μπορεί να “επιχορηγήθηκε” από αξιοπρόσεκτο “short covering”.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη οι αγοραστές έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην αρχή και στο τέλος της συνεδρίασης, όπου και “προστάτεψαν” τις πρωινές επιλογές τους, ενώ θετικό κρίνεται και το γεγονός ότι αρκετοί Δεικτοβαρείς τίτλοι έκλεισαν στα υψηλά ημέρας ή πολύ κοντά σε αυτά.

Περισσότερο επιφυλακτικός δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ), καθώς τα μέχρι στιγμής διαγράμματα των δεικτών δεν συνηγορούν για υπέρμετρη αισιοδοξία.

Έτσι όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη και για να μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστικά αντιστροφή της τάσης, χρειάζονται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα από την ζώνη 1679 – 1692.

Σε αντίθετη περίπτωση, παραμένει σαν πρώτη στήριξη η περιοχή των 1457 μονάδων, η οποία αν διασπαστεί καθοδικά θα οδηγήσει τον Δείκτη σε “δύσβατα μονοπάτια”.

Σύμφωνα με τον κ. Μάνθο και κατά την τελευταία 12ετία ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει μόλις 8 κλεισίματα χαμηλότερα των 1457 μονάδων και όλα αυτά έχουν σημειωθεί φέτος και στις συνεδριάσεις 7/6, 8/6, 28/6, 29/6, 30/6, 1/7, 2/7 και 5/7.

Επίσης όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη παραμένει τεχνικά ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 1727 μονάδων, το οποίο θα επιβεβαιώσει την έξοδό του από το πτωτικό κανάλι.

Σε αντίθετη περίπτωση πρώτη στήριξη στις 1344 μονάδες (διπλός πυθμένας στις 8/6 και 29/6) και αμέσως επόμενες στις 1277 μονάδες (πυθμένας Μαρτίου 2003) και 1167 μονάδες (πυθμένας Μαρτίου 2009).

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Διστακτικά ακολούθησαν οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων, την δυναμική εμφάνιση των αγοραστών στην spot Αγορά, ενώ μικρή αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με σαφώς επιφυλακτικότερη κίνηση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησαν τις υποτιμήσεις στο 1,56%.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9822, τιμή εκκαθάρισης 698,58) κινήθηκαν μεταξύ 686 και 705 μονάδων.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (470400 Κύπρου, 33100 Alpha Bank, 13100 Εθνική, 50000 MPB, 20900 MIG, 5100 ΟΤΕ, 6100 Ταχ. Ταμιευτήριο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3717), Alpha Bank (1369), Πειραιώς (1561), Eurobank (929), ΟΤΕ (4709), MIG (930), Μυτιληναίος (141), Αγροτική (420), MPB (170), ΔΕΗ (148), ΓΕΚ (153), Κύπρου (654), Ταχ. Ταμιευτήριο (579).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 18/11 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (17863 τεμ.), Eurobank (11785 τεμ.), Εθνική (5630 τεμ.), Κύπρου (85000 τεμ.), Πειραιώς (23081 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Πειραιώς (154922 τεμ.), Εθνική (25000 τεμ.), Alpha Bank (6600 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7634389 τεμ.), Eurobank (14628657 τεμ.), Εθνική (9030832 τεμ.), Κύπρου (7766186 τεμ.), Πειραιώς (21175139 τεμ.), MPB (11104063 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 200 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Μαρτίου, με τιμής εξάσκησης τα 6,60 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v