Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανθεκτικές οι στηρίξεις στη Σοφοκλέους

Ενθαρρυντική ένδειξη για τη συνέχεια αποτελεί η επιβεβαίωση των στηρίξεων τόσο για τον Γενικό Δείκτη όσο και για τον FT 20. Κλειδί οι μη τραπεζικές μετοχές και κυρίως, ο ΟΤΕ. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Για ακόμη μία εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκε στο ένα στενό εύρος διακύμανσης, που έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο και βαίνει όλο και στενότερο. Διαγραμματικά παραπέμπει σε σχηματισμό σφήνας, που όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς οδηγεί σε ξέσπασμα είτε προς τη μία -ανοδική- είτε προς την άλλη- καθοδική- κατεύθυνση.

Προσώρας δεν χάνονται κρίσιμες στηρίξεις, προσώρας δεν… κερδίζονται σημαντικές αντιστάσεις. Μία εικόνα για ένα χρηματιστήριο που δείχνει να μην πηγαίνει…πουθενά, μέχρις ότου…

Εντείνεται η νευρικότητα στη…Σοφοκλέους, σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ο οποίος μετρά την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα. Ωστόσο χωρίς θεαματικές μεταβολές.

Όμως για ακόμη μία φορά στο Χ Α "δοκιμάστηκαν" οι αντοχές των στηρίξεων στο εύρος 1.470-1.450 και επιβεβαιώθηκαν. Κάτι, που αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη αλλά τίποτε περισσότερο για την δυσκολότερη συνέχεια.

Το αν μία τεχνική και μόνον ένδειξη θα είναι επαρκής και ικανή να οδηγήσει στην αντίδραση, που βλέπουν αρκετοί αναλυτές θα εξαρτηθεί από την διεθνή συγκυρία, και τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου.

Οσον αφορά στη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε τελικά στις 1.492 μονάδες με απώλειες 0,68% . Σε μία συνεδρίαση, που ο συνολικός τζίρος δεν ξεπέρασε τα 73,8 εκατ ευρώ από τα οποία 14,8 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής. Ο Ftse20 έκλεισε στις 706 μονάδες (-0,80%) καθώς υποχώρησε η πλειονότητα των μετοχών του δείκτη. Είναι ενδεικτικό, πως μόλις τρεις μετοχές αντέδρασαν ανοδικά με την CoCa Cola 3 E στα 19,65 ευρώ, την Κύπρου στα 3 ευρώ και την Marfin Popular στα 1,21 ευρώ.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί και μία άλλη παράμετρος, που "έπαιξε" πολύ τις προηγούμενες 1-2 εβδομάδες. Σε σχετικό θέμα του euro2day αναφέρεται πως "…η ελλληνική κυβέρνηση χάνει τις ελπίδες της περί επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του πακέτου των 110 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal. Όπως αναφέρει ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, "τουλάχιστον στην παρούσα φάση, δεν υπάρχουν προσδοκίες για συμβιβασμούς που θα καταστήσουν πιο διαχειρίσιμο το δύσκολο έργο μας".

Το αν αυτό μπορεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να αποτυπωθεί στην διακύμανση λ.χ. τραπεζικών μετοχών θα φανεί από την Δευτέρα. Συνεκτιμώντας πως μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν ανακοινωθεί τα οικονομικά μεγέθη τριμήνου των υπόλοιπων πιστωτικών ιδρυμάτων, με την Εθνική να παρουσιάζει τα δικά της στις 30 του μήνα. Οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις των αναλυτών λίγο ως πολύ γνωστές, καλύπτονται αναλυτικά από σχετικά θέματα του euro2day.

Σύμφωνα με την Εμπορική χρηματιστηριακή ο Γενικός Δείκτης. προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά η προσπάθεια δεν στέφθηκε με επιτυχία, καθώς το ψηλότερο σημείο σημειώθηκε στις 1.522,94 μ. και στη συνέχεια κινήθηκε απειλητικά προς την κρίσιμη ζώνη στήριξης των 1.470 - 1.450 μ., σημειώνοντας χαμηλότερη τιμή στις 1.464,68 μ. Από το σημείο αυτό ξεκίνησε νέα ανοδική προσπάθεια, αλλά χωρίς – ούτε αυτή τη φορά- να διασπασθεί η γραμμή αντίστασης κάτι που θα έδινε πιο ξεκάθαρο σήμα για περαιτέρω ενίσχυση των βασικών δεικτών.

Μέχρι τώρα οι βασικοί δείκτες κινούνται για περισσότερο από πέντε μήνες σε ένα όλο και πι στενό εύρος τιμών δίνοντας την εικόνα, πως η αγορά δεν…πηγαίνει πουθενά. Όμως οι αυξημένες συναλλαγές των τελευταίων 3-4 συνεδριάσεων η υψηλή και πάλι μεταβλητότητα του Γενικού Δείκτη, του Ftse20 και μετοχών όπως Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, ΟΤΕ, ΤΤ κ.α. παραπέμπει σε επαναδραστηριοποίηση επιθετικών χαρτοφυλακίων και βραχυπρόθεσμων παικτών.

Μάλιστα η στόχευση τους αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας έντονης κίνησης προς τη μία είτε την άλλη κατεύθυνση. Το, ότι ο 20άρης δεν διέσπασε ανοδικά τις 720 μονάδες υποδηλοί αδυναμία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (Εθνικής, Eurobank, TT κ.α. ) καθιστώντας πρακτικά αμφίβολο το σενάριο μίας ανοδικής κίνησης.

Όμως το γεγονός, πως ο ίδιος δείκτης δεν… λέει να υποχωρήσει χαμηλότερα των 690 μονάδων παραπέμπει στην απουσία σοβαρών πωλήσεων και την μη διάθεση των πωλητών να "στείλουν" τον Ftse20 σε αυτή τη φάση πιεστικά χαμηλότερα.

Όμως για την Εθνική, στην τελική ευθεία για την επιστροφή των κεφαλαίων στο Δημόσιο εισέρχεται ο όμιλος. Στην Γενική Συνέλευση της 26/11 θα εξεταστεί (και κατά πάσα βεβαιότητα θα εγκριθεί) σχετική πρόταση για την εξαγορά προνομιούχων μετοχών- ύψους 350 εκατ. ευρώ- κίνηση που αυτόματα ανοίγει τον…δρόμο για την διανομή μερίσματος.

Αναλυτές κάνουν λόγο για την επιβεβαίωση της κρίσιμης ζώνης στήριξης των 1.470 - 1.450 μ., κάτι που μειώνει τις πιθανότητες αυτοτροφοδότησης της καθοδικής τάσης προς τις επόμενες στηρίξεις των 1.435 και 1.400 μ. Η τράπεζα υπενθυμίζει ότι η χαμηλότερη τιμή έτους σημειώθηκε στις 1.383,01 μ. (8/6).

Όπως επίσης για την σημαντική διαφοροποίηση (προς το θετικότερο) το τελευταίο δίμηνο της συμπεριφοράς των μη τραπεζικών μετοχών (που απαρτίζουν τον FTSE-20 όπως ΟΤΕ, Coca Cola, ΟΠΑΠ , Ελλάκτωρ). Αναλυτές θεωρούν, ότι το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει πως υπάρχει επιλεκτικό ενδιαφέρον των (ξένων κυρίως) επενδυτών, το οποίο όμως δεν αντικατοπτρίζεται στην πορεία του Γενικού Δείκτη.

Για τον ΟΤΕ να συνεκτιμηθεί πως μέχρι τις 26/11 θα πρέπει να έχουν υποβάλλει τις προσφορές τους οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση του 51% της Telekom Srbjia. Ο ΟΤΕ συμμετέχει με 20% στο μετοχικό κεφάλαιο του σερβικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών και η διοίκηση του Οργανισμού περιμένει υπεραξίες από την επικείμενη πώληση.

Ενδιαφερόμενοι- σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ- είναι η Deutsche Telekom, η Austria Telekom και France Telecom δηλαδή τηλεπικοινωνιακοί φορείς χωρών-δανειστών της χώρας μας. Η μετοχή είχε ένα εντυπωσιακό σερί από τις 12/11 αντιδρώντας έως τα 6,91 ευρώ αποφέροντας βραχυπρόθεσμες υπεραξίες περίπου 15% σε μία εβδομάδα.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν, πως ένα μέτρο, που θα μπορούσε να βοηθήσει την αγορά είναι η μείωση της φορολογίας μερισμάτων. Πράγματι στην αγορά θα έβλεπαν με…καλό μάτι μία ενδεχόμενη μείωση της φορολογίας στα μερίσματα. Θα τόνωνε, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, το χειμαζόμενο χρηματιστήριο και θα έδινε ένα κίνητρο για να προσελκυσθούν επενδυτικά κεφάλαια σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Από το οικονομικό επιτελείο πάντως αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

---------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Συνεχίστηκε για μια ακόμα εβδομάδα η ταλαιπωρία της εγχώριας αγοράς στο εύρος διακύμανσης που η αγορά κινείται τους τελευταίους δύο μήνες με το στοιχείο της μεταβλητότητας να είναι κυρίαρχο στις ημερήσιες μεταβολές.

Πλέον η ψαλίδα των αποδόσεων της εγχώριας αγοράς έχει ανοίξει εντυπωσιακά αφού από την μία πλευρά οι ξένες αγορές χτυπάνε συνεχόμενα νέα υψηλά, η δε εγχώρια αγορά κινείται μόλις 7% πάνω από τα χαμηλά 12ετίας.

Για όλη αυτή την απαισιόδοξη εικόνα ευθύνεται κυρίως η δημοσιονομική εικόνα της χώρας η οποία επισκιάζει ακόμα και τα όποια θετικά εταιρικά αποτελέσματα ανακοινώνονται. Αν και ο πήχης της αγοράς παραμένει σχετικά χαμηλός για τα επίπεδα εταιρικής κερδοφορίας του γ’ τριμήνου η επενδυτική κοινότητα κινείται άκρως επιφυλακτικά αφού δεν υπάρχει ακόμα ορατότητα για τα επόμενα τρίμηνα ή την επόμενη χρήση.

Μοιραία σε αυτό το περιβάλλον τα «όμορφα αποτελέσματα, όμορφα καίγονται» ακυρώνοντας ενδεχομένως το οποίο πλεονέκτημα διαφοροποίησης προκύπτει από την επιτυχή και κερδοφόρα έκβαση κάποιων επιχειρηματικών προσπαθειών.

Επιπλέον η αγορά αναζητά την εταιρία ηγέτη που θα γίνει μαγνήτης προσέλκυσης φρέσκων κεφαλαίων. Η Εθνική έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία στις κεφαλαιοποιήσεις, οι υπόλοιπες τράπεζες βρίσκονται περισσότερο σε μια φάση συντήρησης δυνάμεων όπως και οι περισσότερες εταιρίες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ενδεχομένως η μόνη περίπτωση που θα μπορούσε να οδηγήσει βραχυπρόθεσμα την αγορά σε μια ανοδική διαφοροποίηση είναι αυτή του ΟΤΕ καθώς μετά από καιρό η μετοχή φαίνεται να έχει κάποια συστηματική βοήθεια η οποία πιθανόν να συνδέεται και με την πρόθεση του Δημοσίου να προχωρήσει στην άσκηση του δικαιώματος πώλησης του 10%.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δεν έσπασε ούτε αυτή την εβδομάδα τα αναχώματα στήριξης που έχουν διαμορφωθεί από την πολύμηνη παραμονή του στα τρέχοντα επίπεδα. Η αγορά βρίσκεται σε μια μεγάλη συσσώρευση πλέον και οι τζίροι δεν φαίνονται ιδιαίτερα ικανοί να εκτονώσουν δυναμικά προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση την αγορά. Πλέον η επικίνδυνη ζώνη για τους αγοραστές έχει μετατοπισθεί στις 1.475 μονάδες και παρά την διάσπαση της στην συνεδρίαση της Τετάρτης δεν έδωσε κάποια δυνατότερη κίνηση προς το χαμηλό έτους (1383 μονάδες).

Από την άλλη πλευρά οι αγοραστές έχουν αναλώσει χρόνο χαμηλώνοντας τα όρια για την ενεργοποίηση ενός αξιόλογου αγοραστικού σήματος αφού οι κυριότεροι τεχνικοί δείκτες έχουν κατέλθει προς τις 1.520 μονάδες.

Σε αυτή την πολύ στενή ζώνη τιμών η πίεση σταδιακά φαίνεται να εκτονώνεται, η πτώση επιβραδύνεται καθώς οι εβδομαδιαίες αρνητικές διακυμάνσεις περιορίζονται. Θεωρητικά αυτό σημαίνει ότι η αγορά βρίσκεται προ κάποιας μεγάλης ανοδικής εκτόνωσης η οποία δεν θα περιοριστεί στα επίπεδα του εύρους διακύμανσης αλλά θα «ανοίξει» το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη. Και στατιστικά οι τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες έχουν μεγάλη πιθανότητα αντίδρασης φαινόμενο το οποίο είναι συνεπές κατά τα δύο τελευταία χρόνια στο ΧΑ.

Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη εβδομάδα πυκνώνουν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου με κυριότερες αυτές των OΠΑΠ, Aegean (22/11) Τιτάν, Φουρλής, Alpha Bank (23/11), Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil (24/11) και Σιδενόρ, Folli Follie (25/11).


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.497,20 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 0,3%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί 32,03%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 υποχώρησε 0,89%, ο Mid 40 χαμηλότερα 2,01% και ο Small Cap 80 σημείωσε πτώση 1,3%.

Από τους επιμέρους κλάδους, κέρδη 12,5% σημείωσαν οι Τηλεπικοινωνίες, 3,09% τo Πετρέλαιο & Φυσικό Αέριο και 2,06% τα Τρόφιμα & Ποτά 1,83%.

Απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι της Τεχνολογίας (-9,07%), των Μέσων Ενημέρωσης (-4,49%) και των Τραπεζών (- 3,88%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Κλωνατέξ (40%), Vell Group (36,84%), Plias (18,18%), Βις (13,04%), ΟΤΕ (12,5%), Μπουτάρης(10%), Κλως/για Ναυπάκτου (9,37%), Καραμολέγκος (9,09%), Interinvest (8,54%) και Σφακιανάκης (8,51%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Εμπορική Τράπεζα (23,35%), Forthnet (-23,08%), Αττι-κατ (-22,22%), Νεώριον (19,72%), Altec (-16,67%), Nutriart (-16,67%), Χαιδεμένος (-16,34%), Γενική Τράπεζα (-15,87%), Σαράντης (15,56%) και ΑΕΓΕΚ ( -15,38%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v