ΧΑ: Ασταμάτητο το “haircut” των αποτιμήσεων!

Έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση με τζίρο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ. Σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο δείκτης μεσαίας- μικρής κεφαλαιοποίησης. Πτώση για ΕΤΕ, ΤΤ, ΕFG.

Τον αρχικό “ενθουσιασμό” των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, για την ένταξη και της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης (που έδωσε σπασμωδική ανοδική αντίδραση και στο ευρώ), φάνηκε να διαδέχεται η σχετική επιφυλακτικότητα, ενώ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζεται το “haircut” των αποτιμήσεων.

Μάλιστα μετά από μικρές διαθέσεις αποκλιμάκωσης, το spread του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινείται εκ νέου υψηλότερα των 900 μονάδων βάσης, ενώ τα Ελληνικά CDS ξεπερνούν τις 1030 μονάδες και τα Πορτογαλικά τις 460 μονάδες.

Η τεχνική εικόνα στο Χ.Α. δεν αφήνει παράθυρα στοιχειώδους αισιοδοξίας, καθώς ύστατες στηρίξεις δείχνουν να διασπώνται με χαρακτηριστική ευκολία, δίνοντας περαιτέρω τροφή στα σενάρια τρόμου, την ίδια ώρα που η σεναριολογία σχετικά με την "τύχη" της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που θεωρούνται τα επόμενα υποψήφια "θύματα", ενισχύουν τους φόβους και την επιφυλακτικότητα στις Αγορές.

Καθίσταται πλέον πασιφανές ότι στην απόφαση των ξένων χαρτοφυλακίων να μειώσουν δραστικά θέσεις, η Σοφοκλέους δεν έχει να αντιπαρατάξει “εγχώριες δυνάμεις” που θα μπορούσαν να απορροφήσουν την προσφορά και έτσι το βασανιστήριο “αποψίλωσης” των αποτιμήσεων συνεχίζεται, ενώ η εικόνα που παρουσιάζει το Χρηματιστηριακό ταμπλό εκτός 20αρη, επιβεβαιώνει την απόλυτη αποστασιοποίηση των εγχώριων ιδιωτικών χαρτοφυλακίων.

Οι χαμηλοί όγκοι (έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση με τζίρο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ) και η συνεχώς επιδεινούμενη ψυχολογία δεν αφήνουν περιθώρια έστω και για συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ οι ανησυχίες για το Ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα και τις παρενέργειες του στην οικονομία και η κινδυνολογία περί πιθανής πτώχευσης της Χώρας αναζωπυρώνονται.

Από την άλλη πλευρά οι πωλητές έχουν την ψυχολογία με το μέρος τους και συστηματικά κερδίζουν έδαφος φθείροντας τα επίπεδα στήριξης και τις υπάρχουσες αποτιμήσεις, ενώ τα λίγα αποτελέσματα που εμπεριέχουν θετικές εκπλήξεις είτε φέρνουν αντίδραση μιας – δύο συνεδριάσεων, ή περνάνε κυριολεκτικά “ντούκου” από την Αγορά (!)

Επίσης ίσως αξίζει υποσημείωσης το γεγονός ότι αρκετοί τίτλοι μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, κατά την σημερινή συνεδρίαση συνδύασαν σημαντικές απώλειες με αυξημένες συναλλαγές, σαφέστατη ένδειξη “προβλημάτων” σε margins και “υποχρεωτικών” πωλήσεων, κάτι το οποίο οδήγησε σε νέο ιστορικό χαμηλό τον δείκτη FTSES που ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στις 1/6/2001.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε και ο δείκτης μεσαίας – μικρής κεφαλαιοποίησης που ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στις 1/12/2008.

Περίπου η ίδια άσχημη εικόνα και για τον FTSEM που υποχώρησε σε χαμηλά 82 μηνών (αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 17/3/2003, 1494,5 μονάδες).

Πλέον η “επικίνδυνη ζώνη” για τους αγοραστές έχει μετατοπισθεί χαμηλότερα από τις 1470 μονάδες, καθώς συνεχόμενα κλεισίματα κάτω από το εν λόγω όριο θα ενεργοποιήσουν τις τελευταίες και πιθανότατα επιθετικότερες πωλήσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να φέρουν τον Δείκτη να απειλήσει νεότερα χαμηλά, προς τις 1350 μονάδες.

Εννοείται ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να λείψουν τα αρνητικό δημοσιεύματα.

Έτσι, “εάν η Ελλάδα δεν λάβει τα κεφάλαια από Ε.Ε. σύντομα μετά τις 30 Νοεμβρίου, θα ξεμείνει από ρευστό”, προειδοποιεί η High Frequency Economics, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Όπως αναφέρει το fund, κομμάτια του Ελληνικού Δημοσίου ενδέχεται να αναγκαστούν να "κατεβάσουν ρολά" έως και την επόμενη εβδομάδα, εάν η Χώρα δεν καταφέρει να καλύψει την απόκλιση στα έσοδα, μετά την καθυστέρηση στην καταβολή της προγραμματισμένης δόσης του "πακέτου" από την Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα, η τρίτη δόση του δανείου από το ΔΝΤ θα εκταμιευτεί εντός του Δεκεμβρίου, όμως, το μέρος των χρημάτων που προέρχεται από τις Χώρες της Ευρωζώνης, θα δοθεί στις αρχές Ιανουαρίου. Η Κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα ταμειακό πρόβλημα.

Τραπεζίτες και δικηγόροι ετοιμάζονται ήδη για την Ελληνική ελεγχόμενη χρεοκοπία. Απλά διαφωνούν για το πότε αυτή θα γίνει, ισχυρίζεται δημοσίευμα των Financial Times, με άλλους να πιστεύουν ότι δραματική ανακοίνωση θα γίνει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 και άλλοι θεωρούν ότι το τρίτο τρίμηνο είναι πιο κατάλληλο.

Όπως μάλιστα ισχυρίζεται ο συντάκτης, οι Γερμανοί δικαστές και οι Έλληνες πολιτικοί, που αρχίζουν να κουράζονται με αυτή την “ευρω-ανοησία”, θα επιταχύνουν την ανακοίνωση της χρεοκοπίας, προκειμένου να μην χαλάσουν τις… καλοκαιρινές διακοπές τους (!)

Επιστρέφοντας στις Αγορές του Νότου, όλο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η Πορτογαλία σύντομα θα βρεθεί στο επίκεντρο των αρνητικών εξελίξεων, ενώ το σύνολο της Ευρωζώνης έχει στραμμένη την προσοχή του στην Ισπανία, λόγω του σαφώς μεγαλύτερου “ειδικού βάρους” που διαθέτει στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Ήδη το Σαββατοκύριακο η Αντιπολίτευση στην Πορτογαλία φρόντισε να μιλήσει ανοικτά για “ψευδή στοιχεία” για έλλειμμα και χρέος, κάνοντας ακόμα περισσότερους επενδυτές να στρέψουν τα βλέμματα τους στη Λισαβόνα. Ο ηγέτης του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών υποστήριξε ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη που παρουσιάζει η Πορογαλική Κυβέρνηση είναι πλαστά, καθώς το Δημόσιο χρέος βρίσκεται στο 112% του ΑΕΠ κι όχι στο 82% ενώ το έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού θα φτάσει το 9,5% κι όχι το 7,3%.

Από το ταμπλό του 20αρη και μέσω των δημοπρασιών, με θετικό πρόσημο διασώθηκε ο τίτλος της Motor Oil (+1,46%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του Τιτάνα.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Ταχ. Ταμιευτήριο (-6,03%) και Εθνική (-4,10%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, MIG και του 2% για Ελ. Πετρέλαια, Αγροτική, Eurobank, MPB.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά (!) φθάνοντας μέχρι τις 1501,39 μονάδες (10.30), όμως μετά τις 10.49 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1446,62 μονάδες (15.14) και αντιδρώντας σχετικά έκλεισε στις 1460,33 μονάδες με απώλειες 2,17%.

Εικόνα “αποκάλυψης” η τελική με 32 ανοδικές μετοχές έναντι 142 πτωτικών και 27 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 7 έως 18,75%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Όπως και στις Ελληνικές τραγωδίες, έτσι το Χ.Α. και η Ελληνική οικονομία χρειάζονται έναν “από μηχανής Θεό”, τονίζει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Όσο καθυστερεί η αποκατάσταση της επιτοκιακής ισορροπίας, τόσο θα συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται οι Αγορές των Χωρών που παρουσιάζουν οικονομικά προβλήματα, όπως είναι αυτές της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ.

Σε διεθνές επίπεδο, η Αμερικανική Αγορά αλλά και τα Χρηματιστήρια των ΗΠΑ συνεχίζουν να δίνουν την τάση στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, ωστόσο στην Ευρωζώνη υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση των Χωρών ανάλογα με την κατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών που παρουσιάζει η κάθε μία.

Στο εγχώριο μέτωπο, η προσαρμογή της Χώρας στα νέα δεδομένα που ορίζει η τρόικα θα είναι σκληρή για τους Έλληνες πολίτες και θα κρατήσει για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη.

Από τη στιγμή πάντως που η ανεργία αυξάνεται διαρκώς και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών συρρικνώνεται δραματικά, οι κοινωνικές αναταραχές θεωρούνται αναπόφευκτες και δεν αποκλείεται να αναγκάσουν την Κυβέρνηση να πάρει “δραματικές” αποφάσεις όσον αφορά την περαιτέρω παρουσία της Χώρας στην Ευρωζώνη, τονίζει ο κ. Χριστόπουλος.

Έκδηλα ανησυχητικά διαγράμματα διαπιστώνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό δείκτη σαν τελευταίο “οχυρό” δείχνουν οι 1344 μονάδες (κλείσιμο 29/6/2010, 1344,72 μονάδες), καθώς συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα από το εν λόγω όριο βάζουν σε δοκιμασία τις αμέσως επόμενες στηρίξεις στις 1277 (χαμηλό Μαρτίου 2003) και 1167 μονάδες (χαμηλό Μαρτίου 2009).

Για να αλλάξει κάτι σημαντικά επί το θετικότερον, πρέπει ο εν λόγω δείκτης να δώσει επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 1595 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1456 μονάδες.

“Βαριά” η διαγραμματική εικόνα και για τον τίτλο της Εθνικής, ο οποίος αν δώσει συνεχή κλεισίματα χαμηλότερα από την στήριξη των 6,80 ευρώ, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 6,40 ευρώ.

Στην περίπτωση του ΟΤΕ και αν η σημερινή σημαντική υποχώρηση μπορεί να θεωρηθεί “εντός προγράμματος” διόρθωση, η εικόνα θα επιδεινωθεί αν ο εν λόγω τίτλος δώσει κλεισίματα χαμηλότερα από την στήριξη των 6,20 ευρώ.

Ανησυχητικά τεχνικά μηνύματα και για τον ΟΠΑΠ, που έχασε την στήριξη των 12,40 ευρώ και πάρα πολλά όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθούν από την στήριξη των 12,00 ευρώ.

Τέλος όσον αφορά την μετοχή της Eurobank και σύμφωνα με την άποψη του κ. Μάνθου, ο εν λόγω τίτλος έχασε την στήριξη των 4,15 ευρώ, αλλά και το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ. Αν συνεχίσει πλαγιοκαθοδικά, η επόμενη στήριξη οριοθετείται στα 3,88 ευρώ.

Προβληματίζει η αδυναμία του Χ.Α. να αντιδράσει ουσιαστικά, ενώ όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι έρχεται η σειρά της Πόρτογαλίας, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Ο αναλυτής της Solidus Sec. επισημαίνει ότι ο σκόπελος της κρίσης χρέους του Ευρωπαϊκού Νότου φαντάζει ανυπέρβλητος, καθώς την Ιρλανδία που βρέθηκε στο επίκεντρο της αρνητικής δημοσιότητας ακολουθεί από κοντά και η Πορτογαλία, αν κρίνει κανείς από τα επίπεδα που διαπραγματεύονται τα spreads των 10ετών ομολόγων.

Μπορεί λοιπόν η κρίση χρέους της Ιρλανδίας στην τρέχουσα φάση να τείνει προς εξομάλυνση, αλλά το επόμενο κύμα (Πορτογαλία) φαίνεται πως είναι πολύ κοντά.

Επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι πλησιάζει και το τέλος του Νοεμβρίου, όπου κατά παράδοση κλείνουν αρκετές θέσεις ξένων θεσμικών ενόψει τέλους έτους και τη στιγμή μάλιστα που οι αποδόσεις σε S&P 500 και DAX μέχρι στιγμής κινούνται άνω του 12%.

Βέβαια μπορεί να ισχυρισθεί κανείς ότι οι συνθήκες ακόμα στο εξωτερικό μπορεί να μην παραπέμπουν ακόμα σε κάποια ουσιαστική διόρθωση (τιμές εμπορευμάτων, VIX, CDS εταιρικών ομολόγων), ωστόσο δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι την κρίση χρέους που συνεχίζει να πλήττει την Ευρώπη και αφετέρου τη διάθεση της Κίνας να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Εν κατακλείδι, η απουσία σημαντικού καταλύτη στο εξωτερικό που μπορεί να δώσει μια νέα ανοδική δυναμική στις Αγορές αναμφισβήτητα προβληματίζει, όπως άλλωστε και η αδυναμία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να αντιδράσει.

Από τεχνικής απόψεως, ο Γενικός Δείκτης κινείται εντός ενός τριγωνικού σχηματισμού διάρκειας 5 μηνών περίπου του οποίου το κάτω όριο βρίσκεται στις 1470 μονάδες και το πάνω όριο στις 1580 μονάδες, με την ουσιαστική διάσπαση των ορίων αυτών να αναμένεται σημαντική κίνηση του Δείκτη και τις αμέσως επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 1450 και 1415 μονάδες,

Την τρέχουσα εβδομάδα πλην των spreads, και των μακροοικονομικών στοιχείων, το ενδιαφέρον στο εσωτερικό θα εστιασθεί στα εταιρικά αποτελέσματα και στις όποιες ανακοινώσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης (αν υπάρξουν), εκτιμά ο κ. Πολυχρονέας.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα, έστω και αν ο όγκος συναλλαγών δεν παρουσίασε διαθέσεις σημαντικής βελτίωσης.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, διατηρώντας τις υποτιμήσεις στο 1,6%, ενώ μετά τις 17.00 σημειώθηκαν λίγες αγορές με υποτιμήσεις έως 1%.

Μικτές και λίγες οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6755, τιμή εκκαθάρισης 675,93) κινήθηκαν μεταξύ 669,5 και 702,75 μονάδων.

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (97400 Alpha Bank, 22700 Coca-Cola, 265600 Εθνική, 18200 ΕΧΑΕ, 18100 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6789), Alpha Bank (1275), Πειραιώς (1831), Eurobank (612), ΟΤΕ (1863), MIG (2842), Μυτιληναίος (419), Αγροτική (342), MPB (1157), ΔΕΗ (250), Κύπρου (600), Ταχ. Ταμιευτήριο (478), ΕΧΑΕ (755), Ιντρακόμ (115), Ελ. Πετρέλαια (115), Ελλάκτωρ (179), ΟΠΑΠ (249).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 22/11 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (136735 τεμ.), Eurobank (25429 τεμ.), Πειραιώς (6301 τεμ.), Alapis (30000 τεμ.), MIG (41581 τεμ.), Εθνική (252830 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Coca-Cola (12000 τεμ.), Κύπρου (85334 τεμ.), Πειραιώς (90000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7296289 τεμ.), Eurobank (14442857 τεμ.), Εθνική (7736031 τεμ.), Κύπρου (6494899 τεμ.), Πειραιώς (21075139 τεμ.), MPB (11154063 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 22/11/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: Επενδυτής: Citigroup Global Markets Limited. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (1.612.981) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,48%). Ημερομηνία απόκτησης: Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 19 Νοεμβρίου 2010.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v