Συντονισμένη πτώση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια

Εντείνονται οι απώλειες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια μετά την κυβερνητική κρίση στην Ιρλανδία. Στο -1,7% η Ισπανία, στο -0,7% η Πορτογαλία, στο -1,9% η Σοφοκλέους. Προβληματίζει η πτώση της Εθνικής.

Προβληματίζει η Εθνική Τράπεζα με τους πωλητές να πιέζουν έως και 3,9% χαμηλότερα την τιμή προς τα 6,80 ευρώ. Με την μετοχή της Εθνικής στο όριο της έσχατης στήριξης, είναι λογικό κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες να ρευστοποιούν εσπευσμένα θέσεις τους.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση πως ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση και των 6,80 ευρώ ανοίγει μια μεγάλη… κατηφόρα για τον τραπεζικό τίτλο.

Ωστόσο η συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό γύρω από την αναπροσαρμογή του ελληνικού χρέους, την πιθανή περίοδο επιμήκυνσης της χρονικής περιόδου πληρωμής και γενικότερα όλη αυτή η σεναριολογία, επιτείνουν την ήδη βεβαρυμένη κατάσταση.

Είναι ενδεικτικό πως ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα αποτίμησης μεγάλοι ξένοι οίκοι κρατούν αποστάσεις από τις ελληνικές τράπεζες. Πιο τελευταία και ίσως ενδεικτική η περίπτωση του ομίλου της Citi, καθώς δεν θεωρεί προσεγγίσιμους τους ελληνικούς ομίλους.

Πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε έως 1,75% προς τις 1.466 μονάδες, ο FTSE 20 προς τις 690 μονάδες.

Δεδομένης της πίεσης που δέχεται η μετοχή της Εθνικής αλλά και άλλες δεικτοβαρείς του Δείκτη, επανέρχεται το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης της αγοράς προς τις δυο στηρίξεις των 1.414 και 1.383 μονάδων.

Νευρικότητα επικρατούσε στην αγορά πριν από λίγο με το που γίνονταν γνωστή η είδηση της πτώσης της ιρλανδικής κυβέρνησης.

Πολλοί φοβούνται πως η δεύτερη φάση του προβλήματος μόλις τώρα ξεκινά.

Και όπως φαίνεται από την απόδοση των χρηματιστηρίων της ευρωπαϊκής περιφέρειας και της αγοράς ομολόγων, τα νεότερα μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v