Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το φόβο του... ντόμινο το ΧΑ

Ένα διαφορετικό…φαινόμενο ντόμινο- αυτή τη φορά- ζοφερό πλήττει τις ευρωαγορές και βυθίζει το ΧΑ προς τα ελάχιστα 12-13 ετίας. Προβληματίζει η αδυναμία της Εθνικής και η επιφυλακτική στάση των ξένων.

Ο φόβος του… ντόμινο πλανάται πάνω από τις ευρωαγορές και "βυθίζει" χαμηλότερα την ήδη "ταλαιπωρημένη" ελληνική αγορά.

Η απώλεια διαδοχικών σημαντικών στηρίξεων φέρνει τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα και των 1.470 μονάδων, τον FΤ 20 στις 689 με την Εθνική Τράπεζα να "πληρώνει τα σπασμένα" της έκθεσης της σε ελληνικά ομόλογα. Της μεγαλύτερης από κάθε άλλη ελληνική τράπεζα με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μία ευαίσθητη περίοδο, όπου η…παραμικρότερη αναφορά σε ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης, επιμήκυνσης ή ότι άλλο προαιρούνται οι δανειστές πλήττει άμεσα τους ελληνικούς ομίλους.

Δεν είναι τυχαίο, πως ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα αποτίμησης πολλοί ξένοι εξακολουθούν να κρατούν επιφυλακτική έως αρνητική στάση για τις ελληνικές τράπεζες, με ενδεικτική την τελευταία προσέγγιση της Citi.

Πολύ νωρίς για να επενδύσεις σε ελληνικές τράπεζες είναι ο τίτλος βασικής ενότητας- από τον επενδυτικό σχεδιασμό- του ξένου (όπως τον παρουσίασε εχθές ο Λάμπρος Παπαδόπουλος) και αυτό τη στιγμή που οι απώλειες για τις μετοχές του κλάδου ξεπερνούν ακόμη και το 70% από τα υψηλά 52 εβδομάδων.

Εξαιρετικά διαφωτιστικό, από αυτή την άποψη, το σχετικό θέμα των Στέφανου Κοτζαμάνη και Γιώργου Σαββάκη για… τραπεζική ασφυξία και μετά το 2013. Και βλέπουμε θα συμπληρώναμε εμείς.

Το πρόβλημα όμως προφανώς είναι ευρύτερο και δεν περιορίζεται πλέον στην ελληνική οικονομία ή την ιρλανδική ή…μεθαύριο ποιος ξέρει εάν θα "χτυπά" την πορτογαλική ή κάποιας άλλης χώρας της ευρωζώνης. Γιατί ακόμη είμαστε στα "διαχειρίσιμα ΑΕΠ" οικονομιών του μεγέθους των 150, 170 ή και 240 δισ. ευρώ.

Όμως, όπως ανέφεραν τελευταία και οι Financial Times ο φόβος, που διακατέχει ακόμη και τους πιο σκληρούς γερμανούς (της ομάδας Α Μέρκελ και της γραμμής Βερολίνου) αφορά σε μεγέθη ενός ισπανικού ΑΕΠ ή ενός… ιταλικού, οπότε η εικόνα που έχουμε μπροστά μας δεν δείχνει και τόσο αισιόδοξη.

Από αυτή την άποψη ενδιαφέρον έχει η ενδελεχής παρακολούθηση και της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου αλλά και της πορείας του DAX ειδικότερα τώρα που πλησιάζει προς τις 7.000 μονάδες (τα σχετικά διαγράμματα έχει επεξεργαστεί ο Σπύρος Παπαθανασίου από την Solidus ΑΧΕΠΕΥ). Περιοχή-στόχος, που έχει…ανιχνευθεί από την περίοδο που ο γερμανικός δείκτης κυμαίνονται στο εύρος των 5.950-6.280 μονάδων και σε διάστημα ελάχιστων μηνών επιβεβαιώνεται.

Από βραχυπρόθεσμης πλευράς η πλειονότητα των παικτών εμφανίζεται σίγουρη, καθώς έχει ανοίξει συμβολαιάκια "πώλησης" του FTSE 20, έχει δανεισθεί μερικά εκατομμύρια τραπεζικές μετοχές και με σχετικά φθηνό κόστος- χαμηλό (όπως θεωρούν ) ρίσκο περιμένει τα…χειρότερα-χαμηλότερα. Εκτίμηση μας είταν και παραμένει, πως η…γκανιότα δεν μπορεί να πληρώνει εσαεί ένα όλο και πιο εύκολο στοίχημα, που ποντάρουν όλο και περισσότεροι.

Σε σημείο, που εχθές ορισμένοι προεξοφλούσαν την…απνευστί υποχώρηση του ΧΑ χαμηλότερα και των 1.410 μονάδων και σε αυτή την φάση των αγορών την επιβεβαίωση ή όχι των ελάχιστων τιμών 12-13 ετίας. Με την χθεσινή αδύναμη- και τεχνικά- εικόνα της Εθνικής (κυρίως) και τις συνεχιζόμενες πωλήσεις- πιέσεις και ξένων και εγχώριων παιχτών ο στοιχηματισμός τους παραδείχνει εύκολος.

Για να δούμε, καθώς τα μηνύματα από τις αγορές είναι και σήμερα αμφίσημα….

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v