Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ και ΟΠΑΠ κράτησαν τα προσχήματα στο Χ.Α.

Οι τίτλοι των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έκαναν το κατά δύναμη προκειμένου να αποτρέψουν τα χειρότερα για τον ΓΔ, αντισταθμίζοντας εν μέρει τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Στα 6,56 ευρώ η ΕΤΕ με πτώση 3,39%.

Οι τίτλοι των Οργανισμών Τηλεπικοινωνιών και Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου, με τον δεύτερο να κινείται καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης με θετικό πρόσημο, έκαναν το κατά δύναμη προκειμένου να αποτρέψουν τα χειρότερα για τον Γενικό Δείκτη, την ίδια ώρα συνεχίστηκαν οι πιέσεις στους περισσότερους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, ενώ και η εικόνα των διεθνών Αγορών δεν δείχνει να βρίσκεται στα καλύτερά της.

Ξεκινώντας από το Ελληνικό Χρηματιστήριο που συνεχίζει να δίνει εικόνα Αγοράς όπου οι αγοραστές έχουν αναλάβει τον ρόλο να “παρίστανται διακριτικά” και οι πωλητές να έχουν την ειδησεογραφία και την ψυχολογία με το μέρος τους, συνεχίζεται η πίεση σε Δεικτοβαρείς τίτλους και πολύ περισσότερο η “ασέλγεια” σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης που “ανάγκασε” FTSES και δείκτη μεσαίας – μικρής κεφαλαιοποίησης να κλείσουν σε νέα ιστορικά χαμηλά (!)

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, το μίγμα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της αρνητικά διακείμενης ψυχολογίας, σε συνδυασμό με την πιθανή υποτιμητική κερδοσκοπία, αλλά και το γεωπολιτικό ρίσκο που φαίνεται να προκύπτει από την ένταση στις σχέσεις Βόρειας και Νότιας Κορέας, θεωρείται εκρηκτικό και για τα δεδομένα της Σοφοκλέους “δυσκολοκατάβλητο”.

Χωρίς να αποκλείεται κάποια στιγμή η εγχώρια Αγορά να δώσει ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, επικρατεί η βεβαιότητα ότι η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου θα παραμείνει εξαιρετικά χαμηλή και το καθοδικό ρίσκο δεν θα εκλείψει παρά μόνο αν στο εγχώριο δημοσιονομικό μέτωπο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ανακύψουν θετικοί καταλύτες που μπορούν να αναστρέψουν την αρνητική ψυχολογία.

Μέχρι τότε η αναζωπυρούμενη κινδυνολογία περί αναδιάρθρωσης του χρέους και πιθανής χρεοκοπίας της Χώρας, θα διατηρήσει εξαιρετικά αβέβαιες τις βραχυχρόνιες προοπτικές. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι τα προβλήματα με τις δημοσιονομικά ασθενέστερες Χώρες της Ευρωζώνης δεν έχουν ξεπερασθεί και η φημολογία οργιάζει.

Ασφαλώς σημαντικό ρόλο συνεχίζει να παίζει και η αρνητική “εισαγόμενη” ειδησεογραφία – εκτιμήσεις από ξένους οίκους, για αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του Κράτους το προσεχές διάστημα, που έχουν δημιουργήσει εκ νέου ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα στην Αγορά.

Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της Αγοράς που σπεύδουν να επισημάνουν ότι για πολλοστή φορά γινόμαστε θεατές των καταστροφικών συνεπειών της ασυμφωνίας και κωλυσιεργίας των Ευρωπαίων ηγετών για πράγματα τα οποία σε βάθος χρόνου θα είναι αναπόφευκτα.

Σκωτζέζικο ντους” και από την τρόικα η οποία ναι μεν έδωσε το “πράσινο” φως για την εκταμίευση της τρίτης δόσης, αλλά ζήτησε διαρθρωτικές αλλαγές, ακόμη και εθελούσια έξοδο δημοσίων υπαλλήλων εν όψει τη τέταρτης δόσης του Μαρτίου. Εξετάζεται είτε η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων είτε ακόμα κι ένα νέο μνημόνιο, είπε ο Π. Τόμσεν, δίνοντας πρόσκαιρη και εξαιρετικά βραχύβια ενδοσυνεδριακή ανοδική αντίδραση στο Χ.Α.

Την συμφωνία της Κομισιόν σε ενδεχόμενο πρόσθετο δανεισμό της Ελλάδας, εάν χρειαστεί, επεσήμανε και ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ,

Αναφορικά με τα σενάρια επιμήκυνσης-σύναψης νέου δανείου ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι η Κυβέρνηση εμμένει σταθερή στο στόχο της να βγει στις Αγορές το 2011 (!) Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι το 2012 και το 2013 θα είναι δύο δύσκολα χρόνια από πλευράς δανειακών αναγκών και είναι καλό που η πρόταση του ΔΝΤ μπαίνει στο τραπέζι. Εξήγησε ότι το διεθνές τοπίο είναι πολύ ρευστό, καθώς κανείς δεν ξέρει ποιες θα είναι οι εξελίξεις σε έξι μήνες (!)

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι μία τελευταία προσπάθεια αντίδρασης στο Χ.Α. ξεκίνησε στις 16.32, όμως και αυτή δεν κράτησε περισσότερο από 12 λεπτά, καθώς οι πωλητές σε ρόλο “big brother” έδωσαν εκ νέου το παρόν.

Καμία ουσιαστική βοήθεια και από τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τις Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Εθνική, Κύπρου και MIG και πολύ κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό τις Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο, MPB, Motor Oil.

Δεν σημειώθηκαν ανακατατάξεις στην πρώτη οκτάδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., όμως αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η Coca-Cola διεύρυνε σημαντικά την διαφορά της από την Εθνική, ενώ ΟΠΑΠ και ΟΤΕ δείχνουν να απομακρύνονται των υπολοίπων των οποίων η κεφαλαιοποίηση έχει υποχωρήσει σημαντικά χαμηλότερα των 3 δισ ευρώ: Coca-Cola (7,12 δισ), Εθνική (6,27 δισ), ΟΠΑΠ (3,96 δισ), ΟΤΕ (3,27 δισ), ΔΕΗ (2,77 δισ), Κύπρου (2,64 δισ), Alpha Bank (2,42 δισ), Eurobank (2,10 δισ).

Εν τω μεταξύ οι δηλώσεις και οι εξελίξεις εντός της Ευρωζώνης συνεχίζουν την πίεση στο ευρώ, ενώ εξαιρετικά επιφυλακτικές δείχνουν οι περισσότερες διεθνείς Αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, την αντίθεσή του στην είσοδο της Χώρας του στην Ευρωζώνη επανέλαβε ο πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας, Βάτσλαβ Κλάους.

“Ειδικά μετά από την κρίση του ευρώ αυτό το έτος, δεν υπάρχει καμία σαφώς καθορισμένη ομάδα στην Τσεχική Δημοκρατία, ούτε η Κυβέρνηση, ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε η Κεντρική Τράπεζα, που θα συνιστούσε την είσοδό μας στη ζώνη του ευρώ στο εγγύς μέλλον”, δήλωσε ο κ. Κλάους, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο Τσέχος πρόεδρος σημείωσε ότι η Πράγα δεν αισθάνθηκε “καμία χαρά να ανακαλύπτει στη ζώνη του ευρώ το ένα πρόβλημα μετά το άλλο” (!)

Από την άλλη και μέχρι νεωτέρας δείχνουν να εξομαλύνονται οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιρλανδία, με τις εκλογές να πηγαίνουν μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού σύμφωνα με δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Χώρας Brian Cowen.

Επίσης σε μία ρηξικέλευθη δήλωση για την ενότητα της Ευρωζώνης, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών διαμηνύει πως "διακυβεύεται η ενότητα της Ευρωζώνης". "Αντιμετωπίζουμε ένα δύσκολο περιβάλλον" δήλωσε ο κ. Schaeuble μιλώντας στο Γερμανικό Κοινοβούλιο και συμπλήρωσε: "Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι διακυβεύεται το ενιαίο μας νόμισμα και πως πρέπει να αναλάβουμε την υπευθυνότητα. "Εάν δεν μπορέσουμε να το υπερασπιστούμε μακροπρόθεσμα ως ένα σταθερό νόμισμα, τότε οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες" προειδοποίησε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών.

"Η Γερμανία δεν κολυμπάει στο χρήμα", δήλωσε ρητά ο κ. Wolfgang Schaeuble και συμπλήρωσε πως "αντιθέτως, βουλιάζουμε στα χρέη".

Ανυποχώρητη στη θέση της για επιμερισμό του κόστους διάσωσης μιας Χώρας από το μηχανισμό στήριξης, και σε ιδιώτες επενδυτές, εμφανίστηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το Reuters. Η κ. Μέρκελ επεσήμανε τους κινδύνους για το ευρώ από την Ιρλανδική κρίση, η οποία, όπως αναφέρει, δεν είναι ίδια με την Ελληνική, αλλά είναι το ίδιο ανησυχητική.

"Ο καλύτερος Ευρωπαίος δεν είναι πάντα αυτός που σπεύδει να βοηθήσει πρώτος", τόνισε, απαντώντας στους επικριτές της για τη σκληρή στάση της Γερμανίας στην κρίση χρέους των Χωρών της Ε.Ε.

Αρνητικά τα μηνύματα και από τις Αγορές ομολόγων, καθώς δεν είναι καθόλου λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι το σχέδιο της Ιρλανδίας να αναζητήσει διάσωση από την Ευρώπη, ρισκάρει να κλιμακώσει αντί να κατευνάσει τις ανησυχίες για την κρατική κρίση χρέους, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις χώρες της Νότιας Ευρώπης με υψηλό έλλειμμα, με κύρια την Πορτογαλία.

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, η απόφαση της Ιρλανδίας να αιτηθεί επείγουσας βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν έκανε και πολλά ώστε να αντιστρέψει την ανοδική πορεία στο κόστος δανεισμού, με τους επενδυτές να στρέφουν ήδη την προσοχή τους στην Πορτογαλία, η οποία δεν έχει μειώσει τις δαπάνες και έχει σχεδόν μηδενική ανάπτυξη, εδώ και μια δεκαετία.

“Μετά από την Πορτογαλία, η επόμενη ερώτηση θα αφορά στην Ισπανία και στην Ιταλία, και μετά στη Γαλλία, και ύστερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, επισημαίνει η Barclays Capital και προσθέτει: ”Η Ισπανία είναι κάπως μεγάλη για να διασωθεί, το μέγεθος μιας τέτοιας διάσωσης απαιτεί τη χρήση όλων των διαθέσιμων κεφαλαίων, και μετά, έχεις και την Ιταλία, σε μια κατάσταση μετάδοσης που το ευρώ τίθεται από μόνο του σε αμφισβήτηση”.

Το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι η Ισπανία σε διάστημα τριών ετών πρέπει να αποπληρώσει 150 δισ. ευρώ, συν το κόστος που προκύπτει από την χρηματοδότηση του τρίτου μεγαλύτερου ελλείμματος του προϋπολογισμού, στην Ευρωζώνη. Μια διάσωση της Ισπανίας, θα “στράγγιζε” στην κυριολεξία τον μηχανισμό των 750 δισ. ευρώ της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Αντίστοιχο ρίσκο μετάδοσης διαβλέπει για την Πορτογαλία και η Commerzbank, τονίζοντας πως η Χώρα θα ακολουθήσει την Ιρλανδία σε διάσωση από την ΕΕ.

“Είναι αναπόφευκτο ότι η Πορτογαλία θα ζητήσει βοήθεια”, δηλώνει η Ignis Asset Management, η οποία διαχειρίζεται 110 δισ. δολάρια.

Ακόμη, η Royal Bank of Canada Europe, δηλώνει πως αναμένει η Πορτογαλία να ζητήσει βοήθεια, το αργότερο μέχρι το α΄ τρίμηνο του 2011.

Οι αναλυτές της JPMorgan Chase αναμένουν την υποχώρηση του ευρώ κάτω από τα 1,30 ή και στα 1,29 δολάρια για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο, με βάση τεχνική ανάλυση.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι το πακέτο διάσωσης της Ιρλανδίας θα φθάσει στα 95 δισ. ευρώ, αποτυγχάνοντας να περιορίσει τις κερδοσκοπικές κινήσεις που προεξοφλούν ότι η Πορτογαλία και η Ισπανία θα ακολουθήσουν το δρόμο της Ιρλανδίας και της Ελλάδας.

Με αυτά τα δεδομένα ήταν μάλλον αναπόφευκτο τα spreads να ανακόψουν την ανηφορική τους πορεία, με το Ελληνικό 10ετές να ξεπερνά τις 940 μονάδες βάσης, το Πορτογαλικό της 430, το Ιρλανδικό τις 595 και το Ισπανικό τις 228 (νέο υψηλό τουλάχιστον δεκαετίας).

Ακόμα χειρότερη η εικόνα στα CDS 5ετίας, όπου η πρώτη δεκάδα των υποψήφιων προς πτώχευση Χωρών δείχνει πολλά και διαμορφώνεται ως εξής: Βενεζουέλα (1140), Ελλάδα (1062), Αργεντινή (678), Ιρλανδία (547), Ουκρανία (541), Πορτογαλία (460), Ντουμπάι (413), Ουγγαρία (327), Ρουμανία (293) και Ισπανία (289).

Με τις ανησυχίες να “περικυκλώνουν” τις Αγορές, μάλλον εύκολα τα Χρηματιστήρια αγνόησαν τα λίγα θετικά μακροοικονομικά νέα, ενώ στον ίδιο αρνητικό βηματισμό ήταν και το ξεκίνημα της Wall Street.

Έτσι, απροσδόκητη ενίσχυση του ΡΜΙ Ευρωζώνης καταγράφηκε τον Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ Ευρωζώνης ενισχύθηκε τον Νοέμβριο στο 55.2 από 53,3 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές, βάσει δημοσκόπησης του Reuters, προέβλεπαν αντιθέτως, περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη στο 53,1.

Επίσης η παραγωγή της Αμερικανικής οικονομίας αναπτύχθηκε ελαφρώς περισσότερο απ' όσο αναμενόταν, κατά 2,5% στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με την αναθεωρημένη μέτρηση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,4%.

Αυτό δεν σημαίνει ότι εξέλειπαν οι αρνητικές εκτιμήσεις και μεταξύ αυτών και η γνωστή “bearish” Meredith Whitney που εκτιμά ότι στο κλείσιμο 5.000 υποκαταστημάτων θα προχωρήσουν οι Αμερικανικές Τράπεζες μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Όπως υποστηρίζει η κ. Whitney σε έκθεσή της, ο Αμερικανικός Τραπεζικός κλάδος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μείωση της κερδοφορίας και με περιορισμό της ζήτησης για δάνεια αλλά και με την εξασθένηση των εσόδων από προμήθειες, συνεπεία των νέων κανονισμών. Επίσης, πιστεύει ότι οι χρηματιστηριακές εταιρείες ίσως προχωρήσουν σε 80.000 απολύσεις μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Επιστρέφοντας στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό και ειδικότερα στο ταμπλό των Τραπεζών οι οποίες κατά συντριπτική πλειονότητα συνέχισαν να πιέζονται, αξίζει να αναφερθεί ότι ο κλαδικός τους δείκτης κινείται σε χαμηλά 20μηνου και η απώλεια του τελευταίου “οχυρό” των 1344 μονάδων (κλείσιμο 29/6/2010, 1344,72 μονάδες), βάζει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη που εντοπίζεται στις 1277 (χαμηλό Μαρτίου 2003).

Όσοι συνεχίζουν να προχωρούν σε σημαντικές μειώσεις θέσεων, εκτιμούν ότι δείχνει εξαιρετικά δύσκολο το εγχώριο Τραπεζικό σύστημα να μπορέσει να πάψει να είναι “διασωληνωμένο” την δεξαμενή ρευστότητας της ΕΚΤ και αυτό θα αναγκάσει και τις υπόλοιπες Ελληνικές Τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα σε αυξήσεις κεφαλαίου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την “ταλαιπωρημένη” και εξαιρετικά “ρηχή” Χρηματιστηριακή Αγορά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η σημερινή έκθεση της Unicredit που σημειώνει ότι “η Alpha Bank θα είναι η επόμενη Eλληνική Tράπεζα η οποία θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, εντός του α' τριμήνου του 2011, μετά την Πειραιώς και θα ακολουθήσει η, Eurobank πιθανόν εντός του β' τριμήνου.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Εθνική είναι η μόνη Τράπεζα με ισολογισμό αρκετά ισχυρό ώστε να αντιμετωπίσει πιθανές οικονομικές "καταιγίδες". Όπως αναφέρει, μετά τη Βασιλεία ΙΙΙ, τα βασικά εποπτικά κεφάλαια όλων των Ελληνικών Τραπεζών θα υπερβαίνουν το 8%. Ωστόσο, με βάση ένα σενάριο αναδιάρθρωσης Ελληνικού χρέους (με επιβολή “haircut” 23%), η Unicredit εκτιμά ότι όλες οι Τράπεζες, εκτός της Εθνικής, θα χρειαστούν περαιτέρω κεφάλαια για να διατηρηθεί ο δείκτης Tier I άνω του 8%. Ειδικότερα, εκτιμά ότι η Alpha Bank θα χρειαστεί 500 εκατ. ευρώ, η Eurobank 1 δισ. ευρώ και η Πειραιώς κεφάλαια 1 δισ. ευρώ.

Από το ταμπλό του 20αρη, όπως προαναφέρθηκε, ξεχώρισαν οι ΟΤΕ (+2,62%) και ΟΠΑΠ (+2,48%). Με λιγότερα κέρδη και θετικό πρόσημο έκλεισαν οι Βιοχάλκο και Coca-Cola και αμετάβλητος ο τίτλος του Τιτάνα.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για MIG (-4,84%) και Εθνική (-3,39%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολούθησαν οι Ελ. Πετρέλαια και Motor Oil και του 1% οι ΔΕΗ, Αγροτική, Κύπρου, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, Eurobank. Με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιποι τίτλοι του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικές φθάνοντας στο χαμηλό ημέρας των 1446,95 μονάδων (10.51). Άμεση αντίδραση και γύρισμα σε θετικό πρόσημο μέχρι τις 1471,49 μονάδες (11.41) και νέα υποχώρηση μέχρι τις 1448,17 μονάδες (15.02).

Νέα αντίδραση και στιγμιαία θετικό πρόσημο μέχρι τις 1460,52 μονάδες (16.48), οι πωλητές δηλώνουν παρόντες και ο Δείκτης κατρακυλάει στις 1447,05 μονάδες (16.58), για να κλείσει τελικά στις 1451,45 μονάδες με απώλειες 0,61%, ενώ ο τζίρος σαφώς ενισχυμένος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων 8 συνεδριάσεων) ξεπέρασε τα 114 εκατ. από τα οποία τα 13 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κακή η τελική εικόνα με 51 ανοδικές μετοχές έναντι 106 πτωτικών και 33 τίτλοι που έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 18,11%.

Από τους λίγους διακριθέντες θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν οι Forthnet (μετά το “πακέτο” των 7300000 τεμ. που έγινε στα 0,36 ευρώ), Kleeman (έδειξε να τελείωσε η προσφορά και πιθανόν να δώσει αντίδραση αγνώστου διαρκείας) και για τους “λάτρεις της αδρεναλίνης” ο Τσουκαρίδης (!)


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Πολύ κοντά στο όριο να μηδενίσει βρίσκεται η ψυχολογία της Αγοράς, τονίζει εξαιρετικά ανήσυχος ο Δημήτρης Τζάνας.

Τόσο τα “εισαγόμενα” μηνύματα, όσο και οι εσωτερικές ανησυχίες σε συνδυασμό με την μη σωστή διαχείριση του εγχώριου δημοσιονομικού προβλήματος, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που τείνει να εξαλείψει και τις τελευταίες “ρανίδες” αισιοδοξίας στο Χ.Α. (!)

Από την άλλη φαίνονται να μηδενίζονται τα χρονικά περιθώρια που έχει το Κράτος προκειμένου να λάβει μέτρα ενίσχυσης της Κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της Proton Bank, η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση είναι περισσότερο και από δραματική και οι βασικοί μέτοχοι πρέπει να δουν άμεσα το πρόβλημα και να μην παραμένουν αμέτοχοι στην συνεχιζόμενη αποψίλωση των αποτιμήσεων.

Δυστυχώς μέχρι στιγμής η συντριπτική πλειονότητα των βασικών μετόχων συνεχίζει να τηρεί “σιγή ιχθύος” για το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, ενώ ίσως χρειάζεται και πιο ουσιώδης “παρουσία” στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Η πτώση του οχυρού των 1470 μονάδων και η αύξηση της μεταβλητότητας έχει μετατοπίσει το καθοδικό περιθώριο προς την περιοχή των 1380 μονάδων αφού δεν διαφαίνεται κάποιο ενδιάμεσο επίπεδο ισορροπίας και το περιεχόμενο της ειδησεογραφίας παραμένει σχεδόν μονότονα απαισιόδοξο, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η προσέγγιση των χαμηλών έτους υπό την πίεση της πολύ αρνητικής ψυχολογίας φαίνεται στην παρούσα φάση ότι αποτελεί ένα άμεσο ενδεχόμενο ενώ η δυναμική της πτώσης ενδεχομένως να συνεχιστεί με πιθανό όριο στήριξης τις 1435 μονάδες.

Σε οποιοδήποτε κλείσιμο κάτω από τις 1480 μονάδες ο Γενικός Δείκτης θα αυξήσει το ενδεχόμενο συνέχισης της καθοδικής κίνησης και ως εκ τούτου θα ήμασταν θετικοί στην μερική μείωση θέσεων χωρίς να παραγνωρίζεται ή να αγνοείται η χαμηλή αποτίμηση της Αγοράς.

Η μείωση αφορά μόνο ένα μέρος του χαρτοφυλακίου (~25%) με στόχο την επαναγορά του σε χαμηλότερα επίπεδα, εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Πιέσεων συνέχεια, εν μέσω μεταβλητότητας, που βοήθησε στην σημαντική αύξηση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 1,3%.

Μικτές κινήσεις με ελαφρώς περισσότερες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13241, τιμή εκκαθάρισης 671,48) κινήθηκαν μεταξύ 663,5 και 687 μονάδων.

Αυξήθηκε σημαντικά ο δανεισμός τίτλων (645400 Alpha Bank, 11700 Coca-Cola, 279000 Εθνική, 21400 ΟΠΑΠ, 334500 MIG, 36700 Eurobank, 15000 Intralot, 14400 Ταχ. Ταμιευτήριο, 16200 ΟΤΕ, 5800 Ελ. Πετρέλαια, 5600 Βιοχάλκο, 10800 Ελλάκτωρ, 141700 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6514), Alpha Bank (1514), Πειραιώς (2016), Eurobank (772), ΟΤΕ (2023), MIG (2149), Μυτιληναίος (262), Αγροτική (675), MPB (950), Κύπρου (530), Ταχ. Ταμιευτήριο (468), ΕΧΑΕ (213), Ιντρακόμ (146), Ελλάκτωρ (117), ΟΠΑΠ (262), Τιτάν (119).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 23/11 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (211545 τεμ.), MIG (208419 τεμ.), Εθνική (18886 τεμ.), Intralot (15000 τεμ.), ΟΤΕ (6717 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Coca-Cola (20000 τεμ.), Πειραιώς (47000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7329589 τεμ.), Eurobank (14447557 τεμ.), Εθνική (7857631 τεμ.), Κύπρου (6502999 τεμ.), Πειραιώς (21075139 τεμ.), MPB (11259763 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 23/11/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: Επενδυτής: Citigroup Global Markets Limited. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (1.602.981) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,48%). Ημερομηνία απόκτησης: Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 22 Νοεμβρίου 2010.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v