Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διορθώνει η ΕΤΕ στα 6,4€… χάνει τις 680 ο FT 20

Ούτε μία τεχνικής μορφής…. ανάσα δεν μπορεί να πάρει η Σοφοκλέους. Συνέχεια της διόρθωσης για την Εθνικής προς τα 6,4 ευρώ, απώλειες και για τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 20. Χαμηλότερα και των 780 μονάδων ο δείκτης.

Συνέχεια στην διόρθωση με το… καλημέρα. Βασικοί δείκτες, μετοχές άνοιξαν από χαμηλότερες τιμές με αποτέλεσμα λίγο μετά τις 11:10 ο μεν Γενικός να υποχωρεί προς τις 1.438 ο δε FTSE 20 στις 677 μονάδες. Με την αξία των συναλλαγών στα 16,6 εκατ. ευρώ από τα οποία 11,2 εκατ. ευρώ μόνο στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Με εμφανή σταθερό πωλητή στον τραπεζικό τίτλο, πολύ δύσκολα θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο καθώς η τιμή υποχωρεί προς τα 6,4 ευρώ με ό τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια. Βεβαρημένη η βραχυπρόθεσμη τάση για τον τίτλο, πιέζει χαμηλότερα και των 780 μονάδων τον 20άρη αλλά με τους πωλητές να παραμένουν προσεκτικοί.

Με απώλειες 0,9% για τον Γενικό Δείκτη μετά από 50 λεπτά συνεδρίασης και τις μη τραπεζικές μετοχές να υποχωρούν το ΧΑ εμφανίζεται όλο και πιο αδύναμο. Ακόμη και για μία τεχνικής μορφής αντίδραση-ανάσα τη στιγμή που ο DAX στην Φραγκφούρτη αντιδρά οριακά προς τις 6.705 μονάδες αι το ευρώ διορθώνει προς τα 1,33$.

Αναμφίβολα δύσκολη η συγκυρία και δυσκολότερη η συνέχεια με τα όσα διαδραματίζονται στην «ευρωπαϊκή περιφέρεια» και το νέο γύρο εσωστρέφειας- αμφισβήτησης έχει ανοίξει στην εγχώριο αγορά.

Αυτό γιατί κατά την εκτίμηση κορυφαίων επιχειρηματικών παραγόντων η κόντρα μεταξύ… νεοφιλελεύθερων και… κοινωνιστών στην κυβέρνηση, οι συνέπειες της αντιπαράθεσης υπουργών για τις συλλογικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις και το περιθώριο διαπραγμάτευσης με την τρόικα βαθαίνει το υφιστάμενο χάσμα.

Σταθεροί πωλητές οι ξένοι ακόμη και στα 4,45 ευρώ της Alpha Bank και παρά το ότι η μετοχή υποχωρεί ήδη 45,7% από την αρχή του έτους. Το ίδιο παρατηρείται και στη μετοχή της Euroank καθώς υποχωρεί στα 3,88 ευρώ μετρώντας απώλειες 50,7% από την αρχή του έτους. Όμως πωλητές παραμένουν και στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, που την ίδια περίοδο χάνει 62,8% και 70,6% σε διάστημα 52 εβδομάδων.

Πωλήσεις που δικαιολογούνται και από τις υψηλές θέσεις δανεισμένων μετοχών και το πλήθος των Συμβολαίων πώλησης σε ΣΜΕ του δείκτη και δεικτοβαρών μετοχών.

Προσώρας οι πωλητές, του ΧΠΑ, κερδίζουν ακόμη έναν γύρο κόντρα σε όσους επιμένουν να μην shortάρουν την αγορά με τον ΟΤΕ να διορθώνει στα 6,60 ευρώ, τον ΟΠΑΠ στα 12,23 ευρώ και τη ΔΕΗ στα 11,85 ευρώ.

Από τις μετοχές του FTSE 20 διασώζονται μόλις τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Motor Oil, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Jumbo.

Από τη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν το -5,2% της Γενικής Τράπεζας στα 1,21 ευρώ, το -2,4% της Forthnet στα 0,41 ευρώ, η πίεση σε Alapis-Proton Bank, οι πωλητές σε J&P Άβαξ, Μηχανική (στα 0,32 ευρώ), η υποχώρηση του Βωβού στα 1,52 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v