Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Παίζεται η στήριξη των 670-680 για τον 20άρη

Σήμερα – αύριο θα επιβεβαιωθεί (ή όχι) η ανθεκτικότητα των 670-680 μονάδων για τον FTSE-20. Κλειδί τα 6,4 – 6,6 € για την ΕΤΕ, αλλά και τα αποτελέσματα τριμήνου μη τραπεζικών ομίλων του FTSE-20. Κλειστή σήμερα η Wall Street.

Οι δημοπρασίες δεν στήριξαν την άνοδο, σύμφωνα με το χθεσινό σχόλιο του Θ. Σταυρόπουλου.

Με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται οριακά χαμηλότερα στις 1.450,8 και τον FTSE-20 με μικρή αντίδραση στις 685 μονάδες.

Με χαμηλό τις 674,5 για τον 20άρη σώθηκε και χθες μία από τις… έσχατες στηρίξεις, κάτι που τηρουμένων των αναλογιών σημειώθηκε και για τον Γ.Δ. στις 1.435.

Μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση αρκετοί «πωλητές» αναθεωρούν την εκτίμησή τους για άμεση υποχώρηση του ΧΑ προς τις 1.414 και 1.383 μονάδες και περιμένουν σήμερα – αύριο μην τυχόν και διαμορφωθεί τάση αναστροφής.

Σύμφωνα με τον φίλο Στέφανο (deiktes) «Οριακή διάσπαση του επιπέδου των 1.452 μονάδων με τις τιμές να έχουν προσεγγίσει τα επίπεδα – στόχους παραπέμπουν σε επιχειρούμενη δημιουργία σχηματισμού αντιστροφής.

Είναι ο σχηματισμός που από τη συνεδρίαση της 24/11 μονοπωλεί το ενδιαφέρον, που διαρκεί και σήμερα – αύριο».

Ούτως ή άλλως, το ΧΑ κινείται και στον ρυθμό της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τριμήνου και ενώ οι ευρωαγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις από την Ιρλανδία.

Στα 66,7 εκατ. ευρώ τα κέρδη 9μήνου για τη Motor Oil, περιορίστηκαν οι ζημιές για τη Σιδενόρ στο 9μηνο, ενώ στα 72 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη τριμήνου για τα ΕΛΠΕ.

Παράλληλα, επιχειρήσεις όπως ο Φουρλής… αντιστέκονται στην κρίση με μείωση κόστους, ενώ η Ολυμπία Οδός παραδέχεται και τυπικά πως το έργο κατασκευής των οδικών αξόνων Πελοποννήσου πηγαίνει δύο χρόνια πίσω.

Όμως, από τα… ερωτήματα που απασχολούν την αγορά, το ένα σχετίζεται με το «άφαντο» πακέτο της Forthnet και το δεύτερο με τις κινήσεις της Citibank στην ελληνική αγορά.

Μόλις λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση του επενδυτικού σχεδιασμού της για την ελληνική αγορά, η Citi ανακοινώνει πως προχωρά σε κλείσιμο 31 από τα 72 καταστήματα που λειτουργούν στην εγχώριο αγορά.

Καλύτερη επιβεβαίωση πως ο αμερικανικός, και συχνά διορατικός οίκος, δεν… βλέπει σημαντικά περιθώρια κέρδους στη λιανική τραπεζική, δεν υπάρχει.

Κάτι που παραδέχονται άλλωστε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις και Έλληνες τραπεζίτες, μεγαλομέτοχοι ιδιωτικών ομίλων.

Κάτι που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, ως βεβαιότητα πλέον, στη στάση μας έναντι του τραπεζικού κλάδου και χρηματιστηριακά.

Ας μην διαφεύγει της προσοχής μας πως ακόμη και σε επίπεδα 50-60% χαμηλότερα από την αρχή του έτους και 60-75% κάτω από τα υψηλά 52 εβδομάδων, οι πωλητές στις ελληνικές τράπεζες επιμένουν.

Όπως επίσης, γεγονός είναι η μεταστροφή ενδιαφέροντος και μεταφορά μέρους της ρευστότητας σταδιακά σε επιλεγμένες μετοχές εταιριών του FTSE-20 και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Κυρίως εκείνων που δραστηριοποιούνται και εκτός Ελλάδος, που έχουν διασπορά χαρτοφυλακίου σε αγορές – κωδικούς προϊόντων, ενεργές γραμμές χρηματοδότησης και συμφωνίες δανεισμού – αναχρηματοδότησης, περισσότερο με ξένες, παρά με ελληνικές τράπεζες.

Όπως επίσης, όμιλοι αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις που διαθέτουν είτε ισχυρά πάγια, περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να αξιοποιηθούν και βεβαίως συμμετοχές με προστιθέμενη αξία.

Και ευτυχώς εισηγμένες, που πληρούν αυτές ή κάποιες από αυτές τις προϋποθέσεις υπάρχουν τουλάχιστον 20-25 στο ΧΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v