Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ η “ψαλίδα” 3Ε – ΕΤΕ

Σε χαμηλό 91 μηνών η μετοχή της Εθνικής με αποτέλεσμα να υπολείπεται πλέον 1 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση από την 3Ε. Οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Eurobank απέτρεψαν τα χειρότερα σε μία ημέρα με χαμηλό τζίρο 52 συνεδριάσεων.

ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Eurobank απέτρεψαν τα χειρότερα, για τον Γενικό Δείκτη, σε μία συνεδρίαση που κινήθηκε με εντυπωσιακή ευκολία σε χαμηλότερα επίπεδα, όταν μετά τις 15.55 ανέλαβαν μικρές πρωτοβουλίες οι εν δυνάμει πωλητές.

Ασφαλώς και το ημερήσιο διάγραμμα, μέχρι την ώρα που οι πωλητές έδωσαν το παρόν, παρέπεμπε σε ανησυχίες, αφού κάθε επόμενη κορυφή ήταν χαμηλότερη της προηγούμενης, ενώ ο χαμηλός τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 52 συνεδριάσεων), λόγω και της αργίας στην Wall Street (ημέρα ευχαριστιών), δεν απέτρεψε ακόμα μία μίνι καταστροφή των αποτιμήσεων.

Δυστυχώς στην παρούσα φάση και ανεξάρτητα των “εισαγόμενων” εκθέσεων – εκτιμήσεων, σαν μόνο σίγουρο δείχνει ότι το Χ.Α. αντικατοπτρίζει το κλίμα και την ψυχολογία της Αγοράς.

Σημαντικά επιβαρυντική για την ψυχολογία των όποιων εμπλεκομένων και η εικόνα της Εθνικής που όχι μόνο έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και γύρισε πίσω 91 μήνες (σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) το επόμενο χαμηλότερο κλείσιμο στην συνεδρίαση της 29/4/2003), αλλά πλέον απέχει σε κεφαλαιοποίηση περισσότερο από 1 δισ ευρώ από την πρώτη Coca-Cola, παρά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου (Coca-Cola 7,10 δισ, Εθνική 6,09 δισ).

Η πρόσφατη κίνηση της Πειραιώς (πρόγραμμα προσωρινής αργίας με 40%-50% του μισθού) και η ακόμα πιο πρόσφατη κίνηση της Citibank (μείωση κατά περίπου 50% της παρουσίας της στην Ελληνική Αγορά), δείχνει, αν μη τι άλλο ότι ακόμα και οι Τράπεζες δεν βλέπουν σύντομα έξοδο από το τούνελ της Ελληνικής οικονομίας, ενώ σύμφωνα με Τραπεζικούς κύκλους οι κινήσεις αυτές είναι και ένα ηχηρό μήνυμα για τις προοπτικές του εγχώριου πιστωτικού συστήματος.

Την ίδια ώρα 8 στους 10 επιχειρηματίες δηλώνουν ότι είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον των Επιχειρήσεών τους, ενώ 3 στους 10 είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε απολύσεις το επόμενο διάστημα. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα με θέμα “Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης-Οι προοπτικές για τις ΜμΕ της Θεσσαλονίκης” που εκπόνησε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview και η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 700 επιχειρηματιών –μελών του ΒΕΘ, το διάστημα από τις 19 έως τις 23 Νοεμβρίου.

Επιστρέφοντας στο “καταπονημένο” χρηματιστηριακό ταμπλό και σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, η έξοδος του Γενικού Δείκτη από το γνωστό εύρος 1580 – 1470 επιβάρυνε σημαντικά την ψυχολογία και ενεργοποίησε σε πωλήσεις συντηρητικά χαρτοφυλάκια με παραδοσιακά αργά αντανακλαστικά, ενώ την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι επενδυτές δηλώνουν ανήσυχοι καθώς η κρίση χρέους επεκτείνεται σταδιακά και σε άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη.

Μετά την Ιρλανδία αυξήθηκαν οι φόβοι για Πορτογαλία και Ισπανία όπου τα spreads έφθασαν σε νέα υψηλά επίπεδα, ενώ στο... βάθος δεν αποκλείεται να παρουσιαστούν προβλήματα και στην Ιταλία.

Στη δεδομένη στιγμή, και ενώ τα αποτελέσματα εννεαμήνου των Ελληνικών εισηγμένων έχουν μικρότερη σημασία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αν εμπεριέχουν αρνητικές εκπλήξεις επιδεινώνουν περαιτέρω το άσχημο κλίμα στην Αγορά.

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στην πορεία του δημοσιονομικού προβλήματος, αφού όπως κατέστησε σαφές η τρόικα, δεν είναι διατεθειμένη να βοηθήσει εάν τα σχέδια της Κυβέρνησης δεν γίνουν πραγματικότητα.

Με αυτά τα δεδομένα, δημιουργείται “πεδίον δόξης λαμπρόν” προκειμένου να συνεχιστούν τα αρνητικά δημοσιεύματα και οι “μαύρες” εκτιμήσεις.

Ο κίνδυνος για Ελληνική χρεοκοπία παραμένει “ζωντανός”, αναφέρει ένα από τα κύρια άρθρα του πρακτορείου Bloomberg, όπου επισημαίνεται ότι η απόδοση του 10ετούς Ελληνικού Κρατικού ομολόγου έχει ενισχυθεί σε υψηλότερα επίπεδα από την περίοδο προ της συμφωνίας της Αθήνας με την τρόικα. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει ενισχυθεί στο 11,93%, ενώ προ της συμφωνίας για το μνημόνιο στις 2 Μαΐου ήταν στο 8,96%. Επισημαίνεται παράλληλα ότι τα CDS είναι στο υψηλότερο επίπεδο από τις 29 Ιουνίου.

"Η στήριξη της Ελλάδας με 110 δισ. ευρώ απέτυχε να περιορίσει το κόστος δανεισμού καθώς οι επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι για την ικανότητα της Χώρας να αποπληρώσει τα χρέη της", αναφέρει το δημοσίευμα

Ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπίσουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία τα συσσωρευμένα χρέη τους είναι είτε να τροποποιηθεί η περίοδος αποπληρωμής, είτε το ποσό της αποπληρωμής. Αυτό υποστηρίζει στο κύριο άρθρο της η Αμερικανική εφημερίδα New York Times. Μολονότι η διεύθυνση της εφημερίδας παραδέχεται ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα προκαλούσε προβλήματα στο Τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, το οποίο είναι εκτεθειμένο σε Ελληνικά και Ιρλανδικά ομόλογα, οι παρενέργειες αυτές είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν.

Εξαιρετικά επιφυλακτικός και ο κ. Mohamed El-Erian της Pimco παίρνει τη θέση της κ. Angela Merkel και υποστηρίζει ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να μοιραστούν το βάρος ενδεχόμενης κρατικής στήριξης

Όπως εκτιμά, η Ελλάδα και η Ιρλανδία βρίσκονται στο δεύτερο στάδιο, όμως τονίζει ότι η κατάσταση των δύο Χωρών είναι διαφορετική. "Η Ελληνική διάσωση δεν έχει δουλέψει", υποστήριξε.

Οι μηχανισμοί της Αγοράς θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεργαστούν με τον μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων της Ευρωζώνης, που θα ολοκληρωθεί μετά το 2013, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel. Τόνισε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στον μηχανισμό διάσωσης θα ξεκινήσει μετά το 2013.

Ανήσυχη και Citigroup, που επισημαίνει ότι οι υπερδανεισμένες Χώρες έχουν υποαποδώσει μεν δραματικά, ωστόσο ίσως αυτό να μην είναι αρκετό. Υπενθυμίζει ακόμη ότι τον περασμένο Απρίλιο, πριν από το πακέτο διάσωσης, τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα διαπραγματευόταν στο 6,5% και τα CDS βρισκόταν στις 475 μονάδες (υποδηλώνοντας πιθανότητα χρεοκοπίας στο 38%).
 
Το Ελληνικό πακέτο διάσωσης υποτίθεται ότι θα σηματοδοτούσε την αρχή του τέλους της διεύρυνσης για τα spread. “Κι όμως, σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται στο 12% ενώ η πενταετής πιθανότητα χρεοκοπίας έχει αυξηθεί σε περίπου 700%”, προσθέτει ο οίκος. Η Citigroup υποστηρίζει ότι η εμπειρία της Ελλάδας και της συμπεριφοράς της με το πακέτο διάσωσης, υποδηλώνει ότι οι προσδοκίες από την ένταξη στο μηχανισμό στήριξης, δεν θα πρέπει να είναι υψηλές, καθώς ενδέχεται να απογοητεύσουν.

Κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος για τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, αφ΄ ενός λόγω της αργία της Wall Street και αφ΄ ετέρου λόγω της νέας κίνησης της Κίνας.

Πιο συγκεκριμένα, σε νέα μέτρα για τη χαλιναγώγηση της οικονομίας και των πληθωριστικών πιέσεων προχώρησε το Πεκίνο, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας απαίτησε από τις Τράπεζες να επιβραδύνουν τον ρυθμό χορήγησης δανείων μέχρι τα τέλη του έτους. Διευκρίνισε επίσης ότι απαιτείται πλήρης συμμόρφωση με αυτό το μέτρο και πως θα υπάρξει σκληρή εποπτεία των Αρχών στους ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης.

Ασφαλώς και εννοείται ότι οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο είναι σαφώς περισσότεροι από αυτούς με θετικό και στο ταμπλό του 20αρη.

“Πράσινες” εξαιρέσεις οι ΟΤΕ (+1,35%) και MIG (+1,72%), ενώ με κέρδη μικρότερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Eurobank και αμετάβλητος ο τίτλος της MPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες και νέο ιστορικό χαμηλό για την Αγροτική (-5,48%, στον απόηχο της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου ύψους 1 δισ ευρώ), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ακολούθησαν οι Εθνική και Βιοχάλκο και του 2% οι Ταχ. Ταμιευτήριο, Τιτάν και Jumbo. Με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης μέχρι τις 15.55 κινήθηκε σε σχετικά στενό εύρος και με εναλλαγές προσήμων, όμως από εκεί και πέρα η πτωτική κίνηση ανέβασε στροφές, ο Δείκτης υποχώρησε με΄χρι τις 1438,08 μονάδες (16.36) και έκλεισε τελικά στις 1440,64 μονάδες με απώλειες 0,7%, ενώ ο “αστείος” τζίρος πλησίασε τα 64,7 εκατ. από τα οποία τα 3,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 55 ανοδικέ μετοχές έναντι 106 πτωτικών, 33 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 16,67%, ενώ από τους λίγους θετικά διακριθέντες οι Forthnet και Ικτίνος συνδύασαν αξιοπρόσεκτά ημερήσια κέρδη και πειστικές συναλλαγές.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η αντίσταση των 1.480 μονάδων αποτελεί το κυριότερο τεχνικό φράγμα και αποτελεί την κύρια ζώνη στην οποία ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις μια πιο μεσοπρόθεσμη ανοδική κίνηση, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

“Ως εκ τούτου παραμένουμε συντηρητικά τοποθετημένοι εκμεταλλευόμενοι τις όποιες ανοδικές αντιδράσεις για τον περιορισμό κάποιων υπέρβαρων θέσεων, την μερική αύξηση της ρευστότητας, όσο η Αγορά παραμένει κάτω από το εν λόγω επίπεδο”, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, που δεν παραλείπει να συμπληρώσει ότι συνεχίζεται η εικόνα φθοράς στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με το ενδιαφέρον σταθερά αδύναμο στον Τραπεζικό κλάδο.

Αν και η παρατεταμένη αρνητική εικόνα της εγχώριας Αγοράς δεν χρήζει περαιτέρω σχολίων, ο Απόστολος Μάνθος δηλώνει διαθέσιμος να βοηθήσει (τεχνικά) την στήλη, αλλά και εξαιρετικά απογοητευμένος.

Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με την άποψη του μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, η παραμονή του χαμηλότερα από την στήριξη των 1457 μονάδων δημιουργεί αυξημένους κινδύνους και βάζει σε υποψηφιότητα δοκιμασίας τις επόμενες στηρίξεις στις 1383 (ενδοσυνεδριακό χαμηλό 8/6/2010, 1383,01 μονάδες) και 1350 μονάδες.

Για να αλλάξει κάτι ουσιαστικά χρειάζονται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1550 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1509 μονάδες.

Όσον αφορά τον FTSE, από την στιγμή που έχασε την θεωρητικά ισχυρή στήριξη της ζώνης 709-700, τίθεται εν αμφιβόλω αν θα αντέξει η αμέσως επόμενη στήριξη στις 655 μονάδες. Πιθανή τώρα επανείσοδος του δείκτη με αυξημένο τζίρο συναλλαγών μέσα στη ζώνη των 700 με 709 μονάδων θα “εμφυσήσει” ανοδική κίνηση προς τις 730 μονάδες.

Ο τίτλος της Alpha Bank δείχνει ότι παλεύει να κρατηθεί στην ζώνη στήριξης 4,50 – 4,40, καθώς αν δώσει καθοδική διαφυγή οι αμέσως επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στα 4,20 και 3,99 ευρώ.

Ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση από την διαγραμματική απεικόνιση της μετοχής της Εθνικής που όχι μόνο απομακρύνεται αισθητά από την μέχρι πρότινος ισχυρή στήριξη των 6,90 ευρώ, αλλά έχασε και την αμέσως επόμενη στα 6,40 ευρώ (χρειάζεται επιβεβαίωση δύο ακόμη κλεισιμάτων). Αν συνεχίσει πλαγιοκαθοδικά, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις στα 6,20 και 5,80 ευρώ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Άνευρη συνεδρίαση εξαιρετικά χαμηλών συναλλαγών, που δεν έλειψαν οι πτωτικές τάσεις.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με περισσότερο πτωτικές διαθέσεις από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησαν τις υποτιμήσεις στο 1,28%.

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4440, τιμή εκκαθάρισης 666,58) κινήθηκαν μεταξύ 664,25 και 684 μονάδων.

Μειώθηκε σχετικά ο δανεισμός τίτλων (83900 Εθνική, 35900 MIG, 50000 Eurobank, 90700 ΟΤΕ, 10500 Βιοχάλκο, 50000 Jumbo, 80000 MPB, 6200 Motor Oil, 7600 Τιτάν, 18600 Ελλάκτωρ, 19700 Ελ. Πετρέλαια, 27200 Ταχ. Ταμιευτήριο, 28600 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6099), Alpha Bank (555), Πειραιώς (5122), Eurobank (629), ΟΤΕ (783), MIG (1893), Αγροτική (222), Κύπρου (202), Ταχ. Ταμιευτήριο (185), ΕΧΑΕ (103), ΔΕΗ (274), ΟΠΑΠ (100), ΓΕΚ (127).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 25/11 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Πειραιώς (32106 τεμ.), Forthnet (10000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: ΟΠΑΠ (10000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8231989 τεμ.), Eurobank (14492257 τεμ.), Εθνική (8096094 τεμ.), Κύπρου (6611335 τεμ.), Πειραιώς (21067439 τεμ.), MPB (11684763 τεμ.), MIG (4071693 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 25/11/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: Επενδυτής: Citigroup Global Markets Limited. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (1.478.587) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,43%). Ημερομηνία απόκτησης: Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 24 Νοεμβρίου 2010.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v