Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Άνω του 50% η "βουτιά" το 2010

Πέντε συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες συμπλήρωσε το ΧΑ, με τις πιέσεις στις τράπεζες να οδηγούν τον κλαδικό δείκτη σε χαμηλά 20 μηνών. Χαμηλά οκταετίας για τη μετοχή της ΤτΕ. Ισχυρές απώλειες σε ΑΤΕ, ΤΤ, Κύπρου. 

Οι πωλητές “πόνταραν” στο “έξι κόκκινο” και έκαναν το 6Χ6 στο Χ.Α. συνεχίζοντας την μονότονη και συνεχή “αποψίλωση” των αποτιμήσεων, όταν την ίδια ώρα οι αγοραστές, ακολουθώντας το γενικότερο κλίμα, έχουν κηρύξει “επαναλαμβανόμενες απεργίες”.

Με αυτά τα δεδομένα δείχνει σαν απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη η πέμπτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα, κάτι που είχε να συμβεί από την περίοδο 2/2/2009 – 12/3/2009.

Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί η ανοδική προσπάθεια που ξεκίνησε λίγο μετά τις 15.45, με Εθνική και ΟΠΑΠ και βοήθειες από ΟΤΕ, Coca-Cola, MPB και MIG, όμως δεν έγινε εφικτό να εξασφαλιστεί το θετικό πρόσημο ούτε για τον Γενικό Δείκτη, ούτε για τον Τραπεζικό.

Ο τελευταίος με σαφώς χειρότερη συμπεριφορά από τον Γενικό Δείκτη έχει υποχωρήσει σε χαμηλά 20μηνου, με το αμέσως προηγούμενο χαμηλότερο κλείσιμο να εντοπίζεται στις 9/3/2009 (1194 μονάδες).

Ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω πορεία της Αγοράς, είναι το ερώτημα αν οι πωλητές γνωρίζουν τι κάνουν, καθώς καθίσταται πασιφανές ότι στην παρούσα φάση οι ρευστοποιήσεις δεν έχουν σχέση με εταιρείες και θεμελιώδη. Όσοι συνεχίζουν να ρευστοποιούν, απλά “πουλάνε Χώρα” (!)

Σε αυτό το μήκος κύματος και η τελευταία έκθεση της Citigroup, σύμφωνα με την οποία οι μετοχές των Εθνική Τράπεζα, Coca Cola 3E, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Eurobank, Τρ. Πειραιώς και Τιτάν αποτελούν τις 10 top επιλογές της Citigroup από το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο οίκος θεωρεί τις προοπτικές του Χ.Α. αρνητικές και συμβουλεύει τους επενδυτές να τηρούν θέσεις πωλητών στην Αγορά (!)

Ειδικότερα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο συγκαταλέγεται στα λιγότερο ελκυστικά της Ευρώπης, σύμφωνα με τη Citigroup, μαζί με τις Αγορές της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και του Βελγίου. Αντίθετα, ο οίκος προτιμά τις επενδύσεις σε Φινλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία και Γερμανία.

Όμως και η εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών συνεχίζει να δείχνει προβληματισμό, καθώς το παζλ των ανησυχιών από την κρίση χρέους δείχνει ότι “χρειάζεται” αρκετά ακόμα Κράτη της Ευρωζώνης για να συμπληρωθεί, με τις Πορτογαλία και Ισπανία (η περίπτωση της δεύτερης προκαλεί τρόμο στους κόλπους της Ευρωζώνης ακόμα και με την σκέψη) να βάζουν άμεση υποψηφιότητα.

Ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Μάλο δε Μολίνα, υποστήριξε ότι η δυσπιστία των Αγορών μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στη χρηματοδότηση της Χώρας, μολονότι η κατάσταση που αντιμετωπίζει είναι διαφορετική από αυτήν της Ιρλανδίας ή της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ κατά έξι βαθμίδες υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Anglo Irish Bank η Standard & Poor’s. Η αξιολόγηση είναι πλέον “junk”, καθώς έπεσε από το ΒΒΒ στο Β και ενδέχεται να διαμορφωθεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, καθώς παραμένει υπό αναθεώρηση.

Αλλά και η συνεχιζόμενη ένταση στην Κορεατική χερσόνησο δυσκολεύει τις κινήσεις και την ψυχολογία των αγοραστών, καθώς τα διεθνή Χρηματιστήρια καλούνται να αντιμετωπίσουν ακόμα ένα αστάθμητο (αυτή τη φορά) παράγοντα που είναι το γεωπολιτικό ρίσκο.

Επιστρέφοντας στα δικά μας και στις τουλάχιστον “γκρίζες” εκτιμήσεις, στο 35% υπολογίζει τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ο Nouriel Roubini, ενώ δηλώνει πως αυτές θα αυξάνονται τα επόμενα πέντε χρόνια.

Την ίδια στιγμή, με συνέντευξή του στο Αυστριακό περιοδικό Format προέβλεψε ότι και η Ιρλανδία δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους της, έστω και εάν διαθέτει καλύτερες βάσεις για ανάπτυξη από ότι η Ελλάδα.

Ο Roubini αποκάλυψε στο περιοδικό ότι τα τελευταία τρία χρόνια τηρεί το 90% των προσωπικών του αποταμιεύσεων σε μετρητά και μάλιστα χωρίς τόκο, καθώς προφανώς δεν εμπιστεύεται το παγκόσμιο Τραπεζικό σύστημα. “Ο μηδενικός τόκος δεν είναι σπουδαίος, αλλά είναι καλύτερος από το να χάσει κανείς τα χρήματά του”, είπε (!)

Πτωτικά μετά την χθεσινή αργία ξεκίνησε και η Wall Street (σήμερα έχει ημιαργία), καθώς έστω και εξ΄ αποστάσεως φαίνεται να προβληματίζεται από τις διεθνείς εξελίξεις, ενώ περιμένει και τα πρώτα μηνύματα από την “Black Friday” που θα δείξουν πως θα κινηθεί το Λιανεμπόριο κατά την εορταστική περίοδο που συμπίπτει και με την περίοδο των εκπτώσεων.

Παρά ταύτα συνεχίζονται οι ανησυχητικές εκτιμήσεις για την Αμερικανική οικονομία, που προς το παρόν φαίνεται να αφήνουν αδιάφορο το ταμπλό του NYSE.

Η Αμερικανική Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει επείγουσα δράση για τη μείωση του χρέους της προκειμένου να αποτρέψει την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει στην Ουάσινγκτον, σημειώνει η Sheila Bair, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων σε άρθρο στην Washington Post, όπως μετέδωσε το CNBC.

Το ομοσπονδιακό χρέος έχει διπλασιαστεί τα τελευταία επτά χρόνια σε περίπου 14 τρισ. δολ. ως αποτέλεσμα τόσο της χρηματοπιστωτικής κρίσης όσο και της "απροθυμίας της Κυβέρνησης για πολλά χρόνια να κάνει τις σκληρές επιλογές που είναι απαραίτητες για να χαλιναγωγήσει το μακροπρόθεσμο διαρθρωτικό έλλειμμα", υπογραμμίζει η Bair.

Προειδοποιεί ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, το ομοσπονδιακό χρέος που βρίσκεται στην κατοχή του κοινού θα μπορούσε να αυξηθεί από το 62% του ΑΕΠ το 2010 στο 185% το 2035. "Με το 70% των δανειακών υποχρεώσεων που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών επενδυτών να ωριμάζει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, η διάβρωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών θα οδηγούσε σε ραγδαία αύξηση του κόστους δανεισμού σε κρατικό και ιδιωτικό επίπεδο", προσθέτει.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. και τους συνεχείς προβληματισμούς που φαίνεται να το διακατέχουν, ένα τίτλος που συνεχίζει να εντυπωσιάζει αρνητικά είναι αυτός της Τράπεζας Ελλάδος που ασφαλώς και δεν κινδυνεύει από “haircut” ομολόγων, ούτε από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Παρά ταύτα η μετοχή ακολουθώντας το γενικότερο αρνητικό κλίμα ξαναέκλεισε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 30,00 ευρώ και σε νέα χαμηλά οκταετίας (αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στα 29,39 ευρώ και στην συνεδρίαση της 10/10/2002) (!!!)

Για όσους συνεχίζουν να ασχολούνται με στατιστικά, η Πέμπτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα, για το Χ.Α., αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 3,75% και από τον Τραπεζικό 6,20%. Οι απώλειες από την αρχή του χρόνου στο -34,58% και -50,98% αντίστοιχα.

Επίσης ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι η εβδομάδα που μόλις έληξε ήταν η τρίτη συνεχόμενη στην οποία η μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών “προσγειώθηκε” χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ.

Στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, με τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη έκλεισαν οι MPB (+1,69%) και MIG (+1,69%).

Απλά θετικό πρόσημο για Εθνική ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Coca-Cola και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΔΕΗ και Eurobank.

Αντίθετα η αναμενόμενη αύξηση κεφαλαίου συνεχίζει να πιέζει σε ιστορικά χαμηλά τον τίτλο της Αγροτικής (-4,35%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% έκλεισαν οι Κύπρου και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Μικρότερες αλλά αξιοσημείωτες απώλειες για Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Τιτάνα, Motor Oil, Jumbo, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με μικτές διαθέσεις και αναρριχήθηκε μέχρι τις 1442,03 μονάδες (10.39). Όμως μετά τις 10.45 ακολούθησε την πεπατημένη “νότια” κατεύθυνση, υποχώρησε μέχρι τις 1415,41 μονάδες, για να αντιδράσει και να κλείσει στις 1435,66 μονάδες με απώλειες 0,28%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 91 εκατ. από τα οποία τα 6,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κακή η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές έναντι 116 πτωτικών και 29 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 20%.

Από τους λίγους θετικά διακριθέντες ξεχώρισαν οι Τρ. Αττικής και η Forthnet (“πακέτα” πάνε κι έρχονται και ο τίτλος έχοντας αλλάξει συμπεριφορά προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά), ενώ ακόμα χαμηλότερα ίσως αξίζει υποσημείωσης η πλαγιοανοδική προσπάθεια που εξελίσσεται στα Κλ. Ναυπάκτου. Κινητικότητα στο Ιατρικό και νέα ανοδική συνεδρίαση για τον Ικτίνο.

Τέλος θεωρητικά οι έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο ανοδικής αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, όμως σε αυτή την περίπτωση θα έχει ενδιαφέρον η “ποιότητα” των αγοραστών και πόσοι από τους εν δυνάμει πωλητές θα εκλάβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε καλύτερες τιμές.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το πτωτικό σενάριο, για το Χ.Α., παραμένει ισχυρό, τονίζει ο Κώστας Βέργος.

Η ανάκαμψη στις ΗΠΑ αποτελεί το μόνο φωτεινό σημάδι για τις Αγορές. Καθώς οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ πέφτουν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, η καταναλωτική εμπιστοσύνη απογειώνεται και η κατανάλωση διευρύνεται. Οι ΗΠΑ εδώ και ένα χρόνο έχουν ξεφύγει από την ύφεση στην οποία εισήλθαν προ τριετίας και σταδιακά επανέρχονται σε τροχιά ανάπτυξης.

Η είδηση για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, απλά επιβεβαιώνει αυτή την τροχιά, καθώς παραδοσιακά η ανεργία αρχίζει να μειώνεται από τον δεύτερο χρόνο ανάπτυξης της οικονομίας μιας Χώρας και όχι από τον πρώτο όπως πολλοί πιστεύουν, καθώς οι Επιχειρήσεις προσλαμβάνουν αφού έχει προηγηθεί ένα δωδεκάμηνο ανάπτυξης.

Δυστυχώς η ευχάριστη κατάσταση που συμβαίνει στις ΗΠΑ δεν μπορεί να συμβεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η πολιτική δεν εστιάζεται στην ανάπτυξη αλλά στην δογματική λιτότητα που, όπως εμφανώς δείχνει η περίπτωση της Ιρλανδίας (αλλά και πολλών άλλων Χωρών πριν από αυτή), απλώς δεν ενδείκνυται για περιόδους ύφεσης.

Η Ελλάδα έχει μπροστά της όχι μόνο την αποτυχία της Κομισιόν να διαχειριστεί ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και τα δικά της, ακόμη σοβαρότερα προβλήματα. Η αδυναμία αναδιάρθρωσης του Δημοσίου χρέους από την Κυβέρνηση είναι το βασικό πρόβλημα, τα άσχημα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών είναι ένα άλλο.

Ήδη τα αποτελέσματα των Τραπεζών, δείχνουν ότι θα έχουμε ένα τρίμηνο που θα κινείται σε επίπεδα ανάπτυξης κερδών σημαντικά χαμηλότερα από εκείνα που θα χρειαζόμασταν. Έχοντας τα παραπάνω υπ΄ όψιν θα προσπαθήσουμε να είμαστε επιφυλακτικοί για το Χ.Α. μέχρις εμφάνισης νεώτερων εξελίξεων στο θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ο βασικός χρηματιστηριακός Δείκτης μάλλον θα προσπαθήσει να κινηθεί προς τις 1.380-1.420 μονάδες, επίπεδα όπου θα φανούν οι διαθέσεις των πωλητών και αγοραστών. Το ενδιαφέρον, σε αυτή την περίπτωση, αναμένεται να εστιάζεται σε Βιομηχανικές μετοχές εταιρειών με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα και επιλεγμένες Τράπεζες, εκτιμά ο πρόεδρος πιστοποιημένων αναλυτών.

Ψυχολογία στο ναδίρ και μετοχές στα αζήτητα είναι η εικόνα που παρουσιάζει το Χ.Α. κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις κατά τον Μάνο Χατζηδάκη.

Το σερί των έξι συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων και η συρρίκνωση των συναλλακτικών όγκων είναι ενδείξεις των αδύναμων τάσεων που επικρατούν στην Ελληνική Αγορά η οποία κινείται περισσότερο στην κατεύθυνση της φθοράς με ανοδικά διαλείμματα σύντομης διάρκειας.

Όσο η Αγορά διατηρείται κάτω από το επίπεδο αντιστροφής της τάσης (1.480) δεν μεταβάλλουμε την συντηρητική άποψη μας για περιορισμό των κινήσεων σε επίπεδο τοποθετήσεων με αυστηρά κοντινό ορίζοντα διακράτησης και κοντινό επίπεδο περικοπής ζημιών.

Εντούτοις η συνεχής πίεσης των τιμών στον Τραπεζικό κλάδο ενδέχεται να ενεργοποιήσει κάποια αγοραστικά αντανακλαστικά. Επίπεδο βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων αποτελεί η περιοχή των 6,20 – 6,26 ευρώ της Εθνικής Τράπεζας για την οποία εκτιμάται ότι διαμορφώνονται καλές προϋποθέσεις για μια γρήγορη κίνηση βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Σε ότι αφορά τα έως τώρα μεγέθη των ισολογισμών που έχουν ανακοινωθεί επισημαίνεται ότι σε 90 εταιρείες (31,3%) που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται αυξημένος κατά 8,6%, τα λειτουργικά αποτελέσματα είναι μειωμένα κατά 6,3% και η κερδοφορία είναι μειωμένη κατά 65% στα 1,07 δισ. ευρώ.

Τα μεγέθη της κερδοφορίας αναμένεται να συρρικνωθούν περαιτέρω καθώς η ενσωμάτωση των εταιρειών που έχουν πολύ δυσμενή επίπτωση στο σύνολο της κερδοφορίας δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί.

Ωστόσο η εικόνα του εννεαμήνου αναμένεται να διαμορφώσει καλύτερο τελικό αποτέλεσμα από ότι στο εξάμηνο γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στο μέχρι στιγμής ισοζύγιο των κερδοφόρων και ζημιογόνων εταιρειών (54:46).

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, οι Έλληνες επενδυτές δείχνουν ξεκάθαρα το φόβο τους για τις μετοχές ενώ την ίδια στιγμή οι ξένοι εκμεταλλεύονται το αρνητικό κλίμα με εργαλείο το “short selling” ωθούν τις τιμές όλο και πιο χαμηλά.

Αυτό που φοβίζει την Αγορά και τους επενδυτές είναι το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης των Κρατικών ομολόγων. Όσο δεν κλείνει το ανοικτό μέτωπο των ομολόγων είναι δύσκολο για το Χρηματιστήριο Αθηνών να βρει το δρόμο του προς την άνοδο.

Η αναδιάρθρωση του Κρατικού χρέους, αν συμβεί, θα πρέπει να γίνει με ευνοϊκούς όρους για τους κατόχους, διότι σε άλλη περίπτωση τα κόστη που θα προκύψουν θα πέσουν στους ίδιους δηλαδή στις Τράπεζες, ενώ οι δηλώσεις πολιτικών που τάσσονται υπέρ της αναδιάρθρωσης ακόμη και Κυβερνητικών στελεχών περιπλέκουν περισσότερο την κατάσταση, ενώ από την άλλη οι διαψεύσεις δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στην Αγορά και το μόνο που μένει είναι η σύγχυση και ο φόβος, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας που τόνωσε κάπως τις συναλλαγές, όχι όμως σε σημείο που να θεωρούνται ικανοποιητικές.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη εμφάνισαν επιλεκτικούς αγοραστές προς το τέλος της συνεδρίασης και αποδίδοντας καλύτερα από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,79%.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7424, τιμή εκκαθάρισης 669) κινήθηκαν μεταξύ 653,75 και 671,75 μονάδων.

Μειώθηκε σχετικά ο δανεισμός τίτλων (25700 Εθνική, 141100 Eurobank, 13100 ΟΤΕ, 27000 MPB, 41500 Alpha Bank, 7500 Πειραιώς, 24600 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (9132), Alpha Bank (2492), Πειραιώς (1122), Eurobank (785), ΟΤΕ (600), MIG (1546), Αγροτική (348), Κύπρου (370), Ταχ. Ταμιευτήριο (367), ΕΧΑΕ (236), ΔΕΗ (367), ΟΠΑΠ (237), ΓΕΚ (112), MPB (272), Motor Oil (315), Ιντρακόμ (122), Μυτιληναίος (285).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 26/11 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Πειραιώς (366989 τεμ.), Alpha Bank (26589 τεμ.), Eurobank (30336 τεμ.), Εθνική (54740 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alapis (33700 τεμ.), Alpha Bank (12000 τεμ.), MIG (208767 τεμ.), Intralot (15000 τεμ.), ΕΧΑΕ (5712 τεμ.), Κύπρου (15000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8231989 τεμ.), Eurobank (14542257 τεμ.), Εθνική (7970194 τεμ.), Κύπρου (6322799 τεμ.), Πειραιώς (21069668 τεμ.), MPB (11764763 τεμ.), MIG (4071693 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 26/11/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: Επενδυτής: Citigroup Global Markets Limited. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (1.478.841) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,44%). Ημερομηνία απόκτησης: Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 25 Νοεμβρίου 2010.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v