Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Μόλις 1 ευρώ πάνω από την ΑΜΚ η ΕΤΕ

Συνεχίζουν να "πληγώνουν" οι τράπεζες, στις 670 μονάδες δοκιμάζεται ο FΤSE 20. Απώλειες 3,3% για την Alpha Bank, "παλεύει" τα 6,2 ευρώ η Εθνική Τράπεζα ενώ αρνητικά γύρισαν ΔΕΗ, Τιτάν, MIG και ΟΤΕ.

Από χαμηλότερες τιμές "ξεκίνησε" η συνεδρίαση με την Εθνική Τράπεζα να παραμένει σε κλοιό πωλητών. Με τρέχουσα τιμή μόλις ένα (1) ευρώ πάνω από αυτήν της α.μ.κ το άδειασμα συνεχίζεται.

Χαμηλότερα προς τις 1.431,5 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 671 ο FΤSE 20 με τις τράπεζες να ακολουθούν πτωτική πορεία. Στα 6,21 ευρώ η μετοχή της Εθνικής με συναλλαγές 6,2 εκατ. ευρώ από τα συνολικά (μόλις) 9,6 στις 11.10.

Μειούμενος τζίρος, που ωστόσο δεν στέκεται…εμπόδιο στους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο και τους εν δυνάμει αγοραστές υπομονετικά όλο και χαμηλότερα.

Χαμηλότερες τιμές για την Alpha Bank στα 4,39 ευρώ, για την Eurobank στα 3,94 ευρώ "χάνει" και πάλι τα 4 ευρώ (που εκ των πραγμάτων διαμορφώνονται σε όλο και ισχυρότερη αντίσταση) , στα 1,17 ευρώ η Marfin Popular, στα 3 ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς (με κλίση προς τα 2,8 ευρώ), στα 2,90 ευρώ (που χάνοντας μία ισχυρή στήριξη…αδυνατίζει εξαιρετικά). Στα 0,68 χαμηλότερα και η μετοχή της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, στα 2,83 ευρώ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Με τις τράπεζες σε καθοδικό κανάλι, την νέα φάση αμφισβήτησης τους (…όσον αφορά στην συρρίκνωση της λιανικής τραπεζικής ) να εξελίσσεται οι πωλητές έχουν και την τεχνική ανάλυση με το μέρος τους.

Βέβαια από τη στιγμή, που και ο αγοραστής συνειδητοποιεί πως πολύ σύντομα θα βρει ακόμη φθηνότερες τιμές δεν έχει λόγο να ενεργοποιηθεί αφήνοντας περισσότερο ελεύθερο χώρο στους πωλητές.

Το αποθαρρυντικό είναι πως τόσο οι πωλητές στην υποκείμενη αγορά όσο οι short σε ΣΜΕ του FTSE 20 και τραπεζικών μετοχών ενισχύουν σταδιακά τις θέσεις τους. Τάση, που έγινε εντονότερη, λίγο μετά τις 11,15, όταν ο 20άρης "έχασε" τις 670 μονάδες με τις απώλειες να διευρύνονται για τη μετοχή της Alpha Bank. Στο -2,5% ο τραπεζικός τίτλος, που πολύ δύσκολα θα κρατήσει τα 4,3 ευρώ σε αυτή τη φάση.

Από τις υπόλοιπες του FΤSE 20 η μετοχή της Coca Cola 3Ε υποχωρεί οριακά στα 19,37 ευρώ διευρύνοντας όμως περισσότερο την διαφορά της από την Εθνική. Στα 0,59 ευρώ η μετοχή της MIG, στα 6,75 του ΟΤΕ, στα 14,87 ευρώ του Τιτάνα από τις ελάχιστες που κάπως κρατούν, μέχρι τώρα. Είναι ενδεικτικό, πως από τις μετοχές του FΤSE 20 μόλις μίας της ΔΕΗ αντιδρά οριακά στα 11,45 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση χρήζει αναφοράς το -7,6% για τη μετοχή του ΔΟΛ, που φέρνει τη μετοχή στα νέα χαμηλά των 0,48 ευρώ με το…ταμπλώ να αποτυπώνει και σε αυτή την περίπτωση τις εξελίξεις που διαδραματίζονται σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Από αυτή την κατηγορία μετοχών στα 10,19 αντιδρά η Frigoglass, στα 1,03 ευρώ η ΕΛΒΑΛ (τουλάχιστον…παλεύει το ένα ευρώ!), στα 4,42 ευρώ η ΕΥΔΑΠ, στα 4 ευρώ η ΕΥΑΘ με συναλλαγή μόλις μία μετοχής (στις 11:25).

Εικόνα ενδεικτική της απαξίωσης του μεγαλύτερου μέρους της αγοράς, των εισηγμένων ακόμη και ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων.

Δυστυχώς για πολλοστή φορά διαπιστώνεται η…εγκληματική αβελτηρία όλων αυτών, που είχαν τον έλεγχο, εποπτεία και το…κουμάντο του Χρηματιστηρίου Αθηνών τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα από το…έξοχο 1999-2000 μέχρι και σήμερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v