Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ιρλανδικός… joker στο παιχνίδι

Ακόμη ένας…joker- ο ιρλανδικός- μπαίνει στο παιχνίδι και οι βραχυπρόθεσμοι συνεκτιμούν τα αμέσως επόμενα βήματα τους. Κλειδί οι 1.414 μονάδες για τον ΓΔ και τα αποτελέσματα Eurobank- Εθνικής. Σε αναμονή και η Φραγκφούρτη.

Για ιρλανδικό μνημόνιο με ελληνικά οφέλη, κάνει λόγο η Αγγελική Παπαμιλτιάδου με τις εξελίξεις να τρέχουν ραγδαίες στα χρηματιστήρια, τις αγορές κεφαλαίων, στο ΧΑ.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών βασικοί δείκτες & μετοχές έχουν πιεστεί μέχρι τις… εσχατιές των στηρίξεων με τον Γενικό Δείκτη στις 1.436,6, τον FTSE 20 στις 676,7 μονάδες και με τις τράπεζες σε διόρθωση συνέχειας, που μόνο τον τελευταίο μήνα έχει… εξαερωθεί αποτίμηση έως και 21,3% σε σχέση με τις υψηλότερες τιμές.

Αμεσα θα φανεί κατά πόσον η… είσοδος και της Ιρλανδίας στο παιχνίδι θα λειτουργήσει προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, από τη στιγμή που συντηρείται η βεβαιότητα για τους επόμενους για ένταξη στον περιβόητο μηχανισμό στήριξης.

Η πρώτη εικόνα από τις αγορές ομολόγων και τα χρηματιστήρια της ευρωζώνης είναι μάλλον αμφίσημη, καθώς όπως δείχνουν τα πρώτα Συμβόλαια… φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το… θεριό τον Γιάννη.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον στο ΧΑ οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες έχουν πάντα τον πρώτο λόγο, καθώς σήμερα ανακοινώνονται και τα αποτελέσματα 9μηνου των Eurobank, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ομίλου ΓΕΚ Τέρνα, Γενικής Τράπεζας και Σαράντη.

Εύλογα όμως το ενδιαφέρον των παικτών είναι στραμμένο στην αυριανή συνεδρίαση και τον όμιλο της Εθνικής. Δεδομένου, ό,τι η μετοχή της Eurobank υποχωρεί έως 18,6% τον τελευταίο μήνα και της Εθνικής 23,01% είναι φανερό, πως πολλά θα παιχτούν σήμερα- αύριο.

Αναφερόμαστε πάντα στην βραχυπρόθεσμη τάση καθώς τα τεχνικά σήματα παραπέμπουν σε τελική λύση του σχηματισμού (που εξελίσσεται από τον Ιούνιο) με ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο ενός νέου χαμηλού.

Χαμηλότερου και από τις 1.383 μονάδες, όπως υποστηρίζουν αρκετοί αναλυτές. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε αυτό, που αναφέρεται σε σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη πως δηλαδή «…την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 1.436,66 μονάδες, πολύ κοντά στο ελάχιστο των τελευταίων πολλών ετών της 7ης Ιουνίου 2010, όταν είχε διαμορφωθεί στις 1.403,92 μονάδες. Η πολύ χαμηλή τιμή του Δείκτη ερμηνεύεται προφανώς από την οικονομική κρίση που μαστίζει την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ενώ μεταξύ της 7ης Ιουνίου και της 25ης Νοεμβρίου 2010 η μεταβολή του Γενικού Δείκτη ήταν οριακή, οι μεταβολές που παρατηρήθηκαν στο ταμπλό της Σοφοκλέους μέσα στο συγκεκριμένο εξάμηνο ήταν ραγδαίες!»

Το σίγουρο είναι, πως ακόμη μία νευρική, ιστορική εβδομάδα πλούσια σε ειδήσεις, εξελίξεις και παρασκήνιο ξεκινά από χαμηλότερο σημείο αναφοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v