Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φέρνει ανάκαμψη ο... ιρλανδικός τζόκερ

Παραδίδει μέρος των αρχικών κερδών το ΧΑ, παραμένοντας ωστόσο σε θετικό έδαφος εν μέσω ανοδικής αντίδρασης των ευρωαγορών και οριακής υποχώρησης για το ευρώ. Κέρδη για ΕΤΕ, υπεραπόδοση για ΤΤ, ΑΤΕ, MIG, Eurobank.

Ανοδικά ξεκίνησαν οι αγορές με τον Γενικό Δείκτη να εκτείνεται άμεσα από το άνοιγμα των 1.447 προς τις 1.473 μονάδες. Κάτι ανάλογο σημειώθηκε στα πρώτα κιόλας λεπτά για τον Ftse20, τις τράπεζες, τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και αρκετά "υπερπιεσμένα χαρτιά" χαμηλότερης αποτίμησης.

Κατ΄αρχήν απολογισμός ενθαρρυντικός αν και το…απότομο άνοιγμα δεν άφησε πολλά περιθώρια εισόδου από ελάχιστες τιμές, καθώς η αντίδραση "τράβηξε" άμεσα έως και 2-4% υψηλότερα τις μετοχές.

Πρακτικά οι κατ΄αρχήν ωφελημένοι είναι όσοι είχαν προνοήσει ή…ποντάρει από τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Προσώρας όμως μένουμε στην εκτίμηση πως η ευρύτερη περιοχή των 1.350-1.450 καθότι μακροπρόθεσμα πολύ δύσκολα θα χαθεί…αμαχητί.

Ούτως ή άλλως οι στόχοι, που έχουν τεθεί από τους βραχυπρόθεσμους είναι πολύ ξεκάθαροι και αφορούν αρχικά το ενδεχόμενο αντίδρασης προς τις 720 μονάδες. Εάν επιτευχθεί ο στόχος τότε ο πήχης τοποθετείται λίγο ψηλότερα προς τις 740 μονάδες με ενδεχόμενη υπέρβαση τους να μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε την βραχυπρόθεσμη τακτική μας. Όμως ακόμη είναι πολύ νωρίς με τον μεν ΓΔ στις 1.472 και τον 20άρη στις 697 μονάδες με αιχμή τις τράπεζες και πολλούς από τη μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση να ακολουθούν.

Στα 6,74 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, που έχει…δρόμο μέχρι τα 7,20 ευρώ που θα μπορούσε να αλλάξει τάση για κάτι καλύτερο. Ωστόσο ο τζίρος (στις 11.05) φθάνει τα 9,1 εκατ. ευρώ (σε σύνολο 19,9 εκατ. ευρώ) που παραπέμπει στην άμεση είσοδο βραχυπρόθεσμου χρήματος, που ποντάρει σε τρέχουσες εξελίξεις. Και την συσχέτιση της ιρλανδικής λύσης με μία ενδεχόμενη ανάλογη κίνηση προς όφελος της Αθήνας. Ανοιχτό το παιχνίδι και το…δάκτυλο στο πληκτρολόγιο τουλάχιστον σε μετοχές, που λόγω συναλλαγών επιτρέπουν την άμεση είσοδο-έξοδο ακόμη και μέσα στην διάρκεια της ώρας.

Ενδιαφέρον στοίχημα δείχνει η ΑΤΕ, καθώς ο διοικητής του ομίλου Θόδωρος Πανταλάκης περιμένει μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες την απάντηση- προτάσεις του Δημοσίου, δηλαδή του μεγαλομετόχου του ομίλου. Υπερπιεσμένη όμως η ΑΤΕ, όπως και το ΤΤ που επίσης αντιδρά προς τα 2,96 ευρώ με τις Εθνική και Eurobank να έχουν μέση τιμή-κτήσης έως 250-300% (!) ακριβότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Στα 0,63 ευρώ η μετοχή της Marfin Investment που αναζητά μία διαφυγή υψηλότερα των 0,65 ευρώ, στα 4,17 ευρώ η μετοχή της Eurobank που "θέλει" τιμές οπωσδήποτε πάνω από τα 4,5 ευρώ για να "ανασάνει", ενώ και η Alpha Bank θα πρέπει να απεγκλωβιστεί από τα 4,7-4,8 ευρώ.

Αναμφίβολα επίπονη και δύσκολη συνέχεια από τη στιγμή που οι βασικοί δείκτες, μετοχές άνοιξαν με "ανοδικό χάσμα" και χωρίς ακόμη να δίνονται ενδείξεις για πειστική κίνηση προς τις 720 μονάδες.

Στα 4,21 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 6,82 ο ΟΤΕ που όλο και "τσιμπάει", στα 3,36 ευρώ ο Ελλάκτωρ, στα 5,56 ευρώ τα Ελληνικά Πετρέλαια, στα 7,53 ευρώ η ΜΟΗ.

Την ίδια στιγμή τα χρηματιστήρια της ευρωπαικής περιφέρειας δείχνουν να παίρνουν ανάσες- αλλά τίποτε περισσότερο- ενώ ο DAX πλησιάζει όλο και εγγύτερα στον στόχο των 7.000 μονάδων. Σημειωτέον, πως πρόκειται για αντίδραση, που έχει ξεκινήσει από τις 6.100-6.200 μονάδες (με την απαραίτητη διόρθωση και λίγο χαμηλότερα προς τις 5.950 μονάδες) η εξέλιξη της απαιτεί εξαιρετική προσοχή.

Ωστόσο μένουμε στην εξέλιξη της αντίδρασης που έχει ανοδικό αντίκτυπο και στους FtseM- S.C που ενισχύονται κατά 1,83 και 1,76% αντίστοιχα, στις 11.22΄. Από την πρώτη ομάδα ξεχωρίζουν Alapis, Avenir, Γενική, Forthnet, EXAE. Από την δεύτερη Παρνασσός, Βωβός, Ιντρακάτ, Μηχανική και ακόμη ορισμένες από τις ομάδες χαμηλότερης αποτίμησης.

Στις 11.25 ο μεν ΓΔ κυμαίνονταν στις 1.465 (2,1%) ο δε Ftse20 στις 693 (2,4%) με συναλλαγές αξίας 24,2 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον, πως για τον 20άρη κορυφή έχει σημειωθεί αρχικά στις 698,9 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v