Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χαρτί… ΔΝΤ «τραβάει» το ΧΑ

Στην τελική- και πιο κρίσιμη φάση- για το 2010 εισέρχεται το ΧΑ, οι διεθνείς αγορές. Κράτησαν οι 1.414 μον. για τον ΓΔ σε μία συνεδρίαση με πολλά αξιοπερίεργα. Το «χαρτί» του ΔΝΤ «παίζει» η… Σοφοκλέους.

Ενεργοποιήθηκαν αντανακλαστικά επιβίωσης στο ΧΑ, όπως αναλυτικά μας αναφέρει για την χθεσινή συνεδρίαση ο Θανάσης Σταυρόπουλος σε μία εξαιρετικά ιδιαίτερη-κρίσιμη περίοδο για τις αγορές.

Σε περιβάλλον… επιδημίας χρέους στις αγορές της Ευρώπης όπως σημειώνει ο Γιώργος Φλώκας και με τις εισηγμένες να ολοκληρώνουν τον κύκλο ανακοίνωσης οικονομικών μεγεθών τρίτου τριμήνου.

Πρακτικά παρατηρούμε, πως ο Γενικός Δείκτης, εισήλθε στην έσχατη τεχνική ζώνη των 1.383- 1.414 μονάδων, διαμορφώθηκε σε κλείσιμο λίγο υψηλότερα στις 1.419 και το… σενάριο της αντίδρασης ενεργοποιείται εκ νέου.

Αναφερόμαστε πάντα σε μία καθαρά τεχνικής μορφής κίνησης προς τις 1.480-1.490 μονάδες εν μέσω… συμπληγάδων και με αβέβαιη την πορεία των διεθνών αγορών.

Όμως για το ΧΑ "παίζει" ισχυρά πλέον, πολύ ισχυρά, το χαρτί του ΔΝΤ και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής όπως ακριβώς αναφέρεται αναλυτικά σε σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου.

Ένα ισχυρό κίνητρο, που εάν συγχρονιστεί με μία τελευταία αναστροφή της τάσης στα ξένα χρηματιστήρια θα μπορούσε να δώσει κάτι καλύτερο.

Όλα αυτά βέβαια μένουν να φανούν στις αμέσως επόμενες ημέρες με το 10ήμερο, που "τρέχει" να θεωρείται από τα κρισιμότερα αυτής της περιόδου της αγοράς.

Θα πρέπει ωστόσο να συνεκτιμούμε και τα όσα σημειώνονται στο ταμπλώ, με την χθεσινή συνεδρίαση να "κρύβει" εκπλήξεις και… ανατροπές. Ευχαριστούμε τον φίλο Νίκο, ο οποίος παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς την συνεδρίαση και μας πληροφόρησε για επί μέρους ενδιαφέροντα στοιχεία.

Τα χαμηλά έτους της Aspis Bank στα 0,22, της Αγροτικής Τράπεζας στα 0,65, του Βωβού στα 1,65, της ΓΕΚ Τέρνα στα 3,11, της ΔΕΗ στα 10,70 (!), των ΕΥΑΘ - ΕΥΔΑΠ στα 1,62 και 4,11 ευρώ αντίστοιχα, της Ιντρακόμ στα 0,38, της Lamda Development στα 3,20, της Τράπεζας Πειραιώς στα 2,75 (!), της Proton Bank στα 0,67, του Σαράντη στα 2,51, της Sprider στα 0,24 ευρώ, του Σφακιανάκη στα 0,39, του Υγεία στα 0,56 ευρώ.

Όπως επίσης επι μέρους αξιοπερίεργα για παράδειγμα στην Εθνική Τράπεζα (τελευταία πράξη στο 6,34 στην δημοπρασία κλείσιμο 6,49), Alpha Bank (μεγάλος τζίρος 32,7 εκ.€ και ενδοσυνεδριακή πτώση -4,11%), Τραπεζα Κυπρου ( άνοδος +5,49% & τζίρος 9,4 εκ) Τράπεζα Πειραιώς (χαμηλό 2,75 μεγάλη πτώση 8,64% μεγάλος τζίρος 63,4 εκ.€, κυρίως λόγω MSCI), Lamda Development ( μεγάλος τζίρος για τα δεδομένα της 659 χιλ. μεγάλη πτώση 7,86% ενώ μαζεύτηκε από το -13.3% ) κ.α. που χαρακτήρισαν τη χθεσινή συνεδρίαση.

Για καλύτερη ενημέρωση των…πρωινών φίλων και παικτών επισυνάπτουμε δύο αρχεία με στοιχεία- χρήσιμα νομίζουμε- και πρακτικά. Ευχαριστούμε τόσο τα παιδιά της Κύπρου Χρηματιστηριακής όσο και της Solidus.

Αντε και καλό μας μήνα .

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v