Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Καταιγιστικοί στο “β΄ ημίχρονο” οι πωλητές!

Oι πωλητές έδειξαν περισσότερο δυνατοί προς το τέλος της συνεδρίασης με αποτέλεσμα το ΧΑ να εκθέσει τους πρωινούς “ενθουσιώδεις” αγοραστές. Πτώση για Εθνική (2,49%), Κύπρου (4,21%), Eurobank (3,77%), Eλλάκτωρ (4,31%).

“Το Μνημόνιο τελειώνει το 2013”, ξεκαθάρισε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα, επισήμανε ότι τα δάνεια που λαμβάνει η Χώρα από τον Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Ε. – ΔΝΤ) θα μπορούν να αποπληρωθούν, όχι το 2015, αλλά εννιά χρόνια αργότερα, δηλαδή έως το 2024. Όσον αφορά στις συνθήκες δανεισμού, υποστήριξε ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής θα αυξήσει το σταθερό επιτόκιο για την Ελλάδα στο 5,8% από 5,5%.

Οι αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν στην προσεχή συνεδρίαση του “Ecofin”, στις 7 Δεκεμβρίου και να αναμένουν την έγκριση των Εθνικών Κοινοβουλίων.

Η είδηση αυτή έτυχε κατ΄ αρχήν θετικής υποδοχής από την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, τον “ενθουσιασμό” της οποίας δεν φάνηκε να “συμμερίζονται” τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, όπως και οι Αγορές Ομολόγων και Συναλλάγματος, οι οποίες μετά την αρχική “ανακούφιση” και από την επίσημη απόφαση διάσωσης της Ιρλανδίας, επέστρεψαν σε “μονοπάτια” βαθύτατου προβληματισμού.

Όμως και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και λίγο μετά τις 15.35 οι εν δυνάμει πωλητές έδειξαν περισσότερο δυνατοί, με αποτέλεσμα η Αγορά όχι μόνο να εκθέσει τους πρωινούς “ενθουσιώδεις” αγοραστές, αλλά και η τελική εικόνα αγοραστών – πτωτικών μετοχών, να δίνει σαφέστατα την πρωτοκαθεδρία στους τίτλους με αρνητικό πρόσημο, με την αναλογία να διαμορφώνεται περίπου στο 1 προς 2 (!)

Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί ότι αρκετοί traders που στην αρχή της συνεδρίασης προχώρησαν σε επιθετικές τοποθετήσεις, προς το τέλος και αφού διαπίστωσαν ότι η ανοδική αντίδραση δεν έχει τα “εχέγγυα” της διατηρήσιμης δυναμικής, προσχώρησαν στις τάξεις των πωλητών και προχώρησαν σε περικοπή ημερήσιων ζημιών, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την έβδομη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Να σημειωθεί ότι ο αρχικός ενθουσιασμός συνοδεύτηκε από αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών, με την πρώτη ώρα να αποσπά συναλλαγές υψηλότερες των 26 εκατ. ευρώ (δεν είναι λίγοι αυτοί που θεώρησαν το ανοδικό τίναγμα εξαίσια ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε ελαφρώς καλύτερες αποτιμήσεις), ο Γενικός Δείκτης έφθασε μέχρι τις 1474,82 μονάδες (+2,66%) και ο τίτλος της Εθνικής μέχρι τα 6,76 ευρώ (+5,3%).

Επίσης ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο δεν έδωσε το τεχνικά ζητούμενο που είναι τα συνεχή κλεισίματα υψηλότερα των 1470 μονάδων, προκειμένου να “ανέβει τεχνικό σκαλοπάτι” και αλλάζοντας εύρος να ξαναμπεί στην ζώνη 1470 – 1580, αλλά τελικά έκλεισε και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, δημιουργώντας αρνητικές παρακαταθήκες για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Καμία βοήθεια και από τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τους 11 από τους 20 τίτλους που απαρτίζουν τον FTSE και πιο συγκεκριμένα τους Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Τιτάνα, Εθνική, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, Motor Oil, Eurobank.

Εννοείται ότι οι τελευταίες εξελίξεις δεν αντιμετωπίστηκαν με “ενθουσιασμό” από το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου, καθώς σημαντικότατη μερίδα παραγόντων της Αγοράς συνεχίζει να δηλώνει επιδεικτικά επιφυλακτική τονίζοντας ότι η επιμήκυνση του Δημόσιου χρέους είναι έμμεση αλλά σαφής απόδειξη ότι το Ελληνικό “πείραμα” απέτυχε και πρέπει να αλλάξει η “θεραπεία” πριν το “πειραματόζωο” πεθάνει (!)

Σε κάθε περίπτωση οι δεύτερες σκέψεις για το υψηλότερο κόστος δανεισμού που φέρνει η εξέλιξη αυτή καθώς και ότι άλλο συνεπάγεται η επιμήκυνση του Δημόσιου χρέους, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες ανησυχίες για τα υπερχρεωμένα Κράτη, επανέφεραν την ψυχολογία σε χαμηλά επίπεδα και επιβεβαίωσαν όσους υποστηρίζουν ότι στην παρούσα φάση και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η ψυχολογία υπερτερεί των αριθμών και των ειδήσεων με διττή ανάγνωση, καθιστώντας τις τιμές των μετοχών εύκολους στόχους για τους πωλητές οι οποίοι φαίνεται να μην αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό “αντίπαλο δέος”.

Εν τω μεταξύ, μεγαλύτερο έλλειμμα απ' το στόχο που έχει θέσει η Κυβέρνηση τόσο για φέτος όσο και για του χρόνου προβλέπει για την Ελλάδα η Κομισιόν στην τελευταία της έκθεση για τη Χώρα.

Το έλλειμμα θα διαμορφωθεί φέτος στο 9,6% του ΑΕΠ έναντι της πρόβλεψης της Κυβέρνησης για 9,4%, μετά την αναθεώρηση των στοιχείων απ' την Eurostat. Για το 2011 το έλλειμμα θα είναι 7,4% και το 2012 θα πέσει στο 6,5%. Η έκθεση έρχεται μία μέρα μετά τη συμφωνία του Eurogroup να εξεταστεί “συγχρονισμός” του προγράμματος αποπληρωμής των δανείων της Τρόικας με το Ιρλανδικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ανεργία αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική της πορεία παρά την εκτίμηση για οικονομική ανάκαμψη απ' το 2012. Συγκεκριμένα η ανεργία θα αυξηθεί στο 12,5% φέτος. Το 2011 θα αυξηθεί στο 15% και το 2012 στο 15,2%.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της Αγοράς, το ενδεχόμενο μιας τεχνικής αντίδρασης δεν θα πρέπει να αποκλειστεί δεδομένων των απωλειών που έχουν προηγηθεί, όμως και αυτοί δεν παραλείπουν να προσθέσουν ότι η σημερινή συνεδρίαση μάλλον αφαίρεσε παρά πρόσθεσε στην ψυχολογία όσων έχουν το κουράγιο να παρακολουθούν τα ημερήσια δρώμενα στην Σοφοκλέους.

Μάλιστα προσθέτουν πως αν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις επιστρέψει δριμύτερο το αρνητικό κλίμα, η σημερινή συνεδρίαση θα δημιουργήσει και νέους εγκλωβισμούς σε επίπεδα τιμών που θεωρητικά και μέχρι πρότινος θα μπορούσαν να θεωρηθούν σαν “επενδυτικές ευκαιρίες”, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εξέλιξη της επόμενης ανοδικής αντίδρασης, αν και όποτε αυτή έλθει.

Επιστρέφοντας στις διεθνείς Αγορές που μετά το ανοδικό ξεκίνημα επέστρεψαν σε αρνητικό πρόσημο και χαμηλότερα επίπεδα τιμών, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην Ιβηρική Χερσόνησο και στην πιθανολογούμενη περαιτέρω εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

Πτωτικό ξεκίνημα και στην Wall Street, παρά τα καλύτερα του αναμενομένου μηνύματα από την “Black Friday” και τον κλάδο Λιανεμπορίου στις ΗΠΑ.

Ελάχιστοι οι τελικά διασωθέντες από το ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι MIG (+1,67%), MPB (+0,83%) και Αγροτική (+1,52%).

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Ελλάκτωρα και Κύπρου, του 3% για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Eurobank και του 2% για Εθνική και Alpha Bank, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό “gap”, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1474,82 μονάδες (10.38), όμως σταδιακά τα αρχικά κέρδη διαβρώθηκαν και μετά τις 16.23 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Μέσω των δημοπρασιών βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας των 1410,44 μονάδων (17.09) και έκλεισε τελικά στις 1411,39 μονάδες με απώλειες 1,76%, ενώ ο τζίρος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) πλησίασε τα 95 εκατ. από τα οποία τα 1,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κακή η τελική εικόνα με 57 ανοδικές μετοχές έναντι 109 πτωτικών και 31 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 19,77%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η επιμήκυνση του Δημόσιου χρέους μπορεί να θεωρηθεί κατ΄ αρχήν θετική εξέλιξη, όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτό ότι αυτομάτως λύνονται όλα τα προβλήματα στην Χώρα, τονίζει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα εξακολουθεί να κινείται ανάλογα με την πορεία των spreads των Ελληνικών ομολόγων. Όσο καθυστερεί η αποκατάσταση της επιτοκιακής ισορροπίας, τόσο θα συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται οι Αγορές των χωρών που παρουσιάζουν οικονομικά προβλήματα, όπως είναι αυτές της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας.

Στο μέτωπο των macro, η προσαρμογή της Χώρας στα νέα δεδομένα που ορίζει η τρόικα θα είναι σκληρή για τους Έλληνες πολίτες και θα κρατήσει για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη. Από τη στιγμή πάντως που η ανεργία αυξάνεται διαρκώς και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών συρρικνώνεται δραματικά, οι κοινωνικές αναταραχές θεωρούνται αναπόφευκτες.

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο εκείνο που σταδιακά θα αρχίσει να προβληματίζει περισσότερο τις Αγορές, είναι η εκκολαπτόμενη συμφωνία ενιαίου νομίσματος μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, συμφωνία στην οποία δεν αποκλείεται σύντομα να προσχωρήσει και η Ινδία.

Οι Αγορές ψάχνουν τον επόμενο “αδύναμο κρίκο” τονίζει με έμφαση ο Στρατής Πολυχρονέας.

Με την Ιρλανδία να έχει προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης και την Πορτογαλία αρκετά κοντά στο να κάνει το ίδιο (αν κρίνει κανείς από την απόδοση των 10ετών ομολόγων, η οποία βρίσκεται στο 7% και ότι τα CDS της 5ετίας βρίσκονται στις 533 μονάδες), τα βλέμματα στρέφονται σταδιακά και προς την Ισπανία όπου το spread των 10ετών ομολόγων υπερέβη ακόμα και τις 270 μονάδες βάσης ενδοσυνεδριακά στις 26/11, καταγράφοντας νέο υψηλό 8 ετών.

Γίνεται πλέον προφανές ότι ο μηχανισμός στήριξης των €750 δισ., ο οποίος δημιουργήθηκε για να στηρίξει και άλλα Κράτη μπορεί να μην είναι επαρκής στην περίπτωση εκείνη δε που η κρίση φτάσει μέχρι και την Ιταλία. Για το λόγο αυτό άλλωστε ο Weber, ο φερόμενος και ως διάδοχος του Trichet στον προεδρικό θώκο της ΕΚΤ, είπε ότι το ποσό του μηχανισμού στήριξης μπορεί να αυξηθεί κατά €140 δισ. στο χειρότερο δυνατό σενάριο, αλλά και ότι τα €925 δισ. επαρκούν (€750 δισ. Ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, 110 δισ. πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα και €65 δισ. σε αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ) στην τρέχουσα φάση.

Ωστόσο οι διαβεβαιώσεις Weber δεν αρκούν για να περιορίσουν επί της ουσίας τις πιέσεις στις Αγορές ομολόγων, τη στιγμή που η ΕΕ φαίνεται ότι θα αντιδράσει εκ νέου καθυστερημένα, σε μια κατά πολύ μεγαλύτερη κρίση από αυτή της Ελλάδας, πριν από 6 περίπου μήνες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus Sec. η Αγορά θα περιμένει να “δει” τι μέλλει γενέσθαι μετά το 2013 και υπενθυμίζει ότι το μέχρι το 2013 λήγουν ομόλογα αξίας 98 δισ ευρώ.

Κλείνοντας ο κ. Πολυχρονέας αναφέρει τις απώλειες των βασικών δεικτών από την αρχή του έτους έως τις 26/11/2010 σε Ελλάδα (Γενικός Δείκτης: -34,58%), Ιρλανδία (Irish Overall Index: -10,59%), Πορτογαλία (PSI General Index: -7,15%), Ισπανία (ΙΒΕΧ 35 Index: -20,19%), ενώ η Γερμανία καταγράφει κέρδη (DAX: +14,96%).

Εξαιρετικά συγκρατημένος για τις τελευταίες εξελίξεις και εξαιρετικά ανήσυχος για την εικόνα της εγχώριας και όχι μόνο Αγοράς δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος και τονίζει: “Με τα περισσότερα ημερήσια διαγράμματα Ελληνικών δεικτών και μετοχών να έχουν «κρεμάσει» κάτω από σημαντικές μεσοπρόθεσμες στηρίξεις η εύρεση της μετέπειτα «πλεύσης» του Χ.Α. μέχρι τη κρίσιμη ημερομηνία της Συνόδου Κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου είναι ιδιαίτερα παρακινδυνευμένη, κυρίως για όσους επενδυτές θελήσουν να «καταταχθούν στο στρατόπεδο» των «Bulls».

Η εικόνα δε των βασικών Ευρωπαϊκών Χρηματιστηριακών δεικτών, εξαιρουμένης της Γερμανίας, φαίνεται να είναι σε κατάσταση ετοιμότητας με τα «alarm» να έχουν ήδη ανάψει στα Χρηματιστήρια του Νότου. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η συμπεριφορά της ισοτιμίας του EUR/USD, καθώς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει απολέσει περισσότερα από 1000 pips απειλώντας ενεργά το επίπεδο στήριξης του 1.3120 το οποίο αν διασπαστεί καθοδικά με τρία συνεχόμενα κελισίματα θα δώσει κίνηση χαμηλότερα από το 1.30”.

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Μάνθο και τους τρεις τύπους βραχυχρόνιας κίνησης (άνοδο – σταθεροποίηση – πτώση) παρουσιάζουν τα ημερήσια διαγράμματα, Ελληνικών μετοχικών τίτλων. Έτσι ενώ η μετοχή του ΟΤΕ συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία μιας ανοδικής κίνησης προς τα 7.20 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank προσπαθεί να σταθεροποιηθεί πέριξ της στήριξης των 4,40 ευρώ και ο τίτλος της Πειραιώς “παλεύει” να διατηρηθεί πάνω από το ψυχολογικό όριο των 3 ευρώ.

Τέλος ο FTSE μπήκε στην “διακεκαυμένη ζώνη” 665 – 655 και αν δώσει επιβεβαιωμένη καθοδική διαφυγή, η αμέσως επόμενη στήριξη οριοθετείται στις 620 μονάδες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον Γενικό Δείκτη.

Με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για μια ανοδική εκτόνωση διαρκείας ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση καθώς ο αυξημένος χρόνος αποπληρωμής που προβλέπεται στο μηχανισμό διάσωσης της Ιρλανδίας δίνει βάσιμες ελπίδες στην Ελληνική πλευρά να διεκδικήσει επαναδιαπραγμάτευση του χρόνου αποπληρωμής των κεφαλαίων που προβλέπονται στο Ελληνικό μνημόνιο, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η υπέρβαση πάντως των 1.480 μονάδων παραμένει το κυριότερο τεχνικό κριτήριο αύξησης των θέσεων μας καθώς από μία μόνο συνεδρίαση θα ήταν παρακινδυνευμένη η εξαγωγή μεσοχρόνιων συμπερασμάτων.

Τέλος, ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΕΠΕΥ επισημαίνει ότι σε 121 εταιρείες (42%) που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται αυξημένος κατά 8,7%, τα λειτουργικά αποτελέσματα είναι μειωμένα κατά 10,3% και οι ζημιές χρήσης διαμορφώνονται σε 416 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο η εξέλιξη των δημοσιεύσεων είναι πολύ καλύτερη από την αρχική εκτίμηση καθώς το μέγεθος των ζημιογόνων αποτελεσμάτων θα είναι πολύ μικρότερο από το εξάμηνο βελτιώνοντας ελαφρώς τα θεμελιώδη δεδομένα της Ελληνικής Αγοράς.

Δανεισμός Τίτλών- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας που ξεκίνησε με αγορές και τελείωσε με πωλήσεις, με αποτέλεσμα την τόνωση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,34%, όμως μετά τις 17.00 οι πωλητές φάνηκαν επιθετικότεροι και έγιναν πράξεις με υποτίμηση έως και 1,5%.

Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13016, τιμή εκκαθάρισης 658,86) κινήθηκαν μεταξύ 649 και 693 μονάδων.

Αξιοπρόσεκτος ο δανεισμός τίτλων (200000 Εθνική, 500000 Alpha Bank, 61000 Πειραιώς, 6900 Folli Follie, 7400 Fourlis), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8928), Alpha Bank (1258), Πειραιώς (1148), Eurobank (1379), ΟΤΕ (423), MIG (1339), Αγροτική (170), Κύπρου (777), Ταχ. Ταμιευτήριο (390), ΕΧΑΕ (136), ΔΕΗ (402), ΟΠΑΠ (374), ΓΕΚ (100), MPB (398), Μυτιληναίος (381), Coca-Cola (129), Μέτκα (149).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 29/11 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Πειραιώς (204764 τεμ.), Alpha Bank (107466 τεμ.), Eurobank (94332 τεμ.), Εθνική (67350 τεμ.), Alapis (53700 τεμ.), Αγροτική (16392 τεμ.), ΕΧΑΕ (7000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alapis (20000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8220889 τεμ.), Eurobank (14218951 τεμ.), Εθνική (7975794 τεμ.), Κύπρου (5938823 τεμ.), Πειραιώς (21112743 τεμ.), MPB (11791763 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v