Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγαίνει από το... κώμα η Σοφοκλέους

Επιτυχής-προσώρας- η προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ. Προς τις 678 μονάδες ο Ftse20 με υπεραντίδραση τραπεζικών μετοχών και τίτλων του FΤ20. Αντιδρούν DAX, ευρώ με τις ευρωαγορές να προσβλέπουν σε επαναφορά στο ανοδικό κανάλι.

Αν μη τι άλλο καταβάλλεται προσπάθεια. Και οι βασικοί δείκτες, μετοχές μετά από ένα πρώτο 20λεπτο μεταβλητότητας παραμένουν υψηλότερα των χθεσινών τοπικών πυθμένων.

Κάτι, που ήταν εξ΄αρχής ζητούμενο κυρίως για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες καθώς οι χθεσινές ελάχιστες τιμές θα πρέπει να αποδειχτούν στηρίξεις αυτής της φάσης της αγοράς.

Στις 1.425 ο Γενικός Δείκτης (0,40%) μετά την υποχώρηση του στις 1.416,8 μονάδες με την πλειονότητα των μετοχών του Ftse20 να επιχειρείται να αντιδράσει προς τις πρώτες-βραχυπρόθεσμες- στηρίξεις.

Στις 673 μονάδες ο 20άρης με την περιοχή των 660 να θεωρείται ισχυρότατο σημείο αναφοράς (που ωστόσο σε επόμενη φάση θα διασπασθεί καθοδικά προς χαμηλότερες τιμές) και την Αθήνα να ποντάρει στις όποιες εξελίξεις από την παρέμβαση του ΔΝΤ, την έλευση του Στρός Καν και τις πιθανές… βελτιώσεις στο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας.

Υψηλότερα αντιδρούν και οι κύριοι δείκτες των ευρωαγορών με τον DAX να ενισχύεται κατά 1,2% προς τις 6.780 μονάδες, το ευρώ ελαφρώς υψηλότερα στα 1,31-1,32$ και τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Παρισιού να επανέρχονται σε ανοδικό κανάλι. Όμως το σημαντικότερο όλων είναι, πως για τον DAX η τελευταία διόρθωση φαίνεται να επιβεβαιώνει τις στηρίξεις και το σενάριο της εγγύτατης προσέγγισης των 7.000-7.200 μονάδων.

Εκεί δηλαδή, όπου αρκετοί αναλυτές και παίκτες βλέπουν να ολοκληρώνεται ο πολύμηνος ανοδικός κύκλος. Όλα αυτά θα φανούν στην πορεία και συγκεκριμένα προς τις 15-24 Δεκεμβρίου με το ΧΑ να επιζητεί κάτι καλύτερο, υπό προυποθέσεις.

Οσον αφορά στη συνεδρίαση η μετοχή της Εθνικής επανέρχεται στα 6,50 και κάτι ευρώ με συγκριτικά λογικές συναλλαγές καθώς η διασπορά τζίρου παρατηρείται και σήμερα.

Συγκεκριμένα στη μετοχή της Πειραιώς οι συναλλαγές (5,6 εκατ. ευρώ) είναι περισσότερες από ότι στην ΕΤΕ, σαφώς περισσότερες από τις υπόλοιπες τραπεζικές. Είναι ενδιαφέρον, πως ένα μεγάλο μέρος του μ.κ της Πειραιώς "γυρίζει" από εχθές, σήμερα και μένει να φανεί στη συνέχεια. Στα 2,84 ευρώ η Πειραιώς μετά και το χθεσινό "άδειασμα" (…ελέω και MSCI), στα 0,67 ευρώ η ΑΤΕ, στα 2,83 ευρώ καθώς αυτές άλλα και άλλες μετοχές "αγωνίζονται" να ξεφύγουν από τα χαμηλά έτους. Στα 0,63 ευρώ η MIG, στα 19,73 ευρώ η CCH, στα 3,91 ευρώ η Eurobank, στα 4,05 ευρώ ο Μυτιληναίος.

Από την μεσαία αποτίμηση η Γενική αντιδρά (κατά 16,5%) στα 1,83 ευρώ, η ΓΕΚ/Τέρνα στα 3,16 ευρώ, η Forthnet στα 0,43 ευρώ, η Alapis στα 0,80 ευρώ.

Στις 11.20 ο μεν ΓΔ ενισχύονταν έως 0,72% στις 1.430 ο δε Ftse20 προς τις 678 μονάδες. Με την αξία των συναλλαγών στα 19,8 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v